IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2020, 12:20   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Akciger Kanseri Cerrahisi (Endo-Bronsiyal) Alanindaki Gelismeler

Son yirmi yilda, daha dogru, verimli ve guvenli olan gogus mudahalelerini kolaylastirmak icin yenilikci teknolojilerin gelistirilmesinde bir artis olmustur. Spesifik olarak, akciger kanserine dogrudan cerrahi yerine diger minimal invaziv yontemlerle yaklasan yenilikci terapotik modalitelerin ilerleyisi hakkinda bazi raporlar vardir. Bu terapotik seceneklerin ornekleri, radyofrekans ablasyonu (RFA), mikrodalga ablasyonu (MWA) ve habis akciger lezyonlarinin kriyoablasyonu dahil termal ablasyondur.

Termal Ablasyon Tedavisi
Radyofrekans ablasyon (RFA)Akciger Kanseri Cerrahisi (Endo-Bronsiyal) Alanindaki Gelismeler


Cesitli termal ablasyon tedavileri arasinda RFA, ozellikle karaciger kanserinin tedavisinde iyi calisilmis bir yontemdir. Karaciger kanseri, ozellikle hepatoselluler karsinomun tedavisinde olumlu sonuclar nedeniyle, bu teknolojinin akcigerler de dahil olmak uzere diger organlardaki kotu huylu lezyonlara uygulanmasi artmaktadir. RFA, etkilenen hedef doku icerisine bir sondanin sokulmasini icerir. Prob uzerindeki elektrot, cevreleyen (tumor) akciger parankiminin pihtilasma nekrozunu olusturan surtunme isisi uretir. Pulmoner cerrahide, inoperabl akciger kanseri dahil olmak uzere cesitli malign lezyonlarin tedavisinde RFA kullanimi bildirilmistir. Bu 3,5 cm’den kucuk primer veya metastatik pulmoner tumorler ve cerrahi icin uygun olmayan evre I-4 kucuk hucresel olmayan akciger kanseri (NSCLC) icin kullanilir. Birincil kotu huylu akciger lezyonlarinin RFA’si ile ilgili retrospektif calismalardan elde edilen sonuclar, erken evre akciger kanseri olan hastalarda % 78 ila % 94 arasinda degisen makul bir genel 1 yillik sagkalim oranlari onermektedir.


5 yillik sagkalim oranlarinin onemli olcude daha dusuk oldugu ve % 25-58 araliginda oldugu bildirilmistir. Sagkalim acisindan akciger kanserinin RFA tedavisinde onemli prognostik faktorler, hedeflenen sistemik tedavilerin ek kullanimi, 3 cm’den (cap) kucuk lezyonlar, Charlson komorbidite indeksi > 5 ve daha dusuk evrelerdir.
Cerrahi rezeksiyon ile karsilastirildiginda RFA tedavisinin onemli bir dezavantaji, lokal progresyon kontrolunun kotu sonuclaridir. Bu sinirlama, RFA tedavisinde sistematik lenf nodu diseksiyonunun yapilmamasi ve ek olarak lokal yeterli tedavi sinirlarini kontrol etmek icin iyi bir yontemin bulunmamasi gercegiyle aciklanabilir.


Komplikasyonlarla ilgili olarak, pnomotoraks, RFA ile iliskili en yaygin komplikasyonlardan biridir. Bununla birlikte, cogu zaman (>% 80) gogus tupu drenajina gerek olmaksizin konservatif olarak tedavi edilir. Ek olarak, RFA’dan sonra plevral efuzyon gelisebilir, ancak pnomotoraksa benzer sekilde sIklikla (<% 5) mudahale gerektirmez. Ozetle, RFA tedavisi akciger kanserinin tedavisi icin etkili ve nispeten guvenli bir mudahale gibi gorunmektedir. Ancak dikkatli bir hasta secimi gereklidir. Ayrica, RFA, cerrahi rezeksiyon ve termal ablasyon tedavisinin diger modaliteleri arasindaki klinik sonuclari karsilastirmak icin gelecekte daha uzun vadeli ve buyuk randomize kontrollu calismalar gereklidir.
Akciger Kanseri Cerrahisi (Endo-Bronsiyal) Alanindaki GelismelerMikrodalga ablasyon (MWA)


