IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Tayfur
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2020, 09:50   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Eviniz, Sizi Hasta Ediyor Olabilir

Tip uzmanlari, ozellikle evler kis aylarinda sIki bir sekilde kapatildigi icin ic mekanlarin hava kalitesinin sagligi etkileyebilecegi konusunda uyarilar yapmaktadir. Diger nedenlere atfedilen hastaliklar gunluk yasanilan ortamdan kaynaklaniyor olabilir yani evler kisileri hasta ediyor olabilir. Bu durum, hasta-bina sendromu” veya “bina ile iliskili hastalik” olarak bilinir. Hasta bina sendromu genellikle goz, burun ve bogaz tahrisi, tikaniklik, kafa karisIkligi ve deri dokuntusu gibi bir grup belirtiyle sonuclanir, bu belirtiler oldukca hizli bir sekilde ortaya cikar. Belirtiler bir binaya girdikten bir veya iki saat sonra fark edilebilir, bir binadan ayrildiktan bir veya iki saat sonra ise kaybolduklari gorulebilir. Hasta bina sendromuyla ilgili belirtileri olcen objektif bir test yoktur, bu yuzden kisiler belirtilere dikkat etmeli ve goruldugunde nerede oldugunu saptamaya calismalidir. Bina ile iliskili hastaliklar astim ve alerji gibi uzun vadeli problemleri icerebilir.

Evlerdeki Hasta Edici Faktorler
Hasta bina sendromuna sebep olan faktorlere ne kadar cok maruz kalinirsa hastalik riski o kadar artar. En fazla risk altinda olanlar cocuklar, yasli yetiskinler ve kronik rahatsizliklari bulunan kisilerdir. Organ sistemleri tam olarak gelismediginden ne kadar cok maruz kalirlarsa, riskleri de o kadar artar. Iste hasta edici suclular:



Yuksek Nem
Nemlenme eve iceriden veya disaridan gelen herhangi bir suya ve yogusmaya isaret edebilir. Yogusma genellikle dis mekan havasi ic mekan havasindan daha soguk ve kuru oldugunda pencerelerde gorulur, bugulanma nihayetinde duvarlarin icine damlayarak kuflerin olusmasina neden olabilir. Yuksek nem oranina sahip bir ev (% 60’in uzerinde) kuf icin iyi bir ureme alani olusturur. Nem duvarlarin arkasinda ve tavanlarda hasara neden olabilir. Nem seviyeleri yeterince yukselirse, alcipani da etkileyebilir ve kufun duvarlarin arkasina yayildigi bir ortam yaratabilir. Artik bazi kuflerin kronik sinuzitten sinir sistemi hasarina kadar cok sayida saglik sorununa neden oldugunu bilinmektedir. Yuksek nem ayrica alerjik reaksiyonlara, mide sorunlarina ve uyku bozukluklarina neden olabilecek toz akarlarini da artirir. Solunum tahrisine yol acabileceginden, nemin % 40’in altinda olmamasi gerekir. Nem girisini onlemek icin evin disinda delikler, bosluklar ve sizinti olup olmadigi kontrol edilmeli, yagmur suyunun evden duzgun bir sekilde uzaklastirildigindan emin olmak icin oluklar kontrol edilmelidir. Bir nemin kaynagi izlenirken sihhi tesisat armaturleri ve kanalizasyonlar takip edilmelidir. Su hasari veya devam eden bir sizinti tespit edilirse, kufu cekmemesi icin duzgun bir sekilde temizlenmesi onemlidir. Yogusma riskini azaltmak icin ic ortamin nem seviyeleri izlenmelidir. Su hasari ve nemin varligi yumusak, kabarmis duvarlarin veya catlamis, soyulmus boyalarin, duvarlar veya zemin ile ayni hizada olmayan dosemelerin, egilmis veya bukulmus doseme tahtalarinin gorulmesiyle anlasilabilir. Nem seviyeleri higrometre adi verilen bir aletle olculebilir. Nem seviyelerin % 40 ile % 60 arasinda tutulmasi hedeflenmelidir. Dus alirken ve yemek pisirirken fan calistirilmali, havalandirmayi artirmak icin mumkun oldugunca pencereler acilmalidir. Gerekirse bir nem giderici cihaz satin alinarak evdeki nem seviyeleri dengelenebilir.

