IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Mayıs 2020, 11:44   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Aril Hidrokarbon Reseptor (AhR) Rolleri ve Fonksiyonlari

Aril hidrokarbon reseptoru (AhR), dis tehditlere, ozellikle cevresel kirleticilere karsi hucre buyumesini ve bagisIklik sistemi yanitini desteklemekten sorumludurlar. AhR’ler cesitli organ sistemlerinde hucre farklilasmasi ve buyumesi icin gereklidir. Bu yazida AhR’nin rollerini ve onu harekete geciren/engelleyen faktorler hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Aril Hidrokarbon Reseptoru Nedir?
Aril hidrokarbon reseptoru (AHR) genlerin [cesitli ayarlar ekspresyonunu kontrol etmek icin sorumlu olan bir ligand ile aktive edilen transkripsiyon faktorudur. Hem AhR hem de ortagi aril hidrokarbon nukleer translokator, bir organizmanin cogunlukla insan yapimi olan cevresel kirleticilere nasil tepki verdigiyle iliskilidir. Bununla birlikte, mevcut arastirmalar AhR’lerin kontaminantlarin yoklugunda oynadigi farkli fizyolojik rolleri belirlemistir.



Aril Hidrokarbon Reseptorunun Rolleri
AhR’nin insan vucudundaki rolu karmasIktir ve henuz tam olarak anlasilamamistir. Asagidaki bulgularin cogu hayvan ve hucre temelli calismalardan kaynaklanmaktadir. AhR’nin potansiyel rolleri ve islevleri hakkinda iyi bir fikir vermektedir, ancak sonuclar her zaman insanlara tercume edilmeyebilir.
Kardiyovaskuler
Fetal farelerde, embriyonik kok hucreler yoluyla AhR gelisimi kalp hucrelerini koordine etmekten ve ayirt etmekten sorumludurlar. Gelisim sirasinda AhR, kardiyovaskuler homeostazin korunmasindan sorumlu karmasIk duzenleyici agin koordinatorudur.
Metabolizma
Hem zayif hem de obez farelerde, AhR reseptorleri vucuttaki glikoz homeostazinin korunmasina yardimci olmaktan sorumludurlar. Yagli karacigeri olan farelerde, aktive edilmis insan AhR reseptorleri, uygun enerji dengesini korurken yagli karacigerin etkilerini basarili bir sekilde reddetmistir. AhR’ler yaslanma ve hastaliklar baglaminda hucresel rejenerasyona isaret etmek icin kok hucrelerle etkilesime girer. Reseptorler, hucre yenilenmesine karsi hucre yenilenmesinin metabolik etkinligini spesifik olarak hedeflemektedir.
Toksin Giderimi
AhR’ler, kanser gelisimine katkida bulunabilecek cevresel kirleticiler olan polisIklik aromatik hidrokarbonlari tanimaktan sorumludur. AhR’ler fizyolojik zarari onlemek icin vucuda sinyal gondermektedir. Farkli kursun seviyelerine maruz kalan insan hucre hatlarinda, AhR’ler zararin onlenmesine yardimci olmaktadir.

BagisIklik Sistemi
Lenfositler
AhR reseptorleri, cevresel ipuclarini lenfositlere iletmekten sorumludur, daha sonra vucudu duzenlemek icin gerekli bagisIklik sistemini tetikler, homeostazi korumaktadir. Dioksinle kontamine olmus bir alanda yetistirilen sut ineklerinde, AhR gen ekspresyonu, toksin kontaminasyonuyla savasmak icin dolasimdaki lenfositlerin sayisini artirmak icin onemli olcude artmistir. Tuberkulozdan muzdarip hastalar icin, daha fazla AhR ekspresyonu, lenfoid hucrelerin olusumu yoluyla genel dogustan gelen bagisIklik yanitini arttirmistir.
T Hucreleri
Farelerde AhR, derideki hucre olgunlasmasini duzenleyen epidermal T hucrelerinin korunmasindan sorumludur. Bu cilt icin bagisIklik sisteminin korunmasina yardimci olmaktadir. Viral bir enfeksiyona yol acan cevresel kirleticilere maruz kalan insanlar, AhR’leri aktive ettikten sonra T hucresi tepkisini ve regulasyonunu arttirdi. Hastanin vucudundaki viral enfeksiyonu ortadan kaldirmak icin lenf nodlarindaki T-hucresi tepkileri de artmistir.
Mast hucreleri
AhR mast hucrelerinin farklilasmasini, buyumesini ve fonksiyonunu kontrol etmek icin kritik oneme sahiptir. AhR ligandlarina maruz kalan mast hucrelerinde artmis kalsiyum ve reaktif oksijen turleri vardi, bu da mast hucresi sinyalinin, degranulasyonun ve sitokin salinimlarinin artmasina neden olmustur.

