IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 05 Mayıs 2020, 10:57   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Beyaz Kan Hucresi Turleri

Beyaz kan hucreleri vucudun savunucularidir. Lokositler olarak da adlandirilan bu kan bilesenleri bulasici ajanlara (bakteri ve virusler), kanserli hucrelere ve yabanci maddelere karsi koruma saglamaktadir. Bazi beyaz kan hucreleri tehditlere onlari yutup sindirerek yanit verirken, bazilari ise isgalcilerin hucre zarlarini yok eden enzim iceren granulleri serbest birakmaktadir.
Beyaz kan hucreleri gelisen kok hucre icinde kemik iligidir. Kan ve lenf sivisinda dolasirlar ve vucut dokularinda da bulunabilirler. Lokositler, kan kilcal damarlarindan dokulara diapedez adi verilen bir hucre hareketi sureci ile hareket ederler. Dolasim sistemi yoluyla vucut boyunca goc etme yetenegi, beyaz kan hucrelerinin vucuttaki cesitli konumlardaki tehditlere yanit vermesine izin vermektedir.

Makrofajlar
Bu, bir makrofaji enfekte eden Mycobacterium tuberculosis bakterilerinin (mor) renkli bir tarama elektron mikrografisidir (SEM). Beyaz kan hucresi, aktive edildiginde, bakterileri icine alacak ve onlari vucudun bagisIklik yanitinin bir parcasi olarak yok edecektir. Monositler beyaz kan hucrelerinin en buyugudur. Makrofajlar hemen hemen tum dokularda bulunan monositlerdir. Fagositoz adi verilen bir surecte hucreleri ve patojenleri sindirerek sindirirler. Yutuldugunda, makrofajlar icindeki lizozomlar patojeni yok eden hidrolitik enzimleri salgilamaktadir. Makrofajlar ayrica diger beyaz kan hucrelerini enfeksiyon alanlarina ceken kimyasallar salmaktadirlar.
Makrofajlar, yabanci antijenler hakkinda lenfosit adi verilen bagisIklik hucrelerine bilgi sunarak adaptif bagisIkliga yardimci olurlar. Lenfositler, gelecekte vucuda bulasmalari durumunda bu bilgileri davetsiz misafirlere karsi hizli bir sekilde savunma yapmak icin kullanirlar ve makrofajlar ayrica bagisIklik disinda bircok islevi yerine getirir. Seks hucresi gelisimi, steroid hormon uretimi, kemik dokusunun emilmesi ve kan damari ag gelisimine yardimci olurlar.

Dentritik Hucreler
Bu, zar yuzeyine geri katlanan tabaka benzeri islemlerin beklenmedik kesfini gosteren bir insan dendritik hucresinin yuzeyinin sanatsal bir sunumudur. Makrofajlar gibi dendritik hucreler de monositlerdir. Dendritik hucreler, gorunuste noronlarin dendritlerine benzeyen hucre govdesinden uzanan projeksiyonlara sahiptirler. Genellikle deri, burun, akcigerler ve gastrointestinal sistem gibi dis cevre ile temas eden bolgelerdeki dokularda bulunurlar.
Dendritik hucreler, lenf dugumleri ve lenf organlarindaki lenfositlere bu antijenler hakkinda bilgi sunarak patojenlerin tanimlanmasina yardimci olurlar. Ayrica, timustaki vucudun kendi hucrelerine zarar verecek gelismekte olan T lenfositlerini cikararak kendi antijenlerinin toleransinda onemli bir rol oynarlar.

B Hucreleri
Beyaz kan hucresi turlerinden biri de bagisIklik yanitinda yer alan B hucreleridir. Vucudun lenfositlerinin yuzde 10’unu olustururlar. Lenfosit olarak bilinen bir cesit beyaz kan hucresi olanB hucreleri, patojenlere karsi antikor adi verilen ozel proteinler uretir. Antikorlar, patojenleri onlara baglanarak ve diger bagisIklik sistemi hucreleri tarafindan yok edilmek uzere hedefleyerek tanimlamaya yardimci olurlar. Spesifik antijene yanit veren B hucreleri tarafindan bir antijene rastlandiginda, B hucreleri hizla cogalir ve plazma hucrelerine ve hafiza hucrelerine donusur.
Plazma hucreleri, vucuttaki bu antijenlerin herhangi birini isaretlemek icin dolasima salinan buyuk miktarlarda antikor uretirler. Tehdit tanimlandiktan ve notralize edildikten sonra antikor uretimi azalir. Bellek B hucreleri, bir mikrop molekuler imzasi hakkinda bilgi tutarak daha once karsilasilan mikroplardan gelecekteki enfeksiyonlara karsi korunmaya yardimci olur. Bu, bagisIklik sisteminin onceden karsilasilan bir antijeni hizli bir sekilde tanimlamasina ve buna yanit vermesine yardimci olur ve spesifik patojenlere karsi uzun sureli bagisIklik saglar.

