IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By Artist
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Ağustos 2021, 16:34   #1
Standart Kulak Memesinde Gorulen Sislik Ve Enfeksiyonlarin Nedenleri Nelerdir?

Kulak memesinde olusan bir sislik, genel olarak kulak memesindeki herhangi bir reaksiyondan veya hasardan kaynaklanmaktadir. Bakteriler ve diger mikroplar kulak memesine bir kesIk veya delik yoluyla girebilir ve bir enfeksiyon neden olabilirler. Diger durumlarda, vucut ayrica kulakta kullanilan bir urune veya maddeye karsi alerjik reaksiyona girebilir. Kisiler genellikle sismis kulak memelerini ev ilaclari ve recetesiz satilan ilaclar ile tedavi edebilirler, ancak bazi nedenlerin acil tibbi bakima ihtiyaci olabilir. Asagida kulak memesinde gorulen sisme nedenleri ve tedavi kosullari ile ilgili aciklayici bilgiler bulunmaktadir:


Nedenleri
Kulak memesinde sislik nedenleri, asagidakilerinde dahil oldugu bir dizi saglik kosulunun sonucunda ortaya cikabilir:
Piercing taktirmak: Kulaga yapilan bir delme islemi sismis bir kulak memesine neden olabilir. Piercingler kulak memelerinde sisligin yaygin nedenlerinden biridir. Kulagi delme islemi acik bir yaradir ve sisme, vucudun herhangi bir hasara verdigi dogal reaksiyonun bir parcasidir. Kulaklarini deldiren cogu kisi bazen bir hafta ya da daha uzun suren aci ve sislik hissedebilir. Kulaklarinda tikac kullanan kisiler, kulaktan her tikaci cikardiginda benzer sislik belirtileri fark edebilir. Enfekte olmus kulak piercingleri, kisi yillarca piercing takmis olsa bile kulak memesinin sismesine neden olabilir. Semptomlari 2 haftadan uzun surerse veya siddetli ise kisiler doktora gorunmelidir.


Kulak Memesinde Gorulen Sislik ve Enfeksiyonlarin Nedenleri Nelerdir?Alerjik reaksiyon veya kontakt dermatit: Sismis kulak memesinin nedenlerinden kontakt dermatit, cogunlukla gorulen bir durumdur. Bu, genellikle derinin bazi mucevher turlerine alerjik reaksiyonundan kaynaklanmaktadir. Hipoalerjenik olmayan metaller, nikel kupeler gibi metallerden olusan aksesuarlar kulak memelerinin birinin ya da her ikisinin de sismesine sebep olabilir. Tahris edici malzeme iceren mucevherlerden kacinmak, semptomlarin onlenmesine ve kulaklarin iyilesmesine yardimci olabilir. Kulaklardaki cilt ayrica losyon, parfum veya baska bir kozmetik urunle reaksiyona girebilir. Bu reaksiyonlar cildi kirmizi, iltihapli, kasintili yapabilir ve ayrica pul pul dokulmeye ve kurumaya neden olabilir. Kisi semptomlarina neden olan urunleri takip ederse, dermatolog reaksiyona neden olan bileseni belirlemeye yardimci olabilir.


Yaralanma: Kulakta olusacak kucuk bir yaralanma veya travma, kulak memesini tahris etmek ve alevlendirmek icin yeterli olabilir. Yaygin yaralanma nedenleri arasinda sunlar vardir:
• Kulaktaki kupenin cok sert sekilde cekilmesi
• Cok agir kupeler kullanilmasi
• Piercing icin cok buyuk kupeler kullanilmasi
• Kulak memesinin kesilmesi ve siyriklar olusmasi
• Spor sirasinda kulaga bir top gelmesi veya baska bir nesneyle vurulmasi
Yarali bir kulak memesi sisebilir, agrili olabilir veya dokunmaya duyarli olabilir.
Bocek isirigi: Gece kulak memesinde fark edilen bir sislik bocek isirigi veya bocek sokmasi olabilir. Bazi durumlarda, sisligin tam ortasinda gorunur bir bocek isirigi veya nokta olabilir. Bocek isirigi, kasinti, agri ve kizariklik gibi diger semptomlara neden olabilir. Hidrokortizonlu kremler ve oral antihistaminikler bocek isirigi sIkayetlerini hafifletmeye yardimci olabilir. Semptomlar daha da kotuye giderse veya boyun, yuz veya bogazda yayilirsa, kisi alerjik reaksiyona girebileceginden acil tibbi yardim almalidir.


