IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


5Beğeni(ler)
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Artist
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Haziran 2021, 12:22   #1
Standart Karaciger Naklinin Klinik Yonleri

Transplantasyon, karaciger parankimindeki geri donusu olmayan degisIkliklerle kendini gosteren hastaliklari tedavi etmek icin en faydali yaklasimdir. Transplantasyonun basarisi hem cerrahi operasyona hem de transplantasyon sonrasi donemde immun toleransli bir ortamin gelismesine baglidir. Kati organ naklinde, dogal olarak yabanci mikrobiyal, viral vb. antijenlerden korunmaya adanmis immunolojik mekanizmalar, greftin HLA (MHC) molekullerine ve allo-antijenlerine yoneliktir. Bu guclu bagisIklik reaksiyonu, grefti tahrip edebilir ve naklin yararli etkisini tehlikeye atabilir. Ancak rutin klinik uygulamada, efektor immun fonksiyonun kontrolu, immun baskilayici terapi yoluyla saglanir. Bu nedenle, transplantasyon arastirmalarindaki son basarilar, immunolojik mekanizmalara iki yonde odaklanmayi motive etmektedir.


Bir taraftan bu, transplantasyon sonrasi donemin izlenmesi ve greft reddinin ongorulmesi icin yeni ve daha ilgili biyobelirteclerin surekli arastirilmasidir. Diger taraftan, ince immun mekanizmalarla ilgili bilimsel arastirmalardan etkilenebilecek yeni terapotik firsatlara ihtiyac vardir. Tregler uzerine yapilan calismalar, transplantoloji alaninda ozellikle baskilayici islevleriyle baglantili olarak yogundur. Literaturde, kok hucrelerin yani sira kati organlarin transplantasyonundaki davranislari hakkinda bircok veri mevcuttur. Bobrek, kalp ve diger nakillerde Treg’lerin dinamikleri ve hatta terapotik uygulamasindaki egilimleri zaten ana hatlariyla belirtmisken, karaciger nakli (LT) ile ilgili durum daha ozeldir.
Karaciger Naklinin Klinik YonleriAkut karaciger yetmezligi, son donem kronik karaciger hastaligi, hepatik malignite veya dogustan gelen metabolik bozukluklar seklinde gorulebilen yasami sinirlayan karaciger hastaligi olan hastalar LT’ye ihtiyac duyar. Ayrica karaciger fonksiyonu geri donusu olmayan morfolojik degisIkliklerin bir sonucu olarak ciddi sekilde bozulur. Nedeni ne olursa olsun, karaciger transplantasyonunun sonucu uc ana faktore baglidir ve bunlar asagidaki gibidir:


• Klinik yaklasim,
• Karacigerin immun ozellikleri,
• Immunolojik toleransin terapotik saglanmasi,

Karaciger Naklinin Klinik Yonleri
Klinik acidan, transplantasyonun sonucu, alicinin ameliyattan onceki genel durumuna yani yetiskinlerde MELD ve cocuklarda PELD skoruna, greftin kalitesine, cerrahi teknige, postoperatif bakima, immunosupresif tedaviye baglidir. Operasyon, genel olarak cerrahideki en buyuk hacim ve karmasIkliklardan biridir. Cogu zaman Avrupa ve Amerika BirlesIk Devletleri’nde, butun bir organin, butun karaciger grefti, nakledildigi sozde standart LT gerceklestirilir. Ayrica Asya’da olen donorden alinan karaciger transplantasyonu (DLT) yaygin degildir ve canli bir donor organin bir kismi kullanilir. Kiside, greft beyin olumu (beyin olumu bagiscisi) olarak kayitli bir donorden ve kalp olumunden sonra bagis yapildiginda organ bagisi mumkundur. Bununla birlikte canli bir vericiden (LDLT) karaciger nakli, kadavra bagisina gore bazi avantajlar sunar ve bunlar asagidaki gibidir:


