IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 27 Mart 2020, 12:14   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bazi Kisiler Koronaviruse Neden Daha Fazla Duyarlidir? (ACE2)

COVID-19’a neden olan yeni koronavirusun, ACE2 proteini kullanilarak konakci hucreleri istila ettigi gorulmektedir. ACE2’deki varyantlar hastaliga yatkinligi etkileyebilir mi? Bu yazi bilgilendirme amaclidir, mevcut koronavirus salgini devam eden bir olaydir ve yeni bilgiler ortaya ciktikca bazi ayrintilar degisebilir. Buradaki bilgilerin hicbiri tibbi tavsiye olarak alinmamalidir. Herhangi bir enfeksiyon olabileceginden supheleniliyorsa, derhal tibbi yardim alinmalidir.

COVID-19 Nedir?
Daha iyi COVID-19 olarak bilinen mevcut koronavirus hastaligi salgini, SARS-CoV-2 (onceden 2019-nCoV olarak biliniyordu) adli bir virusun neden oldugu bir hastaliktir. Maruz kaldiktan iki ila on dort gun sonra semptomlar ortaya cikabilir. Bunlardan en yaygin olanlari ates, oksuruk ve nefes darligidir. Genel ele alinirsa, COVID-19 vakalarinin buyuk cogunlugu hafif hatta asemptomatiktir.
Bununla birlikte, Cin merkezlerinden alinan on verilere gore, vakalarin yaklasIk % 14’u agir kabul edilir ve vakalarin % 5’i kritik hastaliklara neden olmaktadir. Dunya Saglik Orgutu, dunya capinda COVID-19 vakalarinin yaklasIk % 3,4’unun olumle sonuclandigini tahmin etmektedir.

Bazi Saglik Kosullari ve Kisisel Ozellikler Koronavirus Riskini Yukseltir mi?
Koronavirus hakkinda deneyim kazanirken muhtemelen Dunya saglik orgutunun verdigi tahminler degisecektir. Fakat orfada bir gercek vardir ki o da; COVID-19’un belirli insan kitlelerini farkli sekilde etkileyebildigidir. Yapilan ilk arastirmalar cografi konum, yas, cinsiyet ve altta yatan baska saglik problemlerinin COVID-19’un duyarliligini ve siddetini etkileyebilecegini yonundedir. Genetigin hastalik siddetinde rol oynayabilecegine dair bazi kanitlar da vardir. Daha spesifik olarak, ACE2 geninin koronavirus ile onemli etkilesimleri oldugu gorulmektedir. COVID-19, yeni bir koronavirus olan SARS-CoV-2’nin neden oldugu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bazi enfeksiyonlar tamamen asemptomatikken, bazilari hastaneye yatmayi gerektirir ve hatta olumcul olabilir. Genetik farkliliklar bu farkli sonuclarin bazilarini aciklayabilir.

ACE2 Reseptoru Nedir?
ACE2 anjiyotensin donusturucu enzim 2 gen kodlari (bir protein de ACE2 kisaltilmistir), akciger dahil olmak uzere bircok dokuda, hucre zari boyunca oturur bir proteindir. Normal sartlar altinda, anjiyotensin II’yi (kan damarlarini daraltan) anjiyotensin 1-7’ye (kan damarlarini rahatlatan) donusturerek kan basincini dusurmeye yardimci olmaktadir.
COVID-19’a neden olan virus, koronavirus ailesindeki diger bazi patojenler gibi, ACE2 proteinini hucreye girmesi icin kacirir. Bu nedenle, arastirmacilar su anda COEID-19 icin potansiyel tedaviler olarak ACE2’yi hedefleyen ilaclari arastirmaktadir, ancak su ana kadar hicbiri gelistirilmemistir. Ayrica, bazi arastirmacilar, yuksek tansiyon icin ilac alan kisilerin (ozellikle ACE inhibitorleri ve ARB’ler), bu ilaclarin ACE2 proteinin ekspresyonunu arttirdigi icin daha yuksek ciddi enfeksiyon riski altinda olabilecegi konusunda uyarmistir. Hicbir kosulda, doktorun onerisi olmadan ilaclar kesilmemelidir. ACE2 reseptoru, akcigerler dahil bircok dokuda hucre zarinda oturan bir proteindir. COVID-19 virusu, konakci hucreyi istila etmek icin ACE2 kullanir ve bu proteini potansiyel tedaviler icin bir hedef haline getirir.

ACE2’nin Karsilastirmali Genomik Analizi
Yakin tarihli bir analiz, ACE2 geni ile COVID-19 enfeksiyonuna yatkinlik arasinda bir baglanti oldugunu dusundurmektedir. Bu analizde arastirmacilar, ana alelin akcigerler de dahil olmak uzere insan dokularinda ACE2 reseptorlerinin artan ekspresyonu ile iliskili oldugu birkac SNP tanimlamislardir. COVID-19 virusu ACE2 reseptorlerine baglandigindan, bu analizin yazarlari ACE2 ekspresyonu azalmis kisilerin hastaliga daha az duyarli olabilecegini one surmuslerdir. Bu calismada belirtilen SNP’lerin her birinde, major (daha yaygin) alel artmis ACE2 ekspresyonu ile iliskiliyken, kucuk allel azalmis ACE2 ekspresyonu [R] ile iliskilidir.

