IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Nisan 2020, 15:27   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kirmizi Yonca Bitkisinin Saglik Acisindan Faydalari

Kirmizi yonca cicekleri geleneksel olarak sakinlestirici olarak, kani saflastirmak ve solunum kosullarini tedavi etmek icin kullanilmistir; sedef hastaligi, egzama ve dokuntuler icin ve yara iyilesmesini hizlandirmak icin topikal preparatlar kullanilmistir. Bununla birlikte, bu kullanimlarin herhangi birini destekleyen veya menopoz ile iliskili durumlarda kullanim icin klinik kanit yoktur. Meme kanserinin tedavisinde kullanim guvenligi belirlenmemistir ve prostat kanserine karsi korunmada izoflavon tuketiminin epidemiyolojik iliskisi henuz klinik calismalarla dogrulanmamistir.
Kirmizi yonca ostrojen benzeri bitki bilesIkleri ve antioksidanlarin kaynagidir. Takviye ureticileri menopoz, diyabet ve sac buyumesine yardimci oldugunu iddia etmektedir. Ancak, bilimsel kanitlar farkli bir tablo cizmektedir. Kirmizi yoncanin saglik yararlari olup olmadigini ve kullaniminin guvenli olup olmadigini ogrenmek icin daha fazla calismaya ihtiyac bulunmaktadir. Bu yazida kirmizi yonca bitkisinin saglik acisindan faydalari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Kemik Kaybi
Mevcut kanitlara dayanarak, kirmizi yonca muhtemelen kemik sagligini iyilestirmez. Erken calismalarda, kirmizi yonca menopozal kadinlarda kemik kaybini onlemeye yardimci gibi gorunmektedir. Gunluk kirmizi yonca ozu tuketimi menopoz donemindeki kadinlarda kemik sagligina fayda saglamistir. 12 hafta sonra, kirmizi yonca ozu kemik dokusunu parcalayan hucreler olan osteoklastlari durdurmustur.
Bilim adamlari, kirmizi yoncanin osteoblast aktivitesini tesvik ederek kemik mineral yogunlugunu ve kemik olusumunu artirabileceginden suphelenmektedir. Bununla birlikte, daha sonraki denemeler, bu bitkinin muhtemelen kemik sagligini iyilestirmedigini gostermektedir. Klinik calismalarin buyuk bir analizine gore, kirmizi yonca takviyeleri menopoz ve postmenopozal kadinlarda kemik mineral yogunlugunu etkilemez.



Menopoz Belirtileri
Taraftarlar, kirmizi yoncanin menopoz semptomlarini azaltabilecegini belirtiyor, ancak bu iddialari desteklemek icin yeterli kanit yoktur. Sinirli calismalar, kirmizi yonca menopozal kadinlarda asagidaki etkilere sahip olabilecegini dusundurmektedir:
• Dusuk kaygi ve depresyon
• Trigliseritleri (yag) azaltir ve HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artirir
• Enflamasyonu azaltir
• Sicak basmalari azaltir
• Genel yasam kalitesini artirir
Bu bulgular buyuk olcekli calismalarda teyit edilmeye devam etmektedir.

Erkek Sac Dokulmesini Azaltir
Yetersiz kanit, erkek tipi sac dokulmesi icin kirmizi yonca kullanimini destekler. Kirmizi yonca cicegi ozu ve biyomimetik peptitlerin (buyume faktorlerine benzeyen suni kisa proteinler) kombinasyonu, sac dokulmesi olan 30 erkek hastada sac miktarini ve kalitesini artirmaktadir. Kombinasyon, sac folikulunun yakininda inflamasyonu azaltti ve protein uretimini uyarmis, bu da sac buyumesinde ve sac yogunlugunda artisa neden olmustur. Fakat daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.

Kalp Sagligi
Yetersiz kanit, bu iddia edilen saglik yararini desteklemektedir. Menopozdaki kadinlarda, kirmizi yonca izoflavon takviyesinin kalp uzerinde potansiyel olarak yararli etkileri vardir ve bu etkiler su sekilde siralanabilir:
• Arter sertliginin azaltilmasi
• Indirgeyici plak
• Artan HDL (iyi) kolesterol duzeyleri
Bununla birlikte, saflastirilmis kirmizi yonca izoflavonlari, saglikli premenopozal kadinlarin bir baska calismasinda, her ikisi de kalp hastaligi icin risk faktorleri olan kolesterol durumunu veya insulin direncini iyilestirmemistir.

Cilt Sagligi
Postmenopozal 109 kadinda yapilan bir calismada, kirmizi yonca ozu takviyesi, cilt durumunu (daha iyi doku ve daha fazla nem) plaseboya kiyasla gelistirmistir. Baska bir calisma yapilmamistir. Bu nedenle, kirmizi yoncanin cilt sagligini iyilestirdigini soyleyen kanitlar yoktur.

Kanser Arastirmasi
Kirmizi yoncanin kanseri tedavi ettigi veya onledigi gosterilmemistir. Sinirli arastirma, kanser riski ve izoflavon tuketimi arasindaki iliskiyi inceledi. Bulgularindan saglikla ilgili hicbir sonuc cikarilamaz. Ek olarak, buyuk olcekli hicbir calisma ozellikle kirmizi yoncaya bakmamistir. Amerikali erkeklerle karsilastirildiginda, yuksek miktarda izoflavon iceren bir diyet tuketen Asyali erkeklerin prostat kanseri riskleri daha dusuktur. Bir calismada, 160 mg/gun kirmizi yonca turevi izoflavon tuketen erkeklerin prostat dokulari daha az ilerleme belirtisi (ve daha yuksek apoptoz seviyeleri) gostermistir.
Bununla birlikte, bu calisma ameliyat sonrasi prostat kanseri dokusuna bakti. Bu calismaya dahil edilen erkekler ameliyattan once kirmizi yonca turevi takviyeler alsalar da, sagliklari ve genel semptomlari degerlendirilmemistir. Hicbir uygun klinik calisma yapilmamistir ve kirmizi yoncanin insanlardaki kanser uzerindeki etkileri hala bilinmemektedir.