• Operasyonun zamaninin belirlenmesi,
• Greft saglikli bir kisiden alinmasi,
• Optimal durumda ise soguk iskemi suresi kisalmasi,
Hastanin kilosuna gore kesin greft secilebildiginden cocuklar icin uygundur. Bir donor adayi secmek, diger damarlar ve safra yollarinda ek anormalliklerle birlikte arteriyel varyasyonlarin varligi nedeniyle bazen zordur. Ancak LDLT, 1 yasin altindaki hastalarda nadir gorulen hastalik durumlarinda uygundur. Lozenets Universite Hastanesinde gerceklestirilen pediatrik karaciger nakillerinin yaklasIk % 65,5’i bu yas grubundadir ve 10 ile 18 yaslari arasinda onemli olcude daha azdir. Diger bir turu de Transiretin iliskili ailevi amiloid polinoropatisi (TTR-FAP) olan domino naklidir, ancak bu nakil nadiren yapilir. Hastalik ekstrahepatik organlari etkiler ve karaciger fonksiyonu korunur. Bu, FAP hastasinin karacigerinin, hasarli organi domino etkisi aldigi sirayla baska bir hastaya verilmesine izin verir. FAP alicisi icin temel gereklilik, hastaliga yakalanma riskini en aza indirmek icin 55-60 yasin uzerinde olmaktir.


Kismi transplantasyon iki ozel durumda aciliyet meselesi olarak gerceklestirilir. Birincisi, hasarli organi iyilesene kadar desteklemek icin akut karaciger yetmezligindedir. Burada greft daha sonra cikarilir ve immunosupresif tedavi durdurulur. Ikincisi, karacigeri etkileyen konjenital fonksiyonel veya metabolik bozukluklari olan hastalardir. Kismi greftin implantasyonu kendi organini korur, metabolik anormallikleri duzeltir ve tum karaciger transplantasyonunu gerektirmez. Bu her iki durumda da, nakil ortotropik veya heterotropik olabilir. Kismi transplantasyonun bir varyanti, iki lobun iki alici arasinda dagitildigi bolunmus naklidir. Son yillarda, bekleme listesindeki hasta sayisinin artmasi ve potansiyel donor sayisinin az olmasi nedeniyle, in vivo, in situ, ex-vivo veya ex-situ, karacigerde bolunmus karaciger transplantasyonu teknigi uygulanmistir. Ancak bazi durumlarda, iki yetiskinin transplantasyonu icin split teknigi kullanmak mumkundur.
Karaciger Naklinin Klinik YonleriSafra komplikasyonlari, kanama riskini azaltan ve greftin soguk iskemi suresini onemli olcude azaltan bolunmus-LT’nin in-vivo yapilmasi tercih edilir. Ana durum greft agirligi ile hasta arasindaki orandir ki bu en az % 0,8 olmalidir. Bunun amaci, alicinin uzun vadeli yasamsal islevlerini saglamaktir. Operasyonun karmasIkligi, operasyon sirasinda ve sonrasinda komplikasyonlarin ortaya cikmasi icin on kosullar yaratir. Postoperatif donemde onde gelenler vaskuler ve biliyer komplikasyonlar, genelde anastomoz stenozu ve enfeksiyon riskidir. Uzun vadede, transplantasyonun sonucu buyuk olcude optimal transplant sonrasi immun toleransin olusturulmasina baglidir. Burada karacigerin onu diger organlardan ayiran immunolojik ozellikleri onemli rol oynar.



Karaciger Nakli Icin Duzenleyici T Hucrelerinin Klinik Onemi
Yavas ama suphesiz, duzenleyici T hucreleri bircok patolojik durumun tani surecine dahil olur ve bagisIklik toleransindaki sapmalarla ifade edilir. Bu durumlardan bazilari asagidaki gibidir:
• Otoimmun,
• Tumorler,
• Tekrarlayan gebelik kaybi,
• Birincil bagisIklik yetersizlikleri,


Elde edilen mevcut veriler, Treg’lerin transplantasyon sonrasi donemin izlenmesi icin potansiyel bir biyobelirtec olma potansiyeline sahip oldugunu gosterir. Spesifik olarak, karaciger nakledilen hastalarda Tregler, cogunlukla operasyonel toleransla dogalari geregi dahil ve dogal karaciger tolerajenik mekanizmalarinin bir parcasi olduklari icin yogun arastirmanin konusudur. Transplantasyon sonrasi donemde Treg tespitinin faydasini gosteren cok sayida veriye ragmen, hala cozulmemis bircok soru vardir. Bunlardan bazilari, kullanilmasi gereken Tregs fenotipinin tanimi ile ilgilidir. FoxP3 + CD4 + T hucreleri olarak tanimlanmasina ragmen, FoxP3 ekspresyonunun promotore demetilasyondan daha az bilgilendirici oldugu gosterilmistir. Cunku gercek Treg’leri gecici olarak FOXP3 + aktive T hucrelerinden ayirir. Tani amacli olarak, Treg’ler genellikle CD127-CD25 + CD4 + olarak tanimlanir, ancak bu alandaki son gelismeler, CD127 ile ilgili tam olarak karakterize edilmeyen bir populasyon CD25- gostermistir.
Aciklanmasi gereken diger bir yon, biyopsilerde ve periferik kandaki Treglerdir. Barselona mutabakatinda (2016) , Tregs olcumunun transplantasyon sonrasi donemdeki uygunluguna dair net kanitlar saglamayan belirsiz sonuclarla bircok calisma gosterilmistir. Ucuncu yon, immunosupresif terapi ile iliskili olarak onemli olcude azalmis CD25 ekspresyonu ve periferdeki CD25 hi Treg hucrelerini bulmada ardisIk yetersizliktir. Treg’ler operasyonel tolerans konusunda oldukca bilgilendirici olsalar da, soru hala cozulmemis ve transplantasyon sonrasi donemin izlenmesinde Treg’lerin degerini belirlemek icin daha fazla calismaya ihtiyac vardir.


