IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2021, 10:30   #1
Standart Kulak Yanmasi Ve Kirmizi Kulak Sendromu Nedir?

Eger kulaklarin yandigi hissediliyorsa muhtemelen eski bir deyisin dedigi gibi, birileri sizi andigi icin degildir. Aksine, yanan kulaklar genellikle vucut veya cevresel kosullarin sonucu olan bir seyin isaretidir. Endiselenecek bir durum olmayabilir, ancak bazen tibbi tedaviye ihtiyac olabilir.

Kulak Enfeksiyonlari
Kulaklarda bakteriler ve virusler oldugunda etkilenen yalnizca ic kulak degildir. Dis kulakta da ( kulak kepcesi veya pinna olarak adlandirilir) semptomlar gorulebilir. Bir kulak enfeksiyonu tipi, kulak zari arkasina yerlestirilmis olan ostaki borusu iltihapli ve sismis hale geldiginde olusan ve kulak sivisi olan orta kulak iltihabidir (efuzyonlu otitis media). Ayrica dis kulak kanalina su girmesinden kaynaklanan otitis eksterna (genellikle yuzucu kulagi olarak da bilinir) vardir. Su bosaldiktan sonra bile, sicak ortamda az miktarda nem kalmasi bakterilerin ureme alani haline gelebilir ve kulaklarin icte ve dista yanmasina neden olabilir. Kulak enfeksiyonlarinin cogu ya kendiliginden gider ya da bir tur antibiyotik gerektirir.



Yaralanma
Dis kulakta meydana gelen fiziksel travma sonucunda yanma, sisme ve kizariklikla yasanabilir. Bu, ciziklerden ve kesIklerden bocek isiriklarina ve kulak delmeye kadar her seyi icerebilir. Kulak kanalina kursun kalem veya tirnak gibi keskin cisimler sokmaktan kaynaklanan yaralar bile dis kulaklara yayilabilir. Asiri kanama varsa veya yaralanmalar iyilesmezse bir doktora gorunmek gerekebilir. Kask giyerek yuksek yogunluklu aktiviteler sirasinda kulaklarin korunmasi gerekmektedir.


Gunes Yanigi
Kulak Yanmasi ve Kirmizi Kulak Sendromu Nedir?Kisiler muhtemelen gunese cikmadan once ciplak derinin her santimine gunes kremi surmek konusunda dikkatlidirler. Ancak konu kulaklar olunca genellikle gozden kacirilan bir detaydir. Uzun sure UV isinlarina maruz kaldiktan sonra dis kulaklardaki yanma hissi gorulurse, bu bir gunes yanigi olabilir. Aciyi, sismeyi ve soyulmayi buz paketleriyle, aloe vera jeliyle ve agri kesicilerle tedavi etmek mumkundur. Gunese cikarken kulaklara gunes kremi surmek veya genis kenarli bir sapka takmak bu sIkayetlerin yasanmasinin onune gecebilir.


Cilt Kosullari/Alerji
Egzama ve sedef hastaligi gibi enflamatuar cilt rahatsizliklari dis kulaklar da gorulebilir (kulak kanalinin icinde de olabilir). Urtiker (kurdesen) gibi alerjik reaksiyonlar ve selulit gibi bakteriyel cilt enfeksiyonlar olabilir. Bu cilt problemlerinde kkulaklarda kirmizilik yasanabilir. Tedaviler cilt tipine bagli olarak degisIklik gosterir, bu nedenle doktora gorunmek onemlidir.

Sicaklik Degisimi

Kulaklar ayrica sicak veya soguk havaya maruz kaldiklarinda da kirmizi renk olabilirler. Isi yukselirken, vucut vazodilatasyona ugrar. Deri kulaklara da dahil olmak uzere kizarir. Tersi durumda da, vucut sicakligini kaybetmemek icin cildin kan kaynaginin vazokonstriksiyonuna maruz kaldiginda bu durum yasanabilir. Bununla birlikte, yanaklar, parmaklar ve kulaklar gibi periferik bolgeler ve ekstremiteler cogu zaman, soguga maruz kaldiktan hemen sonra onlari isitmak ve donmayi onlemek icin soguk kaynakli vazodilatasyona baslar . Baska bir deyisle, isinirlar ve kizarirlar.

Duygu
Eger kisi yapi geregi kolayca kizariyorsa, kulaklarda etkilenebilir . Cildin bu tur ani kizarmasi ve isinmasi, yuz ve boyundaki kan damarlarinin genislemesine ve kanin akmasina neden olan (vazodilatasyon olarak adlandirilir) utanc, ofke veya diger yogun duygular tarafindan tetiklenir. Bu kisilerin kulaklari ozellikle kizarmaya yatkindir, cunku kulak kepcesini kaplayan cilt incedir. Neyse ki, kizariklik genellikle duygu durumu biter bitmez azalir.



Hormonal DegisIklikler
Kulaklarin kizarmasi bazen hormonlari etkileyen kosullarin bir yan Kulak Yanmasi ve Kirmizi Kulak Sendromu Nedir?etkisidir. Bu, menopoz sirasindaki hormon degisimlerinin yani sira, tiroid ve adrenal bez problemleriyle ilgili hormonal dengesizlikleri icerir. Uygun bir tedavi icin doktora danisilmalidir.

