IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Nisan 2020, 13:16   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Evde COVID-19’’lu Bir Hasta Varsa Diger Kisiler Nasil Guvende Tutulur?

Birlikte yasanilan biri hastaysa ve bunun Covid-19 oldugu dusunuluyorsa o kisilerin yardima ihtiyaclari vardir ama yardim edecek ya da bakim saglayacak sahislarin da hastalanmamasi ya da virusu baskalarina bulastirmamasi icin dikkatli olunmali, gereken tum onlemler alinmalidir. Emin olunamasa bile bazi belirtiler gozleniyorsa koronavirus bulastigi varsayilmalidir. Ates yukselmisse, kuru oksurukten yakiniliyorsa veya belirgin bir sebep olmadan cok yorgun hissediliyorsa, nefes almada sorun, gecmeyen gogus agrisi veya basinc, kafa karisIkligi, dudaklarda veya yuzde mavilik varsa virus bulasmis olmasi olasidir. Daha az yaygin ancak olasi semptomlar arasinda ishal ve aniden koku veya tat alma duyusu kaybi yer almaktadir. Ciddi bir Covid-19 vakasi gelisme riski yuksek olanlar bu semptomlara ozellikle dikkat etmelidir. Ilk olarak, belirtileri bildirmek ve test edilip edilemeyeceklerini sormak icin aile hekimleri, ilce saglik mudurlukleri ya da Alo 184 aranmalidir. Hasta olma olasiligina sahip olan kisi test icin onerilen bir saglik kurulusuna goturulecekse hem hasta hem de hastayla ilgilenen kisi agiz ve burnu iyice kapatan bir tibbi maske kullanmalidir. Ozel aracla gidilmesi gerekiyorsa hava sirkulasyonu icin arabanin cami biraz acik tutulmalidir.

Evde Covid-19 Hastasinin Bakimi
Hemen herkes kendini ve sevdiklerini Covid-19’a neden olan virusun bulasmasindan nasil koruyacaginin temellerini ogrenmis durumdadir. Etkili sosyal uzaklasma, dikkatli el hijyeni, dogrudan temas edilen yuzeylerin dezenfekte edilmesi ve hasta insanlardan uzak durulmasi onemlidir. Tum onlem ve hazirliklara ragmen birlikte yasanilan kisilere virusun bulasmasi olasidir. Tahminler insanlarin % 60 kadarina Covid-19 bulasacagi fakat cogu insanda hastaneye yatmayi gerektirmeyecek kadar hafif ya da orta siddette semptomlar gorulecegi yonundedir. Bu sebeple, aile uyelerinden birine covid-19 teshisi konmus ya da suphe duyulmussa ve evde izole edilerek bakilmasi gerekiyorsa bir bakim plani hazirlanmalidir. Birisi oksurdugu veya hapsirdigi ve kontamine olan yuzeylere temas ettigi zaman virusun kucuk damlaciklar vasitasiyla bulastigi bilindiginden, guvende olmak icin atilabilecek adimlar oldugu bilinmeli ve dikkate alinmalidir. Birlikte yasanilan bir kisinin Covid-19 semptomlari varsa ancak hastaneye ihtiyac duyacak kadar hasta degilse evdeki kisilerden biri destekleyici bakim saglamali fakat kendini de koruyacak onlemler almalidir. Evde bir izolasyon bolgesi olustururken su noktalar goz onunde bulundurulmalidir:
Hastaya ayri bir oda verilmelidir: Hasta kisi mumkunse evdeki digerler kisilerden ayri, kapisi kapatilabilecek bir odada tutulmali ve tuvalete gitmek disinda disari cikmamalidir. Hic kimse bu odada kesinlikle gerekenden fazla zaman gecirmemeli, cocuklar ve evcil hayvanlar disarida kalmalidir. Havanin sirkulasyonunu saglamak icin mumkunse hasta odasinda bir pencere acik tutulmalidir. Ayri oda secenegi yoksa hasta kisi ile diger insanlar arasinda en az 1.8 metre (6 feet) olan bir alan bulunmalidir. Bakimi saglayan kisi birden fazla yatak odasi yoksa hastaya kendi yatak odasini verebilir ve kendisi kanepede ya da bir sisme yatak gibi gecici bir yerde uyuyabilir, boylece oturma odasina, mutfaga ve diger alanlara rahat ulasabilir.
