IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Mart 2020, 12:24   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronavirus testi nasil yapiliyor? Sonuc ne kadar surede cikiyor?

Koronavirusten korunmanin onemine vurgu yapildigi su gunlerde, koronavirus ile ilgili kafanizdaki sorulari yanitlamaya, konu hakkinda detayli bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? Iste koronavirus testi, korunma yollari ve koronavirusun griple arasinda fark ve daha fazlasina dair merak edilenler.

Koronavirus’ten korunma yollarindan hastaligin bulasiciligina, Koronavirus testinden dezenfektan ve kolonyalara, tuzlu su ile gargaradan maske ve eldiven kullanimina kadar salginla ilgili pek cok konu son gunlerde haberleri ve sosyal medyayi mesgul ediyor. Anadolu Saglik Merkezi Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Melda Ozdamar, Koronavirus ile ilgili A’dan Z’ye tum konularla ilgili aciklamalarda bulundu...


KORONAVIRUS TESTI NEDIR?
Yeni Koronavirus icin virusun «RNA» dedigimiz yapisina molekuler yontemlerle bakabildigimiz testler var. Yeni Koronavirus testi, Halk Sagligi Genel Mudurlugu Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarinda ve sayisi aratarak devam eden belirlenmis Halk Sagligi Laboratuvarlarinda yapilmaktadir. Testin sonuclanmasi zaman aldigindan testi yaptiran kisinin izolasyon kurallarina uyarak test sonuclarini beklemesi gerekiyor. Yani test edip, duruma gore tedavi, takip ama en onemlisi izolasyon yapmak lazim.

KORONAVIRUS TESTI NASIL YAPTIRILIYOR?
Testi yapan kisiler, cok ozel sartlarda, ozel kisisel koruyucu ekipman giyerek, sIki onlemler altinda yapmasi gerekiyor. Burundan ve/veya genizden suruntu cubuklariyla alinan ornekler, kapali ortamlarda, cok dikkatli bir sekilde tasinip laboratuvarda test ediliyor.

KORONAVIRUS TEST SONUCU NE ZAMAN CIKIYOR?
Test, ilgili hekim karar verdigi andan itibaren 7/24 calisan referans merkezlerine gonderilir, en erken 36 saatte sonuclaniyor.


KORONAVIRUS TESTI KESIN TANI KOYUYOR MU?
Bahsettigimiz gibi cok fazla bilesen var laboratuvar asamalarinda. Testlerle ilgili halkimiz tarafindan hicbir guvensizlik olmasin, kanita dayalidir ve test sayisi arttirilarak devam edecektir.

TESTI NERELERDE YAPTIRABILIYORUZ?
Ates, oksuruk gibi belirtiler oldugunda mutlaka bir saglik kurulusuna basvurulmasi gerekiyor.

BU TESTIN YAPILMASI ICIN HANGI BELIRTILERIN OLMASI LAZIM?
Kisinin eger sIkayeti varsa, belli bir yas uzerindeyse veya bilinen bir koronavirus hastasi ile temasi var ise hastaneye basvurmasi gerekiyor.

KORONAVIRUSTEN SUPHE EDENLER NE YAPMALI?
14 gun evde kalmayi ve 14 kurali unutmamak gerekiyor bu surecte. Oksuren veya atesi olan birisiyle temasiniz olduysa veya sizde ates, oksuruk, kirginlik, nefes almada sIkinti oluyorsa bir saglik kurulusuna gidilmeli. Butun esyalarini ayirarak evde, odalarinda oturmalilar, ev hapsine donusturmeliler. Bu bulasma zincirini engellememiz gerekiyor. Hele ki cevrenizde akciger hastaligi olan, astim, kalp hastaligi, seker hastaligi veya altta yatan baska hastaliklara sahip olan eriskin ya da cocuk varsa. Biz iyi olsak da onlarla temasimizla bu hastaligi agir gecirmelerine yol acabiliriz.

