IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2020, 12:25   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronavirus ile Mucadelede Astragalus Yardimci Olabilir mi?

Astragalus bitkisinin koku, geleneksel Cin tibbinda enfeksiyonlarla savasmak gibi bircok durum icin yaygin olarak kullanilmaktadir. Bu nedenle astragalus, devam eden COVID-19 virus salgini nedeniyle son zamanlarda biraz ilgi gormustur. Bu makale de astragalus bitkisinin koronavirus salgininda faydali olup olmayacagina dair bilgiler yer almaktadir.
Oncelikle bu makalenin bilgilendirme amacli oldugunu belirtmek gerekir. Mevcut koronavirus salgini halen devam eden bir olgu oldugu icin yeni bilgiler meydana ciktikca bazi ayrintilar degisebilir. Genel olarak, COVID-19’a karsi alabilecek en iyi onleyici tedbirler, el yikama, sosyal mesafeler ve yuze dokunmaktan kacinmak gibi temel standart tedbirlerdir.

Astragalus’un COVID-19 Pandemisinde Rolu Var mi?
Astragalus koku, Huang Qi olarak bilinen geleneksel Cin tibbinda yaygin olarak kullanilir. Astragalus ile takviye, bu iddialari desteklemek icin yuksek kaliteli arastirmalarin sinirli olmasina ragmen, bir dizi saglik durumuna yardimci oldugu iddia edilmektedir. Astragalus, bazi calismalara gore, bagisIklik sistemini gelistirme, bazi enfeksiyonlarla savasmaya yardimci olma ve akciger fonksiyonlarini iyilestirme potansiyeli nedeniyle son zamanlarda daha fazla ilgi gormustur. Acik olmak gerekirse, su anda astragalus’un yeni koronavirus uzerinde herhangi bir etkisi olduguna dair hicbir kanit yoktur.
Bununla birlikte astragalus, gelecekteki arastirma cabalarini COVID-19 pandemisine yonlendirmeye yardimci olabilecek diger solunum yolu enfeksiyonu tiplerinde arastirilmistir. Bu yazida astragalusun bagisIklik sistemi ve enfeksiyonlar uzerindeki etkisini arastirmaktadir. Astragalus bagisIklik sistemini destekleyebilir ve potansiyel olarak bazi enfeksiyonlara karsi savasmaya yardimci olabilir, ancak koronavirusu tedavi edebilecegine veya onleyebilecegine dair bir kanit yoktur.

Astragalus BagisIklik Sistemine Nasil Yardimci Olur?
Astragalus, saglik yararlarindan muhtemelen sorumlu olan birkac aktif bilesIk icerir. Polisakkaritler astragalustaki en onemli bilesIklerdir ve bu bitkinin antiviral ve antienflamatuar ozelliklerinden sorumludurlar. Bu polisakkaritlerin TNF-a , IL-6 ve IL-8 gibi enflamatuar sitokinlerin azaltilmasi gibi bircok etkisi vardir. Astragalusta bulunan diger aktif bilesIkler arasinda kolesterolu dusurebilen ve bagisIklik sistemini guclendirebilen saponinler ile antioksidatif ozelliklere sahip flavonoidler bulunur.

Dogal Bir Antiviral Olarak Astragalus
Solunum yolu enfeksiyonlari
Bircok calisma astragalus icindeki bilesenlerin, sinusleri, bogazi, hava yollarini veya akcigerleri etkileyen solunum yolu enfeksiyonlarina karsi antiviral etkileri olabilecegini dusundurmektedir. Ornegin, iki calismanin bilimsel bir incelemesi, astragalusun, enfeksiyonlara duyarliligi artirabilecek bir tur bobrek bozuklugu olan nefrotik sendromlu cocuklarda solunum yolu enfeksiyonu insidansini azaltabilecegi sonucuna varmistir.
Bununla birlikte, mevcut tum arastirmalari arastiran bir baska bilimsel derleme, solunum yolu enfeksiyonlari icin astragalus kullanimini destekleyen herhangi bir guclu klinik calismayi tanimlayamamistir. Hayvan ve hucre calismalarina gore, astragalus hayvanlarda bazi ek enfeksiyon turlerine karsi antiviral aktiviteye sahip olabilir, ornegin:
• Kus Bulasici Bronsit Virusu
• Kus Gribi Virusu (H9N2)
• Influenza Virusu (H1N1)
• Domuz sirovirusu tip 2 (PCV2)
Yukarida belirtilen viruslerin hepsinin mevcut koronavirus salgindan farkli oldugunu belirtmek onemlidir. Astragalus, insanlarda solunum yolu enfeksiyonlarina karsi karisIk sonuclar gosterdi, ancak yeni koronavirus uzerindeki etkisi henuz test edilmememistir.

