IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Mart 2024, 05:28   #1
dae
Les yeux sans visage
dae - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart keko müzikten gına gelmesi

hiçbir zaman bir rap dinleyicisi olmadım. belki küçükken kartel'in tüm türkiye'yi kasıp kavuran etkisindeyken birkaç şarkısına sarmış olabilirim. yanılmıyorsam orta 2 gibiydi bir arkadaşım bana iron maiden dinleten kadar metal veya rock ile alakam yoktu sonra tüm müzik anlayışım da değişti. hızlıca rock/metal müziğe sardım. bol bol popçuların hiçbir derdi olmayan şarkılarını ve zayıf müzikal altyapılarını eleştirdim.

90 sonu 2000'lerin başında rap denince akla kartel, ceza, nefret gibi kişiler gelirdi. bunların dışında yabancılardan eminem, tupac vs. de bilinirdi. bu rapçilerin en büyük ortak noktaları derdi olan şarkılar üretmeleriydi. milenyumun ilk yıllarında genç nesilde hafiften bir hiphop etkisi görüldü ancak geniş kitlelere ulaşamadı. hatta hiphop dansı hiphop müziğinden daha çok yer bulabilmişti. itiraf ediyorum ben de üç beş figür yapabilmek için evin salonunda az debelenmedim.

2010'lara doğru rock müzikte bir emo depresifliği rap'te de arabesk rap bayağılığı kısa bir dönem de olsa gençleri etkilemeyi başardı. sonrasında dalga konusu olup iki akım da bir anda söndü gitti ancak evinde kendince basit bir kayıt ortamı oluşturan arabesk rapçi mahalle gençleri kendi hislerini kendi müzikleriyle bir şekilde iyi kötü kaydedebildiklerini gördü. çok kötü şarkılar çok kötü kalitede kayıtlarla ancak çok büyük bir özgüvenle dijital ortamda yayıldı. birbirleriyle iletişimi koruyup çeşitli organizasyonlarla kendi kitlelerini oluşturdular.

2020'lere doğru rock ve metal müzik iyice softlaştı artık pop ve metal,rock'ı ayırt edebilmek imkansız hale geldi. benzer şekilde rap müziğin 3. dalgası çok daha derinliksiz bir şekilde geldi. arabesk rap'ten bile daha manasız yapımlar türedi. dalgalardan bahsetmişken rap müzik her dalgada daha da güçlü gelirken rock/metal müzik her dalgada daha da eridi ve kemik kitlesinde sabitlendi. ve şuanda duraksama dönemimi yaşıyor.

rock ve metal müziğin ve eski rap'in hitap edeceği genç kitle artık yerel ve evrensel değerlerini koruma çabasında olmayan, çok daha apolitik, çok daha bireyci ve çok daha konforuna düşkün bir kitleye dönüştü.

kendi tüketim alışkanlıklarına müziği de kattılar. müzik -sanırım- onlar için bir tüketim malzemesi gibi algılandı. kolay ulaşılabilen, kolay unutulabilen, kolay üretilebilen, anlamak için uğraş gerektirmeyen, duygusal bir bağ gerektirmeyen kullan at şarkılar onlara daha cazip geldi. bunu suçlamak için söylemiyorum. ben genç olsaydım belki de ben de aynı alışkanlıklara sahip olacaktım.

4-5 yıl öncesine kadar keko rap denilen müzik türü çok rağbet görmüyordu. bir anda şuan adını bile hatırlayamadığım youtuber biri keko rap bir şarkı yaptı ve izlenme/dinlenme rekorları kırdı. sonra sanırım birkaç tane daha yaptı onlar da geniş kitlelere ulaştı. arkadaşımın oğlu 8-9 yaşındaydı ve birtakım rapçilerin şarkılarını söylemeye başladı. virgin radyoda rabarba'yı beklerken sürekli keko rap şarkıların çalınmasına çok uyuz olurdum ve "kim/kaç kişi dinliyor bunları allasen neden sürekli keko rap çalıyorlar" derdim kendi kendime. sonra sanayide tamirat yaparken keko rap dinleyen ustayı da görünce eyvah dedim arabesk rap dalgası tekrar hortladı. ardından ezel gibi rapçiler geniş kitlelere ulaştı. daha sonra arabesk rap'le normal rap'in arasındaki duvar inceldi inceldi ve şeffaflaştı. keko rap, trap ya da güncel rap her ne derseniz adına bu müzik doğdu. arkaya bir ritim bol bol autotune -bana göre- hiçbir manası olmayan sözler ve berbat bir müzik.

iyi müziğin ne olduğu tartışmalı bir konudur, subjektiftir ancak emek verilmiş bir eserle emek verilmeden üretilmiş bir eser arasında hiçbir ayırt ediciliğinin olmadığı bir ortamda tabi ki de emeksiz/hızlı üretilen öne geçecektir. sanırım benim yaş grubumu rahatsız eden en büyük olgu bu. bir pizza ustasının yaptığı pizzayla dondurulmuş pizzanın kıyaslanması bize manasız geliyor. daha doğrusu dondurulmuş hazır pizzanın el emeğiyle yapılmış taze bir pizzadan daha çok talep edilmesi garip geliyor. bence bu duruma benim neslimin uyum sağlayabilmesi mümkün değil. herkese geçmiş olsun keko rap'le yaşamayı öğrenmemiz gerekecek gibi duruyor.
unutmadan o güzel rock'n coke günlerini özlüyorum..
________________

 
Alt 12 Mart 2024, 05:43   #2
izz
izz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu tür müzik in yaygınlaşmasından hoşnut değilim

________________

.İ𝒛𝒍𝒆𝒓 𝒌𝒂𝑳ı𝒓, 𝑺𝒂𝒅𝒆𝒄𝒆 İ𝒛𝒍𝒆𝒓 𝒌𝒂𝑳ı𝒓𝒔ı𝑵keko müzikten gına gelmesi
keko müzikten gına gelmesi
 
Alt 12 Mart 2024, 05:46   #3
Kyo
Kyo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart sdldkfkkşdslşfd

Well come To Turkey

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 12 Mart 2024, 06:49   #4
Özel Üye
Siyah - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çok haklı sitem.
Metal müzik kısımları hariç olmak kaydıyla harfiyen katılıyorum.
Rap müzik Nefret, Ceza'dan sonra bitti benim için.
Rock müziğin softlaşması eksi değerden çok bence artı değer kattı zira black, death, brutal türü gürültülü bulanlar için daha ılımlı, dinlenebilir oldu kanaatimce.

Özellikle alternatif Türk rock gruplarının çoğalmasından, daha geniş kitlelere hitap etmesinden memnunum.
Hoş, bazıları popçular gibi amaçsız ama bir Lalalar dinlenir bence.;d

________________


Dörtnala gelip Uzak Asya'dan
Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan
bu memleket bizim.
Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak
ve ipek bir halıya benzeyen toprak,
bu cehennem, bu cennet bizim.
Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın,
yok edin insanın insana kulluğunu,
bu davet bizim....
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
bu hasret bizim...
Nâzım HİKMET

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:28.