Selulit: Selulit, derinin bakteriyel bir enfeksiyon turudur. Agrili olabilir cildin kizarmasina ve sismesine neden olabilir. Selulitten etkilenen bir kulak memesi sicak ve dokunma acisindan hassas olabilir. Selulit kan dolasimina veya diger dokulara yayilabilir, bu nedenle tibbi mudahale gerektirir.
Apse olusmasi: Bir apse, irin veya diger sivilarla dolu cilt uzerinde veya altinda bir sisliktir. Genellikle, bakteriyel bir enfeksiyon buna neden olabilir. Bir apse belirtileri degisebilir, ancak bunlar arasinda ates, bulanti ve bolgeden drenaj akmasi vardir. Tedavi edilmezse apse kotulesebilir.
Ciban: Ciban cilt yuzeyinin altinda, irinle dolup tasan bir kil folikulu etrafindaki bir enfeksiyondur. Ciban ciktiginda agrilidir ve sismeye neden olabilir. Diger belirtileri su sekildedir:
• Agri
• Ates
• Yorgunluk
• Irin sizmasi veya bosalmasi
Kist: Kulak memesi sisligine yag kisti de sebep olabilmektedir. Kistler, deride semizit maddeyle doldurulmus keselerdir. Kistler rahatsiz edici olabilir ve genellikle tamamen iyilesmesi icin tibbi drenaj gerektirir.Kulak Memesinde Gorulen Sislik ve Enfeksiyonlarin Nedenleri Nelerdir?


Zehirli bitkiler: Zehirli mese, zehirli sarmasIk, veya sumak gibi zehirli bitkilerle yapilan bir temas da kulak memesinin sismesine sebep olabilir. Zehirli bitkiler, asagidakiler de dahil olmak uzere, etkilenen bolgede diger semptomlara neden olabilir:
• Ciltte dokuntu
• Sizi hissedilmesi
• Kasinti
• Kabarciklar
Karnabahar kulak: Karnabahar kulagi veya kulak kepcesi, kulak yapisina yapilan travma sonrasi ortaya cikar. Yaralanma genellikle kafa vuruslarina duzenli olarak giren boksorler ve karma dovus sanatcilariyla iliskilidir. Bu tur yaralanmalar kanin dis kulakta birikmesine neden olur. Kulak yaralanmadan sonra bosalmazsa, deforme olabilir ve kaba, topakli bir gorunum alabilir. Alan ayrica agrili ve curuk olabilir ve enfekte olabilir.


Yuzucu kulagi: Genellikle yuzucu kulagi olarak bilinen Otitis externa, kulak kanalinda bir enfeksiyondur. Kulak memesine dogru yayilabilir ve sismeye neden olabilir. Ilave olarak su belirtiler gorulur:
• Iltihap
• Agri
• Kizariklik
• Hassaslik
• Sadece kulak icinde gorulen kasinti
Mastoidit: Mastoid kemik ic kulagin sungerimsi kemigidir. Mastoidit mastoid kemiginde gorulen bir enfeksiyondur ve bu enfeksiyon da kulak memesinin sismesine neden olabilir. Diger belirtiler sunlardir:
• Ates veya titreme
• Bas agrisi
• Uyusukluk
• Agri ve tahris
• Sinirlilik veya ruh hali degisIklikleri
• Kulagin arkasindaki kizariklik
• Duyma yetenegini yitirmek
Bazi durumlarda, akinti enfekte olmus kulaktan bosalabilir ve acil tibbi mudahale gerektirir.



