IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Lareina


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Mayıs 2020, 11:25   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Neti Pot: Nazal Sulama Nedir, Nasil Uygulanir?

Neti pot ayni burun kanallarini temizlemek icin kullanilan basit bir manuel aractir. Nazal sulama tanimi garip gelebilir, ama yapilan islemin bir riski yoktur sadece az seviyede kizarikliga sebep olabilir. Neti pot, kullanicinin aritilmis su ve tuz cozeltisi ile burun kanallarini hizli ve verimli bir sekilde temizlemesine olanak saglar. Burnu tikayan ve tahris eden mukus veya alerjenler varsa, bir neti pot tarafindan basitce temizlenebilir. Bu arac burun tikanikligi, soguk alginligi, alerji ve sinus enfeksiyonlari icin bircok genel doktor tarafindan tavsiye edilebilen bir yontemdir.
330 aile hekiminin aktif olarak uyguladigi bir arastirmaya gore, yuzde 87’si su belirtilen saglik sorunlari icin tedavi onerilerinin bir parcasi olarak salin nazal sulama (neti pot ile yaptiginiz islem) onermektedirler: Kronik sinus enfeksiyonlari (yuzde 91), akut bakteriyel sinus enfeksiyonlari (yuzde 67), mevsimsel alerjiler (yuzde 66 ), rinit (tikali burun), viral ust solunum yolu enfeksiyonlari (yuzde 59), diger alerjik rinit (yuzde 48), tahris edici derecede burun tikanikligi (yuzde 48) ve rinit nedeniyle hamilelikte yasanan tikaniklik (yuzde 17).
Bircok neti pot kullanicilari burunlarindan daha kolay nefes almanin yani sira, daha iyi bir koku ve tat hissi bildirmektedirler. FDA’ daki doktorlara gore, neti pot, uygun sekilde kullanildigi ve temizlendigi surece genellikle guvenlidir. Ve genellikle bircok eczane ve tibbi malzeme saten magazada kolayca bulunabilmektedir ve fiyati oldukca uygundur. Ayrica neti potta kullanilan tuzlu su cozeltisini kisiler istedikleri takdirde evde kolayca yapabilir olmasindan dolayi kullanilirdir.

Neti Pot Nedir?
Bir neti pot, burun pasajlarini temizleyen ve ferahlatan bir cihazdir. Ve burun caydanligi olarak da anilir. Genellikle plastik veya seramiktir ve kucuk bir demlige benzer. Neti potnun kokeni Ayurveda tibbindadir. Neti aslinda burun temizligi icin Sanskritce’dir.
Neti pot nasil calisir? Tasarim geregi, bir neti pot, burun deliklerinde bulunan, burnu tikayan mukus veya pisligi temizleyecek veya mukusu inceltecek sekilde bir yapiya sahiptir. Bu tipik olarak daha az tikanikliga ve burundan daha kolay nefes almaya yardimci olur. Bir neti pot, vucudun kendi dogal operasyonlarina yardimci olan bir nevi temizlik islemidir. Mikroskopik boyuttaki cisimler burun boslugunu ve cevresindeki sinusleri tikayabilir. Killar ise mukusu burnundan cikarmaya yardimci olur fakat zaman zaman cisimler bu killara takilabilir. Tuzlu su cozeltisi ile burun irigasyonunun, silisyumlarin sIklikla sinus sorunlarina yol acan mukus ve istenmeyen parcaciklardan (toz, polen vb.) kurtulmaya yardimci oldugu soylenir.
Bir neti pot, kullanimi icin ozel olarak tasarlanmis saf su ve tuz veya tuz bazli karisimla doldurulur. Ayrica kendi ev yapimi neti pot cozeltisi de yapilabilir ve cok kolaydir. Ve keti pot kisinin baskasinin yardima ihtiyaci olmadan kullaniliyor olmasi ayrica tercih edilme sebebidir. Fakat cozelti olmadan sadece su kullanilarak yapilan islem burun deliklerinin icini tahris edebilir. Aritilmis suya tuz eklenmesi, hic veya cok as yanma hissi yaratarak burun kanallarindan gecmesine izin verir.

Ev Yapimi Neti Pot Cozumu Nasil Yapilir?
Neti pot cozeltisinde onerilen ve guvenli bir su kaynagi kullanmaniz kesinlikle onemlidir. FDA’ya gore, asagidakiler bir neti pot icin kabul edilebilir tek su secenegidir:
• Damitilmis veya steril su (satin alinan su etiketinde etiket, “damitilmis” veya “steril” i gostermesi gerekir).
• En az uc ila bes dakika kaynatilan ve daha sonra sogumaya birakilan su kullanilabilir. Yalniz su kullanilmadan once kesinlikle ilik olmasini olmalidir.
• Onceden kaynamis su temiz, kapali bir kapta 24 saate kadar saklanarak kullanilabilir.
• Potansiyel olarak bulasici organizmalari tutmak icin ozel olarak tasarlanmis bir filtreden gecen su kullanilabilir. CDC filtre onerileri, mutlak gozenek boyutu 1 mikron veya daha kucuk olan veya “NSF 53” veya “NSF 58” yazan bir etiket icerir.
Cozum soz konusu oldugunda, onceden yapilmis bir sinus durulamasi satin alinabilir. Veya kendi ev yapimi neti pot cozumu yapilabilir. Bir bardak saflastirilmis (yukaridaki listeye bakilarak) suyu ceyrek cay kasigi ile yarim cay kasigi iyotsuz tuzla birlestirilerek tuzun erimesi saglanmalidir. Istenirse bir tutam karbonatta eklenebilir. Iki bardak su kullanirsa, tuz ve karbonat miktarini ikiye katlanmalidir.
Neti potta ek bilesenler iceren bir tuz kullanilmamasi siddetle tavsiye edilmektedir. Ev yapimi neti pot cozeltisi yapmak icin kullanilan tuzda hicbir bilesen olmamalidir. Uzmanlar tarafindan saglikli hazirlanmis bir cozeltinin, vucudun kendi dokularinin tuz-su dengesini taklit ettigi soylenir. Cozelti icin deniz tuzu, koser tuzu veya sade bir pisirme tuzu kullanabilir. Nazal durulama solusyonunuzu neti kabiniza koyup eller yikanip kurutulduktan sonra neti pot konularak kullanima hazir hale getirilir.

