IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Nisan 2020, 15:30   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ucuk Nedir? Neden Olur ve Nasil Tedavi Edilir?

Ucuk, tipta “Herpes Simpleks” adi verilen viruslerin neden oldugu yaygin gorulen bir cesit enfeksiyondur. Genelde dudak ve agiz cevresinde basta bir kasinti hissi sonra da bir veya birkac ici sivi dolu kabarcikla ortaya cikan ucuklar daha sonra patlar ve yaraya donusurler. Bu ucuklar can acittiklari gibi yemek yemek, konusmak gibi temel islevleri zorlastirir ve goruntu yonunden de rahatsizlik verirler.
Bulasici olan bu virus bir kez bulasti mi tekrar tekrar ucuk olusumuna neden olur. Her defasinda iyilesmesi 10-15 gun suren ucuk genelde bagisIklik sisteminin zayifladigi veya stresin arttigi donemlerde ucuk virusunun harekete gecmesiyle ortaya cikar. Cunku oncesinden vucuda yerlesmis olan bu virusler vucudun zayif oldugu zamanlarda daha kolay disariya vurmaktadir.

Ucuk Hangi Yollarla Bulasir?
Ten temasi ucugun en kolay bulasma yoludur. Virus olan kisinin tukurugu, agiz bolgesinde kullandigi esyalari ile de bulasabilir. Var olan ucugun suyunun dagilmasiyla virus bulasabilecegi gibi, gorunurde hicbir sey yokken de bu virus bulasabilir. Bu yuzden koruma onlemleri yetersiz kalabilmektedir.
Var olan bir ucugun baska yerlere dagilmasi da ciddi bir sorundur. Bu durumu engellemek icin ucuklu bolgeye dokunmaktan, o bolgeye degen bir nesneyi baska yerlere surmekten de kacinmaliyiz.

Ucuk Neden ve Ne Zaman Cikar?
Vucuda onceden yerlesmis olan virus her zaman aktif olmaz. Vucudun zayif oldugu zamanlari kollayarak o zamanlarda ortaya cikar demistik yukarida. Simdi baslica neden ve zamanlardan bahsedelim;

Yogun uykusuzluk
Gecirilen enfeksiyonlar
Asiri kansizlik
Ameliyat olmak
Fazla alkol tuketimi
A vitamininin fazla alinmasi
Hamilelik
Hormonal Degisimle
Cok cinsel eslilik
Yogun Stres
Yetersiz ve Dengesiz Beslenme
Yorgunluk
Yuksek ates
Ucugu Onlemek Icin Neler yapmak Gerekir?
Ucugun bulasmasi ve var olanin farkli yerlere yayilmasini engellemek icin dikkat edilmesi gerekenler sunlardir;

Oncelikle ucuga kesinlikle dokunmayin.
Ucuk oldugu anlasilan kisilerle opusmekten, temas kurmaktan kacinin.
Kisisel bakim urunleriniz sadece size aittir, kimseye kullandirmayin ve siz de kimsenin urunlerini kullanmayin.
Ellerinizi sIk araliklarla yikayin.
Ucugunuz varken mutlaka gunes kremi kullanin.
Stres bircok sey gibi ucuk icin de zararlidir, uzak kalmaya calisin.
Ellerinizi dezenfekte etmeden once cildinize dokunmayin.
Ucuk belirtilerini ilk hissettiginiz zaman ucugun cikacagi bolgeye ucuk kremi surunuz.
Evde ucugunuza ilik soguk uygulamasi yapabilirsiniz.
Ucuk Nasil Tedavi Edilir?
Ucugun bakteri enfeksiyonunun gelismesini alkol ve antiseptik ilaclar ile engelleyebilirsiniz.
Agri kesici kremler ve ilaclar ile ucugun verdigi agriyi oldukca azaltabilirsiniz.
Ucuklu bolgeye buz uygulamak agrinizi hafifletebilir.
Gunumuzde antiviral ucuk kremleri kullanarak, ucugun ciktigi bolgenin derisinden gecerek ucuk virusune etki etmesi mumkundur. Bu sekilde ucugun deriye zarar vermesi engellenmis olur.
Ucuga Iyi Gelen Bitkiler
Ucuk virusu vucudunuza bir kere girerse vucutta surekli kalir. Ucuk virusu vucudunuzda bulunmasina ragmen aktif olmak icin vucudunuzun uygun anini bekler.60 yasina gelmis yetiskinlerin %80-%90‘inda vucudunda virus bulundugu tahmin edilmektedir. Virusu tasiyanlarin yalnizca yarisinda ucuk gorulur. Ucuga mudahale etmediginiz taktirde iyilesmesi 2 haftayi bulabilir ve hatta daha da uzayabilir. Uygulayabileceginiz basit yontemlerle bu sureyi 4-5 gune kadar indirebilirsiniz.