T Hucreleri
Bu sitotoksIk T hucreli lenfosit, hedef hucrenin lizisine neden olan sitotoksin perforin ve granulizin salinimi yoluyla virus bulasmis, baska sekilde hasar gormus veya islevsiz olan hucreleri oldurur. B hucreleri gibi, T hucreleri de lenfositlerdir. T hucreleri kemik iliginde uretilir ve olgunlastiklari timusa gider. T hucreleri, enfekte olmus hucreleri aktif olarak yok eder ve diger bagisIklik hucrelerine bagisIklik yanitina katilmalari icin sinyal verir. T hucre tipleri sunlari icerir:
• SitotoksIk T hucreleri: Enfekte olmus hucreleri aktif olarak yok eder.
• Yardimci T hucreleri: B hucreleri tarafindan antikorlarin uretilmesine yardimci olur ve sitotoksIk T hucreleri ve makrofajlarin aktive edilmesine yardimci olur.
• Duzenleyici T hucreleri: Antijenlere karsi B ve T hucresi yanitlarini bastirin, boylece bir bagisIklik tepkisi gerekenden daha uzun surmez.
• Dogal Katil T (NKT) hucreleri: Enfekte veya kanserli hucreleri normal vucut hucrelerinden ve vucut hucreleri olarak tanimlanmayan hucrelere ayirmak
• Bellek T hucreleri: Daha etkili bir bagisIklik tepkisi icin onceden karsilasilan antijenleri hizli bir sekilde tanimlamaya yardimci olur
Vucuttaki azalmis T hucresi sayisi, bagisIklik sisteminin savunma islevlerini yerine getirme yetenegini ciddi sekilde tehlikeye atabilir. HIV gibi enfeksiyonlarda durum boyledir . Ek olarak, kusurlu T hucreleri farkli tipte kanser veya otoimmun hastaliklarin gelismesine yol acabilir.

Dogal Oldurucu Hucreler
Dogal oldurucu (NK) hucreler, enfekte veya hastalikli hucreleri aramak icin kanda dolasan lenfositlerdir. Dogal oldurucu hucreler icinde kimyasallar bulunan granuller icerir. NK hucreleri bir tumor hucresine veya virus bulasmis bir hucreye rastladiginda, kimyasal iceren granulleri serbest birakarak hastalikli hucreyi cevreler ve yok ederler. Bu kimyasallar hastalikli hucrenin hucre zarini parcalayarak apoptozu baslatir ve nihayetinde hucrenin patlamasina neden olur. Dogal katil hucreler, dogal Katil T (NKT) hucreleri olarak bilinen bazi T hucreleri ile karistirilmamalidir.

Notrofiller
Notrofiller, granulositler olarak siniflandirilan beyaz kan hucreleridir. Fagositiktirler ve patojenleri yok eden kimyasal iceren granullere sahiptirler. Notrofiller , coklu loblara sahip gibi gorunen tek bir cekirdege sahiptir. Bu hucreler kan dolasiminda en bol bulunan granulosittir. Notrofiller hizla enfeksiyon veya yaralanma bolgelerine ulasir ve bakterileri yok etme konusunda beceriklidir.

Eozinofiller
Eozinofiller, parazitik enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar sirasinda giderek aktif hale gelen fagositik beyaz kan hucreleridir. Eozinofiller, patojenleri yok eden kimyasallar salan buyuk granuller iceren granulositlerdir. Eozinofiller genellikle mide ve bagirsaklarin bag dokularinda bulunur. Eozinofil cekirdegi cift lobludur ve genellikle kan smearlarinda U seklinde gorulur.

Bazofil
Bazofiller, granulleri histamin ve heparin gibi maddeler iceren granulositlerdir (granul iceren lokositler). Heparin kani inceltir ve kan pihti olusumunu engeller. Histamin kan damarlarini genisletir ve beyaz kan hucrelerinin enfekte bolgelere akisina yardimci olan kan akisini arttirir. Bazofiller vucudun alerjik yanitindan sorumludur. Bu hucreler cok loblu bir cekirdege sahiptir ve beyaz kan hucrelerinin en az sayisidir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:35.