IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By Nevra


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2020, 10:29   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Beslenme Kas Gelisimi Icin Neden Onemlidir?

Kaslara hacim verme sureci dusunuldugunde, muhtemelen ilk aklan gelen agirlik kaldirma ve diger direnc antrenmanlaridir. Bunlar kas yaparken gercekten de zaman kazanmanin ve kas gelistirmenin etkili bir yolu olsa da, beslenme de ayni derecede onemlidir, hatta dada da onemli oldugunu soylemek yanlis olmaz. Mukemmel kaslara sahip olmak isteyen kisilerin ihtiyac duydugu faktor aslinda bu kadar basittir. Bu yazida kas yaparken diyete eklenmesi gereken besinler hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Kas Yapmada Protein Anahtardir
Proteinin onemi ne kadar anlatilirsa anlatilsin yeterince vurgulanamaz. Vucut bu anahtar madde olmadan tam anlamiyla kas yapamaz. Cok iyi kaslara sahip olan kisiler incelendiginde ayni zamanda sisman dolduklari pek gorulmez cunku yag ve kas tam olarak birbirine karsi mucadele ettigi soylenemese de hakimiyeti saglamak icin bir mucadele icindelerdir. Yeterli protein almadan cok fazla beslenenler kisi genellikle kilo alma egiliminde olurlar ve bu agirlik cogunlukla yag dokusundan olusmaktadir.
Protein, vucudun hasarli kaslari onarmak icin kullandigi bir yapi tasi gibidir. Bu surecin baslamasi icin ciddi bir yaralanma gerektirmez ve bu yuzden direnc egitimi cok faydali olmaktadir. Agirlik kaldirma ve direnc bandi cekme gibi egzersizler, kas dokusunda kucuk mikro sivilar olusturur. Yani vucut, normal sekilde tepki vererek, hasari onarmak icin kaynak taahhut eder. Kucuk hasar onarildiktan sonra, biraz daha uzun sure devam etme egilimindedirler.



Kas Nasil Yapilir?
Amino asitlere konsantre olmak onemlidir. Bunlar dogrudan kas buyuklugu uzerinde calisan ozel bir protein turudur. Protein bakimindan yuksek ancak amino asit bakimindan dusuk bir gida (not: bu tur gidalar nadirdir) istenen kazanci saglamayacaktir. Pek cok insan, ozellikle hizli iyilesme soz konusu oldugunda, BCAA’larin (dalli zincirli amino asitler) kullanimindan iyi sonuclar aldigini bildirmistir. Bu nedenle, bu uc temel proteinden yeterince aldigindan emin olmak icin bir BCAA takviyesi kullanmak faydali olabilir.
Kreatin bir baska populer protein takviyesidir. Pek cok kirmizi et turunde dogal olarak bulunan bu, vucut gelistiricileri tarafindan uzun suredir kullanilan uc farkli amino asidin (metiyonin, arginin ve glisin) bir karisimidir. Tabii ki, tum amino asitler kaslar icin faydalidir, bu yuzden hangisi kisi icin daha uygunsa onu secmek gerekir.

Kas Yapmada Karbonhidratlar Engeldir
Uzmanlar tarafindan kas yapmak isteyen kisilere onerilen diyet karbonhidrat olarak zengin bir diyettir. Karbonhidrat bakimindan yetersiz bi diyet kas yapmak isteyen biri icin gercekten de, yeterli olmaz, halsizlik ve yorgunluga neden olur. Bunun nedeni karbonhidratlarin vucudun birincil hizli enerji kaynagi olmasidir. Kisi kendini zorlayan bir aktivite yaptiginda vucudu bu isi yapmak icin ihtiyac duydugu enerjiyi saglamasi gerekir ve glikojen depolarina muracaat eder. Bu glikojen hammaddeden uretilir ve karbonhidratlar soz konusu hammaddedir.
Yani, basitce soylemek gerekirse: Daha fazla karbonhidrat daha fazla glikojene esittir ve daha fazla glikojen daha fazla enerjiye esittir. Yalniz burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardir. Vucut glikojen kullanirken baska bir sey kullanmaz! Bu nedenle, glikojen yakarken yag yakilmaz. Vucut once karbonhidrat kullanma egilimindedir ve bunlar bittiginde yag kullanmaya baslar. Sadece onemli miktarda yag yaktiktan sonra vucudu bu proteine ulasmaktadir.
Bu durumu kontrol etmek icin, bir egzersizden once cok miktarda karbonhidrat yenmediginden emin olmak gerekir. Elbette, daha uzun antrenman yapmaya yardimci olabilir, ancak vucudun istedigi seyleri yapmasini engelleyecektir. Ek olarak, asiri karbonhidratlar protein gibi kas olmaktan ziyade yaglanma egilimindedir.

Kas Yaparken Yag Alimi Kesilmelidir?
Yag her zaman dusman degildir. Ister inanin ister inanmayin, vucudun cok fazla proteini islemek icin belirli bir miktarda yaga ihtiyaci vardir. Yagin proteinin dogru kullanimi icin neden bu kadar onemli olduguna dair iyi bir ornek icin, tavsan acligi adi verilen bir fenomene goz atalim. Tavsan eti protein bakimindan son derece yuksektir. Aslinda, dunyadaki en yuksek proteinli etlerden biridir. Bununla birlikte, ayni zamanda en yagsiz etlerden biridir. Bu kombinasyon nedeniyle, kelimenin tam anlamiyla bir tavsan eti diyetinde acliktan olunebilir bile.
Yag ayrica vucudun vitaminleri emmesine yardimci olur ve beyin sagligina cesitli sekillerde katkida bulunur. Bu ihtiyaclari zayif kalma arzusuyla dengelemek icin trans (veya doymamis) yaglardan kacinmali ve saglikli doymamis yaglarin alindigindan emin olmak gerekir. Tohum ve kuru yemisleri doymamis yaglarin buyuk bir kaynagi olarak onerilmektedir. Findik ve tohumlar diger besin maddelerinde de yuksek olma egilimindedir, bu da onlari saglikli ve doyurucu bir atistirmalik yapmaktadir.
Yukarida aciklandigi gibi kas yaparken diyet ve beslenme onemli bir rol oynayacaktir. Spor salonuna gidebilmek icin haftada sadece birkac gun zaman ayirabilenler icin besin ve diyet alimina dikkat etmek daha da onemli bir hal almaktadir. Onemli noktalari ozetlemek gerekirse; cok fazla protein tuketilmeli, karbonhidratlara asiri yuklenmekten kacinilmali (ozellikle egzersiz yapmadan once) ve diyette yag alimini keserken asiriya kacmamaya dikkat edilmelidir. Kas yapmak isteyen kisiler bu uc noktaya dikkat edilirse, daha hizli ve saglikli bir sonuc alabilirler.
 
Alt 28 Mayıs 2020, 10:41   #2
Helper
Nevra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bilgi verici, teşekkürler

________________

*****

"Ardından karanlığın içinde bir kibrit yanmış.
Geçmiş, geleceğin üzerinde kendini ateşe vermiş.
Ve gelecek, geçmiş ile birlikte yok olmaya başlamış."

*****
 
Alt 28 Mayıs 2020, 10:53   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Nevra Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bilgi verici, teşekkürler
ben tşk ederim : )

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:54.