IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Ruyanur
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Mart 2021, 05:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gece Bacak Kramplari: Nedenleri, Teshisi Ve Yonetilmesi

Gece bacak kramplari, ozellikle yaslilarda ve hamile kadinlarda yaygindir. Durum, uyku kalitesini etkileyen bacaklarda veya ayaklarda agrili kramplarla karakterizedir. Tedavi secenekleri sinirlidir, ancak yasam tarzi degisIklikleri ve hafif esneme hareketleri yaparak bazi etkilere sahip olabilir. Sik, siddetli bacak kramplari olan kisiler icin farmakolojik tedavi dusunulebilir.

Gece Bacak Kramplari: Nedenleri, Teshisi ve YonetilmesiGece Bacak Kramplari Nelerdir?
Gece bacak krampi, uyku sirasinda bacak veya ayaktaki kaslarin aniden kasilmasidir. Kasin bu agrili sIkilasmasi birkac saniyeden birkac dakikaya kadar surebilir. Kramplar sIklikla uyanmaya neden olur ve iyi huylu olsa da, etkilenen kas birkac saat sonra agrili ve uyku bozuklugunun sonuclari onemli olabilir. Siddetli gece kramplari, ortalama olarak dokuz dakika suren ve gece boyunca araliklarla tekrarlayan agrili, gucsuzlestiren ataklarla karakterizedir. Bu, ikincil uykusuzluk ve bozulmus gunduz isleyisi yol acabilir. Duzenli olarak gece kramplari yasayan kisilerin yaklasIk % 20’sinde uyku kalitesini etkileyecek veya tibbi mudahale gerektirecek kadar siddetli semptomlara sahiptir.


Yaygin olan bu durum, yasam boyu yayginlik yetiskinlerde % 50-60 ve cocuklarda yaklasIk % 7’dir. Ozellikle de baldir kramplari hamile olan ve gebeligin normal bir parcasi olarak kabul edilen kadinlarda yaygindir. Bircok insan icin kramplarinin nedeni bilinmemektedir ve bununla birlikte, dehidratasyon, elektrolit ve mineral dengesizlikleri, kas yorgunlugu ve azalmis periferik kan akisi, olasi katkida bulunan faktorler olarak onerilmistir. Nokturnal kramp riski ile iliskili oldugu bilinen faktorler vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• 50 yas ustu,
• Gebelik,
• Egzersiz, ozellikle asiri efor,


• Bacak konumlandirma, ornegin bacaklari caprazlayarak uzun sureli oturma, ayak parmaklarinin asagi bakmasina neden olan sIki yatak ortuleri,
• Asiri alkol tuketimi,
• Kronik dehidratasyon,
• Yapisal bozukluklar, ornegin duzayaklar veya diger ayak ve ayak bilegi malformasyonlari,
• Ilaclar, ornegin diuretikler (ozellikle tiazid ve potasyum tutucu diuretikler), bazi antienflamatuvarlar (or. Naproksen), uzun etkili beta-2 agonistler, statinler, opioidler, raloksifen (osteoporozda kullanilir) ve lityum,
• Komorbiditeler, ornegin osteoartrit, vaskuler hastaliklar, siroz, diyabet, Parkinson hastaligi, hipo ve hipertiroidizm,



Gece Kramplarinin Klinik Olarak Teshisi
Hastanin semptomlarinin tarifi genellikle gece bacak kramplarini teshis etmek icin yeterlidir, ornegin hasta, uykudan uyandiran bacak veya ayak kaslarinda ani baslayan agrili kramplari tarif edebilir. Ilaclarin gozden gecirilmesi dahil hastalik oykusu ve odaklanmis bir fizik muayene, kramplara neden olabilecek veya katkida bulunabilecek altta yatan durumlarin belirlenmesine yardimci olabilir. Muayene esnasinda, kan basinci olcumunu, bacaklarin norolojik ve vaskuler muayenesi yapilir.
Oyku ve muayenede ilgili bulgular olmadikca, elektrolit seviyeleri gibi laboratuar incelemeleri rutin olarak gerekli degildir. Ornegin ayaklarda uyusma ve tetani (surekli istemsiz kas kasilmalari) olan bir hastada serum kalsiyumunun arastirilmasi dusunulebilir.


Gece Bacak Kramplarinin Tedavisi
Gece kramplarinin tedavisinin amaci, altta yatan bir neden tanimlanmadikca ve yonetilemedikce semptom kontroludur. Once kramp olusumunu onlemek icin yasam tarzi degisIklikleri denenebilir. Hasta semptomatik kalirsa ve semptomlar siddetliyse, farmakolojik tedavi dusunulebilir. Bununla birlikte, gunumuzde hem guvenli hem de onemli olcude etkili oldugu kanitlanmis bacak kramplari icin farmakolojik bir tedavi yoktur.

Gece Bacak Kramplari: Nedenleri, Teshisi ve YonetilmesiGece Bacak Kramplarinin Akut Yonetimi
Hastalara kramp yasadiklarinda ne yapacaklari konusunda tavsiye verilmelidir. Ornegin baldirda kramp olusturan kasi fiziksel olarak germek, ayak parmaklarini incik yonunde yukari cekerek bilegi esnetmek krampi durdurmanin en etkili yoludur, ancak bu agrili olabilir. Pasif germe de etkili olabilir ve daha az agrilidir ve bu, etkilenen kastaki gerginligin masaj ve postural degisIkliklerle giderilmesini icerir. Ayrica yataktan kalkmak ve kisa bir sure yurumek de rahatlama saglayabilir.


