IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


6Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By Restricted
  • 1 Post By Restricted
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Restricted


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2020, 10:01   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hastaliklari ve Oksidatif Stresi Onlemede Antioksidanlarin Onemi

Normal hucresel fonksiyon surekli olarak serbest radikaller uretmektedir. Vucut asiri serbest radikal uretirse, hastalik icin bir atmosfer yaratir. Antioksidanlar, ayni anda serbest radikalleri onleyen oksidatif stresi caydirmaya yardimci olabilir. Ozellikle, antioksidanlarin onemi nedir, hastalik ve oksidatif stresi nasil onlerler? Bu yazida bu konuda bilgiler bulunmaktadir.

Ilk Savunma Hatti Antioksidanlari
Antioksidanlar oksidasyonun onlenmesine yardimci olmaktadir ve bazi hucre hasarlarini geciktirmektedir. Hucreleri sindirim sirasinda veya negatif cevre kaynaklarina (yani kirlilik veya tutun dumani) maruz kaldiginda uretilen serbest radikal molekullerine karsi korumaktadirlar. Vucut, farkli seviyelerde hareket eden endojen enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidanlara dayanan karmasIk bir antioksidan savunma izgarasi icerir. Birlikte, bu savunma antioksidanlari serbest radikallere karsi savasir, hasar direncini ve biyo molekullere ve vucut dokusuna etkilerini desteklemektedir. Dort savunma antioksidan seviyesi bulunmaktadir.
Bakteriler, tum ortamlarda yasayan ve potansiyel olarak tehlikeli reaktif oksijen turlerinden (ROS) hucresel hasari azaltmak icin gelisen enzimler olan en cesitli organizmadir. Serbest radikaller ve diger ROS, insan vucudundaki endojen metabolik sureclerden veya dis kaynaklardan turetilmektedir.
Antioksidanlar, hayati molekuller zarar gormeden once zincir reaksiyonunu notralize etmek veya sonlandirmak icin serbest radikallerle guvenle reaksiyona girebilir. Enzimatik sistemler cesitli sekillerde savunma uygulamaktadir. Ilk savunma hatti superoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GPX) icerir ve en onemlisi bu olabilir. Bunlar, hucrelerde serbest radikallerin veya reaktif turlerin olusumunu baskilayan veya onleyen hizli etkili antioksidanlardir.
SOD, superoksit radikalinin dismutasyonunu (veya bolumlenmesini), siradan molekuler oksijene ve hidroperoksite donusumlu olarak katalize eden ve oksijene maruz kalan hemen hemen tum canli hucrelerde onemli bir antioksidan gorevi goren bir enzimdir. Bu enzim aktivitesi icin metal bir kofaktor gerektirir. Normalde SOD ile baglanan metal iyonlari demir (Fe), cinko (Zn), bakir (Cu) ve manganezdir (Mn).dir. Kalbin icerigindeki cesitli dokularin, SOD DNA’dan SOD3 mRNA’yi kopyalamak icin hucresel kaynaklara sahip oldugu gozlenmistir. Bu onemlidir, cunku SOD3 vaskuler ve kardiyovaskuler hastaliklara karsi baslica enzimatik antioksidan savunmadir.
CAT, hidrojen peroksidi tum canli dokularda oksijene ve suya donusturen yaygin bir antioksidandir. Bir kofaktor olarak demir veya manganez kullanir ve hidrojen peroksit molekullerini parcalamada oldukca etkilidir. GPX, hidrojen peroksitin suya ve oksijene indirgenmesini katalize ederek peroksit radikallerini alkollere ve oksijene indirgeyen katalizorde onemli bir hucre ici sitosolik enzimdir. 1 GPX, serbest radikalleri temizleme kapasitesine sahiptir.