Diyabet
Tip 2 diyabetik farelerde, kirmizi yonca ozutu tedavisi, glikoz seviyelerinin dusmesine yardimci oldu. Insulin duyarliligini artiran ve kan sekeri seviyelerini dengeleyen PPARy genini aktive eder. Kirmizi yonca, diyabetik farelerde yag seviyelerinin dengelenmesine yardimci olmustur.

Enflamasyon
Kirmizi yonca izoflavonlari enflamatuar proteinleri (IL-6, TNF -a, NF-kB ve COX-2) azaltabilir. Kirmizi yonca izoflavon iceren bir losyon, UV maruziyetinin bagisIklik sistemini baskilamasini ve fare derisinde iltihaplanmaya neden olmasini onlemeye yardimci olmustur. Ana kirmizi yonca izoflavonlari tavuk yumurtasindaki iltihabi da inhibe etmistir.

Agri
Bir deneysel hipoteze gore, dusuk ostrojen seviyeleri duyusal algiyi degistirebilir ve bireylerin daha fazla aci hissetmesini saglayabilir. Sicanlarda, kirmizi yonca ozutu agri esIklerinin normal seviyelere donmesine yardimci olmustur. Bilim adamlari, kirmizi yonca izoflavonlarinin opioid reseptorlerini aktive edip sicanlarda COX enzimlerini inhibe edip edemedigini arastirmakta ve bu da agriyi hafifletmeye yardimci olabilmektedir.

Antimikrobiyal
Hucre tabanli calismalarda, kirmizi yonca ozu Clostridium sticklandii bakterisinin buyumesini durdurmus ve oldurmustur. Kirmizi yoncadaki izoflavonlarin sinerjistik etkileri olabilir. Kirmizi yoncanin insanlardaki enfeksiyonlar uzerindeki etkileri bilinmemektedir.

Diger Faydalari
Kirmizi yonca, menopoz semptomlari ve sicak basmasi, mastalji, adet oncesi sendromu, kanseri onleme, hazimsizlik, hiperkolesterolemi, bogmaca, astim ,bronsit ve cinsel yolla bulasan hastaliklar icin oral olarak kullanilan bitkisel bir takviyedir. Kirmizi yonca topikal kullanimi kanser, cilt yaralari, yaniklar, agrili gozler ve egzama dahil kronik cilt hastaliklari icin icerir. Kirmizi yonca onemli olcude tam veya azaltmaz LDL kolesterolu ya artirmak HDL’yi de kadinlar 49-65. Daha fazla calismaya ihtiyac vardir. Kirmizi yonca menopoz semptomlarini azaltmiyor gibi gorunmektedir. Ayrica yararlari icinde sunlarda sayilabilir:
• Kirmizi yonca, genislemis prostatli (BPH) hastalarda gece idrar sIkligini, uluslararasi prostat semptom skorlarini azaltabilir ve yasam kalitesini artirabilir. Kirmizi yonca idrarin akis hizini, prostat boyutunu ve PSA degerlerini etkilememektedir.
• Kirmizi yonca meme kanseri riskini onemli olcude etkilemeyebilir
• Kirmizi yoncanin endometriyal kanser gelisme riski uzerinde herhangi bir etkisi olup olmadigi bilinmemektedir. Daha fazla calismaya ihtiyac vardir.
• On kanitlar, kirmizi yonca kullanan hastalarin% 45’inde meme agrisinda ve hassasiyetinde (mastalji) azalma oldugunu dusundurmektedir.
• Osteoporoz tedavisinde kirmizi yonca bitkisinin yararli etkili olup olmadigini tespit etmek icin daha cok calismaya ihtiyac vardir. Her gun 40 mg izoflavon kemik mineral yogunlugunu arttirmadi
• Kirmizi yoncanin Beebread, Inek Yonca, Cayir Yonca, Mor Yonca, Trefle Des Pres, Trefoil, Trifolium pratense ve Yabani Yonca gibi degisIk marka isimleri altinda satilan formlari mevcuttur:
Kirmizi yonca, vucuttaki ostrojen aktivitesini taklit eden bilesIkler olan izoflavonlar acisindan zengin cicekli bir bitkidir. Kadinlar menopoz semptomlarini azaltmak icin yaygin olarak alsalar da, bu kullanimi destekleyen hicbir kanit yoktur. Ilk calismalar, kirmizi yoncanin menopozdaki kadinlarda ruh halini, sicak basmalari ve kan yaglarini iyilestirme potansiyeline isaret ediyor. Etkinligini ve guvenligini derecelendirmek icin daha fazla kanit gereklidir. Onemli olarak, kirmizi yonca bircok ilacla etkilesime girebilir. Ayrica cocuklarda, emziren veya hamile kadinlarda ve gebe kalmaya calisan insanlarda kullanmak guvenli degildir. Tedaviyi tamamlayici bir yaklasim olarak kullanmadan once uzman bir doktora danisilmasi tavsiye edilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:31.