Vanilya Ekstresi
Ucuk ciktiktan sonra saf vanilya ekstresi ucugun iyilesme suresini kisaltan bir urundur. Kulak temizleme cubugu ya da bir parca pamuk yardimiyla, saf vanilya ekstresine daldirdiktan sonra ucugun uzerine, bastirmamaya dikkat ederek gezdiriniz. Ucugun bulundugu bolgeye de biraz surebilirsiniz. Vanilyayi surdukten sonra yikamayin. Gunde 3 ile 4 kez bu uygulamayi yapabilirsiniz.

Meyan Koku
Meyan koku ucugun kisa surede gecirilmesi icin cok etkilidir. Iceriginde bulunan asit ile ucugun daha genis bir alana yayilmasini onler.1 yemek kasigi meyan kokune 1-1,5 cay kasigi su ekleyerek iyice karistiriniz. Karisimi kullanacaginiz kadar hazirlamanizda yarar vardir. Karisim krem kivamina geldikten sonra ucugun uzerine ve cevresine ince bir tabaka seklinde surunuz. Bu elde ettiginiz kremi gunde 1-2 kere uygulayabilirsiniz. Meyan koku tozunu isteye bagli olarak vazelin ile de karistirip, kullanabilirsiniz.

Nane Yagi
Nane yagi ucugun uzerinde ve cevresinde bulunan virusleri temizlemek icin idealdir. Nane yagini ucuk tamamiyla olusmamisken, ilk belirtilerini verdigi anda kullanmaniz ucugun buyumesini engelleyip, hizli iyilesmesini saglayacaktir. Kulak cubuguna 1-2 damla nane yagi damlattiktan sonra, ucugun uzerine ve cevresine iyice surunuz. Bu uygulamayi gunde 2-3 kez yapabilirsiniz. Nane yaginin guclu bir yapisi vardir hassas bir cilde sahipseniz bu cildinizi tahris edebilir. Cildin tahris olmasini onlemek icin kulak cubugunu once suya batirip daha sonra nane yagi damlatabilirsiniz. Bu sekilde yagin yapisini inceltmis olursunuz.

Guvercin Agaci Suyu
Guvercin agaci az miktar da yag ureten bir agactir. Bu yuzden esansiyel yag olarak bulamayabilirsiniz. Bir parca pamuga 2-3 damla guvercin agaci suyu damlatiniz ve ucugun uzerine surunuz. Ucugun uzerinde kalmasini saglayaniz, durulamayiniz. Gunde bu yontemi 2-3 kez uygulayabilirsiniz.

Misir Unu Merhemi
1 yemek kasigi misir unu ve 1 cay kasigi suyu bir kapta yogun bir merhem kivamina gelinceye kadar karistiriniz. Gece uyumadan once ucuklu bolgeye uygulayiniz durulamadan uyuyunuz. Sabah kalktiginiz zaman durulayin. Bu uygulamayi ucuk gecene kadar tekrarlayiniz. Misir unu merhemi ile ucugun sebep oldugu kasinti ve agriyi hafifletebilirsiniz.

Aloe Vera
Aleo vera icerigi sayesinde cildi sakinlestirir ve ucuktan dolayi olusan kasintiyi alir. Saf aleo vera bulabilirseniz cok daha yararli olacaktir. Bulamazsaniz eger eczanelerde bulunan aleo vere jelleri de isinize yarayacaktir. Jeli ucugunuza surdukten sonra durulamadan bekletiniz. Bu uygulamayi gunde 2 kere tekrarlayiniz. Bazi ucuk kremlerinde de etkin madde olarak aleo vera bitkisi bulunmaktadir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:23.