Bagirsak Sagligi
Triptofan, bagirsak bagisIklik sistemi homeostazinin korunmasinda onemli bir rol oynar. Farelerde AhR, bagirsaktaki mukozal cevabi dengeleyen ve karisIk mikrobik topluluklarin hayatta kalmasina izin veren triptofan alimini arttirmaktadir. Bu nedenle, AhR’ler bagirsak mikrobiyota dengesini korur ve organik kirleticiler veya patojenler varliginda degistirir. Bir enfeksiyon varsa, AhR’ler bastirmak icin bagisIklik yanitini artiracaktir. Farelerde AhR, bagirsak epitelyal hucre inflamasyonunun sinirlandirilmasindan ve hatta farelerin ilaca bagli kolit ile iyilesmesinden sorumludur.

AhR’yi Etkinlestiren Yollar
Ligandlar AhR’leri aktive edebilir veya inhibe edebilir. Bu, reseptore baglanan ligand tipine baglidir. AhR aktivasyonundan sorumlu ana ligandlar, triptofan kaynakli metabolitlerdir. AhR’nin aktivasyonuna yol acan en az bes yol vardir.
Kynurenin Yolu
Memelilerde birincil aktivasyon, kynurenin yolundan gecer. Glioblastomalar (beyin tumorleri) kynurenin uretir ve AhR’lari aktive ederek hayatta kalmalarindan sorumludur. Ayni zamanda otoimmun fonksiyonun arttirilmasindan sorumlu duzenleyici T-Hucrelerini arttirmaktadir. Bu Kynurenin yolu, AhR’lerin surekli aktivasyonuna izin veren pozitif bir geri besleme dongusu olusturmaktan sorumludur.
Dopamin Dekarboksilaz Yolu
Dopamin dekarboksilaz yolu ayrica reseptor ile dogrudan baglanma yoluyla AhR aktivasyonundan da sorumludur. Sadece AhR icin dogrudan bir baglayici olmakla kalmaz, ayni zamanda AhR ligandlari icin bir asagi akis oncusu gorevi gormektedir.
Serotonin Yolu
Serotonin triptofan gelen yolu BHR aktivasyonu icin sorumludur. Bunun nedeni, reseptor icin zayif afinitesidir. AhR’leri inhibe edecek CYP1 enzimlerini azaltir ve diger ligandlarin AhR’ler uzerinde daha fazla baglanmasina izin vermektedir.
Triptofan Fotometabolitleri
Triptofan fotometabolitleri nanomolar konsantrasyonlarda aktivasyonu gosteren endojen AhR ligandlaridir. Enflamatuar yanitlari engeller ve hasari onlemek ve saglikli, korunan cilt hucrelerini tesvik etmek icin ciltteki AhR islevselligini arttirirlar.
Fitokimyasallar
AhR’lerin dogal aktivatorleri arasinda T hucresi gelisimini, otoimmuniteyi ve inflamasyon azaltmayi aktive etmek icin ligandlar olarak islev goren fitokimyasallar bulunur. Ne yazik ki, bu fitokimyasallar en az etkili AhR aktivatorlerinden bazilaridir.
AhR Inhibisyonu
AhR inhibisyonu, hucre farklilasmasini sinirlamaktan ve bagisIklik sistemi yanitlarini azaltmaktan sorumlu cevresel kimyasallardan gelmektedir. AhR’lerin inhibisyonu, cesitli organ sistemlerinin sagligina zarar verebilir. Buna kardiyovaskuler sistem, deri ve sindirim sistemi dahildir. Uygun AhR aktivasyonu olmadan, bu olgun B hucrelerinin gelisimini ve cevaplarini sinirlar, bu da bagisIklik yanitini zayiflatabilir.


Alinti
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:20.