IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2020, 11:52   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Coronavirus Icin Hazirlanma: Yapilmasi ve Yapilmamasi Gerekenler

Coronavirus hastaligi 2019 veya COVID-19, doktorlarin solunum yolu enfeksiyonu olarak adlandirdigi seye neden olabilecek yaygin bir virus olan koronavirusun neden oldugu bir hastaliktir. Ust solunum yollarinizi (sinusler, burun ve bogaz) veya alt solunum yollarini (nefes borusu ve akcigerler) etkileyebilir. 2020’nin baslarinda, Cin’de Aralik 2019 salgini sonrasinda, Dunya Saglik Orgutu yeni bir tur koronavirus tespit etmistir. Yetkililer bu yeni virusu siddetli akut solunum sendromu koronavirus 2 (SARS-CoV-2) olarak adlandirmistir. Bu, COVID-19’a neden olan virustur. Salgin hizla dunyaya yayilmistir. Diger koronaviruslerin yaptigi gibi, cogunlukla kisiden kisiye temas yoluyla yayilir. Enfeksiyonlar hafif ila ciddi arasinda degisir.

COVID-19’un Belirtileri Nelerdir?
Erken belirtiler sunlardir:
*Ates
*Oksuruk
*Nefes darligi
Virus zaturre, solunum yetmezligi, septik sok ve olume yol acabilir. Asagidaki ciddi semptomlari kendinizde veya sevdiklerinizde fark ederseniz, derhal tibbi yardim alin:
*Nefes darligi veya nefes darligi
*Devam eden gogus agrisi veya basinci
*Kafa karisIkligi
*Uyanamamak
* Mavimsi dudaklar veya yuz
Viruse maruz kalir ve enfekte olursaniz, belirtiler 2 gun veya 14’e kadar ortaya cikabilir ve kisiden kisiye degisir.



Yeni Coronavirusun Yayilma Sekli
Coronavirusler hayvanlari ve insanlari etkileyebilir. Doktorlar hayvanlarda baslayip insanlara yayilmis olabilecegini dusunmektedir. Virus, cogunlukla kisiden kisiye cogu zaman hasta bir kisi oksurdugunde veya hapsirdiginda yayilir. Damlaciklar 6 metreye kadar puskurtulebilir. Eger solunursa veya yutulursa virus vucuda girebilir. Virusu olan bazi kisilerin semptomlari yoktur, ancak virusu yine de yayabilir. Virus, bulundugu bir yuzeye veya nesneye, ardindan agza, buruna veya muhtemelen gozlere dokunularak da alinabilir.

Bulasmasina Nasil Engel Olunabilir?
Insanlar kendilerine virus bulasmasina engel olmak ve korunmak icin neler yapabileceklerini bilmek istemektedir. Iste herkes icin yapilmasi ve yapilmamasi gerekenler:
-Ellerinizi her gun birkac defa en azindan 20 saniye kadar yikayin. Asagidakileri yapmadan once ve sonra sabun ve su veya en az % 60 alkol iceren bir el dezenfektani kullanin:
*Yemek pisirmeden veya yemeden once, ayrica yemek isleri bittikten sonra
*Banyoyu ve tuvaletin kullanilmasinin ardindan
*Burnunuzu temizledikten, hapsirdiktan ya da oksurdukten sonra
-Gozlerinize, burnunuza ve agziniza dokunmayin. Bir sekilde virusle temas edilirse, yuze ve buruna dokunmak viruslerin vucuda girmesine yardimci olabilir.
-Gribe benzeyen belirtileri ogrenin:
*Yuksek ates
*Kuru oksuruk
*Nefes darligi
Cogu zaman burun akintisi yoktur.
-Hasta degilseniz maske takmaniz gerekmez. Maskeler, hasta kisilerin baskalarina virus bulastirmasini onlemeye yardimci olur, saglikli kisilerin maske takmasi fazla ise yaramaz. Talep dunya capinda o kadar yukselmistir ki maske kitliklari baslamistir. Maskeler hasta veya saglik uzmanlari gibi gercekten ihtiyaci olan insanlara birakilmalidir.
-60 yasin uzerindeyseniz veya bir rahatsizliginiz varsa, hastaliga yakalanma riski yuksek oldugundan ekstra onlemler alin ve umuma acik yerlerden uzak durun. En yuksek risk gruplarinin yaslilar ve kalp hastaligi, kronik solunum yolu hastaliklari ve diyabet gibi onceden var olan sorunlar yasayan insanlar oldugu gorulmektedir.
-Atesiniz yuksek ise yolculuk yapmayin. Ucakta iseniz ve hastalandiginizi hissederseniz hemen murettebati bilgilendirin. Eve dondugunuzde bir saglik uzmanina basvurun.
-Ozellikle altta yatan saglik sorunlariniz varsa, etkilenen ulkelere seyahat etmeyi yeniden dusunun, mumkunse gitmeyin. Yuksek risk grubundaki insanlar icin gereksiz seyahatlerin ertelenmesini onerilmektedir. Ayrica herkes yolculuklardan kacinmalidir.
-Panik yapmayin. Uygun onlemlerin alinmasi, ellerin yikanmasi ve hazirlikli olunmasi yapilabilecek en iyi seydir.
-Caba sarf etmeye hazir olun. Dunya Saglik Orgutu COVID-19’u bir salgin olarak ilan etmistir. Evinizdeki biri hastalanirsa, yerel yetkililer 14 gune kadar karantinaya alinmanizi isteyebilir. Ailenizdeki herkes icin receteli ilaclarin yani sira recetesiz agri kesicilere ve ev yuzeylerini temizlemek icin dezenfektanlar gibi diger saglik malzemelerinin yani sira uzun sure dayanacak kadar raf omru uzun olan gidalara sahip oldugunuzdan emin olun. Yetkililer genellikle bir pandemi durumunda 2 haftalik yiyecek ve su tedarikini, elektronik saglik kayitlarinin kopyalarini almayi onermektedir.
-Sosyal mesafeyi koruyun. Kotu havalandirilan alanlardan, buyuk toplantilardan ve kalabaliklardan kacinin, oksuren veya hapsiran herkesten uc ila alti metre uzakta durmaya calisin.
-Grip asisini atlamayin. COVID-19 ve grip semptomlari taniyi zorlastiracak kadar ortusmektedir. Grip asisi yaptirdiysaniz, gribe yakalanmaniz veya tedavi gerektirecek kadar ciddi bir vakaya sahip olma olasiliginiz daha dusuktur.
-Sagliginiza oncelik verin. Kendini paralarcasina calismak, antrenmanlari atlamak veya saglikli bir diyeti gormezden gelmek bagisIklik sisteminizi zayiflatabilir.
-Asya’da uretilmis oyuncak veya urunlerden kacinin. Virus yuzeylerde saatlerce ve muhtemelen birkac gun yasayabilse de, farkli sicaklik ve kosullarda bir yerden bir yere tasinma surecinde hayatta kalma olasiligi aslinda dusuktur.
– Yasli yetiskinler ve ciddi kronik rahatsizliklari olan kisiler gibi yuksek riskli komsulari kontrol edin: yiyeceklerini ve tibbi malzemelerini izleyin ve hastalandiklarinda yardimci olabilecek kisi veya kuruluslara ulasabildiklerinden emin olun.

