IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Mayıs 2020, 13:14   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cikolata, Yararli Bakteriler ve Bagirsak Sagligi

Bagirsaklarimizda trilyonlarca bakteri yasamaktadir. Bunlarin tamamina mikrobiyom denir. Cogu sindirim sisteminde yasayan yararli bakterilerdir ve yorulmadan calisirlar, bagisIklik sistemine, metabolizmaya ve insan sagligi icin gerekli diger bircok surece (saglikli kilo yonetimi, besinlerin emilmesine yardimci olma, ruh halini iyi tutma gibi) katkida bulunurlar. Bagirsaklardaki mikroplarin hassas dengesi bozuldugunda ciddi sonuclar dogurabilir. Molekuler biyoloji tekniklerindeki ilerlemelerle bagirsak mikrobiyotasindaki degisIklikler ile insan hastaliklari veya bozukluklari (irritabl bagirsak sendromu, kronik yorgunluk sendromu, otizm spektrum bozukluklari, alerjiler, astim ve kanser gibi) arasindaki iliski daha belirgin hale gelmektedir. Ayni sekilde, kakaonun bagirsak mikrobiyotasina bagli insan bozukluklarini etkiledigi gosterilmistir.

Cikolata Dost Bakteriler Icin Yararlidir
Cikolata saglikli ve mutluluk hissi veren bir yiyecektir. Onu saglikli yapan yapiminda kullanilan kakao cekirdekleridir. Cikolata sadece tatli ve lezzetli olmakla kalmayip ayni zamanda dost bakterileri de tesvik edebildigi ve bagirsaklardaki iltihabi azaltabilecegini gosterilmistir. Prebiyotiklerden turetilen ve probiyotik veya sinbiyotik olarak tuketilen diyetlerdeki bilesenler, insan bagirsak mikrobiyotasinin degistirilmesinde rol oynar. Probiyotikler iyi bakterilerin spesifik suslaridir ve prebiyotikler esas olarak bu bakteriler icin yiyecek gorevi gorur. Prebiyotikler, tuketilen bitki bazli yiyeceklerin cogundaki liflerdir. Cikolata veya kakao, polifenollerde diger kimyasallarin yani sira zengin bir prebiyotik olarak kabul edilir. Bu polifenoller, katesin ve epikatesin oligomerleri gibi prosiyanidinlerin bu siniftaki proantosiyanidin uyesinin cogunlugunu olusturdugu flavonoidlerdir. Kakaonun bagirsak mikrobiyal ekosistemi uzerindeki etkisi, prebiyotiklerin ve probiyotiklerin bu sistem uzerindeki etkisini taklit eder. Calismalar kakaonun bagirsaklarda bulunan faydali bakterilerin miktarini artirabildigini gostermektedir. Bir calismada 4 hafta boyunca yuksek miktarda kakaolu cikolatali sut icen gonullu insanlarin bagirsaklarinda daha yuksek seviyelerde Lactobacillus ve Bifidobacterium turleri bulunmustur. Aslinda, Lactobacillus ve Bifidobacterium dahil olmak uzere dost bakteriler bagirsaklardaki anti-inflamatuar surecleri aktif olarak tesvik etmede ve bagirsaklari saglikli tutmada rol oynamaktadir. Ayni ekip daha once kakaodaki bilesenlerin, inflamatuar bagirsak hastaligi olan bireylerin bagirsaklarinda bulunan Clostridium histolyticum bakterilerinin buyumesini azaltabildigini gostermistir.



Her Cikolata Bagirsaklar Icin Iyi midir?
Kakao, Theobroma cacao agacinin tohumlarindan hazirlanan kuru, yagli olmayan ve cikolataya karakteristik tadini veren bir bilesendir. Cikolatanin bircok saglik faydasi (kolesterolu dusurmek, bilissel gerilemeyi yavaslatmak ve kalbi saglikli tutmak gibi) kakao ve guclu antioksidan fonksiyonlarina baglanmistir. Kakao metabolizmasi kismen bagirsaklarda yasayan bakterilere baglidir. Cikolata elde edilirken kakao cekirdekleri fermantasyona ugratilir ve devaminda kakao yagi uretilir, potasyum ve antioksidanlar gibi cesitli vitamin ve mineraller serbest kalir. Kakao cekirdekleri ayrica dopamin, feniletilamin, serotonin ve guclu antidepresan ozelliklere sahip kimyasallar icerir. Teobromin, kakao cekirdeginin bir baska bilesenidir ve kafein benzeri ozelliklere sahiptir. Bircok gidada oldugu gibi, cikolatanin da bazi turleri saglik icin digerlerinden daha iyidir. Sutlu cikolatanin saglik yararlari ne yazik ki azdir. Sutlu cikolata cok islem gorur. Cikolata islendiginde sagliga zararli hale gelir. Islenme sirasinda sekerler, krema ve yogunlastirilmis sut dahil olmak uzere farkli sut urunleri formlari eklenir. Arastirmalarda kullanilan kakao ozleri, gunluk cikolata barlarinda bulunan yuksek duzeyde seker ve yag icermez. Seker icermeyen kakao tozu ya da yuksek miktarda kakao iceren bitter cikolata, arastirmalarda kullanilan kakaolara en yakin olan alternatiflerdir.