Asi Verimliligini Artirma
Ilginc bir sekilde, astragalus enfeksiyonlara karsi korumayi potansiyel olarak artirabilecek bazi asilarin etkinligini artirmaya yardimci olabilir. Cesitli hayvan calismalarina gore, astragalus, asagidaki hastaliklar icin asilarin aktivitesini artirabilir:
• Kus Bulasici Bronsit
• Newcastle Hastaligi
• Bulasici Bursal Hastalik Virusu
• Ayak ve Agiz Hastaligi Virusu
Hicbir calisma astragalusun insan asilari uzerindeki etkisini arastirmamistir, ancak gelecekteki arastirmalar icin potansiyel bir ilgi alani olmaya devam etmektedir. Astragalus, hayvanlarda asilarin etkinligini arttiriyor gibi gorunmesine ragmen, bu etki henuz insanlarda incelenmemistir.

Astragalus ve Akciger Sagligi
Astragalus, oncelikle hava yolu inflamasyonunu azaltarak ve akciger bozukluklarinin neden oldugu doku hasarina karsi koruyarak akciger fonksiyonunu iyilestirmeye yardimci olabilir.Bir bilimsel derleme, astragalus iceren diger 2 bitkisel ilacla birlikte Yupingfeng formulunun etkilerini incelenmistir. Toplam 660 KOAH hastasini iceren 9 calismayi analiz ettikten sonra, arastirmanin arastirmacilari cogu calismanin kalitesi dusuk olmasina ragmen Yupingfeng’in akciger fonksiyonunu iyilestirebilecegi sonucuna varmislardi.
Aksine, 85 astimli cocuk uzerinde yapilan randomize bir calisma, astragalus iceren bir kombinasyon urununun astim semptomlari icin plasebodan daha etkili olmadigini bulmustur. Insan calismalari karisIk sonuclar gosterse de, astragalus fare calismalarinda oldukca etkilidir. Astragalus, KOAH, astim ve alerjik reaksiyonlari olan farelerde akciger hasarina ve azalmis hava yolu inflamasyonuna karsi koruma saglamistir. Fare calismalari astragalusun KOAH veya astimi olanlarda akciger fonksiyonunu iyilestirebilecegini, ancak insanlarda arastirmalarin sinirli oldugunu gostermektedir.

Dozaj
Astragalus almadan once kesinlikle bir saglik uzmanina danisilmalidir cunku mevcut ilaclar veya saglik durumlari ile ciddi etkilesimler yasanabilir. Astragalus FDA tarafindan herhangi bir durum icin onaylanmadigindan resmi bir doz yoktur. Bir klinik calismada, ciddi bir guvenlik kaygisi olmadan 6 aya kadar 15 gram ham astragalusa esdeger 2.25 gram astragalus granulu kullanilmistir. Astragalus bircok farkli formda mevcuttur ve cesitli sekillerde hazirlanabilir.

Onlemler
Astragalus genellikle cogu yetiskin icin guvenli kabul edilir. En sIk bildirilen yan etkiler ishal ve mideyle ilgili diger hafif yan etkilerdir. Astragalus’un bagisIklik sistemini baskilayan ilaclarla etkilesime girdigi gosterilmistir. Bu tur ilaclari kullananlar astragalus almamalidir. Ayrica kan sekeri seviyelerini ve kan basincini etkileyebilir ve bu nedenle bu durumlar icin potansiyel olarak ilaclarla etkilesime girebilir.
Astragalus, cesitli rahatsizliklar icin kullanildigi geleneksel Cin tibbinda sIklikla kullanilan buyuk bir bitki turu grubunun adidir. Astragalus’un onerilen bir yarari, enfeksiyonlarla savasmaya ve akciger sagligini iyilestirmeye yardimci olma potansiyelidir. Hayvan calismalari umut verici kanitlar gosterse de, insanlarda yapilan sinirli arastirma karisIk sonuclar vermistir. Simdilik, COVID-19’a karsi alinabilecek en iyi onleyici tedbirler, sosyal uzaklasma, el yikama ve yuze dokunmaktan kacinmayi iceren standart onlemlerdir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:41.