MWA, hedef dokudaki su molekulleri arasinda surtunmeye neden olarak hipertermi aracili doku ablasyonunu icerir. Bir dipol uyarimi olusturarak, hipertermi olusturulur, sonrasinda pihtilasma nekrozu lezyon ve cevreleyen dokuda sonuclanir. Problarin yerlestirilmesi genellikle CT/CT-floroskopi ile yonlendirilir. MWA, RFA’dan daha buyuk ablasyon bolgeleri olusturmak icin basariyla kullanilmistir. RFA ile karsilastirildiginda, MWA teknolojisinin, isi emici yoluyla isi kaybinin ortadan kaldirilmasina bagli olarak daha buyuk koagulasyon nekrozu bolgeleri olusturmada daha etkili oldugu dusunulmektedir.
Bir termal ablasyon yontemi olarak MWA’dan sonraki calismalar ve uzun donemli veriler, RFA ile karsilastirildiginda sinirlidir. Yakin zamanda yapilan bir incelemede Yuan ve ekibi, primer ve metastatik pulmoner maligniteler icin RFA ve MWA’dan sonra klinik sonuclarin bir meta-analizini bildirmislerdir. Yazarlar, tumu geriye donuk bir calisma tasarimina sahip, RFA tedavisine dayanan 42 calisma ile karsilastirildiginda MWA’ya dayali 11 calisma tanimlamislardir. Bu meta-analizde, RFA’nin hem primer hem de metastatik pulmoner maligniteler icin genel sagkalim acisindan (5 yila kadar) MWA’dan ustun gorundugu gosterilmistir. Bununla birlikte, yazarlar, yalnizca birkac retrospektif calismaya dayanarak analize kucuk hasta gruplari dahil edildiginden, akciger metastazinin sonuclarinin dikkatlice yorumlanmasi gerektigini belirtmektedir. Lokal tumor progresyonsuz hayatta kalma ile ilgili olarak, RFA ve MWA benzer sonuclar gostermistir. Ek olarak, RFA’ya benzer sekilde, MWA, yuksek komplikasyon oranlari ile iliskili olmayan nispeten guvenli bir mudahaledir. Yuan ve ekibi, MWA ve RFA ile ablasyon sonrasi karsilastirilabilir pnomotoraks ve plevral efuzyon oranlari bildirmistir. Sagkalimi ve lokal tumor progresyon kontrolunu olumsuz etkileyen prognostik faktorlerle ilgili olarak, daha ileri hastalik evresi,> 3 cm (cap) tumorler ve amfizematoz akcigerler tanimlanmistir.


Akciger Kanseri Cerrahisi (Endo-Bronsiyal) Alanindaki GelismelerKriyoablasyon
Kriyoablasyon olarak adlandirilan hipertermiye bagli ablasyonun zit bir yontemi, lokal hipotermi (sicakliklar <40 ° C) yoluyla protein denaturasyonu, iskemi, hucre yirtilmasi ve nekroz yaratir. Bu teknikte, sIkistirilmis argon gazi, dokuda lokal hasara neden olan donma sicakliklari olusturmak icin kullanilir. Daha sonra dokuyu cozmek icin helyum kullanilir. MWA ile karsilastirilabilir sekilde, kriyoablasyonda, BT/CT-floroskopi kilavuzlugunda dokudaki ablasyon alanini ve yerlestirmeyi artirmak icin coklu problar kullanilabilir. Kriyocerrahi nispeten eski bir ablatif teknik olmasina ragmen, kriyoablasyonun akciger kanseri baglaminda kullanimi ve uzun sureli calismalar sinirlidir. Perkutan kriyoablasyonun yani sira, kriyoablatif stratejilerin diger yontemleri endo-bronsiyal ve intratorasIktir. Her modalite icin ozel endikasyonlar Niu ve ekibi tarafindan gozden gecirilmistir.


Termal ablasyon terapileri genellikle, cerrahiyi reddeden hastalar icin ayrildigindan, kriyoablasyon genellikle semptomlari hafifletmek veya ileri hastalik asamasinda sagkalimi artirmak icin bir tedavi olarak sunulur. Sonuc olarak, kriyoablasyonun tibbi olarak inoperabl KHDAK, ileri KHDAK evreleri ve pulmoner metastaz tedavisi icin kullanimi hakkinda bir dizi rapor yayinlanmistir. Niu ve ekibi, IIa’dan IV’e kadar degisen cesitli NSCLC evreleri icin perkutan kriyoablatif tedavi alan KHDAK’li 840 hastayi bildirmistir. Bildirilen genel sagkalim sirasiyla 1-, 2-, 3-, 4- ve 5 yillik icin % 68, 52, 34, 26 ve 17’dir. Ortanca 34 aylik (aralik 4-63 ay) bir takip suresinden sonra lokal ve periferik nuks oranlari sirasiyla % 28,3 ve% 47, 2’dir. Daha az ilerlemis NSCLC olan hastalar icin, genel sagkalim acisindan daha iyi sonuclar bildirilmistir. 2012 yilinda Yamauchi ve ekibi, perkutan kriyoablasyon ile tedavi edilen evre I KHDAK’li tibbi olarak ameliyat edilemeyen hastalarda % 88’lik 2 yillik genel sagkalim gostermistir. Ek olarak, Moore ve ekibi 5 yil sonra evre I KHDAK’li hastalarda % 67,8 genel sagkalim oraninin bildirildigi bir calisma yayinlamislardir.


Metastatik akciger lezyonlarinda kriyoablasyon tedavisi ile ilgili olarak, calismalar perkutan kriyoablasyonun etkinligini ve guvenligini de kanitlamistir. Ornegin Yamauchi ve ekibi kriyoablasyon ile tedavi edilen metastatik kolorektal karsinomlu hastalarda 3 yillik progresyonsuz sagkalim oranini % 59 olarak bildirmislerdir. Lokal tumor ilerlemesi veya kotu prognoz ile iliskili faktorler, cok degiskenli analizlerle incelenmistir. Ilginc bir sekilde, bu faktorlerin cogu diger termal ablasyon modalitelerindeki faktorlerle karsilastirilabilir. Kriyoablasyonun diger termal ablasyon modalitelerine kiyasla guvenlik profili ile ilgili olarak, literaturde karsilastirilabilir pnomotoraks ve plevral efuzyon oranlari bildirilmistir. Bununla birlikte, gecici rekurren laringeal sinir noropraksisinin tesadufi raporlari da belgelenmistir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:34.