Nemlendiriciler
Nemlendiricilerin havayi daha saglikli hale getirdigini dusunulebilir fakat duzenli olarak temizlenmezse tam tersini yapabilirler. Nemlendiriciler gunluk olarak temizlenmedigi ve kurutulmadigi zaman icerisinde havaya uflenen kuf ve bakteriler ureyebilir. Nemlendiricinin suyu gunluk olarak degistirilmeli, mineral birikmesini onlemek icin damitilmis su kullanilmali, makine ureticisinin talimatlarina gore temizlenmeli ve bir sure kullanilmayacaksa saklamadan once bosaltilmalidir. Nemlendirici calistirildiginda havaya gecebilecekleri icin sert temizleyiciler kullanilmamalidir. Nemlendiricide bir filtre varsa, sIklikla talimatlara gore degistirilmelidir.

Kufler
Kuf sporlari burun tikanikligina, oksuruge, bogaz agrisina ve kasintiya neden olabilir. Kuf alerjisi, akciger problemleri veya zayif bir bagisIklik sistemi olan kisilerde bu sporlar ciddi bir akciger enfeksiyonuna yol acabilir. Kuf, beklenmeyen yerlerde de bulunabilir ve gorulemeyebilir. Kuf, suyun sizdigi lavabo altlarinda, sihhi tesisatlarda, duvarlarda, catilarda, cati katlarinda, evin suyla hasar gormus herhangi bir yerinde buyuyebilir. En iyi onlem nem kontroludur. Nem seviyelerini % 50 veya 60’in altinda tutmak icin klima veya nem giderici kullanilmalidir. Banyolara havalandirma fanlari takilmali, islak alanlar hemen ve iyice kurulanmali, borularin sizdirmadigindan emin olunmali, oluklar kontrol edilmeli ve onarilmali, evdeki hava akisini artirilmalidir. Eger gorulebiliyorsa veya kuflu bir koku aliniyorsa yuzeyler duzenli olarak sabun ve su ile temizlenmeli fakat mumkunse klorlu agarticidan kacinilmalidir. Camasir suyu banyo karolarini temiz tutar fakat kuf bir sorunsa camasir suyu aslinda daha da kotulestirebilir. Camasir suyu fayans derzindeki kufleri yok eder fakat cok yakicidir ve harci zaman icinde eritir ve daha fazla kufun buyumesi icin kucuk delikler acar. Kuf sporlari ile mucadele etmek icin hidrojen peroksit ve su cozeltisi kullanimi denenebilir, banyo uygun bir sekilde havalandirilmali ve dus aldiktan sonra fazla sudan kurtulmak icin banyo fayanslari bir silecekle silinmelidir.

Plastik Dus Perdeleri
Plastik veya vinil dus perdelerinden yayilan kokuya ucucu organik bilesIkler neden olur. Yeterince yuksek konsantrasyonlar olduklarinda solunum yollarini tahris edebilir, karaciger, bobrekler ve merkezi sinir sisteminde uzun sureli hasara neden olabilirler. Ucucu organik bilesIkler evlerdeki doseme, boya, dolap, mobilya, hali gibi cok cesitli kaynaklardan salinmaktadir. Bir vinil dus perdesini polyester olanla degistirmek bu zararli bilesIkleri azaltmanin basit ama etkili bir yoludur. Plastik dus perdeleri de zararli kufler barindirabilir. Kufler mutlaka siyah, kahverengi veya gri renkli degildirler, pembe ve turuncu renklere de sahip olabilirler. Banyoda eger varsa fan acilmali ve dustan ciktiktan sonra 30 dakika calistirilmalidir. Ayrica, dustan sonra perdeler kenara cekilmemeli, kurumasini saglamak icin kapali tutulmalidir. Yuksek sicaklikta makinede yikanamayacagi icin plastik dus perdelerinin kullanimi tercih edilmemelidir.

