IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2020, 11:52   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Meyve Suyu Konsantresi Saglikli midir?

Meyve suyu konsantresi, suyun cogunun cikarildigi meyve suyudur. Turune bagli olarak, vitaminler ve mineraller de dahil olmak uzere bazi temel besinler sunmaktadir. Bununla birlikte, konsantre cig meyve suyundan daha agir islenmektedir ve bircok kisinin sagliklari icin iyi mi kotu mu oldugu merak edilmektedir. Bu makale, saglikli olup olmadiklari da dahil olmak uzere meyve suyu konsantreleri hakkinda bilgiler yer almaktadir.

Meyve Suyu Konsantresi Nedir?
Su,% 90 oraninda meyve suyu icermektedir. Bu sivinin cogu cikarildiginda sonuc, meyve suyu konsantresi olarak bilinen kalin, suruplu bir urundur. Suyun cikarilmasi bakteri uremesini azaltmaktadir, yani konsantre meyve suyu kadar kolay bozulmamaktadir. Bu surec ayni sekilde paketleme, depolama ve nakliye maliyetlerini de azaltmaktadir. Yine de, isleme yontemleri farklidir. Konsantrelerin cogu filtrelenir, buharlastirilir ve pastorize edilir, ancak bazilari ayrica katki maddeleri de icermektedir. Meyve suyu konsantreleri oda sicakliginda satilmaktadir veya dondurulmaktadir ve tuketilmeden once filtrelenmis suda seyreltilmesi amaclanmistir.

Nasil Yapilir?
Meyve suyu konsantresi yapmak icin, butun meyveler iyice yikanir, temizlenir ve ezilerek uretilmektedir. Su iceriginin cogu daha sonra ekstrakte edilmekte ve buharlastirilmaktadir. Sonuc olarak meyvenin dogal aromasi seyreltilebileceginden, bircok sirket, meyve yan urunlerinden yapilan yapay bilesIkler olan aroma paketleri gibi katki maddeleri kullanmaktadirlar. Dahasi, yuksek fruktozlu misir surubu (HFCS) gibi tatlandiricilar meyve suyu konsantrelerine sIklikla eklenirken, sebze suyu karisimlarina sodyum eklenmektedir. Ayrica yapay renkler ve aromalar da ilave edilmektedir. Bazi konsantreler ayrica zararli mikroplari uzaklastirmak icin islenmektedir, boylece raf omru uzamaktadir. Kisacasi meyve suyu konsantresi en yaygin olarak suyu ezilmis veya sIkilmis meyvelerden buharlastirarak yapilmaktadir. Katki maddeleri genellikle lezzeti arttirmak ve bozulmayi onlemek icin kullanilmaktadir.

Meyve Suyu Konsantresi Cesitleri
Bazilari digerlerinden daha saglikli olan cesitli konsantre turleri bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
% 100 meyve konsantresi
% 100 meyveden elde edilen konsantreler, en besin maddelerini paketledikleri ve sadece dogal meyve sekerleriyle tatlandirildiklari icin en saglikli seceneklerdir. Seker eklenmemektedir ancak yine de katki maddeleri barindirmaktadir. Tatlandiricilar veya koruyucular hakkinda endiseler varsa, icerik listesi kontrol edilmelidir.
Konsantre meyve kokteyli veya icecek
Konsantre meyve kokteyli, yumruk veya icecek olarak satilan urunler meyve sulari karisimindan yapilmaktadir. Bunlar genellikle tam meyve eksIkligini telafi etmek icin ilave tatlandiricilar icermektedir. Yine, beslenme etiketlerini okumak onemli bir tavsiyedir. Cunku ilk bilesen HFCS, seker kamisi veya fruktoz surubu gibi ilave bir sekerse, bu urunden uzak durmak istenebilir.
Toz meyve suyu konsantreleri
Toz haline getirilmis meyve suyu konsantreleri, sprey ve dondurarak kurutma gibi yontemlerle kurutulmaktadir. Bu, tum su icerigini ortadan kaldirmakta ve bu urunlerin daha az yer kaplamasina izin vermektedir. Bircok calisma, karisIk meyve ve sebzelerin konsantre tozlarinin azalmis iltihap belirtecleri ve artmis antioksidan seviyeleri ile iliskili oldugunu gostermektedir. Enflamasyon dogal bir vucut yaniti olsa da, kronik inflamasyon kanser ve diyabet dahil bircok hastalikla baglantilidir. Bu nedenle, bazi meyve suyu konsantreleri gibi gidalarda bulunan anti-enflamatuar bilesIkler bu durumu onlemeye yardimci olmaktadir.

