IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2020, 08:45   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Doteryum Tukenmis (Hafif) Suyun Saglik Acisindan Faydalari

Bazi arastirmacilar, hafif su kullanarak bazi hastaliklarla mucadele edebileceklerini ve uzay yolculuklarinin daha guvenli bir sekilde yapilabilecegini iddia etmektedirler! Musluk suyu ve doteryum tukenmis su arasindaki farki soylemek zordur, ancak hafif su kansere, radyasyona ve daha fazlasina karsi korunma gibi faydalari bulunmaktadir. BU yazida doteryum tukenmis suyun saglik acisindan faydalari hakkinda bilgileri bulunmaktadir.
Doteryum tukenmis su (DDW) ile ilgili arastirmalar azdir. Saglik yararlarinin cogu birkac hayvan veya hucre calismasi ile sinirlidir ve onlardan saglam sonuclar cikarilamaz. DDW’nin anti kanser etkileri ile ilgili klinik calismalar, ciddi uyarilar sunmaktadir. Bu uyarilarin bazilari sunlardir:
• ‘Normal’ suyun etkisini ve plasebo etkisini ortadan kaldiracak bir kontrol grubunun olmamasi
• Supheli randomizasyon
• Kucuk numune boyutu
• Sonuclarin belirsiz yorumu
Macar doktorlardan bir ekip DDW ve kanserle ilgili klinik ve hayvan deneylerinin cogunu gerceklestirmislerdir. Fakat bazilari maalesef buyuk bir cikar catismasina isaret eden DDW ticari uretim ve pazarlamasinda yer almaktadir.

Doteryum Tukenmis Su ve Kanser
Her ne kadar DDW’nin potansiyel antikanser etkileri uzerine klinik calismalar mevcut olsa da, cogu goz kamastirici kusurlardan mustariptir. Bu calismalar daha fazla arastirmaya rehberlik etmeli, ancak daha fazla arastirma yapilana kadar antikanser etkilerini destekleyici olarak yorumlanmamalidir. Doteryum tukenmis su, kanserin onlenmesi veya tedavisi icin onaylanmamistir.



Kanser ile Ilgili Klinik Calismalar
Prostat kanseri olan 44 hastanin klinik calismasinda, standart tedaviye doteryum tukenmis su (DDW) eklenmesi su sonuclari vermistir:
• Kismi tedavi basari sansini 7 arttirmistir (7’ye 1 hasta)
• Dusuk prostat hacmi
• Hos olmayan idrara cikma semptomlari hafiflemistir
• Hastalik ilerlemesinin bir gostergesi olan PSA seviyelerini azaltmistir
• 1 yillik sag kalim 4,5 kat arttmistir (2’ye karsi 9 olum)
Ayni calismada doteryum tukenmis su tuketen 91 prostat kanseri hastasi (46 metastazli) gozlenmistir. Ortalama sag kalim sureleri 11 yildir, ancak plasebo kontrolunun olmamasi nedeniyle DDW’nin sonuclara katkida bulunup bulunmadigindan emin degildir. Yukaridaki calismanin kusurlari olmasina ragmen, esit miktarda duzenli su icen bir kontrol grubu icermistir. Her iki gruba da ayni geleneksel tedavi uygulanmistir.
Baska bir klinik calismada, akciger kanseri olan 129 hasta, geleneksel tedavileri (kemo ve radyasyon) ile birlikte doteryum tukenmis su tuketmistir. Ortalama olarak, ozellikle kadin hastalarda (74 ay ile 26 ay arasinda) beklenenden 2-4 daha uzun sure hayatta kalmistir. Ancak bu calismaya duzenli su icen bir kontrol grubu dahil edilmemistir. Guclu plasebo etkileri bir olasiliktir. Gozlemsel bir calisma, “normal” suyu doteryum icme suyu (DDW) ile degistiren 232 hasta meme kanserini izlemistir. Erken evrede hastalar ortalama 18 yil hayatta kalmistir, ancak metastazli hastalarin cogu 5 yillik sag kalim suresine ulasamamistir. En az 2 tur DDW tedavisi alanlar (> 6 ay) en uzun (~ 24 yil) hayatta kalmistir.
Klinik calismalarin bir incelemesine gore doteryum tukenmis su icmek su faydalari olabilir:
• Kanser hucrelerinin buyumesini engeller
• Hastalarin hayatta kalmasini uzatir
• Yasam kalitelerini artirir
Yukaridaki calismalarin hepsinde daha once tartisilan kucuk ornekler ve ciddi kusurlar bulunmaktadir.