Diger akut tedavi stratejilerinin yararina dair bir kanit yoktur, ancak hastalar, eger guvenliyse, tesvik edilebilecek kendi yontemlerine sahip olabilirler. Ornegin, sicak bir dus almak veya etkilenen bacagina bir bugday torbasi veya bir buz paketi koymak gibi onlemler alinabilir.

Gece Bacak Kramplarinin Yasam Tarzi DegisIklikleri
Gun icinde yeterli sivi alimini tesvik edin ve ozellikle gunun ilerleyen saatlerinde kafein ve alkolden uzak durulmalidir. Uykudan once kisa esnemenin yararli olup olmadigina dair karisIk kanitlar vardir, ancak denenebilir. Randomize kontrollu bir calisma, her gece yatmadan once kisa germe uygulayan katilimcilarda gece bacak kramplarinin sIkliginin alti hafta sonra onemli olcude azaldigi bulunmustur.
Bununla birlikte, bu calismanin bir sinirlamasi, kontrol grubunun bir plasebo mudahalesi almamis olmasidir. Kontrol grubunun sahte egzersizler yaptigi baska bir calismada, baldiri germenin gece kramplarinin sIkligini veya siddetini azaltmada etkili oldugu gosterilmemistir. Yatmadan once sabit bir bisIkletle yurumek veya bisIklete binmek gibi kisa sureli hafif egzersizler denenebilir, ancak onemli fayda kanitlari da eksIktir.


Gece Bacak Kramplarinin Farmakolojik Mudahaleler ve Takviyeler
Mineral ve vitamin takviyelerinin cogu insan icin yararli olma ihtimali dusuktur. Magnezyum takviyesi gece kramplar tedavisinde cok yarari vardir ve hamile kadinlarda gece kramplari azaltabilir dair kanitlar celiskili olsa yararli olabilire. E vitamini ve kalsiyum, her iki ile takviye bacak kramplari azaltilmasinda plasebodan daha fazla etkili oldugu bulunmustur. Crampeze gibi recetesiz satilan kramp onleyici formulasyonlar, kalsiyum, magnezyum, yuksek doz B6 veya B12 ve iliskili takviyelerin bazi varyasyonlarini veya kombinasyonunu icerir. Bazi insanlar icin faydali olabilecegine dair anekdot niteliginde kanitlar olmasina ragmen, bu preparatlarin yararina dair hicbir kanit yoktur.
Nortriptilin, diltiazem, orfenadrin, verapamil veya gabapentinin (subvanse edilmeyen) gece kramplari icin etkili olabilecegine ve siddetli semptomlari olan hastalarda dusunulebilecegine dair sinirli kanit vardir. Gece kramplarinin tedavisinde etkili olduguna dair kanitlar olsa da, guvenlik endiseleri nedeniyle artik tavsiye edilmemektedir. Ilaclar kullaniliyorsa, mumkun olan en dusuk dozda baslanmali ve belirgin bir fayda gorulmezse kesilmelidir.



Gece Bacak Kramplarinda Kinin Tedavisi
Kinin geleneksel olarak gece bacak kramplari icin dusuk dozda (200 – 300 mg / gun) kullanilmistir, kramplarin sIkligini ve siddetini azaltmada etkilidir. Bununla birlikte, guvenligi konusundaki endiseler nedeniyle artik gece bacak kramplari icin onerilmemektedir. 2007 yilinda Medsafe, kininin bacak kramplari icin risk-fayda oraninin artik kullanimini desteklemedigini ve ureticilerin kinin icin bir gosterge olarak bacak kramplarini gidermeleri gerektigini belirten bir uyari yayinlamistir.
Gece Bacak Kramplari: Nedenleri, Teshisi ve YonetilmesiKinin ile ilgili temel endise, potansiyel olarak olumcul trombositopeni riskidir. Ilacla iliskili trombositopeninin, kendine ozgu bir asiri duyarlilik reaksiyonuna bagli oldugu dusunulmektedir. Ve bu nedenle, tedaviden hemen sonra veya yillar sonra tahmin edilemeyecek sekilde ortaya cikabilir. Kinin ile iliskili diger asiri duyarlilik reaksiyonlari arasinda hemolitik uremik sendrom, yaygin intravaskuler pihtilasma ve akut bobrek hasari bulunur. Yuksek dozlarda onemli olcude toksIktir ayrica kardiyak aritmilere, korluge ve nobetlere neden olurken diger bircok ilacla onemli etkilesimlere girebilir. Ciddi yan etkilerin sIkliginin % 2 -% 4 oldugu tahmin edilmektedir.


Kinin ayrica tonik suda bulunur ve bazi insanlar bunu gece bacak kramplari icin bir care olarak kullanir. Bununla birlikte, Medsafe, 500 mL tonik suda bulunanlar gibi dusuk doz kininlerin bile siddetli trombositopeniye neden oldugu gosterilmis oldugu konusunda uyarida bulunmustur.


ALİNTİ ~
 
Alt 13 Mart 2021, 06:57   #2
Mutena
Ruyanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kramp diyip geçmemek lazım. Birçok hastalık birbirleriyle bağlantılı.
Paylaşım için teşekkürler.

________________

"hakikâte giden yolda, meşakkatsiz bir varış yoktur."




 
Alt 13 Mart 2021, 07:20   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Ruyanur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kramp diyip geçmemek lazım. Birçok hastalık birbirleriyle bağlantılı.
Paylaşım için teşekkürler.
Ben tşk ederim.

 
Alt 13 Mart 2021, 14:17   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu güzel bilği paylaşımı için teşekkür ediyoruz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 
Alt 13 Mart 2021, 14:18   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu güzel bilği paylaşımı için teşekkür ediyoruz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
Ben tşk ederim ki.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:55.