Zehirli Tozlar
Ulasilmasi zor koselerde veya mobilyalarin uzerine yerlesen tozlar toksIk olabilir. Tozlar burun pasajlarini ve gozleri bozabilecek tahris edici toz akarlari tasiyabilir. Calismalar, toz akarlarinin bagisIklik sistemine stres uyguladigini ve zamanla zayiflattigini gostermektedir. Toz ayrica sinir sistemi icin potansiyel olarak toksIk olan bocek ilaclari (pestisitler) ve herbisitleri icerebilen kir ve parcaciklari da ceker ve yakin zamanda yapilan bir calisma, tozu kilo alimiyla iliskilendirmistir.
Tozlarin en aza indirilebilmesi icin evdeki halilar sIk sIk vakumlanmali ve vakumun temiz bir filtreye sahip oldugundan emin olunmalidir. Tozun yayilmasini en aza indirmek icin havalandirma, isitma ve iklimlendirme sisteminde bir HEPA filtre kullanilmalidir. Evde ayakkabi giyilmemeli ve hayvanlar iceri girmeden once hayvanlarin ayaklari silinmelidir. Yataklar, perdeler, cocuklarin oyuncaklari ve doldurulmus hayvanlar sIk sIk yikanmalidir. Cocuklar temizlik urunlerindeki kimyasallara ozellikle duyarli olabilir, bu nedenle oyuncaklari sabun ve su ile temizlenebilir veya yapilari uygunsa makinede yikanabilir. Uyku alanlarinda alerji ve astimi tetikleyen bir toz akarlari bulunabilir. Insanlardan dokulen olu deri hucreleriyle beslenen akarlar yataklara yerlesmeyi ve yuva yapmayi sever. Toz akarlariyla ugrasmak icin en onemli sey, bir yatak koruyucu kullanmaktir. Sik sIk yatak koruyuculari, nevresimler ve yastik kiliflari degistirilmeli, en sicak derecede makinede yikanmalidir.


Hali
Halilar toz, evcil hayvan tuyu, kuf, toz akarlari, kir ve diger tahris edici maddeleri tutabilir. Temizlendiginde veya uzerinde yurundugunde bu parcaciklar havaya gecebilir. Bazi halilarin yapilmasi sirasinda kullanilan kimyasallar da sagligi kotu etkileyebilir. Hali yerine sert zemin dosemesi dusunulebilir. Eve girmeden once ayakkabilar cikarilmalidir. Hali ve kilimleri duzenli olarak (haftada en az uc kez) HEPA filtreli bir vakumla (elektrikli supurge) temizlenmeli ve yikanmalidir.

Perdeler
Perdeler toz akarlari, evcil hayvan tuyu, kuf ve diger alerjenleri tutabilirler. Ayni sey evdeki battaniyeler, giysiler, kilimler, carsaflar ve diger kumaslar icin de gecerlidir fakat perdelerin temizlenmesi genellikle daha zordur. Perde yerine panjur kullanilabilir ve duzenli olarak tozu alinabilir veya kiri ve alerjenleri en aza indirmek icin yuksek sicaklikta yikanabilir perdeler edinilmelidir.

Hamambocekleri
Hamamboceklerinin diskilari ve vucutlarinin parcalari, zeminlerde, yatak takimlarinda ve mobilyalardaki tozlara yerlesebilir. Bu tahris edici maddeler solundugunda, astim da dahil olmak uzere alerjileri ve solunum problemlerini tetikleyebilir. Evin, ozellikle kumas ve halilarin mumkun oldugunca temiz ve kuru tutulmasi rahatsizliklari azaltmaya yardimci olur.

Radon
Kapali alanlardaki radonun en yaygin kaynagi evlerin insa edildigi toprak veya kayadaki uranyumdur. Yerdeki uranyumun dogal bir sekilde parcalanmasiyla radon gazi aciga cikar. Ev bu uranyum yataklarinin uzerinde oturuyorsa, kanserli gaz evin icine yayilabilir. Cevredeki havada biraz radon gazi vardir ama evde cok fazla bulunmasi tehlikelidir. Radyoaktif parcaciklar solundugunda veya yutuldugunda hasara neden olur. Radon gazi sigara icmeyenlerde akciger kanserinin onde gelen nedenidir ve genel nufus icin akciger kanserinin ikinci onde gelen nedenidir. Binalara zeminlerdeki ve duvarlardaki catlaklar ve deliklerden, sihhi tesisat ve kablolarin cevresinden girer.
Radon koklanamaz veya gorulemez, saglik etkileri genellikle uzun yillar boyunca belirgin degildir. Basit bir test evde cok fazla radon olup olmadigini gosterebilir. Cevrimici olarak veya yapi ve donanim magazalarindan test kiti satin alinabilir veya sertifikali bir profesyonelden kiralanabilir. Radon gazinin olcumunu profesyonel bir ekip de yapabilir. Yuksek miktarda radon bulunursa, seviyeleri etkili bir sekilde azaltmak icin havalandirma ve fan kullanan sistemler oldukca kolay bir sekilde yerlestirilebilir. Elektronik radon olcum cihazlarinin alinarak eve takilmasi biraz pahali olabilir. Bu cihazlarla sadece gunluk degil haftalik, aylik sonuclara da ulasilabilir. Kullanilan sudaki radon duzeyi de bazi kitler yardimiyla olculebilir.

