IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Mayıs 2020, 11:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Alkol Alerjisi ve Intoleransi

Alkol icmek, kucuk miktarlarda bile olsa, aksamdan kalma semptomlarinin aksine, kizarma, kasinti veya garip sindirim sorunlari gibi gida alerjisi belirtileri veriyorsa kiside alkole karsi bir alerji veya intolerans olabilir. Etanole (alkolun bilimsel adi) karsi gercek alerjiler nadir olmakla birlikte, alkollu icecekler alerji veya intolerans semptomlarina neden olabilecek bir dizi farkli bilesen icerebilir. Alkollu iceceklerde bulunan asagidaki bilesenler onlara duyarli kisilerde semptomlara neden olabilir:
-Bugday, arpa ve cavdar gluteni
-Histamin
-Sulfitler
-Maya
-Uzum
-Misir
Bu alerjilerin bazilari alakali iceceklerin tamamen birakilmasini gerektirse de, digerleri icin gecici cozumler vardir. Iste cesitli alkollu iceceklerde bulunan potansiyel olarak sorunlu bilesenler hakkinda bilgiler.

Gluten Hassasiyeti
Colyak hastaligi reaksiyonlarini tetikleyen protein olan gluten, bugday, arpa ve cavdarda bulunur. Arpa malti bira ve diger bazi siselenmis iceceklerin yapiminda kullanilir. Bazi biralarda arpaya ek olarak veya arpa yerine bugday bulunur. Bu nedenle, colyak hastaligi veya colyak olmayan gluten duyarliligi olan bireylerin geleneksel biradan uzak durmalari gerekir. Bugday alerjisi varsa, bugdayla degil arpa ile yapilan bira icilebilir. Gluten taneleri ile yapilan ancak damitilmis alkollu icecekler soz konusu oldugunda durum daha karmasIk hale gelir. Bugday, cavdar ve arpadan yapilan yaygin damitilmis icecekler arasinda cin, votka ve viski bulunur.
Amerikan Diyetisyenler Dernegi damitilmis alkollu icecekleri colyak hastaligi olan insanlar icin guvenli olarak gormektedir. Colyak hastaligi diyet kilavuzlarina gore, damitma isleminden sonra aroma eklenmedikce, damitilmis alkollu icecekler glutensizdir fakat bu tartismali bir konudur cunku colyak veya gluten duyarliligi olan bircok insan gluten tanelerinden damitilmis alkollu iceceklere reaksiyon gosterdigini bildirmektedir. Bu arada, bugdaydan yapilan damitilmis alkollu iceceklerin bugday alerjisi olan insanlar uzerindeki etkileri konusunda cok az arastirma yapilmistir fakat Avrupa Gida Guvenligi Otoritesi onlari guvenli bulmaktadir. Gluten bazli alkol tuketmekten endise ediliyorsa patates bazli veya uzum bazli bir votka veya sorgumdan (glutensiz bir tahil) yapilmis glutensiz bir viski denenebilir. Glutensiz ticari pazar cok buyudugunden bircok uretici glutensiz olarak etiketlenmis alkollu icecekler uretmektedir. Ornegin, tamamen glutensiz iceriklerden yapilmis biralar vardir. Dogal olarak glutensiz olan yaygin alkollu icecekler arasinda sarap ve cogu brendi bulunur. Bununla birlikte, bazi aromali brendiler gluten icerebilen tatlandiricilar ve katki maddeleri icerdigi icin etiketler dikkatlice okunmalidir. Cogu likor ile soda, sarap ve meyve suyu karisimindan yapilan dusuk alkollu icecek cesitleri glutensizdir. Bunlardan bazilarinda gluten iceren olasi katki maddeleri bulunabilecegi icin etiketlerinin veya uretici web sitelerinin kontrol edilmesi akillica olacaktir.

Histamin Intoleransi
Olgun peynir ve kirmizi sarap da dahil olmak uzere bircok gida histamin bakimindan yuksektir. Bu, vucutta bir dizi alerjik reaksiyonda yer alan bir kimyasaldir. Yuksek histaminli gidalara karsi alerjik bir reaksiyon aslinda olasi bir histamin intoleransina isaret edebilir. Vucutta histaminin parcalanmasi gereken iki enzim vardir ancak bazen bu enzimler olmasi gerektigi kadar iyi calismaz. Bu gerceklestiginde, kirmizi sarap bas agrisi da dahil olmak uzere cesitli histamin intoleransi semptomlarina neden olabilir. Histaminin migrenlerle iliskili olduguna dair bazi kanitlar da vardir. Kirmizi sarap ozellikle histaminler bakimindan zengin olsa da tum alkollu iceceklerde yuksek duzeyde histamin bulunur. Bazi antihistaminikler histamine karsi gorulen intolerans semptomlarini azaltmaya yardim edebilir ama alkolden ve tuketilen besinlerle birlikte histamin alinmasindan kacinilmalidir. Kacinilmasi gereken diger histamin acisindan zengin gidalar arasinda kurutulmus etler, ispanak, domates ve kefir gibi fermente gidalar bulunur.

