IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By Artist
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Ağustos 2021, 16:32   #1
Standart Yemekten Hemen Sonra Tuvalete Gitme Durtusunun Sebebi Nedir?

Bazi kisiler, yemek yedikten hemen sonra tuvalete gitme durtusunu hissedebilirler. Bu durum soz konusu oldugunda, kisi yemek yediginde sanki sindirilmeden dogrudan bagirsaklarina ulastigi hissine kapilabilir, ancak bu durum boyle degildir. Aslinda, yiyeceklerin bir kisinin sindirim sistemindeki, diskilamaya kadar olan sureci 1-2 gun surebilir. Bu nedenle, yemekten kisa bir sure sonra tuvalete giden bir kisi, bir veya iki gun once yedikleri yiyecekleri diskiliyor olabilir. Ve yemek yedikten hemen sonra tuvalete gitme ihtiyaci duyulmasinin en muhtemel nedeni gastrokolik reflektir. Bu refleks mideye giren yiyecege verilen istemsiz bir tepkidir. Bununla birlikte, gastrokolik refleksin yogunlugu bireyler arasinda degisebilir. Bu yazida gastrokolik refleks sirasinda neler yasandigi, sIkayetleri artirabilecek kosullar hakkinda bilgiler verilmektedir. Ayrica yemekten hemen sonra tuvalete gitme durtusunu azaltmaya yardimci olabilecek diyet ve yasam tarzi faktorleri hakkinda bilgilerde mevcuttur.


Nedenleri Nelerdir ve Normal midir?
Yemekten Hemen Sonra Tuvalete Gitme Durtusunun Sebebi Nedir?Yiyeceklerin sindirim kanalindan gecmesi 1-2 gun surebilir. Gastrokolik refleks veya gastrokolik yanit, mideye giren yiyeceklere normal istemsiz bir reaksiyondur. Yiyecekler bu organa girdiginde, vucut kolonun buzulmesine neden olan bir hormon salgilar. Bu kasilmalar daha once yenen gidalari sindirim sistemi icinde ilerletir ve bu da diskilama durtusune yol acabilir. Bazi kisiler icin gastrokolik refleks hafiftir ve hicbir belirti gostermezken bazi kisiler icin, gastrokolik refleks yogundur ve yemekten sonra diskilama durtusu ozellikle siddetli olabilir.



Gastrokolik Refleksi Etkileyebilecek Kosullar
Bazi saglik kosullari gastrokolik refleksini etkileyebilir. Ornegin, irritabl barsak sendromu (IBS), bir kisinin sindirim sisteminin yiyecekleri sisteminden cok daha hizli bir sekilde tasimasina neden olabilir. Bir kisinin diskisinin bagirsaklardan, ortalamanin uzerinde bir hizla gecmesine neden olabilecek diger kosullar sunlardir:
• Gida alerjileri ve gida intoleranslari
• Kaygi


• Gastrit
• Colyak hastaligi
• Inflamatuar barsak hastaligi (IBD)
• Crohn hastaligi
Yemekten Hemen Sonra Tuvalete Gitme Durtusunun Sebebi Nedir?Yukaridaki kosullarin her biri, yemek yedikten hemen sonra tuvalete gitme durtusuyle sonuclanan gastrokolik refleks yogunlugunu artirabilir. Ayrica asagidakiler gibi ek sindirim semptomlarina yol acabilir:
• Gaz ya da tabureyi gectikten sonra olusan siskinlik
• Gaz gidermek icin sIk ihtiyac duymak
• Karin agrisi veya rahatsizlik


• Diskida mukus
• Ishal
• Kabizlik
• Alternatif ishal ve kabizlik

Yemek Yedikten Sonra Gastrokolik Refleks Gibi Kosullardan Yasanan Ishal
Bir yemekten sonra bir diyare donemi, kisinin gastrokolik refleksiyle ilgili degildir. Ishal, genellikle sadece bir veya iki gun suren yaygin bir durumdur. Bununla birlikte, bir hafta veya daha uzun suren ishal, altta yatan bir saglik sorununu gosterebilir. Persistan ishalin bazi yaygin nedenleri arasinda sunlar vardir:


• Yapay tatlandiricilarin ve diger mushillerin asiri tuketimi
• Gida kaynakli bakteri ve parazitler
• Gida intoleranslari
• Yiyecek alerjisi
• Sindirim sistemi rahatsizliklari
• Viral enfeksiyon
• Safra kesesinin giderilmesi gibi onceki karin cerrahisi

Ne Zaman Doktora Muracaat Edilmelidir?
Gastrokolik refleks mideye giren yiyeceklere verilen normal bir reaksiyondur. Cogu durumda, yemekten sonra tuvalete cikma durtusunu hissetmek doktora gitmeyi gerektirmez. Bununla birlikte, bir kisi asagidakileri yasiyorsa doktora muracat etmelidir:
• Yiyeceklere yogun ve sIk verilen gastrokolik cevaplar


• 2 gunden fazla suren ishal
• Ilave yasanan mide semptomlari
Yukaridaki semptomlar altta yatan olasi bir saglik sorununu gosterebilir.

Tedavi ve Korunma Yollari
Yemekten Hemen Sonra Tuvalete Gitme Durtusunun Sebebi Nedir?Gastrokolik refleks normal bir bedensel reaksiyon oldugundan, teknik olarak tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, kisilerin gastrokolik refleks yogunlugunu azaltmaya yardimci olmak icin atabilecegi adimlar vardir ve bunlarla tuvalete gitme durtusu kontrol edebilir. Bu adimlar su sekilde siralayabiliriz:
Altta yatan sindirim kosullari: Baska mide belirtileri yedikten sonra tuvalete gitme durtusune eslik ediyorsa doktora gorunmelidir. Bu semptomlarin suresine ve ciddiyetine bagli olarak, bir doktor altta yatan saglik kosullarini teshis etmek icin testler yapabilir. Bir durum mevcutsa, tedavisi gastrokolik refleks yogunlugunun azaltilmasina yardimci olabilir.


Diyetin degistirilmesi: Diyetteki bir degisIklik, yogun bir gastrokolik yanitin tedavisine yardimci olabilir. Bazi yiyeceklerin, digerlerinden daha yogun bir gastrokolik tepkiye neden olma olasiligi daha yuksektir. Bunlar sunlari icerir:
• Yagli veya yagli yiyecekler
• Sut Urunleri
• Lif icerigi yuksek yiyecekler
Yiyecek gunlugu tutmak: Bir kisinin gastrokolik tepkisini yogunlastirabilecek yiyecekleri tanimlamasina yardimci olabilir. Gunluk, kisinin yedigi yiyeceklerin bir kaydini ve yiyeceklere sindirim yanitini icermelidir. Kisi olasi bir tetikleyici gida tanimladiginda, semptomlarinin iyilesip iyilesmedigini gormek icin gidadan gecici olarak kacinmalidir.


Stresle basa cikma: Bazi insanlar icin, stres gastrokolik refleks yogunlugunu artirabilir. Bu kisiler stresi azaltmaya yardimci olan faaliyetlerden yararlanabilir. Ornekler arasinda egzersiz ve meditasyon bulunur.
Yemekten hemen sonra diskilama istegi, genellikle mideye giren gidalara normal bedensel bir reaksiyon olan gastrokolik refleksin sonucudur. Hemen hemen herkes zaman zaman gastrokolik refleksin etkilerini yasamaktadir. Bununla birlikte, yogunlugu kisiden kisiye degisebilir. Bazi yasam tarzi faktorleri, bir yemekten sonra diskilama durtusunun azaltilmasina yardimci olabilir. Kisiler yemekten sonra sIk sIk ishal veya diger mide semptomlari yasarlarsa doktora gorunmelidir. Bu belirtiler, tibbi mudahale gerektiren altta yatan bir saglik sorununu gosterebilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Ağustos 2021, 16:34   #2
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bilgi paylaşımı için teşekkürler emeginize sağlık

________________

Yemekten Hemen Sonra Tuvalete Gitme Durtusunun Sebebi Nedir?
 
Alt 03 Ağustos 2021, 16:37   #3
Standart

Alıntı:
Saruhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bilgi paylaşımı için teşekkürler emeginize sağlık
Ben tşk Ederim : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Ağustos 2021, 16:39   #4
Standart

emegine saglik tatlim

________________

No MoRe DramA
 
Alt 03 Ağustos 2021, 16:43   #5
Standart

Alıntı:
WildCat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglik tatlim
tşkler Canim : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:26.