Gorunuse gore Treg’ler, immun aktivasyonun kontrolu ve bir immun tolerans durumunun gelistirilmesi icin terapotik bir yaklasim olarak daha umut vericidir. Ilk deneysel calismalar, bunlar ile adacik allogreft reddindeki gecikme ve uzun sureli sagkalim arasindaki iliskiyi gostermistir. Son bes yilda, diger yaklasimlarla birlikte, Treg’ler GVHD ve solid organ transplantasyonu alaninda tibbi ilgiyi cekmektedir. Todo ve ekibi 2016 yilinda rapor asamasi I canli bobrek nakillerinde ex vivo genisletilmis alici poliklonal Treg’ler ile yapilan klinik deney sonuclari elde edilmistir. Alicinin bobrek hastaligindaki degiskenlige ragmen, genisleme protokolu, tum salim kriterlerini karsilayan, FOXP3 promotorunde < % 1 CD8 + ve CD19 + kontaminasyonu ile> % 98 CD4 + CD25 + ve stabil demetilasyon ile >% 80 FOXP3 ekspresyonu ifade eden Treg’ler uretmistir. Alicilar arasinda, genisletilmis Treg’ler dolasimdaki Treg seviyelerini surdurulebilir bir sekilde guclendirmistir.
Klinik olarak, test edilen tum Treg tedavisi dozlari, transplant sonrasi iki yila kadar infuzyonla iliskili advers yan etkiler, enfeksiyonlar veya ret olaylari olmaksizin guvenlidir. Baska bir calismada dogrudan bir karsilastirma yapilmistir. Saf Treg alt populasyonlarinin in vitro, in vivo farkli hafiza ve fonksiyonel aktiviteleri, saf Treg’in bir Treg terapotikinin ideal biyolojik ozelliklerini sergileyen Treg populasyonu oldugunu gostermistir. Ayrica, oldukca baskilayici hafiza Treg’lerin dusuk seviyelerinden dolayi bir Treg tedavisinden kasitli olarak cikarilmasi gerektigini dusundurur. Ve dusuk proliferatif kapasite ve daha yuksek proinflamatuar potansiyel gosterir.


Yapilan bir calismanin yakin zamanda yayinlanan sonuclar, duzenleyici hucre tedavisinin canli verici bobrek nakli alicilarinda basarilabilir. Guvenli oldugunu ve daha az bulasici komplikasyonla, ancak ilk yildaki benzer ret oranlari ile iliskili oldugunu gostermektedir. Bu nedenle immun hucre tedavisi, bobrek nakli alicilarinda genel immunosupresyon yukunu en aza indirmek icin potansiyel olarak yararli bir terapotik yaklasimdir. Son olarak, karacigerin bagisIklik kapasitesi, onu gecici olarak dolduran lokal hepatik ve bagisIklik hucrelerine baglidir. Mevcut arastirma, hucreler arasi tolerojenik mekanizmalar hakkinda bol miktarda veri saglar. Ancak bazi noktalarin bilimsel ve tibbi acidan daha iyi acikliga kavusturulmasi gerekir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Duzenleyici T hucreleri ile ilgili yaygin immunosupresif terapotiklerin ince ayari,
• Hepatositler ve immun hucreler arasindaki etkilesimlerin biyokimyasal mekanizmalari,
• Aktivasyon ve baskilamanin immun parametrelerinin onceden karaciger fonksiyonu hakkinda bilgi saglayip saglamayacagi,
• Bireysel immunogenetik varyasyonlarin etkisi iyilesme ve operasyonel toleransi,