Nasil Dogru Kullanilir?
• Kisi bir lavabonun uzerinde one dogru egilir ve basini yana dogru eger (yaklasIk 45 derece aci). Neti potnun agzini ust burun deligine yerlestirir. (tavana daha yakin olan)
• Sonra agizdan nefes alirken, neti kabinin icerigini yavasca yukarida dogru kaldirdigi burun deligine doker. Ve ardindan ustten doktugu cozelti alt burun deliginden akmaya baslar. Burun sulama yapilmis olur.
• Ayni islemi diger burun deliginde de tekrar eder. Her burun deliginde neti potnun iceriginin yaklasIk yarisinin kullanilmasi hedeflenmelidir.
• Tum surec yaklasIk 5 dakikadan fazla surmez, bu yuzden pratik ve kolaydir. Bir lavabonun uzerine egilerek islem yapildigi icin burun deliklerinden akan sivi lavaboya akar. Ilk uygulamada kisi biraz ustunu islatabilir ama muhtemelen birkac uygulama sonrasi bu ustunu islatma durumu da yasanmaz.

Neti Pot ile Sik Karsilasilan Hatalar ve Riskler
Neti pot soz konusu oldugunda bir numarali risk tehlikeli bir su kaynagi kullanmaktir. Suyun tehlikeli olmasi demek, bakteri iceren ve kirli sudur. Bu, oncelikle kaynatilmamis ve sogutulmamis musluk suyu kullanilarak yapilan neti pot uygulamasi seklinde olabilir. Bu yuzden daima onerilen su kaynaklarini kullanilmalidir. Cunku aksi takdirde olumcul bakterilerle enfekte olmus su kullanilabilir ve bir neti pot olumu meydana gelebilir. 2011 yilinda, uygunsuz neti pot kullanimi nedeniyle Amerika BirlesIk Devletleri’nde en az iki olum meydana gelmistir. Her iki olum de, cok olumcul bir bakteri turu olan Naegleria fowleri ile kontamine musluk suyunun kullanilmasinin bir sonucu olarak yasanmistir.
Naegleria fowleri, primer amebik meningoensefalit (PAM) olarak bilinen beyin enfeksiyonuna neden olur. PAM belirtileri genellikle enfeksiyondan 1 ila 9 gun sonra baslar ve iIlk belirtiler bas agrisi, ates, bulanti veya kusmayi icerebilir. Daha sonraki asama semptomlari arasinda boyun, konfuzyon, insanlara ve cevreye dikkat eksIkligi, denge kaybi, nobetler ve halusinasyonlar sayilabilir. Hastalik hizla kotulesme egilimindedir ve tipik olarak baslangictan sonraki 5 gun icinde olume yol acar. Tum bu aciklamalardan da belli oldugu gibi neti potnda kullanilan su ile gercekten temiz ve belirlenen kriterlere uygun olmalidir.
Aritilmis su kullanmaya ek olarak, neti potnun da son derece temiz tutulmasi kesinlikle onemlidir. Her kullandiginda, neti pot bakterileri onlemek icin yuksek kaliteli su ile iyice temizlenmelidir. Neti potn kullanim haricinde tamamen kurumasini saglamak da onemlidir veya kagit havlularla iyice kurutulmalidir. Eger neti pot bulasIk makinesinde yikanabilirse, sIk sIk yikanmalidir ve mikroplari temizlemek icin kullanmadan once ellerin iyice yikadigindan ve kurutuldugundan emin olunmalidir. Neti poru adeta dis fircalari gibidir ve asla paylasilmamalidir. Tabii ki, bir neti potnu aile uyeleriyle paylasmak daha uygun maliyetli olabilir, ancak, yapilmasi guvenli veya sihhi bir uygulama olmadigi icin tavsiye edilmez.
Neti pot ilgili bir baska yaygin hata, onlari asiri kullanmaktir. Bircok dogal cozumde oldugu gibi, asiriya kacmak daha iyi sonuclara yol acmaz, ancak aslinda daha fazla soruna neden olabilir. 2009 yilinda yapilan bir arastirma, kisa sureli burun sulama uygulamasinin yararli ve terapotik olabilecegini, ancak uzun sureli kullanimin aslinda zararli olabilecegini bulmustur. Bir neti kabinin cok rutin olarak kullanilmasi, mukus zarlarinin burun pasajlarini ve sinusleri hizalayan bazi temel koruyucu elementleri kaldirabilecegi teoridir. Bu kesinlikle istenilen bir durum degil, bu yuzden neti pot asiri kullanmamaya dikkat edilmelidir. Ve bunu yaninda neti pot bebekler icin onerilmez. Bir neti kabi kullandiktan sonra herhangi bir rahatsizlik veya istenmeyen yan etkiler yasarsa, kullanma birakilmali ve tibbi yardim alinmalidir.
 
Alt 04 Mayıs 2020, 11:26   #2
Ben şarap kadınıyım, şarap bir kültürdür. O sever bu sevmez, beni ilgilendirmez.
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık.;pup1

 
Alt 04 Mayıs 2020, 12:05   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Lareina Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık.;pup1
tşk ederim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:18.