IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2020, 10:16   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cinsel Saldirida Biyolojik Kanitlarin Analizi

Cinsel saldiri yani bir kisinin vucuduna karsi fiziksel travma, zihinsel yorgunluk, cezai sorusturma stresi, tibbi bakim gibi sIkintili sonuclar yaratan bir siddet sucudur. Olay yeri incelemesi sirasinda, biyolojik kanitlarin belirlenmesi ve kurtarilmasi son derece onemlidir, cunku bazen bunlar cinsel temasi ve failin kimligini kanitlamanin tek yoludur. Testi yapan kisi, belirli teknolojilerin ve tekniklerin yardimiyla, aksi takdirde fark edilmeyecek kanitlar bulabilmelidir.
Cinsel Saldirida Biyolojik Kanitlarin AnaliziAdli tip laboratuvarlari, biyolojik kanitlari sisteme protokollerle tanimlar, amplifikasyona ve DNA dizilemesine dayali DNA profilleri olusturmak icin molekuler yontemler kullanir. Yeni nesil siralayicilarin gelmesinden once, diger markorlerin uygulanmasi tek nukleotid polimorfizmleri (SNP’ler), nukleotidlerin eklenmesi ve silinmesi (INDEL) veya mikrohaplotipler (MH’ler)) kulfetli, pahali ve adli amaclar icin cok bilgilendirici degildi. Ancak, artik bu alanda kullanislilardir. Yeni nesil dizileme (NGS), mikrobiyota, haberci RNA, epigenetik ve mikroRNA analizi gibi yeni bir uygulamalarla, kisilerin soylari ve fenotiplendirmesi konusunda bilgiler vermektedir. Sonuc olarak, bu tur analizlerden elde edilen ve veri tabanlarinda saklanan sonuclar, cinsel saldirganlarin belirlenmesi icin cok faydalidir.
Cinsel saldiri, magdur icin tibbi, psIkolojik ilgi gerektiren ve adli sorusturmanin gelisimi basina yuksek mali maliyet olusturan karmasIk bir suctur. Sorusturma sirasinda, olay mahallindeki biyolojik sivilarin belirlenmesi, toplanmasi, paketlenmesi ve kanitlarin analizi esastir. Cunku bu asamadaki hatalar arastirmanin geri kalanini etkiler. Suc mahallinde mudahale protokollerinin kullanilmasi, sucu acikliga kavusturabilecek veri kaybi olasiligini azaltir. Hatta protokolun, delil arama alaninin genisletilmesine yonelik kararlar alabilmek icin taniklarin veya magdurlarin mulakati ile tamamlanmasi gerekir. Prosedurlerin standardizasyonu ve kalite kontrolu, tum personelin bir olay yerini ayni sekilde yonetmesini garanti eder.
Cinsel suclarin dogru ve basarili bir sekilde sorusturulmasi icin uc ana alanda kanit bulmak gerekir: olay yeri, magdurlar ve fail. Suctan sonraki ilk saatlerde delil kurtarma islemi tamamlanmalidir. Bu, bazi sorusturma birimlerinde her zaman olmamakla birlikte, arastirmanin basarisi icin cok onemlidir. Laboratuvarda kanitlarin analizi biyolojik lekelerin makroskopik incelenmesi ile devam eder. Suc laboratuvarlari tarafindan kullanilan yontemler varsayimsal tarama testleridir. Bazilarinin varligini kesin olarak tanimlayacak dogrulama testleri vardir. Bu mevcut yontemlerin cogunun bir dezavantaji, belirli bir vucut sivisini tespit etmek icin tasarlanmis olmalaridir. Arastirmacinin, mevcut olan siviya gore hangi testi gerceklestirecegine karar vermesi gerekir. Bilinmeyen bir lekeye uygulanabilecek ve vucut sivilarindan herhangi birini belirleyebilecek evrensel bir dogrulama testi gelistirmek gerekir.
Bununla birlikte, 2016’da DNA Analiz Yontemleri (SWGDAM) Bilimsel Calisma Grubu, dogrudan DNA’ya cinsel saldiri hedefli test yaklasimini onermektedir. Laboratuvarlar tarafindan uygulanan seroloji testi, modern DNA tipleme kitlerinden daha az hassastir. Bununla birlikte, DNA sadece seroloji testinde pozitif tarama yapan swablari tiplendirmesi, uygun profillerin eksIk olma olasiligini saglar. Sperm hucrelerinin mikroskobik tanimlamasi, bazi adli tip laboratuvarlarinda kullanilmaya devam etmektedir. Kanitin cok az oldugu durumlarda bu teknigin kullanilmasi, bu tur kanitlarin kaybolmasina yol acmaktadir. Ayrica, sperm hucresinin tanimlanmasini zorlastirmasi nedeniyle tartismali olmaya devam etmektedir.
Floresan kontrast teknikleri (FISH ve immuno etiketleme) ve LMD, hucre karisimlarini birden fazla katkida bulunandan ayirmaya izin verir. Ve DNA kontaminasyonundan bagimsiz genetik otozomal profiller ureterek mikroskobik tanimlama sorununu cozer. DNA ekstraksiyon yontemleri, eser kanitlarin kurtarilmasinda giderek daha etkili hale gelmektedir. Ancak cinsel saldirilarda yaygin bir senaryo olan karisimin analizinde hala etkisizdir. Sperm hucrelerini izole etmek icin kullanilan teknik diferansiyel ekstraksiyondur, ancak her iki hucreyi de ayirmak her zaman mumkun olmadigindan, diger tekniklerin uygulanmasi gerekir.
PCR teknigini kullanan otozomal STR analizi, insan tanimlama icin yaygin olarak kullanilmaktadir. Bununla birlikte, cinsel suclarda DNA karisimi sIktir ve kapsami sinirlidir. KarisIk DNA durumlarinda yeni nesil dizilemenin uygulanmasi, sorunun cozulmesine olanak tanir. Cunku siralama alellerin birimlerini olusturan bazlarin yapisini gosterebilir. Bu nedenle, bir karisimdaki iki veya uc kisi ayni uzunluga sahip olsa bile, yeni nesil dizileme (NGS) onlari birbirinden ayirabilir. Ayrica tehlikeye atilmis ve bozulmus orneklerde cinsel suclarla yeniden alakali hale gelebilir.
Cinsel Saldirida Biyolojik Kanitlarin AnaliziNGS, artik bir seferde tek bir isaretleyici turuyle sinirli olmadigi icin, insan kimliginde yeni olanaklar tanir. Cok sayida bireyin, genomlarinin onemli olcude siralanmasi icin analiz edilmesine olanak tanir. Bir analist cok sayida STR, kimlik, soy ve fenotipik bilgilendirici SNP’leri siralayabilir. Bununla birlikte, yeni teknolojilere iliskin kanitlarin kabul edilebilirliginde parametreler olusturmak gerekir. Fenotipik bilgiyi bir supheli icin bir arama modeli olarak dusunmek ve onu soyunun bilgileriyle takip etmek etik ve ahlaki acidan tartismaya aciktir. Bu alanin gelistirilmesi icin yapilmasi gereken cok is vardir.
Sonuc olarak, cinsel saldiri sorusturmalarinin gelistirilmesindeki saglam temeller, adli tip arastirmacisinin bilgisi ile desteklenen delillerin incelenmesi, secilmesi ve ayrimciligini icerir. Insanligin en temel haklarina, yasama ve ozgurluge yonelik tehdidin ortasinda adaletin korunmasina katkida bulunmak olan adli bilimlerin amacinin gerceklestirilmesinde hayati bir role sahip olanlar arastirmacilardir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:31.