IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Nisan 2020, 11:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Franchise Lokasyon Secimi

Bir franchise’a isine baslarken dogru yeri bulmak cok onemlidir. Neyse ki, uygun yerleri secmek icin franchise veren firmalar, alacak kisilerle paslasirlar ve yardimci olurlar. Boylelikle yer bulurken tum sorumluluk ve zorluk franchise alan firmaya ait olmaz ve surec kolaylastirilir. Yer secerken kabul edilebilir yerleri belirledikten sonra, yaya trafigi, komsu kiracilarin kim oldugu ve bolgenin demografik ozellikleri gibi cesitli faktorleri analiz etmek gerekir. Bir kira sozlesmesini imzalamadan once, konumu onaylamak icin kesinlikle franchise veren firmanin onayina ihtiyac oldugu da bilinmelidir.

Franchise Yeri Neden Onemlidir?
Bir perakende turu franchise isletmesi yuruten herhangi bir girisimci, yeri seciminin, isletmenin ne kadar basarili olacagi konusunda kritik bir faktor oldugunu kesinlikle kabul etmektedirler. Ister bir servis franchise isterse fast food franchise olsun, isletme sahibinin cok dikkatli bir konum analizi yapmasi gerekir. Baslica trafik sorunlarini, yakinlardaki otoparkin kullanilabilirligini, kamu hizmetlerinin maliyetini, metrekare basina kirayi ve diger cesitli yonleri belirlemek, franchise konumunu belirlerken goz onunde bulundurulmasi gereken faktorlerden sadece birkacidir.
Franchise acilacak yerin secimi gercekten onemli bir durumdur ve titizlikle uzerinde durulmasi gerekir, cunku genellikle 1 ila10 yil arasinda bir sure icin secilen yere ciddi duzeyde kira odemesi yatirimi yapilir. Bu nedenle, kisi bir kira sozlesmesi imzalar, gerekli mobilya ve ekipman yatirimi yapilip, acilacak hale getirilirse uzun bir sure icin o yere baglanilmis olur. Ve takdir edersiniz ki bu yerin degistirilmesi hizli ve kolay olmaz.
Bunun yaninda kiralanacak yerin kosullarini onemli bir faktordur. Ve genellikle franchiselar alisveris merkezlerinde acildigindan dolayi zamanlama konusu da devreye girmektedir. Franchise islemleri alisveris merkezinin zamanlamalarina baglidir ve bunlara uyulmasi gerekir, aksi takdirde cezai yukumlulukleri vardir. Bu nedenle, bir alisveris merkezinde franchise acmayi planlayanlar icin, o alisveris merkezinin kosullarinda uyum saglanabileceginden ve o alisveris merkezinin programlarinin takip edilebileceginden emin olmak gerekir.
Ayrica tedarikcilerin ve musterilerin erisimi, franchise yer seciminde de hayati oneme sahiptir. Franchise, kurulusa ulasmaya calismaktan rahatsiz olmak istemedikleri icin musteriler tarafindan kolayca erisilebilir olmalidir. Bu yerin ayrica guvenli bir semtte olmasi ve hedef musterilerin yakindaki otoparka rahatlikla erisebildiginden emin olunmasi gerekir. Cunku gelen musteriler araclarini rahatlikla park etmeleri ve park ettikleri takdirde guvenligi ile ilgili endiseler yasamamalari gerekir. Ayrica bu yerin acikca gorulebilir olmasi ve etrafinin kapali olmamasi da diger bir detaydir. Bunun yaninda konum, franchise’a girmeyi zorlastiran koselere veya gizli girislere sahip olmamalidir.
Benzer sekilde, tedarikcilere erisim zorlastikca urunlerin maliyeti de artar. Bircok lokanta franchise icin gida teslimati sabah erken teslim edilir, bu yuzden franchise acilacak yerin daha buyuk araclar icin park yeri olmamasi durumunda genellikle kotu teslimat hizmeti yasanabilir. Dolayisiyla bu zorluk servisler icin daha fazla ucretlendirme gerektirebilir ve bu da maliyeti yukseltir. Bundan dolayi bu arac girisleri icin uygun yer olup olmadigina dikkat edilmelidir. Cunku bazi semt ve caddelere buyuk arac girisine izin verilmeyebilir. Yani ozet olarak musteri goz onunde bulundurulmalidir, ancak bir yer secerken tedarikcilerin talepleri de tartilmalidir.
Hizmet franchise’lari ise genellikle konum seciminde normale gore cok fazla masrafla karsilasmazlar ve bulunduklari yere bagli olarak bu masraflar daha da dusebilir. Ayrica yerlerini kolayca degistirebilirler. Birincil hizmet kisiler tarafindan yapildigindan ve bu kisiler de her yerden calisabildiklerinden dolayi bu isletmeler evden bile isletilebilirler. Ancak mekanin profesyonellerin ve calisanlarin erisemeyecegi kadar uzak olmadigi bir noktada olmasi tabi ki onem tasimaktadir. Bu faktor urun franchise’larinda da yaygindir, bu nedenle bir yer secerken insan gucu endisesi goz onunde bulundurulmalidir.