Diger Tolerojenik Stratejiler
Tregler, karaciger transplantasyonunda tolerans olusumunda yer alan tek yaklasim degildir. Diger hucreler de belirli molekulleri ifade ederek veya genetik modellerini degistirerek katilirlar. Martinez-Llordella ve ekibi 16 operasyonel olarak toleransli karaciger alicisinda, devam eden immunosupresif tedavi gerektiren 16 alicida ve mikrodizi profilleme ile 10 saglikli bireyde toleransli alicilari immunosupresyona bagimli hastalardan yuksek dogrulukla ayirt edebilen bir gen ekspresyon belirlemislerdir. Bu, p T hucresi ve NK reseptorlerini ve hucre proliferasyonunun durdurulmasinda rol oynayan proteinleri kodlayan genleri icermektedir. Ek olarak, toleransli alicilar, toleransli olmayan hastalara veya saglikli bireylere gore onemli olcude daha fazla sayida dolasimdaki potansiyel duzenleyici T hucre alt gruplari sergilemistir.


Karaciger Naklinin Klinik YonleriInsan lokosit antijeni-G (HLA-G), belirgin tolerojenik ozelliklere sahip klasIk olmayan bir HLA sinif I molekuldur. Sitotoksisiteyi ve proliferasyonu inhibe eder, ancak duzenleyici T hucrelerinin gelisimini uyarir. HLA-G, membranla iliskili ve cozunur bir form olarak mevcuttur. Ilginc bir sekilde, HLA-G’nin bir miktar dinlenerek, ancak cogunlukla aktiflestirilmis CD4 ve CD8 T hucrelerinde alimi, baslangicta gecici olarak gosterdikleri ancak kendilerini ifade etmedikleri hucre yuzeyi molekulleri araciligiyla hareket eden yeni bir duzenleyici hucre turunun aninda uretilmesine yol acar. Bu mekanizmalar trogositoz olarak tanimlanir ve immun toleransin olusmasinda onemli bir rol oynar gibi gorunmektedir. Birkac grup, bobrek ve kalp transplantasyonunda HLA-G’nin rolu hakkinda kanitlar saglar. Yetiskinlerde saglikli kosullarda, HLA-G karacigerde zayif bir sekilde eksprese edilir, ancak sitokinler, hipoksi vb gibi belirli kosullar altinda dolasimdaki hucrelerden transendotelyal goc veya trogositoz yoluyla bulasabilir. Yuksek SHLA-G seviyeleri tum durumlarda, red riskinde azalma ve daha iyi sagkalim ile iliskilidir.
Sonuc olarak karaciger, immunolojik mekanizmalarin metabolik sureclerle bulustugu benzersiz bir organdir. Aralarindaki sIki duzenlenmis islevselligi, homeostatik durumu etkileyen belirli tolerojenik ortam olusturur. Ayrica duzenleyici T hucrelerinin bu olaylarda onemli bir rol oynadigi gosterilmistir. Dinamikleri ve islevleri, karaciger transplantasyonunda yeni biyobelirteclerin ve tedavi stratejilerinin daha da gelistirilmesi icin umut vericidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Haziran 2021, 18:22   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim güzel konu teşekkür ederiz bilği için.

________________

~ E & B ~
 
Alt 12 Haziran 2021, 18:23   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Toplumu bilgilendirme açısından açtığınız her gerekli bilgi ve paylaşım için teşekkür ederiz

________________

Karaciger Naklinin Klinik Yonleri
 
Alt 12 Haziran 2021, 18:28   #4
Standart

nakil yapildiginda gerci hicbirsey eskisi gibi olmaz tabiki
mecbur birakmasin rabbim
emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

No MoRe DramA
 
Alt 14 Haziran 2021, 10:45   #5
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim güzel konu teşekkür ederiz bilği için.
Ben tşk Ederim Canim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 14 Haziran 2021, 10:45   #6
Standart

Alıntı:
Saruhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Toplumu bilgilendirme açısından açtığınız her gerekli bilgi ve paylaşım için teşekkür ederiz
ben tşk ederim guzel yorumlar icin.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 14 Haziran 2021, 10:46   #7
Standart

Alıntı:
WildCat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
nakil yapildiginda gerci hicbirsey eskisi gibi olmaz tabiki
mecbur birakmasin rabbim
emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
cok tşkler guzelim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:06.