IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2020, 10:31   #1
Standart Korn Kutaneum (Boynuz Hastaligi) Nedir?

Deride boynuz gibi gorulen bir buyume, endise kaynagi olabilir. Kutanoz boynuzlarin yaklasIk yuzde 60’i iyi huylu iken, geri kalan yuzdesi kanserli veya kanser oncesi olusmaktadir. Bu nedenle, kutanoz boynuzu olan herkes tibbi yardim almalidir. Bu yazida korn kutaneum hastaligi hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Korn Kutaneum (Boynuz Hastaligi) Gorunumu
Kutanoz bir boynuz, bir hayvanin boynuzuna benzer gorunebilir ve hissedebilir. Bu boynuzlar, bir hayvanin boynuzuna benzeyen deri tumorleridir, sert ve sarimsi kahverengi renktedirler. Boynuz olarak adlandirilmak icin, yuksekligin en buyuk capin en az yarisi kadar olmasi gerekir. Cok nadir durumlarda, bir hayvanin boynuzu gibi bir boynuz buyuklugunde olabilir. Bununla birlikte, kutanoz bir boynuz, bir hayvanin boynuzundan cok farklidir. Hayvan boynuzlari, merkezi bir kemigin etrafinda olusurken, dev kutanoz boynuzlar dahil kutanoz boynuzlar olusmamaktadir. Genellikle yalnizca tek bir boynuz buyur ve yasli kisilerde en cok yuz, kulaklar ve elin arkasinda gorulurler. Ozellikle ayak basparmaginda tirnak boynuzlari gelisebilir ve nadiren de olsa peniste olusabilir. Bazen, buyume mercan veya odun gibi gorunur. Bu tumorler, ozellikle gunesten cok zarar gormus cilde sahip kisilerde, cildin keratininden gelisir. Kutanoz boynuzlar genelde zararsizdir, fakat prekanseroz veya kanserli olabilirler ve altta yatan bir kistte olusmalarina neden olabilir.



Korn Kutaneum (Boynuz Hastaligi) Nedir?Korn Kutaneum (Boynuz Hastaligi) Nedenleri ve Risk Faktorleri
Bilim adamlari kutanoz boynuzlarin nedenlerinden emin degillerdir. Bununla birlikte, yuksek duzeyde radyasyona maruz kalma ile kutanoz boynuz gelistirme olasiliginin artmasi arasinda bir baglanti olduguna inanmaktadirlar. Bazi arastirmacilar genellikle ellerde ve yuzde olustugundan, gunese maruz kalmak ile kutanoz boynuz gelistirme olasiligi arasinda iliski olabilecegini savunmaktadirlar. Bunun nedeni, bu alanlarin her ikisinin de vucudun diger bolumlerinden daha yuksek duzeyde gunese maruz kalmasidir. Arastirmacilar, bazi kisilerin kutanoz boynuz gelistirme acisindan daha buyuk risk altinda olabilecegine inanmaktadirlar, ancak herhangi birinin basina bir kutanoz boynuz gelisebilir. Daha yuksek risk gruplari vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Acik tenli kisiler
• Insan papilloma virusu olanlar (HPV)
• Daha yasli yetiskinler
• Cok fazla gunes hasari olan kisiler
Erkekler daha gencken cilt boynuzu gelistirme olasiligi kadinlardan daha fazla degildir, ayni zamanda kotu huylu kutanoz boynuza sahip olma olasiliklari da daha yuksektir. Yuzde bulunan boynuzlar, vucudun baska yerlerinde bulunan boynuzlara gore kanserli veya kanser oncesi olma olasiligi daha yuksektir. Dev kutanoz boynuzlarin da kanserli olma olasiligi daha kucuk boynuzlardan daha fazladir.

Korn Kutaneum (Boynuz Hastaligi) Semptomlari
Yalnizca fiziksel gorunumune bagli olarak bir kutanoz boynuzu teshis edilebilir ve cogu boynuzlar bazi ozellikler paylasir. Bu ozellikler asagidaki gibidir:
• Cilt yuzeyinde kavisli kahverengi veya sari boynuz benzeri bir buyumeye olur
• Normal veya hafif kalinlasmis deri ile cevrili olurlar
• Genellikle genisliginin en az iki kati uzunluktadir
• Genellikle yalnizca biri gorunur, ancak nadir durumlarda gruplar halinde buyuyebilirler
• Genellikle kucuk, ancak dev boynuzlar olusur
• En cok yuz, eller, kollar ve kulaklarda yaygindir
Cogu kutanoz boynuz, boynuzun kendisi disinda herhangi bir belirtiye neden olmaz, ancak cilt yuzeyinden disari ciktigi icin yaralanabilir. Bununla birlikte bir boynuz hasar gordugunde agriya neden olabilir veya enfekte olabilir.

