IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2020, 11:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yuruyen (Atipik) Pnomoni Nedir? Normal Pnomoniden Farkli midir?

Yuruyen pnomoni, yatak istirahati veya hastaneye yatis gerektirecek kadar ciddi olmayan pnomoni icin kullanilan resmi olmayan bir terimdir. Sinsi, yavas seyirli bir hastaliktir. Tipik bir pnomoniye gore daha masumdur. Herhangi bir kisi yuruyen pnomoniye yakalanabilir ve bunu bile bilmiyor olabilir. Bu yuzden “walking” ya da “yuruyen” pnomoni adi verilmistir. Genellikle hafif ates, halsizlik, bas agrisi, kas agrisi, isiga karsi hassasiyet donemini kuru ve siddetli, 3 ya da 4 haftaya kadar devam edebilen inatci bir oksuruk gorulmektedir. Tabloya cogunlukla konjonktivit, farenjit, ototis media, servikal lenfadenopati gibi bazi sorunlar eslik eder.
Insanlar bas agrisi, burun akintisi, oksuruk ve bogaz agrisi gibi soguk alginligi belirtileri oldugunda, birkac gun icinde yenebilecegini dusunerek muhtemelen biraz yavaslar. Atipik pnomoni Amerika BirlesIk Devletleri’nde her yil yaklasIk 2 milyon kiside gorulmektedir. YaklasIk 1 milyon kisiyi hastaneye yatiran ve her yil 50.000 olume neden olan normal pnomoniden daha az ciddi olma egilimindedir. Iste kisiler bu tur zaturreye sahip oldugundan habersiz, etrafta dolastigi icin hastaligin adina “walking” ya da yuruyen pnomoni denir fakat yuruyen pnomoni kisiyi hala kotu hissettirebilir ve son derece bulasicidir.

Soguk Alginligi Gibi Hissedebilir
Yuruyen pnomonide soguk alginligi var gibi hissedilebilir. Belirtiler genellikle o kadar hafiftir ki, isten veya okuldan uzak kalmayi bile gerektirmez, bu yuzden hasta olan kisiler etrafta dolasabilir. Hastalar muhtemelen hafif belirtiler icin doktora gitmeyecektir. Bir doktor gidilse de kisi bir gogus rontgenine ihtiyac duyacak kadar hasta gorunmeyebilir. Yuruyen pnomoni genellikle diger pnomoni turlerinden daha yavas ortaya cikan, daha hafif belirtiler ureten bir bakteri turunden kaynaklanir. Yuruyen pnomoni denilen bu hafif pnomoni vakasina doktorlar “atipik zaturree” diyebilir cunku daha ciddi vakalar gibi degildir. Sorumlusu genellikle akciger enfeksiyonudur. Asagidakiler de dahil olmak uzere bircok sey buna neden olabilir:
*Bakteriler
*Virusler
*Mantarlar
*Kimyasallar
*Solunan gidalar
Bu rahatsizligi olan biri muhtemelen evde veya hastanede yatmak zorunda kalmayacaktir. Kisi tipki soguk alginliginda oldugu gibi ise gidip gunluk rutinini devam ettirecek kadar iyi hissedebilir.

Kimler Yakalanabilir?
Atipik pnomoniye herkes yakalanabilir. Mikoplazmadan kaynaklanan atipik pnomoni en sIk cocuklarda, askeri personelde ve 40 yasin altindaki yetiskinlerde gorulur. Kalabalik yerlerde (okullar, yurtlar, askeri kislalar ve bakim evleri gibi) yasayan ve calisan kisilerin buna maruz kalma olasiligi daha yuksektir. Hastalik genellikle okula giden kucuk cocuklar tarafindan eve getirilir. Enfekte cocuklarin aile uyelerinde genel olarak iki veya uc hafta sonra belirtiler baslar. Bu tur pnomoni bir antibiyotik ile tedavi edilebilir. Yaz sonu ve sonbahar, atipik zaturree gecirilmesi icin yilin en uygun zamanlaridir ancak enfeksiyonlar yil boyunca meydana gelebilir.

Normal Bir Pnomoniden Farki Nedir?
Pnomoni genellikle daha ciddi bir akciger enfeksiyonudur, bakteri veya viruslerden (veya nadiren mantarlardan) kaynaklanabilir. Nedeni ne olursa olsun, enfeksiyon akcigerlerdeki hava keselerinin mukus, irin ve diger sivilarla dolmasina neden olur. Bu, oksijenin kana ulasmasini zorlastirir. Bakteriyel pnomoni ve viral pnomoni belirtileri tam olarak ayni olmasa da her ikisi de nefes darligina, nefes almada zorluga ve normalden daha yorgun hissetmeye neden olmaktadir.

Nasil Bulasir?
Atipik pnomoni bulasicidir ama yavas yayilir (hapsirma veya oksurme yoluyla) ve genellikle bakteri veya viruslerden kaynaklanir. Enfeksiyon genellikle Mycoplasma pneumoniae adi verilen bir bakteriden kaynaklanir. Enfeksiyon, hastaligi kapmis bir kisi oksurdugunde veya hapsirdiginda bakteri veya virusle kontamine olmus havadaki su damlaciklarinin solunmasindan kaynaklanir. Bu bakteri ve virusler daha sonra buruna, bogaza, nefes borusuna ve akcigerlere bulasir. Enfeksiyon okullar ve yurtlari gibi kalabalik ortamlarda kolayca yayilir, bu nedenle en sIk cocuklar ve genc yetiskinlerde gelisir. Belirtiler genellikle maruz kaldiktan sonraki iki hafta icinde hissedilir ancak bakterilerin kulucka suresi bir ay kadar surebilir ve bu donemde kisiler hastaligi cevresindekilere bulastirabilir. Arastirmacilar, yuruyen pnomoni bulasmasi icin enfekte bir kisiyle cok yakin temas olmasi gerektirdigini dusunmektedir. Yine de, dort ila sekiz yilda bir genis capli salginlar gorulebilir.

Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler genellikle mikoplazmaya maruz kalindiktan 15 ila 25 gun sonra baslar ve iki ila dort gun icinde yavas yavas kotulesir. Asagidaki belirtiler varsa kiside atipik pnomoni olabilir:
*Derin nefes alindiginda gogus agrisi
*Siddetli spazmlarla gelebilecek, kuru, kalici, siddetli oksuruk
*Ates ve titreme gibi grip benzeri semptomlar
*Artmis mukus
*Yorgunluk
*Bogaz agrisi
*Bas agrisi
*Diger belirtiler kaybolduktan sonra devam edebilen halsizlik
Atipik (yuruyen) pnomonisi olan bazi kisilerde kulak enfeksiyonu, anemi veya deri dokuntusu olabilir.

Teshisi
Doktorlar rahatsizliklar hisseden bir kisiye tani koymadan once sIkayetlerini soracak ve fiziksel muayene yapacaktir. Hastalar var olan belirtiler ve suresi hakkinda bilgi vermelidir. Doktor ayrica hastanin nerede calistigini, evde veya isyerinde baska birinin hasta olup olmadigini sorabilir, gogsunu bir stetoskop ile dinleyebilir. Atipik pnomoni, akcigerde enfeksiyon alanini gosterecek olan bir gogus rontgeni ile dogrulanabilir. Mikoplazma enfeksiyonunu tanimlayabilen bir kan testi vardir. Bir baska kan testi ile soguk aglutininler denilen bagisIklikla ilgili bazi maddelerde artis bulunabilir. Bu test, kisinin yuruyen pnomoni oldugunu dogrulamaz ancak onerebilir.

Yuruyen Pnomoni ve Normal Pnomoni Nasil Tedavi Edilir?
Yuruyen pnomoni icin bazi doktorlar belirtileri degerlendirdikten sonra bir antibiyotik recete edebilir fakat bu yaklasim pek onerilmemektedir. Asiri antibiyotik kullanimi antibiyotik direncine ve Clostridium difficile salginina yol acabilir. C. Difficile’nin neden oldugu ishal ve karin agrisi gibi sorunlarin tedavisi zordur ve ozellikle yasli hastalarda olume yol acabilir. Atipik pnomoniye ait belirtileri olan hastalarin buyuk cogunlugunda ust solunum yolu enfeksiyonu, sinus enfeksiyonu veya bronsit gibi viral sorunlar vardir. Bu tur hastaliklar zaman, dinlenme ve belirtileri giderici ilaclarla tedavi edilir. Bol miktarda sivi icmek ve dinlenmek icin zaman ayirmak onemlidir. Belirtiler birkac gunden daha uzun sure devam ederse veya kisinin kronik bir saglik sorunu varsa (amfizem, astim, diyabet, bobrek hastaligi veya kalp hastaligi gibi), atipik pnomoni olup olmadigini ogrenmek icin bir doktoru ziyaret etmelidir.
Normal pnomoni genellikle daha siddetlidir ve genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Hastalar bazen oksijen, damar icine verilen sivilar ve solunum tedavilerine ihtiyac duyduklari icin hastaneye yatirilir. Hastalik belirtileri gosteren kisiler ne tur bir pnomoniye (zaturreye )sahip olursa olsun iyilesmek icin acele etmelidir. Hasta kendini cok zorlamamali, tekrar tam hizda calismaya baslayincaya kadar birkac hafta gecmesini beklemelidir. Atipik pnomoniye bir defadan fazla yakalanmak mumkundur. BagisIklik bir sure devam edebilir ancak ne kadar surdugu belirsizdir. Tekrar hastaliga yakalanilirsa, ilk seferden daha hafif olabilir.

Alinabilecek Onlemler
Mikoplazma enfeksiyonlari icin asi yoktur, bu yuzden tamamen onlenemez fakat yeniden hastaliga yakalanma sansini azaltmak icin yapilabilecek seyler vardir:
*Egzersiz yapilmali, dengeli bir beslenme uygulanmali ve yeterince uyunmalidir. Bunlari yapmak vucudun saglikli kalmasina ve enfeksiyona daha iyi direnmesine yardimci olacaktir.
*Eller sIkca yikanmalidir. Mikroplarin yayilmasini onlemenin en iyi yollarindan biri budur.
*Sigara icilmemelidir. Sigara icilmesi akcigerlere zarar vermekte, hasarli akcigerler daha kolay enfekte olmaktadir.
*Oksururken veya hapsirirken agiz kolla ya da tek seferlik kullanilan bir mendille kapatilmali, cevredeki diger kisilerden de aynisini yapmasi istenmelidir. Oksurme ve hapsirma, bu enfeksiyonlarin yayilmasinin ana yoludur.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:28.