Sulfit Alerjileri
Sulfitler olarak bilinen bir grup sulfur (kukurt) iceren bilesIk, sarap ve birada dogal olarak bulunur ve bu iceceklerde zararli bakterilerin buyumesini engellemeye yardimci olur. Sarap imalatcilari bazen koruyucu olarak islev gordukleri icin saraplara daha fazla sulfit ekler. Duyarli bireylerde sulfitler astim ataklarini veya anafilaksi olarak bilinen, tum vucutta ciddi alerjik reaksiyonlarini tetikleyebilir. Sulfite duyarli insanlarin cogunda cok dusuk miktarlarda sulfit astim krizini tetiklemez fakat miktarlar arttikca reaksiyon yasama sansi da artar. Alerji uzmani bir sulfit alerjisi nedeniyle anafilaksi riski altinda oldugunu belirtmisse saraptan kacinmak gerekir. Ayrica, acil bir durumda kisilerin kendine epinefrin (adrenalin) enjekte etmesi icin bir EpiPen tasimasi gerekir. Gercekten sulfit icermeyen sarap diye bir sey yoktur. Organik saraplarin kanunen ilave sulfit icermesine izin verilmezken bir kismi bazi astimli bireyler icin sorun yaratabilecek kadar dogal sulfit icerir.

Maya Alerjileri
Alkollu iceceklerin cogunun fermente edilmesi icin bir maya cesidi olan bira mayasi kullanilir. Tek hucreli olan bira mayalarinin bilimsel adi Saccharomyces cerevisiae’dir ve ekmegin kabarmasi icin kullanilan da ayni mayadir. Saccharomyces cerevisiae alerjileri tibbi literaturde iyi belgelenmistir ve kuf alerjisi olan kisilerde gorulme olasiligi yuksektir. Bira mayasi tum fermente alkollu iceceklerde (bira, sarap, elma sarabi, sake, kvas ve diger benzer iceceklerde) kullanilir, bu nedenle maya alerjisi olan kisiler bunlardan kacinmalidir. Ayni sey damitilmis likor icin gecerli olmayabilir. Mayalara karsi alerjik reaksiyonlar ve damitilmis alkollu ickiler ile ilgili yapilan arastirmalarin sayisi azdir. Mayaya karsi alerjisi olan ve bu icecekleri kullanmak isteyenler alerji uzmanina daha fazla alerji testi yapilmasi gerekip gerekmedigi konusunda danismalidir.
Not: Kvas, ekmekle mayalanan bir cesit fermente icecektir.

Uzum Alerjileri
Uzum alerjileri nadirdir ancak tibbi literaturde tanimlanmistir. Saraba ek olarak, uzum alerjisi olan bireylerin Armanyak (bir brendi cesidi), Konyak, uzo, vermut, porto sarabi, sampanya, cogu sarap, soda ve meyve suyu karisimiyla elde edilen dusuk alkollu icecekler ile paketlenmis martini karisimlarindan kacinmasi gerekir. Sarap ve uzum bazli alkollu iceceklere bazi olasi alternatifler arasinda Moscato (dusuk alkollu bir cesit beyaz sarap) gibi tatli bir tada sahip Japon erik sarabi ve elma brendisi olan Calvados bulunmaktadir.

Misir Alerjileri ve Intoleranslari
Bugune kadar, misirdan yapilan damitilmis alkolun misir alerjisi olan insanlar icin guvenli olup olmadigi sorusu hakemli tibbi literaturde cok az ilgi gormustur. Misir alerjisi ve bira tuketimiyle tetiklenen anaflaksi vakalari yasayan hastalar uzerinde 1999 yilinda yapilmis bir calisma misir bazli damitik alkolun misira karsi alerjisi olanlar icin guvenli olabilecegini gostermistir. Misir ve damitilmis alkol hakkindaki klinik kanitlarin cok az oldugu goz onune alindiginda, misir turevi damitilmis alkol kullanmaya devam etmeden once bir alerjistle konusulmasi gerekebilir. Misir alerjisi olan kisiler, misirdan elde edilen alkollu ickilerden, ozellikle de Bourbon’dan kacinmalidir. Cin, viski ve bazi votkalar da dahil olmak uzere diger likor turleri de misirdan damitilabilir, bu nedenle etiketler her zaman kontrol edilmelidir. Bazi biralar (misir olmayan tahil taneleri, su, maya ve serbetciotu kullanilanlar) guvenli olsa da cogu degildir. Sarap, misir alerjileri ve intoleranslari icin guvenlidir fakat Ispanyol chicha kacinilmasi gereken baska bir fermente misir bazli icecektir. Diger bir potansiyel endise alani, likorlere veya konyaklara eklenen tatlandiricilar olabilir, cunku bunlar misir icerebilir. Malzemelerin tam listesi etikette mevcut degilse, ureticisinin web siteleri kontrol edilebilir veya icmeden once musteri hizmetleri aranabilir.

Kisilerde herhangi bir gida alerjisi varsa tuketilen alkollu iceceklere cok dikkat edilmelidir. Etiket standartlari bira, sarap ve likor uretimine nelerin girdigini bilmeyi zorlastirir. Sorunlari olanlar bir alerji uzmanina kendi spesifik reaksiyonlarini aciklayarak nasil ve ne tur alkollu icecekleri icebileceklerini danismalidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:59.