Asbest
Yasanilan ev ya da bina 1920 ve 1978 arasinda insa edilmisse o donemin evleri icin yalitim malzemesi olarak kullanilan asbeste maruz kalinabilir. Bir evde veya binada sadece asbest bulunmasi tehlikeli degildir. Tehlike, asbest malzemelerinin zamanla hasar gormesidir. Hasarli asbest, asbest liflerini serbest birakabilir ve saglik icin tehlike olusturabilir. Iyi durumda olan asbest malzemeleri icin yapilacak en iyi sey onu kendi haline birakmaktir.

Kursunlu Boyalar
Yasanilan ev 1978’den once insa edilmisse, muhtemelen icinde veya disinda kursun bazli boya vardir. Eger boya iyi durumda ise bir sorun olmayabilir fakat catlayip kabuklanmaya, soyulmaya veya yipranmaya basladiginda vucut tarafindan emildiginde beyine ve diger organlara zarar verebilecek tozlar olusturabilir. Bir baska, daha cagdas kursun zehirlenmesi riski kokulu mumlardan kaynaklanir. Balmumundan fitile, kokunun kendisine kadar, seri olarak uretilen kokulu mumlar, yanmamis olsa bile havaya zararli kimyasallar salabilir. Evler kursun bakimindan bir profesyonel tarafindan test edebilir ve herhangi bir sorunun cozumu icin ne yapilabilecegi soylenebilir. Kursun cocuklarda davranis ve ogrenme sorunlarina neden olabilir. Evde kursun maruziyeti riski tasiyan kucuk bir cocuk varsa, cocugun kani kursun seviyeleri bakimindan test ettirilmelidir.

Tutun Dumani
Diger insanlarin ictigi veya kisinin kendi ictigi sigaranin dumanina uzun sure maruz kalmasi akciger kanseri, solunum yolu enfeksiyonlari, diger akciger problemleri ve muhtemelen kalp hastaligi riskini artirir. Sigara icmek vucudun hemen hemen her organina zarar verir, cok sayida hastaliga neden olur ve genel olarak sagligi azaltir. Sigarayi birakmak kisilerin hayatina yillar katabilir.

Yanma Gazlari
Karbon monoksit, azot oksitler ve kukurt dioksit iceren bu gazlar grip benzeri semptomlara, solunum hastaliklarina ve hatta olume neden olabilir. Koklanamayan ve gorulemeyen karbon monoksit gazi firinlar, somineler, su isiticilari, kurutucular ve otomobiller tarafindan uretilebilir, ozellikle uygun havalandirma olmayan mutfaklarda hizla birikebilir. Evde birikirse ve havalandirilmazsa olumcul olabilir. Evlere karbon monoksit dedektorleri takilmali ve uygun sekilde kullanilmalidir. Bazi calismalar, gaz sobalarinin yaklasIk yarisinin karbon monoksiti tehlikeli seviyelere cikarabilecegini gostermektedir. Davlumbaz kullanilmali veya tehlikeli gazlar pencereler acilarak duzgun bir sekilde hava akimi saglanarak uzaklastirilmalidir. Bacalarin ve firinin her yil temizlenmesi ve bakimi da onerilir. Asla portatif gazyagi isiticilari gibi yanma cihazlari ic mekanlarda kullanilmamalidir. Karbon monoksit zehirlenmesinin belirtileri bas agrisi, nefes darligi, bulanik gorme ve bas donmesi, kafa karisIkligi, halsizlik ve mide bulantisidir. Bunlardan birini hissedenler hemen temiz hava almali ve ardindan 112’yi aramalidir.



Oda Spreyleri ve Tutsuler
Oda spreyleri hos bir koku verse de sagligi olumsuz etkileyebilir. Yanan tutsuler havaya buyuk miktarlarda partikul madde gonderebilir ve daha sonra solunum yollarina yerlesebilir. Ayni zamanda cilt tahrisine neden olabilecek eser miktarda kimyasal icerir. Kokulu mumlar, yag difuzorleri ve kokulu spreyler ftalatlar, hormonlara mudahale ederek endokrin sistemi bozabilecek kimyasallar icerebilir. Ftalatlar vucudun icinde sentetik bir hormon gibi davranabilir. Dogal ucucu yaglar kullanilarak, taze cicek satin alinarak veya sadece pencereler acilarak evlerin havasi guvenle tazelenebilir.

