IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Seo Danışmanlığı Seo Danışmanlığı

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Reyhan


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Aralık 2022, 23:10   #1
Standart Google Index Sorunları - Tüm Kapsam Hataları ve Çözümler

Google dizine ekleme istekleri (index alma) web siteniz için yaptığınız SEO çalışmalarında önemli adımlardan biridir. Dizine ekleme işlemi olarak nitelendirilen bu işlem web site sayfalarınızın Google’a eklenmesini sağlar.

Web sitenizin dizine ekleme, index sorunları söz konusu olduğunda web siteniz arama motorlarında yer almaz. Web sayfalarınızda Index hataları söz konusu olduğunda buna hemen bir çözüm getirmelisiniz. Bu makalede size mevcut Google index sorunları ve çözümleri konusunda sizi bilgilendireceğiz.

Google Index Sorunları - Tüm Kapsam Hataları ve Çözümler

Google Dizine Ekleme (Index) Sorunları Nasıl Bulunur?

Google dizine ekleme sorunları çözülmesi için önce sorunların belirlenmesi gerekir. Web sitenizdeki index sorunlarını tespit etmek için aşağıdaki adımları takip edin;
  • İlk olarak Google Search Console girişi ile profilinize ulaşın.
  • Daha sonda web sitenizin bulunduğu mülkünüzü seçin.
  • Sol menüden Dizin bölümüne tıklayın. Bu uygulamada karşınıza dizin raporları gelecek ve ardından Google Index sorunlarını bulmak için Kapsam menüsüne tıklayın.

Kapsam menüsünün altındaki site haritaları bölümü, site haritanızı Google’a bildirmenizi sağlar. Google site haritaları üzerinden web site sayfalarınızı tarar ve tanır. Ardından web sitenizde yer alan index hatalarını bulabilirsiniz. Buradan aynı zamanda istediğiniz gibi dizinden sayfa da çıkarabilirsiniz.

Google Index Sorunları ve Çözümleri

Google Index Sorunları - Tüm Kapsam Hataları ve Çözümler

Google index sorunları ve çözümleri için dizin menüsü altındaki > kapsam bölümü size yardımcı olacaktır. Burada 4 farklı bölüm karşınıza çıkar. Bu bölüm Google Search Console’daki sayfalarınızın durumları belirtir;
  • Geçerli
  • Uyarılarla Geçerli
  • Hariç Bırakıldı
  • Hata

1- Geçerli Uyarısı

Geçerli kategorisinde yer alan URL’lerin tamamında Google bir problem tespit edilmediği anlamına gelir. Yani bu bölümde Google dizine sorunsuz bir şekilde eklenen sayfalarınızı göreceksiniz. Web site URL’leriniz bu bölümde sıralanıyorsa ekstra yapmanız gereken bir işlem bulunmaz.

2- Uyarılarla Geçerli Uyarısı

Bu bölümde yer alan URL sayfaları Google dizine eklenmiştir ancak belirli uyarılar söz konusudur. Daha verimli index almak için bu uyarıları dikkate almanız gerekir.

Bu bölümdeki uyarılar şöyledir;

Robots.txt Tarafından Engelleniyor Olsa da Dizine Eklendi

Robots.txt tarafından engelleniyor olsa da dizine eklendi uyarısını aldığınızda öncelikle Google’ın ilgili URL’leri dizine eklememesi adına robots.txt ile birlikte sayfaları da engellediğinizi Google botlarına bildirmeniz gerekir. Google bu URL’leri robots.txt’den engellemelerinize rağmen meta ayarlarından gerekli işlemler yapılmadığında, ilgili sayfaları tarayabilir ve dizine ekleyebilir.

Bu problemi çözebilmek için öncelikle Robots.txt dosyasında yer alan URL yapılarını incelemeli ve güncellemelisiniz. Robots.txt dosyanıza doğrudan bir URL ekleyebilir veya URL yolu ile sayfa kategorilerini engelleyebilirsiniz. Ayrıca bu işlemleri ilgili sayfa veya kategorinin robots meta ayarlarından “noindex, nofollow” seçeneklerini işaretleyerek de hatanın oluşmasını engellemelisiniz.

İçerik Olmadan Dizine Eklendi

Search Console üzerinde bu uyarıyı aldığınızda sayfaların Google dizinine eklendiğini ancak indexlenen bu sayfalarda bir içerik bulunmadığını bilmeniz gerekir. Sayfalarınız gizlenmiş olabilir, sayfa 403 yanıtı alıyor olabilir veya boş sayfa şeklinde de dizinde yer alıyor olabilir.