Kirmizi Kulak Sendromu Nedir?

Bu nadir durum, bir veya iki kulak memesinin kizarmasina ve yanmasina neden olur. Tam olarak nedeni anlasilmamistir, ancak kirmizi kulak sendromuen sIk migren, kume bas agrilari, cene agrisi ve ust omurga problemleri olan kisilerde gorulur. Kulak memeleri de dahil olmak uzere bircok kulak sinirinin, beynin, yuzun ve cenenin onune uzanan servikal omurga, beyin sapi ve trigeminal sinire bagli olmasiyla ilgili olabilir. Butun bu alanlar migrenlerde ve diger yuz agrisi turlerinde rol oynamaktadir. Kirmizi kulak sendromu tedavisi zor olsa da, migreni tedavi eden ilaclar sIklikla etkilidir.
Kirmizi kulak sendromunun iki ana turu vardir. Turler asagidaki gibidir:
• Birincil kirmizi kulak sendromu: Bu kirmizi kulak sendromunun en yaygin seklidir. Cocuklari, gencleri ve genc yetiskinleri etkileme olasiligi daha yuksektir. Bu gruptaki sekiz ya da on kisiden biri migren veya gecmiste bir bas agrisi oykusune sahiptir.


• Ikincil kirmizi kulak sendromu: Yasli insanlar ve kadinlar ikinci kirmizi kulak sendromunda daha fazla risk altindadir. Bu rahatsizliga bagli olarak kume bas agrisi , ust omurga problemleri ve TMJD’ye neden olan bir bozukluk olan cene agrisini yasayan kisilerde gorulmektedir.

Kirmizi Kulak Sendromunun Belirtileri
Anlatim belirtileri yanan kirmizi kulak memesidir. Bir veya iki kulaktaki semptomlari fark edebilir veya yuzun bir tarafindan digerine gecebilirler. Ne kadar aciya neden olduklari, ne sIklikta yasandiklari ve ne kadar sure surdugu kisiden kisiye degisir. Kirmizi kulagi olan kisilerin cogu, yanigin hafif oldugunu ve agri hissettigini soylemektedir. Ancak bazilari icin agri keskin ve siddetli olabilir. Ayrica loblardan yanaklara, ceneye veya basin arkasina da yayilabilir.
Tipik bir kulak kizarmasi 30 ile 60 dakika surer. Ekstrem durumlarda 4 saatten fazla surdugu de gorulmektedir. Cogu insan gunde en az bir kez ve bazen de 20 kadar kulak kizarmasi yasayabilir ve genellikle gunduzleri olur. Bu durumun bir komplikasyonu yoktur ve olumcul degildir.


Kirmizi Kulak Sendromunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
Kirmizi kulak sendromu cogu zaman sebepsiz yere olusabilir. Fakat ortak olarak gorulen tetikleyiciler asagidaki gibidir:
• Kulaga dokunmak veya ovalamak
• Ates
• Boyun hareketleri
• Egzersiz


Daha az gorulen tetikleyiciler:
• Sacini fircalamak
• Cigneme
• Disleri surtmek
• Dus almak
Doktorlar tam olarak kirmizi kulak sendromuna neyin sebep oldugunu kesin bilmemektedirler. Ancak sinir sisteminde bazi ipuclari bulmuslardir. Kulak memelerindeki sinirler, agri olarak hissedilen bircok duyumun kaynagi olan ust servikal omurga ve beyin sapina geri donerler. Diger kulak sinirleri beynin, yuzun ve cenenin on kismina uzanan trigeminal sinirin bir dalina baglanirlar . Bu sistemler ayni zamanda migrenlerde de rol oynamaktadir.


Nasil Tedavi Edilir?
Kirmizi kulak krizine durduran bir cozum yoktur. Bulunan cozum bir kisi icin ise yararken baska biri icin ise yaramayabilir. Migren tedavisinde Kulak Yanmasi ve Kirmizi Kulak Sendromu Nedir?kullanilan ilaclar cogu zaman en iyi sonucu verir. Kullanilan ilaclar asagidaki gibidir;
• Amitriptilin
• Gabapentin
• indometazin


Bazi kisilerde buz ile kompres yapmak ise yararken bazi durumlarda ise cerrahi ve ev tedavileri bile pek yardimci olmamaktadir.
Kirmizi kulak Sendromu Onlenebilir mi?
Gunumuzde maalesef bu rahatsizliga tam olarak neyin sebep oldugu tespit edilemedigi icin kirmizi kulak sendromunu onlemenin yolu yoktur.


Yapilan Arastirma Gecmisi
Kirmizi kulak sendromu ilk olarak 1994 yilinda bildirilmistir. O zamandan beri, sadece yaklasIk 100 kisi uzerinde bir calisma yapildigi bildirilse de, kimse gercekten kac kisinin oldugu konusunda kesin bilgiye sahip degildir..RES’in neyin neden oldugunu ve nasil tedavi edilecegini anlamak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.
Doktorla kirmizi kulak sendromu hakkinda konusuldugunda, migren, kume bas agrilari, ust omurga yaralanmalari veya TMJD olup olmadiginin belirtilmesi gerekmektedir. Doktorlar ikincil RES sIkayeti oldugunu dusunuyorsa, boynun veya beynin MR’inin cekilmesini onerebilirler.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:42.