IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CarlsBerg


 
Seçenekler Stil
Alt 15 Mayıs 2020, 11:41   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kolinerjik Aktiviteyi Artirabilecek Bitkiler ve Takviyeler

Kolinerjik aktiviteyi artirabilecek herhangi bir takviye almadan once oncelikle doktora muracat edilmesi gerektigi unutulmamalidir. Kolin-mimetik ilaclar veya asetilkolinesteraz inhibitorleri gibi ilaclar kullaniyorsa, bu ozellikle onemlidir. Takviye-ilac etkilesimleri tehlikeli olabilir ve nadir durumlarda bile hayati tehdit edebilir. Eger doktor takviye almanin uygun oldugunu dusunuyorsa guvenilir bir uretici tarafindan uretilen urunleri secilmelidir. Bu yazida kolinerjik aktiviteyi artirmak icin alinabilecek takviyeler hakkinda bilgiler bulunmaktadir.
Diyet takviyelerinin FDA tarafindan tibbi kullanim icin onaylanmadigini unutmamalidir. Cunku takviyeler genellikle saglam klinik arastirmalardan yoksundur. Yonetmelikler onlar icin uretim standartlari belirler, ancak bunlarin guvenli veya etkili olduklarini garanti etmemektedir. Asagida listelenen calismalarin cogu hayvanlar uzerinde yapilmistir. Hayvan bulgulari insanlar uzerindeki etkileri hakkinda bilgi veremez. Gecerli bir klinik kanit, kolinerjik aktiviteyi arttirmak icin kullanimini desteklemez.
Bunun yaninda bazi arastirmalar, bu takviyelerin asetilkolini artirmaya ve bilissel sagligi desteklemeye yardimci olabilecegini dusundurmektedir:

Kolin
Vucut asetilkolin yapmak icin kolin kullanir. Bu nedenle kolin aliminin arttirilmasi asetilkolin seviyelerini artirabilir. Kolin cesitli kaynaklarda bulunabilir ve kolin bakimindan zengin gidalar arasinda yumurta ve karaciger bulunmaktadir. Asagida listelenen diger takviyeler, cogunlukla asetilkolini parcalayan enzimi bloke ederek asetilkolini arttirmak icin varsayilmaktadir. Bazilari kolinerjik aktiviteyi dolayli olarak artirabilecek diger norotransmitterleri veya yollari etkilemektedir. Ancak sadece kolin, vucutta asetilkolin yapmak icin yapi taslarini saglamaktadir.



Bacopa Monnieri
Bacopa, asetilkolin yikimini engelleyebilir ve hucresel ve hayvan calismalarina dayanarak asetilkolin ureten enzimin aktivitesini artirabilir.

Huperzine A
Huperzine A, guclu bir asetilkolinesteraz inhibitoru olarak tanimlanan Cin bitki gazlarinda (Huperzia serrata) bulunur. Cin’de, Alzheimer hastaligi icin kullanilmaktadir. Farkli mudahalelerin sistematik olarak gozden gecirilmesi, huperzin A’nin Alzheimer hastaliginda bilissel dususu azaltabilecegi sonucuna varilmistir. Bununla birlikte, bu analize dahil edilen calismalarin dusuk kalite, tasarim kusurlari ve potansiyel yanlilik gibi cesitli kisitlamalari bulunmaktadir. Uygun etkinlik ve guvenlik verisi eksIkligi nedeniyle, huperzin A, ABD’de FDA tarafindan tibbi kullanim icin onaylanmamistir.

Epimedium
Epimedium olarak da bilinen, icariin, bir asetilkolinesteraz inhibitoru oldugu varsayimi ileri surulmektedir. Inmeli sicanlarda bilissel bozulmayi onlemistir.

Kafein
Hayvan verilerine dayanarak, kafein beyindeki asetilkolini, ozellikle “bellek merkezi” nde hipokampus artirabilir.