Bu problemi çözebilmek için uyarı aldığınız URL’leri açarak inceleyin. Web sayfanızda içerik alanı boş URL’ler varsa ilgili sayfalara içerik ekleyip güncelledikten sonra tekrar dizine ekleme talebi göndermelisiniz.

İçerik olmadan dizine eklendi uyarısı, genellikle sayfaları otomatik oluşturulan sistemlerde gözlemlenmektedir. Bu sayfaların bir hata sonucu oluştuğunu tespit ettiyseniz, ilgili sayfaları kaldırabilir, noindex olarak işaretleyebilirsiniz.

3- Hariç Bırakıldı Uyarısı

Google Index Sorunları - Tüm Kapsam Hataları ve Çözümler

Bu bölümde de Google tarafından taranan çeşitli web sayfalarını bulabilirsiniz. Dizine ekleme ile ilgili sorunu olan sayfaları bu bölümdeki uyarıları inceleyerek düzeltebiliriz. Bu bölümdeki problemler şöyledir;

Keşfedildi - Şu An Dizine Eklenmiş Değil

Google index sorunları içinde en çok rastlayabileceğiniz uyarılardan biridir. Bu uyarı altında yer alan sayfalar Google tarafından keşfedilmiş olsa da tarama adımı gerçekleşmediği için dizine eklenmemiştir. Yani dosyanız taranmamış olmakla ile birlikte dizine de eklenmemiştir.

Bu uyarı web sitenizde toplu sayfa ekleme ya da sayfa hızının yavaş olması sebebiyle yaşanmış olabilir. URL’leriniz sıraya alınmış ancak tarama yapılmamış olabilir. Bu uyarının kalkması için sayfanızın mobil uyumluluk sorunu, önemli web verileri hataları gibi teknik hataları olmadığından emin olun.

Tarandı - Şu An Dizine Eklenmiş Değil

Bu uyarıda ise URL’nizin Google Index sürecinde ikinci adımda olduğunu anlayabilirsiniz. Sayfalarınız için bu uyarıyı aldığınızda endişelenmeniz gerekmez. Yani Google sorun olmadığını ve indexleme adımına henüz geçmediğini göstermek için bu uyarıyı verir.

Bazı durumlarda Google içeriğinizi kaliteli bulmaz ve index sürecini sona erdirir. Google sayfaların SEO ve okunabilirlik açısından kaliteli olmasını ister. Kopya ve düşük kalitede içeriklerde bu uyarı karışınıza çıkabilir.

Bu uyarıyı gidermek için öncelikle URL listesine takip edin. Daha sonra URL’lerin belirli süre geçtikten sonra dizine eklenmemesi halinde içeriklerde iyileştirme yapın ve ardından Google’a tekrar yollayarak sorunu çözebilirsiniz.

Noindex Etiketi Tarafından Hariç Tutuldu

Bu uyarı URL’ye eklenen noindex etiketini gösterir. Bu etiket sebebiyle Google bu sayfaların indexlenmesini istemediğinizi bildirirsiniz. Bu nedenle Google bu URL’leri görse de dizinden hariç bırakacak indexlemeyecektir.

Bu problemi çözebilmek için uyarının hemen üzerine gelin ve URL’yi inceleyin. Sayfanızın index almasını istiyorsanız noindex etiketini kaldırdıktan sonra tekrar Google’a gönderin.

Sayfa Kaldırma Aracı Tarafından Engellendi

Bu hariç bırakılma problemi Google Search Console üzerinde yer alan URL kaldırma aracı ile ortaya çıkmıştır. Bu araç sayesinde dizinden kaldırmak istediğiniz sayfaları liste halinde Google’a bildirirsiniz. Kaldırdığınız URL’leri 6 ay süre içinde tekrar dizine ekleme mümkün olmaz.

Bu index sorununu alırsanız URL’lerin tekrar dizine eklenmesini istemediğiniz hallerde noindex etiketi ekleyebilir ve Google’a tekrar bildirebilirsiniz.

Erişim İzni Verilmemesi (403) Nedeniyle Engellendi

Bu uyarı Google botlarının web sayfalarınıza erişme ile ilgili bir sorun yaşadığını bildirir. Bir URL’niz üzerinde 403 hatası varsa Google bu sayfalara erişemediği için gerekli dizin ekleme işlemini gerçekleştiremez.

