IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Eylül 2020, 12:34   #1
Standart Yaralanmalarda Buz Uygulamasi

Guncel hayat icinde veya spor yaralanmasinda buz torbasi kullanmak yaygin bir uygulamadir, ancak bircok kisi buz uygularken hata yapar. Yapilan arastirmalarda bir yaralanmaya buz torbasi koymanin ideal bir yaralanma tedavisi secenegi olmayabilecegini tespit edilmistir. Iste cesitli yaralanmalarda buz kullanmanin artilari, eksileri ve insanlarin agrilarini ve acilarini dindirmeye calisirken yaptiklari en buyuk hatalar.

Yaralanmalarda Buz Koymanin Faydalari
Bir spor yaralanmasinda buz kullanmanin en yaygin nedeni, yaralanan yumusak dokulardaki agriyi ve sismeyi azaltmaktir. On yillar boyunca, bir yaralanma icin geleneksel ilk yardim tedavisi RICE (dinlenme, buz, kompresyon ve yukseklik) kisaltmasidir. Protokol o zamandan beri ayak bilegi burkulmalari, tendinit, sirt agrisi, curukler ve her turden kontuzyon icin POLICE (koruma, optimum yukleme, buz, kompresyon, yukseklik) icin guncellenmistir. Buzun burkulmalar dahil akut bir yaralanmadan hemen sonra sisligi ve agriyi buyuk olcude azalttigi gosterilmis olsa da, bazi durumlarda iltihabi azaltmak aslinda iyilesmeyi engelleyebilir, bu nedenle buzu dogru sekilde kullanmak onemlidir.



Buz Koyarken Kacinilmasi Gereken Hatalar
Bir yaralanmayi buzlarken insanlarin yaptigi yaygin hatalar sunlardir.

Buzu Yara Uzerinde Cok Uzun Sure Tutmak
Bir yaralanmada cok uzun sure buz birakmak yarardan cok zarara neden olabilir. Buz, kan damarlarini daralttigi icin, yarali bolgeye kan akisini azaltabilir ve iyilesme surecini yavaslatabilir. Bir yaralanmayi dondurmak icin ideal zaman, travmadan hemen sonradir ve bir seferde sadece yaklasIk 10 dakikadir (uygulamalar arasinda en az 10 dakika daha beklemek). Yaraya buz vermeden once dokularin tekrar ‘isinmasina’ izin vermek onemlidir. Doktor aktif sisligi azaltmak veya agriyi hafifletmek icin tavsiye etmedigi surece ilk 24 saatten sonra buza ihtiyac duyulmamalidir.

Ciplak Cilde Buz Uygulamak
Buz uygulamasi yanlis yapildiginda buz, donmaya ve cildin hassas dokularinda hasara neden olabilir. Soguga maruz kalmak agriyi ve sismeyi hafifletebilirken, buz paketleri ciltte cok uzun sure birakilirsa kan akisini da durdurabilir. Bu nedenle, cildi ile bir torba donmus sebze veya soguk paket arasina daima kumas havlu gibi bir bariyerle konulmalidir. Yaralanma derinin altinda parmaklar gibi cok az yag veya kas bulunan bir bolgedeyse, kompresi en fazla 5 ila 10 dakika sonra cikarilmali, 10 dakika beklenmeli ve tekrar uygulanmalidir.

Yarali Bolgeyi Dinlendirmek
Tek basina sadece buz koymak her seyi iyilestirmez ve bu nedenle, bir yaralanmanin guvenli bir sekilde buzlanmasina yonelik tavsiyelere uyulmasi gerekir. Yaralanma meydana geldikten hemen sonra yarali eklem dinlendirilmelidir. Ilk 24 ila 48 saat yarali bir eklem uzerine agirlik yuklenmemesi onerilmektedir. Yaralanma ile oyun sporlarina devam etmek iyilesme surecini uzatabilir, bu nedenle bir sakatliktan sonra ne zamana spora donebilecegi konusunda doktora danismak gerekir.

Hareketsiz Kalmak
RICE, yillarca akut yaralanmalar icin standart tedavi iken, arastirmalar cok fazla dinlenmenin ve hareketsiz kalmanin zararli olabilecegini bildirmektedir. Uzun sure hareketsizlik, kas gucunun azalmasina ve eklem sertligine neden olabilir. Optimum yukleme, bir yaralanmanin ardindan kisa bir dinlenme suresinden sonra hafif hareketlere baslamayi, hareket araligini ve gucu iyilestirmek icin egzersiz seviyesini kademeli olarak ilerletmeyi ifade etmektedir. Kemik, tendon, bag ve kas, iyilesmeyi uyarmak icin bir dereceye kadar yukleme gerektirir. Anahtar, hareketi yavasca artirmaktir. Biraz rahatsizlik hissedilebilir, ancak herhangi bir agri hissederse durulmalidir. Bu egzersizlerden sonra etkilenen bolgeyi buz koymak agriyi azaltmaya yardimci olabilir.



Yaralanan Bolgeyi Yukseltmemek
Sisligi azaltmak, iyilesme surecinin onemli bir parcasidir ve bu, kan dolasimini artirmak icin yaralanmanin kalbin uzerine cikarilmasini gerektirir. 4Buz yaparken alani yukseltmek onemlidir. Aksi takdirde, bolgeyi buzla uyusturarak agriyi azaltilir, ancak sislik yukselmeden gecmez.