SARS ve MERS’tan Elde Edilen Ipuclari
Arastirmacilar su anda dogrudan COVID-19 baglanmasina direncli olabilecek ACE2 varyantlarini arastirmaktadirlar, ancak su ana kadar hicbiri bulunamamistir. Bunun yerine, aday SNP’ler dokulardaki ACE2’nin nispi ekspresyonunu degistirir, daha yuksek ekspresyonun virusun enfektivitesini arttirdigi varsayilmaktadir. Bunun simdilik arastirmacilarin spekulasyonu olduguna dikkat edilmelidir.
Bununla birlikte, onceki koronavirus korkularindan cikarilacak bazi dersler olabilir. Ornegin, ACE2 X kromozomu uzerinde oldugu icin, erkeklerde ve kadinlarda vakalarin siddeti arasinda bir farklilik olabilir. Mumkun oldugunca basit bir ifadeyle, kadinlarin iki X kromozomu vardir ve erkeklerde sadece bir tane vardir. Kucuk bir varyant goreceli koruma sagliyorsa, bir genotipte iki X ile bir genotipte gorunme olasiligi daha yuksektir. Bu potansiyel olarak enzimin doku ekspresyonunu azaltan ACE2 varyantlari icin gecerli olabilir; ancak, bunun su anda sadece arastirma oldugunu tekrarlamak gerekir.

Spekulasyon ve Anlasmazlik
COVID-19 hakkinda su anda kesin olarak cok az sey bilindigini belirtmek cok onemlidir. 2003 SARS salgini verilerine dayanarak, ACE2’nin koruyucu oldugu bile ortaya cikabilir. Bununla birlikte, COVID-19’a ozgu mevcut veriler tam tersini gostermektedir. Bu virusun anlasilmasi yeni verilerin ortaya cikmasi ile cok hizli bir sekilde gelisecektir. Bazi insanlar daha yuksek veya daha dusuk seviyelerde ACE2 ekspresyonuna sahip olabilir, bu da bazi kisilerin neden ciddi enfeksiyonlara sahip oldugunu aciklarken, digerleri asemptomatiktir. Bununla birlikte, bircok faktor rol oynayabilir.

Koronavirus icin ACE2 Sonuclari
Bu genetik verinin, koronavirus direnci veya dokularda ACE2’nin farkli ekspresyon seviyeleri ile iliskili olabilecek varyantlarin tek bir analizine dayandigini unutulmamalidir. COVID-19’la ilgili durum ilerledikce, viruse iliskin toplu anlayis ve ACE2 varyantlarinin hastaliga karsi koruma saglayip saglayamayacagini daha da artiracak ek calismalar yayinlanacaktir.
Bunun yaninda asagidaki sonuclar ne olursa olsun, CDC, WHO ve diger tibbi kuruluslarin talimatlarina uyarak mumkun oldugunca sosyal temastan kacinmak onemlidir.

SNP Ozeti ve Tablo
ACE2 rs4646127
• ‘G’=Ortak alel, ACE2’nin normal ekspresyonu
• ‘A’=ACE2’nin azalmis doku ekspresyonu, olasi koronavirus direnci icin aday SNP
• Tum insanlarin yaklasIk dortte biri dunya capinda ‘A’ alelinin en az bir kopyasina sahiptir. Bununla birlikte, kadinlarin% 35,2’sinde en az bir kopya bulunurken, erkeklerin sadece % 16’sinda bulunmaktadir.
• ‘A’ aleli, Avrupa (% 44,1) kokenli kisilerde onemli olcude daha yaygindir ve Dogu Asya (% 1) kokenli insanlarda onemli olcude daha az yaygindir.
ACE2 rs1996225
• ‘T’=Ortak alel, ACE2’nin normal ekspresyonu
• ‘C’=ACE2’nin azalmis doku ekspresyonu, olasi koronavirus direnci icin aday SNP
• Dunyadaki tum insanlarin yarisindan fazlasinin dunya capinda en az bir ‘C’ alel kopyasi vardir. Bununla birlikte, kadinlarin % 89’unda en az bir kopya bulunurken, erkeklerin sadece % 26’sindadir.
• ‘C’ aleli, Avrupa (% 71) kokenli insanlarda onemli olcude daha yaygindir ve Dogu Asya (% 39) kokenli insanlarda onemli olcude daha az yaygindir.
ACE2 rs2158082
• ‘A’ = Ortak alel, ACE2’nin normal ekspresyonu
• ‘G’ = ACE2’nin azalmis doku ekspresyonu, olasi koronavirus direnci icin aday SNP
• Tum insanlarin neredeyse dortte birinin dunya capinda ‘G’ alelinin en az bir kopyasi vardir. Bununla birlikte, kadinlarin % 32’sinde en az bir kopya bulunurken, erkeklerin sadece % 16’sinda vardir.
• ‘G’ aleli, Avrupa (% 59) kokenli insanlarda onemli olcude daha yaygindir ve Dogu Asya (% 1) veya Afrika (% 4) kokenli insanlarda onemli olcude daha az yaygindir.
ACE2 rs4830974
• ‘A’ = Ortak alel, ACE2’nin normal ekspresyonu
• ‘G’ = ACE2’nin azalmis doku ekspresyonu, olasi koronavirus direnci icin aday SNP
• Dunyadaki tum insanlarin yaklasIk % 36’sinin dunya capinda en az bir ‘G’ alel kopyasi vardir. Bununla birlikte, kadinlarin % 47’sinde en az bir kopya bulunurken, erkeklerin sadece % 25’inde vardir.
• ‘G’ aleli, Avrupa (% 59) kokenli kisilerde onemli olcude daha yaygindir ve Dogu Asya (% 10) kokenli kisilerde onemli olcude daha az yaygindir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:20.