Bu problemi çözebilmek için ilgili sayfanın sorunsuz açıldığından emin olun, ardından robots.txt dosyasında herhangi bir kısıtlama olup olmadığını kontrol edin.

Yetkisiz İstek (401) Nedeniyle Engellendi

Bu sorunda Google 401 kodu ile karşılaşır ve URL’nize erişim yetkisi yoktur. Bu nedenle sayfanız hariç bırakılır ve dizine eklenmez. Google iç ve dış bağlantılar ile URL’nizi keşfetmiş olabilir. Ancak Google 401 hatası nedeniyle tarama yapmaz.

Bu problemi çözebilmek için etkilenen URL’ler üzerinde bir inceleme yapın. Bu sayfalar genellikle yönetim paneli veya müşteri girişi sayfalarıdır. Google’da index almasını istemediğiniz bu sayfalarda noindex yönergesi yararlı olacaktır. Ayrıca bu sayfaları robots.txt dosyası ile engellemeniz sitenizin tarama bütçesi açısından da faydalı olacaktır.

Robots.txt Tarafından Engellendi

Bu hata “Robots.txt tarafından engelleniyor olsa da dizine eklendi” uyarısının hariç bırakıldı kategorisindeki eşdeğeridir. Robots.txt dosyası üzerinden engellenen bir sayfa veya URL kategorisini meta ayarlarından da engellediğinizden emin olun.

Bu iki dizin uyarısında da temel sorun aynıdır. Robots.txt de engellediğiniz bir sayfayı, meta ayarlarından izin vermemelisiniz veya meta ayarlarından izin verdiğiniz bir sayfayı robots.txt dosyasından engellemesini istememeli, tutarlı yapılandırma yapmalısınız.

Bu problemi çözmek için öncelikle etkilenen URL’leri listeden tek tek inceleyin. Google’da index almasını istemediğiniz sayfalarda noindex etiketi ekleyip dosyayı yeniden Google’a gönderebilirsiniz.

Yönlendirmeli Sayfa

Web site sayfalarınızın taranması sırasında ilgili URL’lerin farklı bir URL yapısına tekrar yönlendirildiğinde karşılaşılan Google index sorunlarından biridir. Çoğu zaman web sayfalarınızın https ve http sürümlerinin, www. ve www olmadan açılan sürümlerinin bulunmasından kaynaklanır.

Bu uyarıyı düzeltmek için web site URL’lerinizin tek bir sürümde açıldığından emin olun. Ayrıca URL’si değişmiş bir URL’yi yeni URL’ye yönlendirdiğiniz bir durum varsa, bu eski URL’leri doğrudan çalışan yeni URL’lere göre bağladığınızdan emin olun. Çok sayfalı sitelerde bu yönlendirmeli bağlantıları tespit etmek oldukça zor olabilir. Bu yönlendirmeli sayfaları bulmak için Screaming Frog aracının Inlinks menüsünden yararlanabilirsiniz.

Google Farklı Bir Sayfa Seçti

Bu uyarıda ise Google standart canonical olarak belirlediğiniz URL’ler yerine farklı URL’yi standart olarak seçmiştir. Bu durumda Google sizin sayfanız yerine daha değerli bulduğu bir URL’yi seçmiştir. Bu durumda Google tarafından standart olarak seçilen URL’yi kullanmanız doğru olacaktır. Bunun dışında Google tarafından seçilmeyen içeriği güçlendirme şansını da deneyebilirsiniz.

Doğru Standart Etikete Sahip Alternatif Sayfalar

Web siteniz üzerinde birbirini tekrar etmiş olan kopya sayfalar olabilir. Bu durumda Google sadece orijinal olan sayfayı seçer ve bunu dizine ekler. Google tarafından seçilmiş olan URL dışındaki sayfalar dizinde yer almaz. Google bu sayfaları hariç olarak bırakacaktır.

Google Search Console hesabınızda bu uyarı karşınıza çıkarsa sayfanızın canonical etiketini kontrol etmelisiniz. Orijinal sayfa Google tarafından dizine alındığı için başka bir aksiyona gerek kalmaz. Bu uyarı genellikle “page/10/ – page/11” gibi numaralandırılmış sayfalarda ortaya çıkar.

Bu uyarıyı düzeltmek için numaralandırılmış sayfaları noindex olarak ayarlayın. Eğer web sitenizde WordPress alt yapısını kullanıyorsanız, Rank Math SEO, All in One SEO Pack veya Yoast SEO gibi eklentileri kullanarak bu ayarları kolayca yapabilirsiniz.