Yaban Mersini
Yabanmersini ekstraktinda bulunan bazi polifenolik biyoaktif bilesIkler, asetilkolinesteraz inhibitorleri olarak islev gorebilir, ancak bu insanlarda dogrulanmamistir. Bu bilesIkler farelerde bilissel islevi arttirmistir.



Cinko
Cinko, asetilkolinesterazi inhibe ettigi varsayilmaktadir. Bilim adamlari, nikotinik asetilkolin reseptorlerini hem aktive edebilecegini hem de bloke edebilecegini dusunmektedir, ancak muhtemelen yeterli dozlarda bilis uzerinde genel bir olumlu etkisi bulunmaktadir.

Bakir
Asetilkolinin sicanlarda kan damarlarini gevsetmesi icin bakir gereklidir.

Uzum Cekirdegi Ekstresi
Uzum cekirdegi ekstresi, asetilkolin yapim enziminin aktivitesini arttirdigi ve hayvanlarda bozulmasini azalttigi one surulen proantosiyanidin icermektedir.

Biberiye
Bilim adamlari, biberiye ozutunun beyin hucrelerinde kolinerjik aktiviteyi artirarak antidepresan potansiyeline sahip olup olmadigini arastirmaktadirlar.

Tarcin
Yapilan arastirmalara incelerken tarcin test tupleri [asetilkolinesterazi inhibe ederek asetilkolin artirabilir.

Tulsi (Ocimum Sactum)
Tulsi, asetilkolinesterazi bloke etmis ve sican demansinda bilissel yetenegi gelistirmistir.

Gotu Kola
Gotu Kola, nobetleri olan sicanlarda asetilkolin duzeylerini arttirdi ve asetilkolinesterazi azaltmaktadir. Gotu Kola ayrica farelerde ogrenme ve hafizayi gelistirmektedir. Ancak, diger bircok dogal bilesIkte oldugu gibi, insan verileri eksIktir.

EGCG
EGCG, hayvan calismalarinda kolinerjik sinyalleri gelistirmis ve beyni korumustur.



Kurkumin
Kurkuminoidlerin, asetilkolinesterazin guclu inhibitorleri oldugu varsayilmaktadir. Kurkumin, farelerde ve hucre calismalarinda asetilkolinin aktivitesini arttirirken, ayni zamanda agri ve iltihabi da azaltmaktadir. Bununla birlikte, biyo yararlanimi zayiftir. Klinik calismalara ihtiyac vardir.

DHA/Balik Yagi
DHA ve balik yagi beyindeki asetilkolini ve sicanlarda sindirim sistemini arttirmistir.

Luteolin
Bilim adamlari, luteolin’in beyin hucrelerinde kolinerjik sinyal ve asetilkolin duzeylerini artirip artirmadigini belirlemektedir.

Kuersetin
Kuersetin sicanlarda asetilkolini arttirmistir. Farelerde hafizayi arttirdigi ve endiseyi azalttigi belirlenmistir. Ancak kurkumin ve bircok flavonoid gibi kusersetinin biyoyararlanim sorunlari vardir. Klinik arastirmalar gereklidir.

Fo-ti
Radix Polygonum (Fo-ti), test tuplerinde asetilkolin yikimini bloke eden Cin bitkisidir.

Ashwagandha (Nor Salkim)
Ashwagandha veya diger ismiyle mor salkim, farelerin beyinlerini, kolinerjik sistem uzerinde hareket ederek korumustur.

Safran
Safran test tuplerinde asetilkolin yikimini bloke etmistir. afrandaki bir karotenoid olan kroketin, yuksek tansiyonu olan sicanlarda kolinerjik kan damari gevsemesini arttirmistir.

Reishi Mantari (Ganoderma Lucidum)
Reishi mantarlari hayvan calismalarinda asetilkolini arttirmistir. Fermente reishi ekstresi, sicanlarda gelismis ogrenme, hafiza ve bilissel islevleri ozendirmektedir.

Karvakrol
Karvakrol, vahsi bir biyolojik olarak aktif bilesIk,kekik, hayvan calismalarinda asetilkolin ariza bloke etmistir.