Maske takilmalidir: Mumkunse, hasta olan aile uyesi, diger kisilerin yanindayken yuzune maske takmalidir. Hasta bir kisinin 2-3 adim yakininda oldugunda bakicilar da maske kullanmalidir. Bir maskesi yoksa, hastayla yakin temas suresi kisa tutulmali ( 15 dakikadan daha az) ve hastanin temas etmis oldugu butun yuzeyler uygun sekilde dezenfekte edilmelidir.
Bir yuz maskesi yoksa evde uygun bir kumasla (pamuklu bir tisort, gomlek, tulbent, elektrikli supurgesi torbasi) hazirlanabilir fakat bu tur maskelerin aslinda ne kadar korudugu hala pek fazla bilinmemektedir. Eger evde yapilmissa maskenin takildigi zaman agiz ve burun cevresine duzgunce oturdugundan emin olunmalidir.
Hastaya bir banyo ayrilmalidir: Hasta olmayan kisiler, hasta olanlarla ayni banyoyu kullanmamali, evde iki banyo varsa birisi hastaya ayrilmali ve baska kimsenin kullanmasina izin verilmemelidir. Iki tane yoksa hasta banyoyu kullandiktan sonra dokundugu her yuzey temizlenmelidir. Evde yasayan diger bireyler hasta ciktiktan sonra banyoyu hemen kullanmamali, en az yarim saat havalandirilmasini beklemelidir. Evdeki herkes sifonun cekilmesi sirasinda klozetin kapagini kapatmali ve diskida bulunabilecek olan viral parcaciklarin havada kalmasini engellemek icin eger varsa aspiratoru calistirmalidir.
Semptomlarin takip edilmesine yardim edilmelidir: Vucut sicakligi gunde birkac kez hastaya cok yaklasmadan olculmeli, degerler bir yere yazilmali, eger varsa yeni semptomlarin ne zaman ortaya ciktigi da not edilmelidir. Hastalar gerekiyorsa odalarina hic girilmeden telefonla sIk sIk kontrol edilmelidir cunku hastalik tablosu kotuye dogru hizla degisebilir. Evde takibi yapilan bir kisinin semptomlari kotuye giderse derhal bir saglik ekibi aranmalidir.
Yeterince sivi almalarina yardimci olunmalidir: Hastalar susuz kalmamali, yeterince su ve alkolsuz berrak sivi ictiklerinden emin olunmalidir.
Belirtiler hafifletilmelidir: Hastalara asetaminofen ve ibuprofen gibi ates dusuruculeri ne kadar sIklikla alabilecekleri anlatilmali ve izlenmelidir. Kotu bir oksurukleri varsa hastalara doktorun onerdigi oksuruk ilaci verilmelidir. Herhangi bir ilacin onerilen dozdan daha fazla alinmasina veya ilac alinirken alkol kullanmalarina izin verilmemelidir. Hasta kisinin ne yaptigi ve ilaclarini ne zaman aldigi takip edilmelidir. Doktorlari soylemedikce hastalar kullanmalari gereken diger ilaclari almaya devam etmelidir.
Mesafe korunurken hastalar rahatlatilmali ve eglendirilmelidir: Battaniyelerin, yastiklarin, kitaplarin, dergilerin, bilgisayar veya TV’nin, telefonlarinin ve sarj aletlerinin yataklarina yakin oldugundan emin olunmalidir, boylece bir yardimcinin odaya girip cikmasi gerekmeyecektir. Uyuyabilmeleri icin ev veya daire sessiz tutulmalidir.
Yiyecek konusunda yardimci olunmali ancak mesafe korunmalidir: Ihtiyac duyduklarinda hastaya yiyecek veya icecek goturmek icin kullanilabilecek bir tepsi bulunmalidir. Tabak, bardak, catal, havlu, yatak takimlari ya da diger ev esyalarinin paylasimindan kacinilmalidir.
*Hasta yataktan cikabilirse: Yiyecekleri ve icecekleri tepsiye koyulmali ve oda kapilarinin disina birakilmali ve uzaklasilmalidir. Hasta ya da kontrol altindaki kisi kapiyi acip, tepsiyi alabilir, odalarinda yemek yiyebilir ve sonra tepsiyi kapinin disindaki zemine geri koyabilir, tekrar kapiyi kapatabilir.