Standart Etiketi Olmayan Kopya Sayfalar

Bu uyarıda Google sayfanızı kopya, tekrarlanan ya da benzer içerik olarak algılar. Sebebi ise içerikte standart olarak bildirilen bir canonical etiketinin olmamasıdır. Buna bağlı olarak görülen problemi üzerine tıkladıktan sonra etkilenen URL’leri kontrol ederek çözebilirsiniz. Seçilen URL’lerin meta ayarlarında canonical etiketi eklenmelidir.

Google’ın her web sitesini taraması için ayırdığı bir tarama bütçesi vardır.

Not: Search Console “hariç bırakıldı” bölümdeki her uyarıyı bir hata veya düzeltilmesi gereken bir işlem olarak görmemelisiniz. Örneğin web sitenizdeki Feed sayfaları veya AMP sayfalarıDoğru standart etikete sahip alternatif sayfa” uyarılarına takılıyor olabilir. Bu normal bir durumdur ve herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

4- Hatalar Uyarısı

Bu kategoride sayfanızda yer alan hatalar olması sebebiyle Google URL’nizi taramayabilir ya da farklı sorunlar olabilir. Bu bölümde yer alan index sorunları ve çözümleri şöyledir;

Sunucu Hatası (5xx)

Bu URL’leri Google taramaya aldığı anda bir sunucu hatası ortaya çıkar ve 5xx kodu döndürür. Bu hata olması halinde Google index almaya ara verir. Bu durumda sunucu hatası problemi olursa ziyaretçileriniz de bu durumdan olumsuz etkilendiği için web sitenizin imajı olumsuz etkilenir. Google index sorunları arasında en önemli hatalardan biridir ve bu uyarı ortaya çıktığında hızlıca düzeltilmesi web sitenizin yararına olacaktır.

Sunucu hatası çözümü anlık problemlere bağlı geçici olabilir. Ancak tekrarlayan sorunlar varsa bu konuyla ilgili sunucu firmanızdan destek alabilirsiniz.

Gönderilen URL Noindex İşaretli

Google, noindex etiketi bulunan sayfalarda indeksleme yani dizine ekleme işlemi yapmaz. Bu problemi çözmek için URL kontrolü yaptıktan sonra noindex etiketini kaldırmanız yeterlidir. Ardından Google’a bu URL’yi yeniden bildirerek dizine eklenmesini sağlayabilirsiniz.

Yeniden Yönlendirme Hatası

Bu durumdan etkilenmiş olan URL’ler çalışmaz ya da boş bir sayfaya yönlendirilir. Bunun dışında Google botları uzun yönlendirme döngüsü sebebiyle tarama problemleri ile karşı karşıya kalır.

Bu durumun çözümü için öncelikle URL kontrolü yapmak gerekiyor. Google, sayfada ikinin üzerinde yönlendirme varsa sayfayı taramaz. Yönlendirme yapılan sayfaların durum kodları ve hataları kontrol edilmelidir. İçi boş olan ya da çalışmayan sayfalara yönlendirme yapılmamalıdır. Mevcut sorun çözüldükten sonra tekrar Google’a bildirim yapılmalıdır.

Gönderilen URL Bulunamadı (404) ve 4xx Kod Hataları

Web sitelerinde çok yaygın olarak görünen 404 hatası Google‘ın bulamayacağı, sildiğiniz ya da çalışmayan sayfaları dizine ekleme adına Google’a gönderdiğinizde ortaya çıkar. 4xx durum kodu hatası olan URL’ler site haritasında yer alıyorsa silinmesi gerekir.

Bu problemi çözebilmek için öncelikle consolda bu hatadan etkilenen URL’lerin incelenmesi gerekir. Bu URL’lerin site haritasında olmadığından ve site içi dahili bağlantılarda geçmediğinden emin olmanız için SEO analiz araçları ile kontrol edebilirsiniz. Index almaması veya kullanılmadığı için sildiğiniz bir web sayfanız varsa bu sayfaları site haritasından mutlaka çıkararak sitemap.xml dosyanızı güncel çalışan linklerle güncellemelisiniz. Ardından Google’a güncel dosyaları tekrar gönderin.

Google index sorunları (kapsam hataları) makalemizin sonuna geldik. Umarız bu makale sizin için faydalı olmuştur.

Alıntı:
Enis ÖZTÜRK - KUKUMAV
 
Alt 14 Aralık 2022, 00:34   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkürler Ercan, uzun ve gayet açıklayıcı bir konu olmuş.

________________

ellerinde bir güldüm ,
soldum .
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:29.