Temizlik Urunleri
Bazi urunler dogru kullanilmazsa tehlikeli olabilir. Ev temizlik urunlerinin icindeki maddeler bogazi ve gozleri tahris edebilir, bas agrisina, solunum problemlerine ve diger rahatsizliklara neden olabilir. Bazilari kanser riskini bile artirabilir. Aerosoller, hasara neden olabilecek kimyasallar olan ucucu organik bilesIklere sahiptir. Ayrica, amonyak ve camasir suyu uygun sekilde kullanilmazsa zararli olabilir. Daha az ucucu organik bilesIk, koku ve yanici bilesen iceren veya icermeyen urunler kullanilmali, en az tehlikeli kimyasallar secilmelidir. Bunlar kullanilirken kapilar veya pencereler acik tutulmalidir. Ev kimyasallari cocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalidir. Mumkunse kimyasallar evin disinda ve yasam alanlarindan uzakta saklanmalidir. Camasirlar yikanirken giysilerin hos kokmasini saglamak icin kullanilan kokulu deterjanlar ve yumusaticilar da zararli olabilir. Bu kokulu urunler genellikle zamanla saglik sorunlarina neden olabilecek ftalatlar veya diger zararli kimyasallar icerir.

Pestisitler
Cim, bahce ve diger peyzaj bakimi yapilirken kimyasal bocek ilaclari (pestisit) kullanmaktan kacinilmalidir. Boceklerden kacinmak icin yakacak odun evden uzakta saklanmali, yiyecekler hava gecirmez kaplarda tutulmali ve dokulen yiyecekler temizlenmelidir. Pestisitler kullanilmadan once, karincalari, hamamboceklerini ve kemirgenleri evden uzaklastirmak icin uc basit strateji denenmelidir:
-Yiyeceklerin uzeri kapatilmali, kirli bulasIklar temizlenmeli, cop kutusunun uzerinde sIki bir kapak olmali, bu yollarla bocekler ac birakilmalidir.
-Lavabonun suyu bosaltilmali, sizdiran musluklari duzeltilmelidir.
-Supurgelikler boyunca catlaklar kapatilmali, yuzeylerdeki delikler onarilmali, daginiklik temizlenmeli, bu yolla bocekler evden uzak tutulmaya calisilmalidir.

Klima ve Isiticilar
Bu sistemler evlerdeki nem, toz ve mikroplarin seviyesini degistirir. Uygun sekilde takildigindan ve bakimlarinin yapildigindan emin olunmali ve filtreleri duzenli olarak degistirilmelidir. Evdeki havanin icinde bulunan cok kucuk parcaciklari temizleyen ozel bir HEPA filtresi denenebilir. Hepa hava filtreleri ic mekan hava kalitesini iyi derecede artirabilir fakat daha etkili olmasi icin hem HEPA filtreleri hem de aktif karbon filtrasyonu kullanmalidir: HEPA filtreleri, havadaki cok kucuk partikullerin yuzde 99.97’sini yakalayabilir ancak formaldehit, benzen veya cozuculer gibi ucucu organik bilesIkleri yakalayamaz cunku bunlar gaz halindedir ve yakalanabilmeleri icin aktif bir karbon filtresine ihtiyac vardir. Klima filtreleri duzenli olarak temizlense bile, mikroplar unitenin icinde buyuyebilir. Klimalar potansiyel olarak tehlikeli kufleri ve lejyonella gibi bakterileri [lejyoner hastaligina neden olur] barindirmasiyla unludur. Klima ve isiticilardaki hava kanallarinin icinde kuf birikirse, toz ve kalintilar tikarsa profesyonel bir temizlik yaptirilmasi dusunulebilir. Ne yazik ki, bir klima unitesini kuf veya bakteri bulundugunda duzgun bir sekilde temizlemek neredeyse imkansizdir, bu nedenle en iyi cozum, mumkunse yeni bir unite ile degistirilmesidir.