Franchise Lokasyonu Secerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir franchise sahibine, bir magaza acmanin en onemli unsuru hakkinda soru acildiginda verecegi cevap kesinlikle lokasyonu yani konumudur. Magazayi dogru noktada acmak, isletmenin basarili olmasinda adeta anahtaridir. Ancak, franchise dunyasinda yeni olanlar icin, is icin secilecek dogru noktayi bilmek, o kadar da a kolay olabilir.
Peki, dukkan acmak icin sehirdeki en iyi yeri nasil bulabilirsiniz?
Yer, uzun vadeli bir yatirim olan ve magazanin basarisini belirleyen bir varliktir. Uygun lokasyonun bulmasi ilk etapta zor olabilir ve girisimci, ancak yeri buldugunda rahat bir nefes alabilir. Lokasyon onemli bir ozellik oldugundan dolayi tercih surecinde zincirleme cesitli kosullari analiz edilmeli ve secim sonra sonra yapilmalidir.

Franchise Yeri Secerken Akilda Tutulmasi Gerekenler
Yukaridaki bolumde franchise yerinin neden onemli oldugu konusu aciklanirken, secim esnasinda dikkat edilmesi gereken noktalara her ne kadar deginilse de bunlar haricinde de goz onunde tutulmasi gereken bazi hususlar da vardir. Bu hususlara dikkat etmek yanlis bir yer secim yapilmasinin onune gecerken verilecek karar icin net cerceveler cizebilir.
Iste yer secerken degerlendirilmesi gereken kriterler:
Yaya trafigi olan yerler secmek
Dikkate alinmasi gereken en onemli husus, secilen alanin yaya trafiginin yogun oldugu bir yerde olmasidir. Eger yaya trafigi beklenen sekilde olmayan bir konum secilirse is kayiplara ugrayabilir ve basarisiz olabilir. Dolayisiyla hedeflenen zamanda sermaye geri donusu saglanamaz ve sonu husran olur. Bilinmelidir ki musteri iceri girerse ve memnun kalirsa, magazanin kazanci o kadar fazla olur. Ve agizdan agiza pazarlama potansiyeli de yuksek olur.
Ticari gecerlilik
Bir isin ticari uygulanabilirligi cok onemli bir konudur ve secilen lokasyonda ne derece uygulanabilir olmasi ayrica goz onunde tutulmasi gerekir. Her ne kadar bazi girisimciler guclu iliskilerle bu sorunu asabileceklerini dusunse de lokasyon soz konusu oldugunda bu sorun asilmayabilir. Ve tabi sonrasinda onca masraf edildikten sonra sirf o bolgede ticari uygulanabilirligi olmadigi icin yerin degistirilmesi gerekir. Tabi ki bu hem zaman hem de para kaybina sebep olur.
Satis-kira orani
Bir magazadaki satisin kiraya orani, gelirlerin analiz edilmesinde onemli bir faktordur. Bazi girisim icin birinci sinif bir lokasyona sahip olduklarinda daha buyuk bir yatirim yapmalarina gerek olmadigini dusunse de su detay goz ardi edilmemelidir. Ideal olarak satis/kira orani satislarin yuzde 10’unu asmamalidir.
Park alani
Gunumuzde, alisveris yaparken herkesin karsi karsiya kaldigi buyuk bir sorun otoparktir ve bazen park zorluklarindan dolayi belirli bir magaza secilir. Bu, potansiyel musterilerin bir kismini kaybetmeye yol acabilir. Bu nedenle, satis noktasi icin yer secerken, alisveris yapacaklar icin park etme kolayligi sunuldugundan emin olunmalidir.
Yardimci programlarin kullanilabilirligi
Bir franchise icin yer ararken uygun konumu bulmaya asamasinda girisimci bunabilir. Ve bu surecte operasyonlarda karsilasabilecekleri zorluklari atlanabilir. Her ne kadar sozlesmede yardimci programlar konusunda bilgi olsa da bunlar detayli olarak incelenmeyebilir ve sozlesme yapilir. Boyle bir durumu onlemek icin, kullanabilecek tum yardimci programlar hakkinda bilgi alinmalidir ve akilda hicbir suphenin kalmamasina dikkat edilmelidir.
Franchisor destegi
Konumla ilgili sorun yasaniyorsa, franchisor’dan yardim alinabilir. Franchise veren firma uzman olarak, en iyi sekilde yardimci olabilir ve rehberlik edebilir. Cogu kisi icin kendi isine baslamaktan daha avantajli bir durum olan franchise sisteminin avantajlarindan bu noktada da faydalanmak gerekir. Sayet lokasyon bulundu ama karar verilemiyorsa son noktada franchise veren firmanin onayi alinmalidir ve oyle kira sozlesmesi yapilmalidir.

Franchise Yer Secimi
Franchise icin en dogru lokasyon secmek icin oncelikle kesinlikle acele edilmemesi gerekir. Karar vermeden once hafta sonu ve hafta ici farkli saatlerde yerin incelenmesi, yaya trafiginin gozlenmesi gerekir. Bilinmelidir ki yer secimi yapilirken ne kadar cok degisken goz onune alinirsa yapilacak olan secimin dogru olma sansi o denli yuksek olur.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:42.