BU SURECTE INSANLARLA NE KADAR MESAFEDE OLMAMIZ GEREKIYOR?
Bu yuzden toplu tasimalar, sosyal aktiviteler, dugunler, spor musabakalari gibi bircok etkinlik iptal edildi. Cok yakin mesafede kisa sure bile bulunmamaniz, el temaslari, tokalasma, sarilma gibi durumlari engellemeniz gerekiyor.


AILELER EVDE KARANTINAYA NASIL DIKKAT ETMELIDIR?
Esyalarinin hepsi, temas edilen her seyi ayirmamiz gerekiyor. Evin icerisinde cocuklarimiza, esimize bu durumu anlatarak onlemlerimizi almamiz gerekiyor.

KARANTINA VEYA IZOLASYONA ALINAN EVDE HERKES AYRI AYRI ODALARDA MI KALMALI?
Izolasyona alinmasi gereken kisinin odadan disari ciktiginda ya da aile ici temaslarinda tibbi maske takmasi gerekiyor. Kirlendigini dusundugu andan itibaren o maskeyi atip yenisini takmasi gerekiyor.

ELLER NASIL YIKANMALI?
Ozellikle cocuklara el yikama aliskanligi kazandirmak onemli. El yikamadaki onemli ayrinti suresidir.

ELDIVEN KORONAVIRUSTEN KORUR MU?
Eldiven takmadan once veya taktiktan sonra da ellerimizi yikamamiz gerekiyor. Saglik merkezleri disinda, ev ve is yeri gibi gunluk kullanimda su ve sabun ile yikamaya tercih edilmemeli.

Ancak elinize kolonyayi doktukten sonra elimizin her yerini ovusturup kurutmaliyiz.

EL DEZENFEKTANLARI KORONAVIRUSTEN KORUR MU?
Evet, kolonyada oldugu gibi el dezenfektanlari da elimizin her yuzeyini ovusturup kuruttugumuzda korur.

GRIP ASISI KORONAVIRUSTEN KORUR MU?
Grip asisinin mevsim basinda yapilmasi gerekiyor. Bu asi gripten korur ancak Koronavirus’ten korumuyor. Koronavirus asisi gelistirildiginde ozellikle risk grubundaki insanlarin bu asiyi yaptirmalari cok onemli olacaktir. Yaz mevsiminde Koronavirus’un azalacagi soyleniyor. Tahminler azalacagi yonunde ancak henuz bunu net bilmiyoruz.


Oncelikle kalabalik toplanti ortamlarinin ve buyuk konferanslarin iptal edilmis olmasi gerekiyor. Eller ile agiz ve yuze dokunulmamasi gerekiyor. En onemlisi de supheli biri ile temas varsa veya bir seyahat sonrasi ya da bu enfeksiyonu gecirdigini bildigimiz birinin yakinlariyla temas edildiyse baskalarina bulastirmamak icin kendimizi ev izolasyonuna almamiz gerekiyor.

Bu donem tokalasmayi kesinlikle birakmak gerekiyor. Tum kurumlar atesi olan ve oksuren kisilerin ise gelmemeleri konusunda uyarilari zaten yapiyor. El dezenfektanlarinin ilgili yerlere yerlestirilmesi de onemli. Tuvalet ve yemekhanelerde temasin cok olacagi bolumlere dikkat edilerek duzenlenmesi gerekiyor. Gerekli durumlarda eldiven ve tibbi maske kullanilmali.

KORONAVIRUSUN GRIPTEN FARKI NE?
Gripte kirginlik, burun akintisi gibi bulgular erken basliyor ve biz hastaligi erken anlayabiliyoruz. Koronavirus’te ise belirtiler ani baslayan ates ve kuru oksuruk seklinde ve kotulesme olacaksa da aniden agirlasiyor hastalar. Bulas hizini azaltarak, salgini yaymaya calismak ve saglik hizmetinin devamliligini saglayabilmek tum cabamiz.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:57.