IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Mart 2021, 11:40   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mycoplasma Genitalium Enfeksiyonunda Test Ve Tedavi Ile Ilgili Bilinmesi Gerekenler

Mycoplasma genitalium enfeksiyonu, erkeklerde uretritin, kadinlarda servisit ve pelvik inflamatuar hastaligin potansiyel bir nedenidir. M. genitalium enfeksiyonunun Yeni Zelanda gibi bazi ulkelerin populasyonunda yayginlik oranlari bilinmemektedir, ancak bazi gruplarda oranlarin klamidya kadar yuksek olabilecegine dair kanitlar vardir. M. genitalium enfeksiyonu icin rutin arastirma onerilmez, ancak kalici uretrit veya servisit veya siddetli pelvik inflamatuar hastaligi olan hastalar icin test endike olabilir. M. genitalium enfeksiyonunun antibiyotik tedavisi, makrolid duyarliligina ve onceki tedavilere baglidir.


Mycoplasma Genitalium Enfeksiyonu Uretrit, Servisit Ve Pelvik Inflamatuar Hastaligi Iliskisi
Mycoplasma Genitalium Enfeksiyonunda Test ve Tedavi ile Ilgili Bilinmesi GerekenlerM. genitalium ilk olarak 1980’lerde tanimlanmis ve cinsel yolla bulasan urogenital ve rektal enfeksiyonlarin onemli bir nedeni olarak giderek daha fazla taninmaktadir. M. genitalium’un kulture alinmasi son derece zordur, haftalarca veya aylarca surmektedir ve bu durum tani ortamlarinda saptanmasini sinirlamistir. Artik Yeni Zelanda’daki teshis laboratuvarlarinda daha yaygin olarak bulunan nukleik asit amplifikasyon testi (NAAT) kullanilarak tespit edilebiliyor.


M. genitalium enfeksiyonunun dogal seyri tam olarak anlasilmamistir, ancak erkeklerde% 15-30 uretrit vakalarina ve kadinlarda daha az yaygin olarak servisit ve pelvik inflamatuar hastaliga neden oldugu tahmin edilmektedir. M. genitalium genellikle klamidya veya trichomoniasis gibi diger bakteriyel STI’lerle birlikte bulunur.
Cevre Bilimleri ve Arastirma Enstitusu (ESR) bu STI hakkinda veri toplamadigindan, Yeni Zelanda’da M. genitalium enfeksiyonunun populasyon prevalansi bilinmemektedir. Auckland ve Northland’da yapilan calismalarda, uretrit veya pelvik inflamatuar hastaligi olan hastalarin % 10’una varan oranda M. genitalium saptanmistir. Laboratuvar onayi ve direnc testleri bolgeye gore degisIklik gosterdiginden, mevcut bir ulusal M. genitalium enfeksiyon yonetimi kilavuzu bulunmamaktadir. Ancak test ve tedavi onerilerinin Yeni Zelanda Cinsel Saglik Dernegi kilavuzlarinin bir sonraki guncellemesine dahil edilmesi beklenmektedir.



Asemptomatik Mycoplasma Genitalium Enfeksiyonu Icin Rutin Testler Onerilmez
Mycoplasma Genitalium Enfeksiyonunda Test ve Tedavi ile Ilgili Bilinmesi GerekenlerHer ne kadar M. genitalium uretrit, servisit veya pelvik inflamatuar hastaliga neden olabilir, deliller ile cogu insan dusundurmektedir M. genitalium enfeksiyonu asemptomatik ve komplikasyonlari gelismez. 6 u nedenle, asemptomatik kisilerde M. genitalium enfeksiyonu icin rutin testler uluslararasi kilavuzlarda onerilmemektedir.


