IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2020, 09:12   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sabah Yuruyusunun Faydalari Nelerdir?

Sabah yapilan bir yuruyus, hayatinizi buyuk olcude degistirebilir. Ozellikle de obezite, seker hastaligi ve kalp hastaligi gibi bir takim hastaliklara sahipseniz sabah yuruyuslerinin faydalarini derinden hissedebilirsiniz. Ayrica sabahin taze havasi, ruh halinizi duzeltmeye, sinirlerinizi yatistirmaya ve gunun her aninda sizi pozitif ve enerjik tutmaya da yardim edecektir. Tum bunlarin disinda sabah yuruyuslerinin faydalarini su sekilde siralayabiliriz:

Kilonuzu Kontrol Etmenizi Saglar
Her sabah ritmik ve duzenli hareketlerle yapacaginiz 30 dakikalik bir yuruyus, kilo vermenize ve fazla olan yaglarinizi yakmaniza yardim edecektir. Ayrica sabah yapilan yuruyusler, obezite hastaliginin onune gecmek adina uygulanan en etkili ve en basit yontemlerden birisidir. Bu surec icerisinde de yediklerinize ve ictiklerinize ozen gostermeli, kalori kontrolunuze de dikkat etmelisiniz.



Artrit ve Osteoporozu Onler
Aktif olmayan bir yasam surmek, hem sert olan eklemler, hem de genel vucut yapisi uzerinde bazi olumsuz etkilere sebep olur. Eklemlerin sertligi ayni zamanda artrit semptomlarinin gelisimine de neden olabilir. Yapilan arastirmalar sonucunda haftada bes gun ya da daha fazla yurumenin artrit sertligi ve agrisinin hafifletilmesine yardimci oldugu kanitlanmistir. Dahasi, kadinlar zamanla osteoporoz gelistirme egiliminde olabilirler. Yurumek bu anlamda da cok etkilidir ve kemik yogunlugunu artmasini saglar.

Diyabet Riskini Azaltir
Diyabet, gunumuzde saglik acisindan karsilasilan en buyuk sorunlardan birisidir. Bu acidan bakildiginda sabah yapacaginiz bir yuruyus sayesinde diyabet riskini mumkun oldugu kadar az bir orana indirebilirsiniz. Metabolizmayi duzenleyen ve kan sekerini dengeleyen sabah yuruyusleri, tum bunlarin yaninda Vucut Kitle Indeksi’ni de dengelemenize imkan saglar.

Norotropik Faaliyetleri Hizlandirir
Sabahlari yapacaginiz yuruyusler hem vucudunuzun zinde kalmasini saglar hem de etrafinizda yasanan olaylara karsi uyanik olmanizi kolaylastirir. Bu bakimdan sabahlari gerceklesen hizli kan dolasimi sayesinde beyninize giden oksijende artis yasanir ki bu durum da norotropik faaliyetleri hizlandirir.

Stresi Azaltir
Sabah yapilan yuruyusler, kendiniz adina iyi bir sey yaptiginizi bilmeniz yonuyle ozsayginizi da artiracaktir. Ayrica bu tarz yuruyusler, zihninizi temizlemenize de yardimci olarak sizi pozitif bir ruh haline de kavusturacaktir. Bu da endiselerinizi kolay bir sekilde atlatmaniza yardimci olarak tum stresinizi azaltacaktir. Bunun disinda yapilan arastirmalar da sabah yapilan yuruyuslerin mutluluk hormonu miktarini da arttirdigini gostermistir.

Kalp Sagligini Duzeltir
Bircogumuzun bildigi gibi kalp krizinin nedenlerinden biri de hareketsizliktir. Aktif bir sekilde spor yapmayan kisilerde yag birikimi cok fazla oldugu icin damar tikanikligi da dahil olmak uzere pek cok saglik sorunu bas gostermektedir. Arastirmalar da gunde en az 3-4 km yurumenin kalp krizi riskini % 40 azalttigini gostermistir.



