IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By GuNeS


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Ekim 2020, 09:51   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kayip Nesil Ve Bu Devri Anlatan Yazarlar

Birinci Dunya Savasi, genc nesillerin tamamini etkileyen yeni savas yontemleriyle modern bir savas cagini baslatti. Birinci Dunya Savasi sirasinda ortaya cikan yeni teknoloji, o andan itibaren savaslarin yapilma bicimini sekillendirdi. Ilk kez tanklar, ucaklar ve makineli tufekler savas alanina cikti. Bu yeni teknolojiler, hem savasin nasil yapildigi hem de savasin insanlari nasil etkiledigi acisindan savasin etkilerini buyuttu. Birinci Dunya Savasi, 37 milyondan fazla kayipla, kaybedilen canlar acisindan dunya uzerinde yikici bir etki yaratti.
Kayip Nesil ve Bu Devri Anlatan YazarlarSavastan en cok etkilenen ulkeler tum erkek koylerini kaybetti. Eve gelenler, savas deneyimlerinden derinden etkilendi. Insanligin beklentileri hakkinda alayci dusunerek, buyuklerinin degerlerine isyan ettiler, namus yerine ahlaksizlik, ideoloji yerine hazcilik arayisi icine girdiler.1883-1900 yillari arasinda dogan ve bu donemde resit olan nesil, Kayip Nesil olarak tanindi. Kayip Kusak ifadesi de bu donemin edebi manzarasini tanimlamak icin kullanilir. Cunku savastan sonra Amerikali yazarlar kendilerini kaybolmus ve amacsiz hissettiler. 1920’lerde bircogu evlerinde geleneklerinden kacmak icin Paris’e akin ettiler. Bu gurbetciler, zamanin ruhunu yakalamayi basardilar.
Kayip Kusak terimi, Birinci Dunya Savasi sirasinda veya hemen sonrasinda yetiskinlige ulasan nesli ifade eder. Nufus bilimciler genellikle 1883’ten 1900’e kusagin dogum yili araligi olarak kabul ederler. Kayip Nesil 1. Dunya Savasi sirasinda veya hemen sonrasinda yetiskinlige ulasan nesildir ve savasin dehsetinden hayal kirikligina ugramislar, eski neslin geleneklerini reddetmislerdir.
Bu neslin mucadeleleri Ernest Hemingway, Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald ve TS Eliot gibi bir grup unlu Amerikali yazar ve sairin eserlerinde karakterize edilmistir. Kayip Neslin ortak ozellikleri arasinda cokus, carpik Amerikan Ruyasi vizyonlari ve cinsiyet karmasasi vardir. Savas sirasinda bu kadar buyuk olcekte anlamsiz olume tanik olduktan sonra, neslin pek cok uyesi daha geleneksel uygun davranis, ahlak ve cinsiyet rolleri fikirlerini reddetmistir. Genellikle kisisel servetin hazci birikimine odaklanarak amacsizca, hatta umursamazca hareket etme egilimleri nedeniyle kayip olarak degerlendirilmislerdir.
Literaturde terim ayni zamanda Ernest Hemingway, Gertrude Stein , F. Scott Fitzgerald ve TS Eliot gibi taninmis Amerikali yazar ve sairlerden olusan bir gruba da gonderme yapmaktadir. Terimin, romanci Gertrude Stein tarafindan tanik olunan ve Fransiz bir garaj sahibinin genc calisanina alayci bir sekilde “Hepiniz kayip bir nesilsiniz” dedigi gercek bir sozlu atismadan geldigine inanilmaktadir. Stein, bu ifadeyi, 1926 tarihli klasIk romani The Sun also Rises’ta bir epigrafi olarak kullandiginda bu terimi populer hale getiren meslektasi ve ogrencisi Ernest Hemingway’e tekrarlamistir. The Hemingway Project icin bir roportajda, Lost Generation yazarlari hakkinda birkac kitabin yazari Kirk Curnutt, kendi hayatlarinin mitolojik versiyonlarini ifade ettiklerini one surmuslerdir.
Curnutt’e gore bu nesil kusaksal bir ihlalin urunleri olduklarina ikna olmakta ve cevrelerindeki dunyadaki yenilik deneyimini yakalamak istemislerdir. Bu nedenle, yabancilasma, icki icme, bosanma, seks gibi istikrarsiz adetler ve cinsiyet degistirme gibi alisilmadik farkli oz kimlikler hakkinda yazma egiliminde olmuslardir.

Buyuk Amerikan Ruyasinin Yanilgisi
Kayip Nesil ve Bu Devri Anlatan YazarlarKayip Neslin uyeleri, Amerikan ruyasi fikrini buyuk bir aldatma olarak gormuuslerdir. Hikayenin anlaticisi Nick Carraway, Gatsby’nin buyuk servetinin buyuk bir sefaletle odendigini fark ettiginden, The Great Gatsby’de bu onemli bir tema haline gelmistir. Fitzgerald’a gore, Amerikan ruyasinin geleneksel vizyonu bu sIki calismanin basariya goturdugu yozlasmisliktir. Kayip Nesil’e gore, ruyayi yasamak artik sadece kendi kendine yeten bir yasam insa etmek degil, gerekli olan her sekilde sasirtici derecede zengin olmakti.