Bitter Cikolata Daha Iyidir
Bilim insanlari yillardir bitter cikolatanin saglik yararlarini incelemektedir. Kalp sagligini desteklemekten ve kan akisini iyilestirmekten insulin duyarliligini arttirmaya, stresi azaltmaya, vucut kitle indeksini dusurmeye ve hatta cildi gunes hasarindan korumaya kadar, bitter cikolata etkileyici bir ozgecmise sahiptir. Bitter cikolatanin en onemli faydalarindan birini muhtemelen saglik uzerindeki diger olumlu etkilerinin nedeni, yararli bagirsak bakterilerini besleyebilme yetenegidir. Kakao flavonoller gibi antioksidan molekuller icerir. Arastirmacilar yararli bakterilerin bu antioksidanlari kan dolasimimiza giden daha kucuk, emilebilir bilesIklere fermente edebilecegini kesfetmistir. Bu, kalp, bagisIklik sistemi, kan damarlari, beyin ve daha fazlasi icin guclu bir destek anlamina gelir. En az % 70 kakao iceren bitter cikolatalar kalp-sagligina iyi gelen antioksidanlar, flavonoidler ve iyi yagla doludur. Bitter cikolatanin kakaosu sindirim sistemi icin iyidir. Arastirmacilar kakaonun dost bakterileri tesvik edebilecegini ve bagirsaktaki iltihabi azaltabildigini bulmuslardir. Bazi cikolata barlari bagirsak sagligina destek olan prebiyotikler ve probiyotiklerle gelistirilmistir. Bagirsaklardaki en uygun homeostazi elde etmek icin bir probiyotik ve prebiyotik dengesine ihtiyac vardir.

Cikolatanin Olumsuz Etkileri Neler Olabilir?
Seker ve sut urunleri ozellikle de irritabl bagirsak sendromu (IBS) gibi sindirim problemleri varsa bagirsak ve sindirim uzerinde etkili olabilir. Midesi hassas olan kisilerde de sorunlara neden olabilir. Sekerler bagirsakta asiri fermantasyona neden olur ve siskinlige ve asiri gaz olusumuna katkida bulunabilir. Sut urunleri de bu belirtilere katkida bulunabilir cunku laktoz sekeri sindirildiginde glikoz ve galaktoza ayrilir, bu da fermantasyona neden olabilir. Laktoza karsi intoleransi olan kisilerin cogu bitter cikolatayi tolere edebilmektedir ancak cikolata alinirken icerigindeki malzemeleri belirten etiket iyice okunmali ve laktoz iceriyorsa hassasiyeti olan kisilerce satin alinmamalidir. Saglikli olmaya ozen gosterenler icin daha saf koyu (bitter veya en yuksek kakao icerigine sahip olan ) cikolatalar en iyi seceneklerdir fakat her yiyecekte oldugu gibi olculu tuketilmelidir.

Bagirsaklar Icin En Saglikli Cikolata Nasil Secilir?
Sutlu cikolata sekerle yukludur ve antioksidanlar bakimindan cok dusuktur. Bitter cikolata ve ham kakao tozu en yuksek miktarda flavonollere sahiptir, bu nedenle asagidakilere sahip cikolata cesitleri aranmalidir:
1-En az %70 kakao iceren
2-Dusuk miktarda seker (tercihen bal gibi dogal kaynaklardan gelen) iceren ve yapay tatlandirici icermeyen
3- Kakao yagi veya hindistancevizi yagi (soya yagi, bitkisel yaglar ve trans yaglardan uzak durulmalidir) iceren
4-Giderek daha populer olan GDO’lu cikolatadan kacinmak icin organik sertifikali urunler
5- Adil ticaret sertifikasina sahip olan urunler
Uzmanlar, bitter cikolatanin faydalarini elde etmek soz konusu oldugunda tutarliligin anahtar oldugunu ve 40 gramdan fazla yememek gerektigini belirtmektedir. Bununla birlikte, vucudun cikolatanin faydalarindan tam olarak yararlanilabilmesi icin, flavonolleri parcalamak ve fermente etmek icin bol miktarda faydali bagirsak bakterilerine sahip olunmasi gerektigi de unutulmamalidir. Baska bir deyisle, dogru bagirsak bakterileri olmadan, cikolata sadece lezzetli bir yiyecekten ote gecemez.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:43.