Hayvan Calismalari
Hayvan calismalarinin bir incelemesi doteryum tukenmis suyun (DDW) kanser hucrelerini oldurebilecegini ve kopeklerde, kedilerde ve laboratuvar hayvanlarinda farkli kanser turleriyle savasabilecegini gostermistir. Cesitli kanser turlerine, doteryum tukenmis suya sahip fareler uzerinde yapilan calismalarda su sonuclara ulasilmistir:
• Engellenen kanseri destekleyen genler
• Tumorleri ortadan kaldir veya azaltir
• Hayvanlarin omrunu uzatti

Hucre Calismalari
Test tuplerinde doteryum tukenmis su, farkli kanser hucrelerinin buyumesini de onledi. Bununla birlikte, bu bulgularin klinik degeri yoktur ve insan vucudunda gercek anti kanser etkileri anlamina gelmemektedir. Yukaridaki bulgular doteryum tukenmis suyun anti kanser potansiyeline isaret etmektedir, ancak kesin olmaktan uzaktir. Iyi tasarlanmis klinik calismalar bunu daha fazla incelemelidir.

Radyasyon Koruma
Doteryum tukenmis su (DDW), fareleri radyasyonun zararli etkilerinden koruyabilmis ve hayatta kalma sanslarini arttirabilmistir. Fareler uzerinde yapilan bir baska calisma, ozellikle polifenollerle kombinasyon halinde bu etkiyi dogrulamistir. Hucre deneylerinde, doteryum tukenmis su radyasyona bagli hasara karsi koruyarak DNA’yi guclendirmis ve onarmistir. Doteryum tukenmis su teorik anti kanser ve radyo protektif etkileri kanser tedavi yanitini artirabilir ama ayni zamanda gelecekte uzay yolculu yapilmasini saglayabilir.
Mars’a dogru giden herhangi bir astronot, ucusta asiri radyasyon seviyelerine ve gezegende yuksek doteryum seviyelerine maruz kalacaktir. Bazi bilim adamlari, doteryum tukenmis bir su kaynaginin saglanmasinin, Mars’in gelecekteki uzay gorevlerinde murettebati kanserden korumada onemli bir rol oynayabilecegini dusunmektedir.

Karaciger Korumasi ve Detoks
Hayvan calismalari, doteryum tukenmis suyun (DDW) karacigeri koruma ve uyarma yetenegini ima etmektedir. Hayvanlarda, bilim adamlari DDW’nin icin potansiyelini arastirmistir:
• Karacigerdeki oksidatif hasari onarir
• Glutatyon gibi koruyucu bilesIklerin uretimini arttirir
• Enflamatuar molekullerin seviyelerini azaltir (COX-2 , PGE2)
• Karaciger enfeksiyonu ve yaralanmasini onler
• Detoks yollarini artirir.



Ruh Hali ve Bellek
Fareler uzerinde yapilan bir calismada, doteryum tukenmis su (DDW) depresyon ve stres belirtilerini azaltmistir. Ilginctir, beynin hafiza merkezini uyandirdi ve uyanikligi arttirdi. Bu etkiler SSRI (anti depresan) ilaclarina benzemektedir. Sicanlarda doteryum tukenmis su icmek uzun sureli bellegi arttirmis, ancak kisa sureli bellegi ve hareketi etkilememistir.

Diyabet ve Kalp Hastaligi
Saglikli sicanlarda, arastirmacilar DDW’nin su etkilerini tespit etmislerdir:
• Kolesterol ve kan lipit seviyelerini azaltir
• Gelistirilmis insulin sekresyonu saglar
• Kalbi korur
Bununla birlikte, yuksek tansiyonlu sicanlarda, insulin uretimini sadece biraz arttirmistir. Bu etkileri acikliga kavusturmak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:07.