Kompres Kullanmamak
Yukseltme ile birlikte, bir yaralanmada kompresyon sargisi kullanmak, yaralanan eklemdeki sisligi ve agriyi azaltmaya yardimci olacaktir. Kompresyon yeterli olmazsa, sislik azalmasi uzun surmez, agri seviyesi, kompresyon uygun sekilde uygulandiginda olacagi gibi dusmeyebilir.

Yaralanmalarda Dogru Buz Uygulamasi Nasil Yapilir?
Buz uygulamasi, zorlanmalar, kontuzyonlar, tendon kopmalari ve asiri kullanim yaralanmalari gibi akut yaralanmalarin tedavisinde en onemli ilk adimlardan biridir. RICE terapisinin bir bilesenidir (dinlenme, buz uygulamasi, kompresyon ve yukseklik kisaltmasi). Yaralanma uzerine bir buz torbasi yerlestirmenin aksine, bir buz masaji yapmak icin bir buz kabi ile yapibilir veya satin alabilir. Buz masajlari, agri ve iltihapli bolgeye hafif bir baski uygulamaya izin veren bir kriyoterapi seklidir. Buz, hem agri hissini hem de kan akisini azaltirken, yumusak dondurme hareketi, yumusak dokuyu normal bir masajla ayni sekilde hareket ettirmeye yardimci olur.

Buz Tedavinin Amaclari
Enflamasyon, vucudun yaralanmaya verdigi dogal tepkidir. Burkulma, yirtilma veya kirilma karsisinda, lokalize kan damarlari makrofaj gibi daha buyuk bagisIklik hucrelerine izin vermek icin sismeye baslayacaktir ve dendritik hucreler, yaralanma bolgesine daha yakin erisimdedir. Bu, iltihap olarak sislikgi ve agriyi tetiklemektedir. Bir yaralanmanin buzlanmasinin ters etkisi vardir. Kan damarlarinin hizla kuculmesine ve beyne agri sinyalleri gonderen sinir uclarinin uyusmasina neden olur.
Buz uygulamasi, bir spor yaralanmasi yasandiginda yapmaniz gereken ilk seylerden biridir. Daha sonra, sonraki 24 ila 48 saat boyunca, bir buz torbasi yerine bir buz masaji kullanilabilir. Ozellikle sirt suslari, cekilmis baldirlar ve diger buyuk kas yaralanmalarinin tedavisinde iyidir. Buz uygulamasinin nihai amaci, cilt sicakligini 10 F ila 15 F dusurmektir. Dogru kullanildiginda kriyoterapi hem analjeziktir (agri giderici) hem de kan damarlarinin yalnizca minimum yaralanma riski ile hizli bir sekilde daralmasini saglamaktadir.

Buz Masaji Nasil Yapilir?
Buz uygulamasi yapilirken birkac temel kurala uyarsa yaralanmanin asiri buzlanmasini onlenebilir. Ve guvenli bir sekilde buz masaji yapilabilir. Bu temel kurallar su sekildedir:
• Buz uzun sure tutulmamali araliklarda bolgeden alinmalidir
• Buz kabi bir beze sarilarak bolgeye uygulanmalidir.
• Buz uygulanirken bolgeye dairesel hareketlerle yumusak masaj yapilmalidir.
• Buz tek bir bolgede tutulmamalidir
• Kemiklerden cok yumusak dokulara masaj yapmaya odaklanilmalidir. Bu, ozellikle buzun onceden var olan sinir agrisini siddetlendirebilecegi omurga icin gecerlidir.
• Buz erimeye basladiginda, alttaki bez islanacagindan degistirilmelidir.
• Bolgenin donmasini onlemek icin buz masaji 10 dakikadan fazla yapilmamalidir.
• Buz masajini gunde iki ila bes kez tekrarlanmalidir. Yuzeysel cilt sicakliginin normale donmesi icin masajlar arasinda en az 60 dakika beklenmelidir.
Buz masajlari ilk 24 ila 48 saatte en buyuk rahatlamayi saglar. Sislik gectikten sonra isi uygulamasi genellikle sert eklemleri ve gergin kaslari ve tendonlari gevsetmede daha etkilidir.



Buz Uygulamasinin Guvenlik ve Yan Etkileri
Buz masaji agriya veya yanma hissine neden olursa, derhal durulmalidir. Uygulamanin dogru yapildiginda nispeten guvenli bir prosedur olarak kabul edilmekle birlikte, en yaygin yan etki donmadir. Diger daha az yaygin yan etkiler sunlardir:
• Bradikardi (yavaslayan kalp atis hizi)
• Raynaud fenomeni (ozellikle parmaklarda hizli uyusma ve vazokonstriksiyon)
• Soguk urtiker (soguk kaynakli kurdesen)
• Kulak agrisi (genellikle boynun asiri buzlanmasindan kaynaklanir)
• Disfaji (yutma guclugu, genellikle karotis arterinin buzlanmasiyla tetiklenir)
Buz masajindan sonra herhangi bir olagandisi semptomla karsilasirsa hemen doktorunudoktora muracaat edilmeli veya acil servise gidilmelidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 24 Şubat 2022, 06:49   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yaralanma, yanık gibi her şeyde hep kullanılır

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:59.