BagisIklik Sistemi ve Mikrobiyal Patojenler
Tum organizmalar gibi, patojenik mikroplar da aerobik metabolizmanin yan urunleri olarak ROS uretir, ancak bu mikroplar konagin oksidatif patlamasiyla karsi karsiya kaldiklarinda ROS’un yuku artmaktadir. Makrofajlar ve notrofiller, dogal immun cevabin bir parcasi olarak toksIk superoksit ile isgal mikrop saldirirlar. Saldiriyi notralize etmek icin, bazi mikrobiyal patojenler, metal iyonlari olan metalloenzimler olduklari icin koenzimler gibi islev gorurler ve enzimlere aktivite kazandirirlar. Diger okaryotlarda oldugu gibi, patojenik mantarlar, mitokondriyal matrikste buyuk olcude sitosolik bir Cu/Zn SOD1 ve ayri bir Mn iceren SOD2 ifade etmektedir. Patojenik mikroplar belirli enfeksiyonlara veya hastaliklara neden olabilir. SOD’nin bakteriyel sag kalim ve patogenezdeki rolleri, ture bagli olarak degismektedir. Virulans faktorleri, kromozomal DNA, bakteriyofaj DNA veya bakteri plazmidlerindeki genlerde kodlanir ve bu hucrelerden cevrilir.

Oksidatif Stres Neden Olur?
Serbest radikaller normal metabolik surecler sirasinda dogal olarak, yaralanmaya veya enfeksiyona tepki veren bagisIklik sistemi tarafindan ve cevre kirliligi gibi faktorlere maruz birakilarak olusturulabilir. Yalniz bir cift elektrona sahip olduklari ve oldukca reaktif olduklari icin kararsizdirlar. Hayati hucresel yapilar ve fonksiyonlar kaybolabilir, patolojik kosullara neden olabilir ve oksidatif stres uretimini tetikleyebilir.
Hucrenin redoks durumu, bir pilin voltaji gibi davranan vucuttaki antioksidanlar ve serbest radikaller arasindaki dinamik bir dengedir. Redoks cok yuksek veya dusuk dalgalanirsa, ‘pil’ duzgun calismaz. Bir dengesizlik, hucrelerin erken yaslanmasina ve islevsiz hale gelmesine neden olmaktadir. Oksidatif stres, kanser, kalp hastaligi, diyabet, Alzheimer hastaligi, Parkinson hastaligi ve katarakt ve yasa bagli makuler dejenerasyon gibi goz hastaliklarina katkida bulunabilir. Antioksidanlar, bir elektron bagislayarak serbest radikalleri notralize etmek ve uzaklastirmak icin calisirlar. Antioksidanlara yiyeceklerle almanin en iyi yollarindan bazilari sunlardir:
• Fermente yiyecek ve icecekler
• Taze yesil besinler
• Az sekerli meyve ve sebzeler
• Miso corbasi
• Yesil cay
• Cim beslenen sigir eti
• Tahil benzeri tohumlar
 
Alt 28 Mayıs 2020, 10:06   #2
Standart

Yani az ye çok yaşa öyle mi

________________

Evdeki bayat ekmek gibiydin.Ben sana nimet deyip başımın üstünde tutarken, sen gidip başkalarının çöplüğünde küflenmeyi tercih ettin.
 
Alt 28 Mayıs 2020, 10:10   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Restricted Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Yani az ye çok yaşa öyle mi
hihi az yiyin : ))))

 
Alt 28 Mayıs 2020, 10:14   #4
Standart

Alıntı:
CeReN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
hihi az yiyin : ))))
Olmaz ben yemek yemesem olmaz yemek yemek zevk işidir(sebze hariç) :)

________________

Evdeki bayat ekmek gibiydin.Ben sana nimet deyip başımın üstünde tutarken, sen gidip başkalarının çöplüğünde küflenmeyi tercih ettin.
 
Alt 28 Mayıs 2020, 10:54   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Restricted Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Olmaz ben yemek yemesem olmaz yemek yemek zevk işidir(sebze hariç) :)
sebze iyidir

 
Alt 28 Mayıs 2020, 11:02   #6
Standart

Alıntı:
CeReN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
sebze iyidir
Mutlaka iyidir ama et olması gerek kuzu özellikle:)

________________

Evdeki bayat ekmek gibiydin.Ben sana nimet deyip başımın üstünde tutarken, sen gidip başkalarının çöplüğünde küflenmeyi tercih ettin.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:32.