*Hasta yataktan kalkamazsa: Odalarina giderken burun ve agzi kapatan bir maske veya bez takilmali ve onlarin da takmasi saglanmalidir. Yiyecekleri ve icecekleri komodine birakilip hemen disari cikilmali ve bir sure sonra tekrar almak icin bir maskeyle iceri girilerek geri alinmalidir. BulasIklar sicak su ve sabunla iyice yikanmalidir. BulasIklara dokunduktan sonra yuze, goze ya da buruna dokunulmamali ve hastanin yedigi veya ictigi herhangi bir seye dokunduktan sonra eller cok iyi yikanmalidir.
Camasirlar ayri tutulmalidir: Hastayla ilgilenecek kisinin ya da diger fertlerin giysileri hastaya ayrilacak odada ise oradan cikarilmalidir. Bulundugu odada degilse hastanin giysi ve pijamalari getirilmelidir. Kirlenmis giysileri, havlulari, yastik kilifi, carsaf ve nevresimleri koymak icin hasta odasinda bir sepet veya canta bulunmali ve doldugunda kapinin disina koymasi istenmeli veya almak icin odaya girildiginde mutlaka maske takilmalidir. Mumkun oldugunca kirli camasirlar tutulurken bir defa kullanilan eldivenler giyilmeli, kirli camasirlar vucuttan uzak tutulmalidir. Eldivenler cikarildiktan sonra ellerin temizlenmesi unutulmamalidir. Hastanin kiyafetleri, havlulari ve yatak carsafi, yastik kilifi gibi esyalari diger kisilerin esyalarindan ayri yikanmalidir.
Temizlige onem verilmelidir: Hasta kisinin hastaliginin ilk asamalarinda veya belirtiler gelistirmeden once bulasici olduklarinda dokunduklari tum yuksek temasli yuzeyler her gun temizlenmelidir. Buna masalar, sert sandalyeler, kapi kollari, elektrik dugmeleri, banyo armaturleri, uzaktan kumandalar, dolap ve buzdolaplarindaki tutamaklar, komodinler, calisma masalari, bilgisayar klavyeleri ve fareleri, tabletleri telefonlar, uzerinde diski, kan ya da vucut sivilari bulunma ihtimali olan tuvalet ve lavabo gibi yuzeyler ve daha fazlasi dahildir. Hastanin odasinda izole edilmeden onceki gunlerde giydigi veya kullandigi seyler yikanmalidir. Hasta olan birinin evdeki herhangi bir evcil hayvanla etkilesim halinde olmasi ya da onlarla ilgilenmesi sakincalidir. Kullanilmis tum tek kullanimlik eldivenler, yuz maskeleri ve kontamine urunler diger atiklar ile birlikte atilmadan once bir torbaya yerlestirilmeli ve agzi sIkica baglanmalidir.
Ev iyi havalandirilmalidir: Evde paylasilan salon, oda gibi alanlarin acik pencereyle veya klima ile hava sirkulasyonu saglanmalidir. Hava filtrelerinden de yararlanilabilir. Virusler dusuk nemli ortamlarda uzun sure yasayabildigi icin yasanilan ortamlar nemlendirilmeli, nem % 40 ila 60 arasi olacak sekilde ayarlanmalidir.
Ziyaretci kabul edilmemelidir: Zaten misafir ya da evde calisan kisiler olmamalidir. Hastaya bakan kisinin ya da evdeki diger uyelerin birini gormesi gerekiyorsa bu tercihen evin disinda, acik havada olmali ve en az birkac adim uzakta durulmalidir.
Baglantida kalmak icin teknoloji kullanilmalidir: Ayni evde yasaniyorsa Covid-19 oldugu dusunulen bireyler fiziksel ve duygusal olarak desteklenmelidir. Yan odada biriyle goruntulu sohbet veya sesli arama yapmak garip gorunebilir ancak hasta kisinin cocuklariyla veya evcil hayvanlariyla ve evdeki diger insanlarla gorusmesi duygusal acidan ona iyi gelir. Akrabalari, arkadaslari, is arkadaslari dahil olmak uzere baskalariyla da telefon veya e-posta yoluyla baglanti kurmasi, iletisimde kalmasi saglanmalidir. Bu, bir odada hasta olmanin ve sIkisip kalmanin korkunclugunu azaltabilir. Hasta bir kisiye bakanlar onlemleri kendisi icin de uygulamali ve kendi sagligini izlemeli, ev uyelerinin tumu duygusal sagligina dikkat etmelidir.