Cinsiyet Egilme ve Iktidarsizlik
Pek cok genc adam, savasin insanlik disi bir hayatta kalma mucadelesinden cok daha sovalye ve hatta goz alici bir eglence olduguna inanan Birinci Dunya Savasi’na hevesle girmistir. Bununla birlikte, yasadiklari gerceklik, 6 milyon sivil de dahil olmak uzere 18 milyondan fazla insanin acimasiz katliamidir. Bu durum geleneksel erkeklik imajlarini ve toplumdaki farkli kadin ve erkek rollerine iliskin algilarini paramparca etmistir.
Savas yaralari yuzunden iktidarsiz kalan Hemingway’in The Sun also Rises’in anlaticisi ve ana karakteri Jake, cinsel acidan saldirgan ve rastgele bir kadin olan sevgilisi Brett’in kontrol etme cabasi icinde olan erkeklerden biri olmaya calisan erkek gibi davrandigini anlatmaktadir. Yani anlattigi cinsel partnerlerinin hayatlaridir. TS Eliot’un ironik baslikli J. Alfred Prufrock’un Ask Sarkisi adli siirinde Prufrock , igdis duygularindan duydugu utancin onu cinsel olarak nasil hayal kirikligina ugrattigini ve siirin adi bilinmeyen kadin alicilarina olan askini ilan edemediginden yakinmaktadir.
Fitzgerald’in The Great Gatsby adli kitabinin ilk bolumunde, Gatsby’nin kupa kiz arkadasi Daisy, yeni dogan kizinin gelecegi hakkinda carpici bir vizyon sunmektedir. Bugunun feminist hareketinde hala yankilanan bir temada, Daisy’nin sozleri Fitzgerald’in kendi neslinin kadinlarda zekayi buyuk olcude degersizlestiren bir toplum yarattigi fikrini ifade etmektedir. Eski kusak uysal ve itaatkar kadinlara deger verirken, Kayip Kusak, bir kadinin basarisinin anahtari olarak akilsiz haz aramayi kabul etmistir. Daisy, neslinin toplumsal cinsiyet rollerine bakisindan sIkayet ediyor gibi gorunse de, acimasiz Gatsby’ye olan gercek askinin geriliminden kacinmak icin eglenceli bir kiz gibi davranarak onlara uymaktadir.

Imkansiz Bir Gelecege Olan Inanc
Kayip Nesil ve Bu Devri Anlatan YazarlarKayip Nesil’in cogu, savasin dehsetiyle basa cikamayan ya da cikmaya isteksiz olan, gelecek icin inanilmaz derecede gercekci olmayan umutlar yaratmistir. Bu, The Great Gatsby’nin son satirlarinda en iyi sekilde anlatilmaktadir, anlatici Nick, Gatsby’nin onu her zaman oldugu gibi gormesini engelleyen idealize edilmis Daisy vizyonunu aciga cikarmaktadir. Pasajdaki yesil isIk, Fitzgerald’in bizden uzaklasirken bile inanmaya devam ettigi mukemmel gelecekler metaforudur. Diger bir deyisle, aksi yondeki ezici kanitlara ragmen, Kayip Kusak guzel bir gun hayallerinin gerceklesecegine inanmaya devam etmektedir.

Yeni Bir Kayip Nesil mi Doguyor?
Dogasi geregi, tum savaslar kayip ve kurtulan kitleler yaratir. Geri donen savas gazileri, geleneksel olarak intihar nedeniyle olmus ve genel nufustan cok daha yuksek oranlarda travma sonrasi stres bozuklugundan (TSSB) mustarip olmuslardir. Korfez Savasi’nin geri donen gazileri ve Afganistan ve Irak’taki savaslar daha da yuksek risk altindadir. ABD Gaziler Isleri Bakanligi’nin 2016 tarihli bir raporuna gore, bu gazilerin gunde ortalama 20’si intihar nedeniyle hayatini kaybetmektedir.
Bu modern savaslar modern bir kayip nesil yaratiyor olabilir mi? Zihinsel yaralar genellikle fiziksel travmadan daha ciddi ve tedavisi cok daha zor oldugundan, bircok savas gazisi sivil toplumla yeniden butunlesmek icin mucadele etmektedir RAND Corporation’un yayinladigi bir rapor, geri donen gazilerin yaklasIk% 20’sinin PTSD’ye sahip oldugunu veya gelistirecegini tahmin etmektedir.
 
Alt 21 Ekim 2020, 07:09   #2
Standart

Emeğine sağlık.

________________

Kayip Nesil Ve Bu Devri Anlatan Yazarlar
 
Alt 21 Ekim 2020, 08:15   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
GuNeS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık.
Cok tskler.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:48.