IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Nisan 2020, 13:17   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Besin (Beslenme) Mayasi ve Besin Degeri

Lezzetli olarak ttanimlanan pisirme maddesi temel besin maddeleri ve bagirsak dostu bir lif icermektedir. BagisIklik sistemini desteklemektedir ve enerjiyi artirmaktadir, ancak herkes icin uygun degildir. Bu yazida beslenme mayasinin artilari ve eksileri, dogru urunu nasil secilecegi ve bundan en iyi sekilde nasil yararlanabilecegi hakkinda bilgiler er almaktadir.

Beslenme Mayasi Nedir?
Hippi tozu
Nooch veya hippi tozu olarak da bilinen beslenme mayasi, besin degeri inanilmaz, tek hucreli bir mantardir. Maya tipi bira olan Saccharomyces cerevisiae’den yapilmaktadir ve yemek pisirmede kullanilmaktadir. Ureticiler tarafindan S. Cerevisiae buyutulur, isi kullanarak etkisiz hale getirilir ve nihai urunu elde etmek icin kurutulur. Hedeflenen besin degeri ve ozellikleri icin ozel maya turleri secebilmekte ve kulturlenebilmektedir. Beslenme mayasi, ozellikle peynir yerine kullanilan vegan yemeklerde populer bir pisirme maddesidir. Ayni zamanda bagisIkligi, enerji seviyelerini ve temel besin maddelerini alimini artirmak icin de kullanilmaktadir.

Beslenme Gercekleri
Beslenme mayasi yuksek kalitede protein, lif, B vitaminleri ve mineraller uretmektedir. Ayrica, pudra sekeri ve kolesterol icermeyen servis basina sadece 60 kalori (kcal) bulunmaktadir. Beslenme mayasi yuksek kaliteli protein, lif, B vitaminleri ve mineralleri uretmektedir. Ayrica pudra sekeri ve kolesterol olmadan porsiyon basina sadece 60 kalori (kcal) icermektedir. Takviye edilmis ve mayalanmamis olarak iki cesit beslenme mayasi bulunmaktadir. Guclendirilmis urunler genellikle ek B12 vitamini, folat ve diger B vitaminlerini icermektedir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Tiamin (B1)
• Riboflavin (B2)
• Niasin (B3)
• Piridoksin (B6)
Besin degeri
Tablo 1: Guclendirilmis Beslenme Mayasi – Besin Degeri
Makro besinler 100 g Porsiyon Basina (15 g)
Protein 53.33 g 8 g
Lipitler (yag) 3.33 g 0.5 g
Kolesterol / /
Karbonhidrat 33.33 g 5 g
Lif 20 g 3 g
Sekerler / /
Mineraller 100 g Porsiyon Basina (15 g)
Cinko, Zn 18.75 mg 3 mg
Demir, Fe 4.80 mg 0.72 mg
Potasyum, K 1760 mg 264 mg
B Vitaminleri * 100 g Porsiyon Basina (15 g)
Tiamin (B1) 79 mg 11.85
Folat (B9) 7200 mcg 1080 mcg
Niasin (B3) 306.67 mg 46 mg
B6 Vitamini 39.33 mg 5.9 mg
B12 vitamini 117.33 mcg 17.6 mcg
* Ureticiye bagli (tahkimat)
B12 vitamini
Bircok vegan, diyetlerini B12 vitamini ile desteklemek icin beslenme mayasi kullanmaktadir. Bununla birlikte, mayalar dogal olarak bu vitamini icermemektedir. Vucut biyolojik aktiviteye sahip olmayan B12 vitamini uretmektedir. Bu diger aktif B12 formlariyla rekabet edebilmektedir ve potansiyel olarak kotulesen B12 eksIkligi anlamina gelmektedir. B12 eklenmis takviye edilmis urunler, bu vitaminin alimini artirmaktadir. Tek B12 kaynagi olarak beslenme mayasina guveniliyorsa, gunluk ihtiyaci karsilayacak takviyeli bir urun kullanildigindan emin olunmalidir. 49 vegan uzerinde yapilan bir calismada, takviye edilmis besin mayasi, B12 vitamin durumunu iyilestirmistir.
Folat
Firincilar tarafindan kullanilan S. cerevisiae, dogal olarak tetrahidrofolat ve 5-metiltetrahidrofolat (aktif form) formunda folat bakimindan zengindir. Beslenme mayasinin bu formlarda da folat icermesi muhtemeldir. Dogal folat icerigi buyume kosullarina baglidir ve urunler arasinda farklilik gostermektedir. Bir beslenme mayasi urununun yeterli folat icerdigini varsaymadan once beslenme etiketleri her zaman kontrol edilmelidir. Guclendirilmis maya, bazilari folat aktivasyonunu onleyen MTHFR mutasyonlari olan kisiler icin uygun olmayan sentetik folat formlari icermektedir.