Rhodiola
Arastirmacilar, Rhodiola ekstraktlarinin test tuplerinde asetilkolini artirip artirmadigini arastirmaktadir. Rhodiola, bilissel gerileme ile fare ve sicanlarda ogrenme ve hafizayi gelistirmistir.

Katalpol
Katalpol, bir biyolojik olarak aktif bilesIk Rehmannia, fareler [asetilkolin ve aktivitesi daha yuksek duzeylere cikartabilir.

Noni (Morinda Citrifolia)
Noni, asetilkolini artirarak farelerde hafiza bozuklugunu ve bilissel disfonksiyonu onlemistir. Ancak, bircok sahtekarlik iddiasinin, son yillarda piyasada Noni urunlerini cevreledigini unutulmamalidir. Kisi noni almaya karar verirse arastirmasini yaparak sadece saygin ureticilerden satin almaya dikkat etmelidir.

Ginkgo
Ginkgo ekstresi sicanlarin beynindeki asetilkolini artirmistir. Ayrica sicanlarin kanindaki asetilkolini arttirmis, yuksek tansiyonu olan hayvanlarda kan basincini dusurmustur. Alzheimer hastaligi olan farelerde beynin hafiza bolgesindeki (hipokampus) asetilkolini artirabilir.

Schisandra
Test tuplerinde asetilkolinin arttirilmasi icin Schisandra ozutu arastirilmaktadir.

Magnezyum
Bilim adamlari, magnezyumun bilisselligi artiran ilaclar, galanthamin ve physostigmine’nin aktivitesini arttirarak dolayli olarak asetilkolini arttirdigina inanmaktadir. Fakat bu insanlarda kanitlanmamistir.

Andrographis
Andrographis test tuplerinde asetilkolin yikimini zayif bir sekilde bloke ettiginden, etkileri hakkinda herhangi bir sonuc cikarmak zordur.

Cemen
Benzer sekilde cemen ozleri, test tuplerinde asetilkolin yikimini azaltmistir.

Melatonin
Melatonin, demansli farelerde kolinerjik aktiviteyi arttirmis ve hafizayi gelistirmistir.

Zencefil
Hem beyaz hem de kirmizi zencefil ekstraktlarinin beyin hucrelerinde asetilkolini arttirdigi gorulmustur.

Danshen (Salvia Miltiorrhiza)
Arastirmacilar danshen ekstraktlarinin hucrelerdeki asetilkolin yikimini azaltip azaltmadigini arastirmaktadirlar.

Meyan Koku
Meyan farelerde beyindeki asetilkolin yikimini azaltmistir.

Sulforafan
Sulforafan, asetilkolin uretimini arttirmis ve hayvanlarda parcalanmasini azaltti. Demansli farelerde bilissel islevi artirabilir. Genellikle yesil bitkilerden brokoli ve kelemde bulunmaktadir.

Ginseng
Beyaz, kirmizi ve siyah ginseng farelerde asetilkolin bozulmasini azaltmistir.

Propolis
Propolis, bircogu asetilkolin yikimini bloke etmek ve hucrelerdeki kolinerjik sinyalleri arttirmak icin hipotezlenen bircok biyoaktif bilesIk icermektedir. Ayrica bilissel guclukleri olan farelerde ogrenmeyi ve hafizayi arttirdigi ortaya cikmistir.

Muira Puama
Muira farelerde asetilkolin parcalanmasini onleyebilir.

Diger Takviyeler
Insulin demansi olan farelerde kolinerjik fonksiyonu arttirmis ve hafizayi gelistirmistir. Insulin seviyeni kontrol altinda tutmak saglikli kolinerjik aktiviteyi destekleyebilir.

Kolinerjik Iletimin Genetigi
Bir tur epilepsi, nikotinik asetilkolin reseptorleri, CHRNA2 ve CHRNA4’teki mutasyonlara baglanmistir. Muskarinik asetilkolin reseptorlerindeki (CHRM2) duyarliliklarini arttiran SNP’ler depresyonla iliskilendirilmistir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:31.