Mutfaktaki Plastikler
Plastik saklama kaplari genellikle BPA (Bisphenol A) gibi zararli kimyasallar icerir. Yeniden kullanilabilir su siseleri, icecek kaplari veya surahileri gibi sert ve parcalanmaya karsi dayanikli olarak pazarlanan polikarbonat plastik urunler de genellikle vucudun hormonlarina mudahale edebilen ve potansiyel olarak kanser ve diyabet gelisme riskini artirabilecek BPA icerir. Ve ambalajdaki “BPA icermez” kelimeleri aldatici olabilir. Bircok uretici, BPA’yi ayni aileden benzer bir kimyasalla degistirmistir, bu da ayni derecede kotu olabilir. Mumkun oldugunca plastik kullanilmamali, cam saklama kaplari veya paslanmaz celik su siseleri tercih edilmelidir.

BulasIk Sungerleri
Mutfak, temizlik konusunda iyi olunsa bile evdeki en kirli yerlerden biri olabilir. BulasIk sungeri aslinda sorunun bir parcasi olabilir ve hastaliga neden olan salmonella gibi mikroplari yayabilir. Sungerler kullanimdan sonra sabunlu suyla yikanip cok iyi durulanarak temizlenmeli, sIk sIk 30 dakika boyunca bir oksijenli agartici cozeltiye batirilmali, cikarildiktan sonra kurumasini beklenmelidir. Sungerler bulasIk makinesine veya mikrodalga firina da koyulabilir. Bir calisma, sungerin mikrodalgada iki dakika boyunca birakilmasiyla bakterilerin yuzde 99’unun oldugunu bulmustur. Bulasmayi en aza indirmek icin cig eti temizlemek icin sunger yerine kagit havlu kullanilmalidir. Sentetik sungerlerin temizlenmesi daha gozenekli dogal sungerle gore daha kolaydir. Ne kullanilirsa kullanilsin sunger duzenli olarak yenilenmelidir.

Yapismaz Tencere ve Tavalar
Konu daha cok arastirma gerektirse de su an bilinenlere gore yiyeceklerin bu tur tencerelere yapismasini onlemek icin kullanilan sentetik kimyasallar yuksek isida pisirme sirasinda serbest kalabilmekte ve potansiyel olarak zararli olabilmekte, hatta grip benzeri semptomlara neden olabilmektedir. Paslanmaz celik veya dokum demir tencere ve tavalar tercih edilmelidir.

Gida Zehirlenmesi
Gida zehirlenmesini onlemek icin gidalar uygun sekilde hazirlanmali ve saklanmalidir. Bakteri urememesi icin buzdolabi 4 santigrat derecenin altinda tutulmalidir. Pismis, bozulabilen yiyecekler mumkun olan en kisa surede sogutulmalidir. Kesme tahtalari her kullanimdan sonra sabun ve sicak su ile yikanmali, cig et, kumes hayvanlari veya baliklarin iyi pisirilmeyecek yiyeceklerle temas etmesine izin verilmemelidir. Cig veya az pismis yumurta yemekten de kacinilmalidir.

Ic Mekanlarin Havasi Dis Mekanlardaki Havadan Daha Kirlidir
Enerji verimliligi bircok evin sIki bir sekilde kapatildigi ve her turlu dis havanin iceriye ulasmasini onledigi anlamina gelir. Bu, enerji faturalari icin harika olsa da, potansiyel bir saglik problemidir. Unutulmamalidir ki ic mekan havasi genellikle dis mekan havasindan daha kirlidir. Sikica kapatilmis bir evin etkileri mumkunse pencere ve kapilar acilarak dogal bir sekilde havalandirma yoluyla, banyo yaparken ve yemek pisirirken havayi disari ceken fanlardan yararlanilarak tersine cevrilebilir.
Evler asiri dezenfekte edildiginde ve bakterilerin cogu yok edildiginde durum geri tepebilir. Sabun ve su, bizi bircok seyden koruyacak super etkili bir temizleyicidir. Antimikrobiyal temizlik urunleri ve dezenfektanlar zamanla oldurulemeyen bakterilerin olusumunu tesvik edebilir. Dezenfektanlar antibiyotige direncli super mikroorganizmalarin buyumesini kolaylastirabilir, bircogundaki bilesenler insan sagligi ve cevre icin zararlidir. Cogu rutin temizlik dezenfeksiyon gerektirmez, evdeki kir ve organik maddelerin cogunu temizlemek icin basitce sabun ve su yeterlidir.


Alinti
 
Alt 21 Mayıs 2020, 10:32   #2
Standart

emegine saglık

 
Alt 21 Mayıs 2020, 12:50   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Tayfur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglık
tşkler : )

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:29.