Kalici uretrit veya servisit veya siddetli pelvik enflamatuar hastaligi olan hastalar, yani bu kosullar icin tedavi edilmis olan ve recete edilen rejime uymalarina ragmen yanit vermeyenler, bir cinsel saglik doktoru ile tartisilmali veya ona sevk edilmeli veya bir klinik ile tartisilmalidir. M. genitalium enfeksiyonu icin testin uygun olup olmadigi konusunda tavsiyede bulunmak icin mikrobiyolog . Dogrulanmis M. genitalium enfeksiyonu olan bir kisinin cinsel temaslarinin da tedavi edilmesi ve test edilmesi gerekebilir.
NAAT, bir birinci bos idrar orneginden (erkekler), bir vulvovajinal suruntuden (disiler) veya bir rektal suruntuden M. genitalium’un saptanmasi icin tercih edilen yontemdir . Mumkunse, uygun antimikrobiyal tedaviye rehberlik etmek icin makrolit direnci icin ek testler kullanilabilir.


M. Genitalium Enfeksiyonunun Tedavisi
M. Genitalium enfeksiyonu tedavisi yapilirken bazi tedavi yontemleri uygulanmasi tercih edilebilir. Bu tedavi secenekleri su sekildedir;
Makrolid Direnci Yaygindir
M. genitalium’un hucre duvari yoktur, bu nedenle hucre duvari sentezini hedefleyen penisilinler veya sefalosporinler etkili tedaviler degildir. Makrolidler, ornegin azitromisin, genellikle M. genitalium enfeksiyonunun tedavisinde cok etkilidir, ancak direnc yaygindir. Yeni Zelanda’daki calismalar, M. genitalium orneklerinin % 72-77’sinin makrolidlere ve% 23’unun florokinolonlara direncli oldugunu bulmustur. Ek olarak, makrolide duyarli bir M. genitalium enfeksiyonunun azitromisin ile tedavisi, vakalarin yaklasIk% 10’unda tedavi basarisizligina ve makrolid direncinin gelismesine neden olur.
Tedavi RejimiMycoplasma Genitalium Enfeksiyonunda Test ve Tedavi ile Ilgili Bilinmesi Gerekenler
Teyit olan hastalar M. genitalium enfeksiyon veya onaylanmis olan biri bir cinsel temas olanlar M. genitalium enfeksiyonu ile gorusuldugunu veya tedaviye baslamadan once klinik mikrobiyolog ile cinsel saglik hekime sevk veya tartisilmalidir. Dogrulanmis M. genitalium enfeksiyonu olan kisiler icin onerilen tedavi rejimi, mevcut duruma, enfeksiyonun makrolide duyarli olup olmadigina ve enfeksiyon icin verilen onceki antibiyotik tedavilerine baglidir. Kalici uretrit, birinci basamakta gorulen M. genitalium enfeksiyonunun en sIk gorulen gorunumudur. Avustralya ve Ingiliz kilavuzlarinda onerilen tedavi rejimi soyledir:


• DoksisIklin (bakteri yukunu azaltmak icin); ardindan sunlardan biri gelir :
• Azitromisin (makrolide duyarliysa veya direnc bilinmiyorsa); veya
• Moksifloksasin * (makrolide direncli ise veya azitromisin ile tedavi basarisiz olmussa)
M. genitalium enfeksiyonu dogrulanmissa ve hasta doksisIklin kurunu tamamladiktan sonra iki haftadan daha kisa bir sure gectiyse, tekrar kursu gerekli degildir. 1 DoksisIklin tek basina M. genitalium enfeksiyonlarinin yalnizca ucte birini iyilestirir. Inatci servisit veya siddetli pelvik enflamatuar hastalik ile basvuran hastalar icin benzer bir rejimin uygun olmasi muhtemeldir. Tedaviyi tamamladiktan en az iki hafta sonra bir kur testi onerilir. Onaylanmamis gosterge. Moksifloksasin, M. genitalium enfeksiyonunun tedavisi icin Ozel Otorite onayi ile tamamen subvanse edilebilir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:25.