Evde kalinmalidir: Hastayla ilgilenenler ve evdeki diger kisiler Covid-19’a sahibi olan veya olabilecek biriyle temasa gecerse belirtiler olmasa bile virus bulundurabilir. Calisan kisiler is yerlerinde patronlarina evde belirtileri olan birisinin oldugunu soylemeli, calismaya devam edip etmeyecegini veya maske takarak devam edip edemeyecegini ogrenmelidir. Mumkun oldugunca evde kalinmali, alisverise gidilecekse maske veya esarpla agiz, burun kapatilmali, disarida az kalinmalidir. Varsa, restoranlardan ve marketlerden teslimat siparisi verilmelidir. Bir avlu, bahce, veranda, balkon veya sundurma varsa, acik havada almak icin orada zaman gecirilmeli fakat bir baskasindan uzak durulmalidir.
Yardim istemekten cekinilmemelidir: Birisi hasta oldugunda arkadaslarinin, komsularinin ve ailede birlikte yasanilan diger kisilerin bunu bilmesinden cekinilmemeli hatta destekleri ve gerekiyorsa yardimlari istenmelidir. Sosyal medyadan ilan edilmese de en azindan guvenilebilecek birkac kisiye soylenmelidir. Yardim etmesi istenen kisiler dis dunyadan ihtiyac duyulan malzemeleri getirebilir ve bunlari kapiya birakabilir veya eve gonderebilir. Covid-19 bakicilarinin da duygusal destege ve dis baglantiya ihtiyac duyulabilecegi unutulmamalidir. Yayilmasiyla mucadele ederken ve hastalara bakmak icin calisirken herkes bir sekilde virusten etkilenmektedir ancak kisilerin birbirleriyle guvenli yollarla baglanti kurmasi bu durumla basa cikilmasina yardimci olabilir.
Daha iyi olduktan sonra: Test edilmis olsun ya da olmasin, Covid-19 olan biri, semptomlarinin baslamasindan sonra en az 7 gun evde kalmali ve baskalarindan uzak durmalidir. Disari tekrar cikmadan once uc gun boyunca ilac kullanmaksizin ates normal olmali, oksuruk veya nefes darligi ortadan kalkmalidir. Daha sonra, tum sert yuzeyleri silmek, battaniyeler de dahil olmak uzere yatak takimlarini yikamak ve elektrik supurgesiyle supurmek dahil olmak uzere hasta odasinin kapsamli bir sekilde temizlenmesi gerekir.
Hasta bir kisinin bakimini ustlenmek onemli bir sorumluluk oldugu icin bakim saglayan kisinin de kendine bakmasi cok onemlidir. Saglikli secimler yapilmali ve vucuda dikkat edilmelidir. Bakimi yapan kiside veya evdeki diger kisilerde semptom gelismeye baslarsa, vakit kaybetmeden saglik ekibiyle temasa gecilmelidir.



Ciddi Hastalik Riski Yuksek Olanlar
Yuksek risk altindaki kisiler, ozellikle yasli yetiskinler ve altta yatan ciddi bir saglik durumlari olanlar icin ek onlemler alinmalidir. Bu baglamda evde kalinmali, kalabaliktan uzak durulmalidir. Evde kalmak gerektiginde birkac haftalik ilaclara ve malzemelere erisilebildiginden emin olunmalidir. Disarida olunacaksa hasta olanlardan uzak durulmali ve baskalariyla yakin temasi sinirlandirilmali, iyi bir el hijyeni uygulanmalidir.

Yalniz Yasayanlara da Destek Olunmalidir
Yakinda ya da ayni apartmanda yalniz yasayan ve semptomlari olan birinin varligi biliniyorsa ne yapilabilecegi sorulmalidir cunku evlerine girilmeden de bazi konularda yardimci olunabilir. Hasta ve yalniz kisiler telefonla ya da mesajla sIk sIk kontrol edilmeli ve rahat etmelerine yardimci olmak icin yiyecek, ilac veya baska ihtiyaclarinin eve getirilmesi onerilmelidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:51.