Korn Kutaneum (Boynuz Hastaligi) Nedir?Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Kutanoz boynuzu fark eden herkes, boynuzun kanser acisindan degerlendirilmesi icin bir randevu almalidir. Daha once bir doktor tarafindan gorulmus mevcut kutanoz boynuzlari olanlar, bazi semptomlardan herhangi biri ortaya cikarsa derhal baska bir randevu almalidir. Bu semptomlar asagidaki gibidir:
• Agri
• Boyutta bir artis
• Boynuzun dibinde kizariklik
• Boynuz uzun oldugundan daha genis oldugunda
• Sertlesmis veya burusmus cilt boynuzu cevreliyorsa
Bununla birlikte yukarida belirtilen semptomlar, boynuzun kanserli olabilecegini gostermektedir.

Korn Kutaneum (Boynuz Hastaligi) Iliskili Kosullar ve Komplikasyonlar
Doktorlarin kutanoz boynuzlarla iliskilendirdigi bircok baska durum vardir. Kosullar ve komplikasyonlar iyi huyludan kanserliye kadar degisir. Kutanoz boynuzla iliskili durumlar arasinda sedef hastaligi, viral deri enfeksiyonlari, Bowen hastaligi ve arsenik keratozu bulunur. Kutanoz boynuzlarla iliskili iyi huylu durumlar vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Ciltte nevus adi verilen pigmentli buyume
• Seboreik keratoz olarak bilinen ciltte zararsiz, sigil olusumlari
• HPV ile iliskili olmayan viral sigiller
• Molluscum contagiosum gibi viral cilt enfeksiyonlari
• Sedef hastaligi
Bu durumlar kanserli olmamakla birlikte bazilari tibbi tedavi gerektirebilir, bu kosullar viral cilt enfeksiyonlarini ve sedef hastaligini icerir. Kutanoz sigillerle iliskili daha ciddi durumlar ise asagidaki gibidir:
• Skuamoz hucreli karsinom veya Bowen hastaligi
• Bazal hucreli karsinom
• Melanom (cok nadiren)
• Intraepidermal karsinom
• Arsenik keratoz

Keratoakantom
Diger bir buyume olan keratoakantom, kucuk bir yanardagi andiran bir lezyondur. Gunesten zarar gormus ciltte 2 santimetre (cm) capa kadar buyuyebilir ve kucuk bir sivilce olarak baslayabilir, sonra kuculmeden once birkac ay icinde gelisebilir. Ayrica skuamoz hucreli karsinoma (SCC) benzeyebileceginden, malign olma riskini azaltmak icin ameliyat yapilabilmektedir.



Korn Kutaneum (Boynuz Hastaligi) Nedir?Korn Kutaneum (Boynuz Hastaligi) Tedavisi
Neredeyse tum kutanoz boynuzlar, habislikleri dislamak icin biyopsi yapilmaktadir. Tabanindan bir parca iceren boynuzdan bir ornek alinir. Prosedurden sonra, korna, teshisi dogrulamak ve kanserli veya iyi huylu olup olmadigini belirlemek icin daha ileri testler ve muayene icin bir laboratuvara gonderilir. Tanisal biyopsi sirasinda, doktor boyutuna bagli olarak kutanoz boynuzun tamamini cikarilabilir. Islem sirasinda kisiye, boynuzu ve etrafindaki alani uyusturmak icin lokal anestezi uygulanir. Bolge uyustugunda, deriden cikarilmasi icin boynuz tabanindan kesilir. Ayrica boynuzun etrafindaki veya altindaki deri katmanlarini cikarilabilir ve ardindan alani kapatilabilir. Daha ileri tedavi biyopsi sonuclarina baglidir. Kutanoz boynuz kanserli ise, kanserin yayilmadigindan emin olmak icin daha fazla kontroller yapilmaktadir. Bazi kutanoz boynuzlar icin kriyocerrahi veya asiri soguktan kornanin cikarilmasi dusunulebilir. Kriyocerrahi sirasinda, kisiye lokal anestezi verilir ve ardindan bir cubukla veya sprey yoluyla kornaya sivi nitrojen uygulanir. Bu, boynuzu olusturan dokulara zarar verir ve korna daha sonra yerinden duser. Ayrica doktorlar en cok aktinik keratoz, verruca vulgaris ve molluscum contagiosum gibi belirli kosullarin neden oldugu boynuzlar icin kriyocerrahiyi secerler.
Bir boynuz cikarildiktan sonra, gorunum genellikle kanserli deri boynuzlari olan kisiler icin bile iyidir. Cogu kisi, cikarildiktan sonra kutanoz bir boynuz icin daha fazla tedaviye ihtiyac duymamaktadir. Bununla birlikte, boynuzun altinda yatan neden olarak bazal hucre veya skuamoz hucre kanserini kesfedenlerin, kanserin geri donmesi durumunda duzenli olarak taranmasi gerekmektedir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:15.