Diger Besinler
Bazi takviyeler beslenme mayasi bakimindan zengindir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Mannan-oligosakaritler (MOS)
• Beta-glukanlar
• Nikotinamid ribozid
• Diyet nukleotidleri
Bu besinler, bagirsak sagligini ve bagisIklik sistemini desteklemektedir ve bir dizi beslenme mayasi yararina katkida bulunmaktadirlar. Buyume yontemine ve kosullarina bagli olarak, beslenme mayasi sunlari da icerebilir:
• Krom
• Selenyum
• Glutatyon
Bununla birlikte beslenme mayasi protein, mineral, B vitaminleri ve prebiyotikler bakimindan zengindir. Ayni zamanda bagisIklik arttirici beta-glukanlar icermektedir. Ayrica guclendirilmis urunlerde genellikle B12 vitamini ve folat eklenmektedir.

Beslenme Mayasi Tehlikeleri
S. cerevisiae’nin mantar toksinlerini baglama potansiyeli iki ucu keskin bir kilictir. Analiz edilen 46 maya takviyesinden neredeyse % 90’i, bobreklere zarar verebilecek olan okratoksin A ile kirlenmistir. Yukaridaki calisma bira mayasi takviyelerini test etmistir, ancak ayni tehdit, her ikisi de aktif olmayan S. cerevisiae icerdikleri icin besin mayasi icin de gecerlidir. Kirlenmis mayayi onlemek icin, saygin markalardan laboratuvarda test edilmis urunler secildiginden emin olunmalidir. Mayalara ve kuflere alerjisi olan kisilerin besin mayalarini atlamalari gerekmektedir. Ayrica atopik dermatiti (bir ekzema tipi) olanlar da mayalara karsi toleranssiz olabilmektedirler.
Bobrek tasi veya gut varsa, tum mayalardan kacinilmalidir. Urik asit ve prekursoru, purin degeri yuksektir, bu durumu kotulestirebilmektedir. Bira, ekmek, sarap ve peynir gibi maya fermente urun alimi sinirlandirilmaya calisilmalidir. Bazi arastirmacilar beyinde uyarici bir norotransmiter gorevi goren beslenme mayasindaki yuksek glutamat seviyeleri hakkinda uyarmislardir. Bununla birlikte, hicbir calismada saglikli bireylerde glutamatin neden oldugu beslenme mayasinin zararli etkileri bulunamamistir. Kisi glutamat’a duyarli oldugundan supheleniyorsa, beslenme mayasindan kacinmalidir. Bununla birlikte maya alerjileri, bobrek taslari veya gut olan kisiler beslenme mayasindan uzak durmalidir. Digerleri mantar toksinleriyle kontaminasyonu onlemek icin laboratuvarda test edilmis urunleri secmelidir.

Kandida Enfeksiyonlari
Candida enfeksiyonu olan kisiler icin beslenme mayasinin guvenligi ile ilgili kamu endisesi bulunmaktadir. Beslenme mayasi, enfeksiyonlara neden olmayan ya da kotulestiren aktif olmayan (oldurulmus) S. cerevisiae icermektedir. Ote yandan, fermantasyon veya probiyotik etkiler icin kullanilan aktif mayalar, kandida veya zayif bagisIklik sistemi olan kisilerde enfeksiyonlara neden olmaktadir.

Gluten Hassasiyeti
Beslenme mayasi gluten icermemektedir, ancak colyak hastaligi (gluten intoleransi) veya Crohn hastaligi olan kisilerde S. cerevisiae antikorlari bulunmaktadir. Maya bazli urunler bu hastalarda semptomlari daha da kotulestirmektedir. Colyak olmayan gluten duyarliligi olan kisilerde S. cerevisiae’nin guvenligini arastiran hicbir calisma bulunmamaktadir.



Ilaclar ve Genler
Bir MTHFR polimorfizmi C677T olan kisiler (rs1801133) folik asidi (B9 vitamini) etkin metil folata donusturemezler. Bu nedenle sentetik folik asitle takviye edilmis besin mayalarindan kacinmalari gerekmektedir. Tatlandirilmamis beslenme mayasi metil-folat icermektedir, vucudun daha iyi bir sekilde kullanabilecegi aktif formlar bulunmaktadir. Mayalar, tiramin acisindan da yuksektir ve bu da, depresyon icin ongorulen bir ilac sinifi olan monoamin oksidaz inhibitorleriyle (MAOI) etkilesime girmektedir. MAOI’ler uzerindeki beslenme mayalarini ve diger tiramin bakimindan zengin yiyecekleri atlamalidir.

Beslenme Mayasi Nasil Kullanilir?
Beslenme mayasi populer bir pisirme maddesidir. Bir olarak kullanabilir peynir yerine iliskin bir vegan dostu sosu yapmak icin cesitli tariflerde bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Risotto
• Makarna
• Patlamis misir
• Mac ve peynir
• Mantarlar
• Patates puresi
• Sifreli tofu
Genellikle pul halinde olmaktadir, ancak ayni zamanda besin mayasi ile kullanima hazir baharatlari da bulunmaktadir. Ek olarak kullanmak isteyenler tabletleri tercih edebilir, ancak cok daha kucuk miktarlar da fayda saglamaktadirlar.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:50.