Akciger Kapasitesini Artirir
Vucudunuzdaki hucrelerde var olan oksidasyon reaksiyonu miktari, sabah yapilan bir yuruyus sayesinde belirgin bir oranda artabilir. Bununla beraber, reaksiyonlar, oksijen arzina da yuksek bir talep olusturup akcigerlerin ekstra miktarda oksijen pompalamasina sebep olur. Bu durum da, akcigerlerin kapasitelerini gelistirmesine onemli olcude yardimci olur. Akcigerlerinizi olabildigince duzgun bir bicimde calistirmak ve sagligini korumak adina, her sabah yuruyus yapmak mukemmel bir fikir olacaktir.

Uyku Kalitesini Artirir
Stres, kiside uykusuzluga sebep olabilir. Uykusuzlukla mucadelenin en iyi yolu da her sabah yuruyuse cikmaktir. Sabah yapilan yuruyusler, zihninizi sakinlestirmeye yardimci olur. Bunun sonucunda da gun bitiminde iyi bir sekilde uyuyabilir ve kendinizi son derece iyi dinlenmis hissedebilirsiniz. Bu bakimdan yasam tarziniz aktif degilse ya da uykuya dalmakta gucluk cekiyorsaniz, sabahlari mutlaka yurumek zorundasiniz demektir.

Kolesterolu Dengeler
Vucudun optimum hucre membranlari olusturmak adina belli bir oranda kolesterol olmasi gerekir. Bunun yaninda, asiri kan lipidleri meydana geldigi zaman, ozellikle de LDL kolesterol formunda iken kalp problemleri riski cok daha fazladir. Ayrica HDL kolesterolun dusmesi de kisi icin cok zararli olabilir. Sabah yuruyusleriyle de vucudunuzdaki kolesterol seviyesini dengede tutabilir ve cok daha saglikli bir yasama adim atabilirsiniz.

Vucudu Sekillendirir
Sekilli ve ince bir goruntu elde etmek istiyorsaniz, yalnizca yaglari eritmeniz yeterli olmaz. Sabah yuruyusu ise, yorucu bir egzersiz yapmak durumunda kalmadan vucudu sekillendirmek icin son derece mukemmel bir secenektir. Cunku sabah saatlerinde yapilan yuruyusler, vucudunuzdaki kas yogunlugunun duzeltilmesine onemli derecede katki saglayabilir. Karninizi, bacaklarinizi ve vucudunuzun geri kalan bolumlerini guzel bir forma sokabilirsiniz. Ayrica gunluk yapilan yuruyusler kalcalarinizi, baldirlarinizi ve sixpack kaslarinizi calistirabilir.

Dusuk Yapma Riskini Azaltir
Bebek bekleyen anneler, sabahlari duzenli bir sekilde yurume ve yuzme gibi bazi egzersizler yapmaktan buyuk fayda gorebilirler. Duzensiz hormon duzeyleri, vucutta yuruyusun orta oranda yardimci olabilecegi degisIklige sebep olur. Ayni zamanda yuruyus, hamile kadinlar arasinda da oldukca yaygin gorulen gebelik diyabetini onlemeye de yardimci olur. Bunun yaninda sabah yapilan yuruyusler, uterus kasilmalarina karsi onemli bir koruma saglar. Bu durum da ani gerceklesen dusuk riskini azaltir.



Alzheimer ve Demans Hastaligina Karsi Koruma Saglar
Bazi arastirmacilara gore, duzenli bir sekilde yurumek, bunama ve Alzheimer’in onlenmesine de yardimci olabilir. Alzheimer yaslilar arasinda oldukca sIk gorulen bir problemdir ve bu problemin erkenden onune gecmek en iyisidir. Cunku duzenli olarak yapilan bir yuruyus, Alzheimer riskini % 54 oranina kadar azaltabilir. Bu sebeple sabahlari yurumeyi gunluk bir rutin haline getirmek gerekir.
 
Alt 24 Şubat 2022, 06:49   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Özellikle ezandan sonra kalkmak vücudu hep dinç tutuyor

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:26.