Tedavi ve Ev Ilaclari
Kulak Memesinde Gorulen Sislik ve Enfeksiyonlarin Nedenleri Nelerdir?Kulak memesi sisme tedavisi, bu sismenin altta yatan sebeplerine gore degisIklik gostermektedir. Sayet kulak memesinin sismesi alerjik reaksiyonlardan kaynaklaniyorsa kisi bu alerjen maddelerden olabildigince uzak durmasi gerekmektedir. Bu nikel taki olabilir. Semptomlari siddetlenirse doktora gorunmelidirler. Enfeksiyonlar veya bakterilerin neden oldugu diger konular genellikle antibiyotik tedavisi gerektirir. Mastoiditis veya karnabahar kulagi acil tibbi tedavi gerektirir. Doktor veya dermatolog komplikasyon riskini azaltmak icin uygun bir teshis ve tedavi yapmalidir. Ayrica evde uygulanacak bazi ilaclar sayet tibbi bir mudahale gerektirmiyorsa kulak memesi sislinlik nedenlerini azaltilmasinda etkili olabilirler. Sismis bir kulak memesi icin ev ilaclari sunlardir:


• Sicak veya soguk kompresler: Soguk bir kompres agriyi hafifletmeye yardimci olabilir ve sicak bir kompres, sisligi azaltmak icin alandaki dolasimi artirabilir.


• Recetesiz satilan agri kesici ilaclar: Ibuprofen (Advil), asetaminofen (Tylenol) ve naproksen (Aleve) gibi agri ve iltihaplanma ilaclari agri ve sisligi azaltabilir.
• Antihistamin: Oral veya topikal antihistaminikler, bocek isiriklari ve alerjik reaksiyon semptomlarini azaltmaya yardimci olabilir. Kalamin losyonu dokuntuler uzerinde de yatistirici bir etkiye sahip olabilir.
• Sikilastiricilar: Cadi ela gibi sIkilastiricilar dokulari daraltmaya ve kulak memesinde sisligi azaltmaya yardimci olabilir.
• Yulaf ezmesi banyolari: Bir yulaf ezmesi banyosunda alerjik reaksiyonlar, agri veya kasintiyi yatistirilabilir. Bir kisi kulagini kucuk bir ilik su kabinda tutabilir ve yulaf ezmesini iyice ogute bilir veya durulamadan once karisimi dogrudan kulaga uygulayabilir.
• Cay agaci yagi: Bu esansiyel yag yaranin iyilesme surecini hizlandirabilir ve bakterileri yok edebilir.

Ne Zaman Doktora Muracaat Edilmelidir?
Genellikle kulak memesinde yasanan sislikte bazi ev ilaclari etkili ve hizli olabilmektedir. Ev ilaclari sismeyi veya diger semptomlari azaltmazsa, kisi uygun bir tani icin doktora gorunmelidir. Sislik veya diger semptomlar kotulesirse veya kulak memesinden irin akiyorsa tibbi tedavi gerekebilir. Komplikasyonlari onlemek icin enfeksiyonlar mumkun olan en kisa surede tedavi edilmelidir. Bir kisi, kulaklarda vizilti ve solunum zorlugu gibi acidan kaynaklanan ciddi bir alerjik reaksiyon belirtisine ek olarak kulak memesinde sislik yasarsa, acil tibbi yardim almalidir.


Onleme

Sismis bir kulak memesinin onlenmesine yardimci olmak icin, bir kisi parfumlu urunler veya bazi metal aksesuarlari kullanmaktan yani bilinen alerjenlerden kacinmalidir. Kulagi duzenli olarak temizlemek, asiri yag ve kirden uzak tutmak da bazi nedenlerden kacinmaya yardimci olabilir. Ancak kisiler, parmaklar da dahil olmak uzere kulak kanalina herhangi bir nesne sokmaktan kacinmalidir. Ayrica, bazi temel kosullar tedavi edilmezse birakildiginda isitme kaybina neden olabileceginden kulak memesine zarar gelmemesi icin de hayati oneme sahiptir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Ağustos 2021, 16:38   #2
Standart

emegine saglik cnm

________________

No MoRe DramA
 
Alt 03 Ağustos 2021, 16:39   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık

________________

Kulak Memesinde Gorulen Sislik Ve Enfeksiyonlarin Nedenleri Nelerdir?
 
Alt 03 Ağustos 2021, 16:43   #4
Standart

Alıntı:
WildCat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglik cnm
tşkler Canim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Ağustos 2021, 16:44   #5
Standart

Alıntı:
Saruhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğinize sağlık
tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:50.