Potansiyel Saglik Yararlari
Portakal, ananas ve elma suyu urunleri, konsantreler dahil giderek daha populer hale gelmektedir ve portakal suyu, kuresel meyve suyu pazarinin % 41’inden fazlasini olusturmaktadir. Konsantreler cazip olabilmektedir, cunku ucuz ve depolanmasi kolaydir. Ayrica bazi saglik yararlari da sunmaktadir.
Onemli besin maddeleri bakimindan zengindir
Meyve ve sebze suyu konsantreleri, ilave seker veya tuz gibi katki maddeleri olmadan % 100 meyve veya sebzelerden yapilirsa en sagliklidir. Ornegin, konsantreden hazirlanan 120 ml bir bardak portakal suyu, C vitamininin Gunluk Degerinin (DV) % 280’ini saglamaktadir. Bu besin, bagisIklik ve yara iyilesmesinde onemli bir rol oynamaktadir. % 100 sebze konsantresinden elde edilen havuc suyu, 240 ml porsiyon basina DV’nin % 400’unu sunan zengin bir provitamin A kaynagidir.
Faydali bitki bilesIkleri bulundurmaktadir
Meyve suyu konsantresi, karotenoidler, antosiyaninler ve flavonoidler gibi yararli bitki bilesIkleri icermektedir. Bunlar, gelismis kalp sagligi ve azalmis inflamasyon dahil olmak uzere bircok saglik yarari ile iliskilidir. Portakal suyundaki flavonoidler, obezite ile iliskili kronik inflamasyonla savasmaya yardimci olmaktadir. Yapilan bir calismada, en az yedi gun boyunca yemeklerden sonra portakal suyu icen obezitesi olan kisilerde azalmis iltihap belirtileri yasamislardir. Obezitesi olan 56 yetiskin uzerinde yapilan bir baska calismada, 8 hafta boyunca karisIk meyve ve sebze suyu konsantresi ile takviye edilmesinin, yagsiz vucut kutlesini arttirirken iltihabi ve LDL (kotu) kolesterolu azalttigi bulunmustur.
Cilt sagligini gelistirebilir
Bircok meyve suyu konsantresi, cilt sagligini artirabilecek ve cilt yaslanmasinin etkilerini yavaslatabilecek C vitamini ve antioksidanlar acisindan zengindir. Ornegin, havuc ve domateslerdeki beta karotenin cilt iltihabini azalttigi gosterilmistir.

Raf Omru ve Uygun Fiyat
Meyve suyu konsantreleri taze sIkilmis meyve suyuna uygun bir alternatif olmaktadir. Dahasi, dondurulmus veya rafa dayanikli cesitler kolayca bozulmamaktadir. Bu nedenle, taze meyve veya sebzeye erisimi olmayanlar icin uygundurlar. Kisacasi meyve suyu konsantresi, iltihabi azaltan ve saglikli cildi tesvik eden besinler sunmaktadir. Ayrica paketlenmis meyve sularindan daha uygun fiyatli ve kolay bozulmamaktadir.

Potansiyel Olumsuz Yanlari
Meyve suyu ve meyve suyu konsantreleri herkes icin iyi olmayabilmektedir. Genel olarak, tum meyvenin sagladigi liften yoksundurlar ve ilave sekerlerle yuklenmektedirler. Bazilari sekerler ve koruyucular icermektedir.
ABD Saglik ve Insan Hizmetleri Departmani, gunluk kalorileri alimi % 10’undan daha azini eklenmis sekerlerden almayi onermektedir. Eklenmis sekerlerde yuksek bir diyet, diyabet ve kalp hastaligi gibi kronik hastaliklarla baglantilidir. Ozellikle, bircok meyve suyu konsantresi sagliksiz koruyucularin yani sira ilave sekerler de barindirmaktadir. Bu nedenle, mumkun oldugunda ilave seker icermeyen konsantreleri tercih edilmelidir. Sebze suyu konsantreleri icin, dusuk sodyum seceneklerini veya porsiyon basina 140 mg’dan az sodyum (DV’nin% 6’si) olan konsantreleri secilmelidir.

Lif EksIkligi
Meyve suyu konsantrelerini sadece besinleri icin satin alinirsa, tum meyveyi yemekten daha iyidir. Cunku konsantre, tum meyvenin sagladigi liften yoksundur. Boylece, bu urunler kan sekerinde tum meyvelerden daha buyuk artislar tetikler, cunku lif kan sekeri seviyesini stabilize etmektedir. Ek olarak, konsantreler genellikle porsiyon basina tum meyveden daha fazla karbonhidrat ve kalori toplamaktadir. Ornegin, bir orta portakal (131 gram) 62 kalori ve 15 gram karbonhidrat icerirken, % 100 konsantreden yapilan 240 ml bir bardak portakal suyu 110 kalori ve 24 gram karbonhidrat icermektedir. Bunun nedeni, meyve suyu sIkma isleminin normal olarak butunden daha fazla meyve gerektirmesidir. Tatlandiricilar gibi katki maddeleri de kaloriye katkida bulunmaktadir. Konsantreden en saglikli meyve sulari bile ilimli olarak tuketilmelidir.
Buyuk bir nufus calismasinin,% 100 meyve suyu da dahil olmak uzere gunluk sekerli icecek alimini artan kanser riskine bagladigini belirtmek gerekmektedir. Daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmasina ragmen, herhangi bir sekerli icecek hatta % 100 meyve suyu alimini sinirlamak onemlidir. Meyve suyu konsantreleri lifte eksIktir, bazen ilave seker ve koruyucular veya tatlandiricilar ilave edilmektedir. Mumkunse, bunun yerine butun meyve ve sebzeler tuketilmelidir. Meyve suyu konsantreleri, kolayca bozulmayan, bazi vitaminler ve antioksidanlar saglayabilen meyve suyu icin ucuz alternatiflerdir. Bununla birlikte, yuksek oranda islenmektedirler, genellikle tatlandiricilar ve diger katki maddeleri ile yuklenmektedirler. Meyve suyu konsantreleri tercih edildiginde,% 100 meyve suyundan yapilmis olanlar alinmalidir. Ancak, tum meyve her zaman daha saglikli bir alternatiftir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:49.