Kendinizi Iyi Hissetmediginizde Yapilmasi ve Yapilmamasi Gerekenler
-Ates, oksuruk ve nefes darligi cekiyorsaniz, erken yardim alin ama hemen en yakin acil servis klinigine gitmeyin. Hastaligi baskalarina yaymayacaginizdan emin olmak ve protokolu ogrenmek icin once 112’yi veya 184’u arayin.
-Sadece doktorunuzu gormek icin disari cikin. Bunun disinda evden cikmayin.
-Disari cikmaniz gerekiyorsa, toplu tasima araclarindan, taksilerden ya da baska birinin aracina binmekten kacinin.
-Dirseginizin ya da mendilinizin icine oksurun ya da hapsirin ve mendili derhal kapali bir cop kutusuna atin. COVID-19 supheniz olmasa da soguk alginligini yaymamak icin bunu yapmalisiniz.
-Virusunuz oldugundan supheleniyorsaniz ailenizle veya evcil hayvanlarinizla ayni ortamda olmayin. Yakininizdaki kisilerin korunmasi icin yemeginizi ayri yiyin, ortak esya kullanmayin, farkli odalarda uyuyun ve mumkunse ayni banyoyu kullanmayin. Onerilere evcil hayvanlar da dahildir cunku Hong Kong’da virus icin test edildiginde pozitif cikan bir kopek rapor edilmistir ancak yetkililer, kopegin gercekten enfekte oldugundan emin olmadiklarini soylemistir. ABD Hastalik Kontrol ve Korunma Merkezleri uzmanlari evcil hayvanlarin bu hastaliga yakalanip yakalanmayacaklarindan emin olmadiklarini soylemektedir.
-Virus oldugundan supheleniyorsaniz baskalarinin yaninda duzgun bir maske takin, yonergeleri izlemezseniz maskenin kendisi bir enfeksiyon kaynagi olabilir.
– Hemen antibiyotik almaya baslamayin. Koronavirus bir virustur, antibiyotikler sadece bakterilerin neden oldugu hastaliklarda ise yarar.
-Evinizdeki bir kisinin duzgun bir sekilde nasil temizlenecegini bildiginden emin olun. Yapilan calismalar, hastalik etkeni olan koronaviruslerin yuzeyler uzerinde 1-2 saat ya da birkac gun yasayabildigini gostermektedir. COVID-19’un yayilma sansini azaltmak icin, yuzeyleri duzenli olarak sabun ve su ile temizlemek icin tek kullanimlik eldivenler giyin, ardindan virusu oldurmek icin bir dezenfektan kullanin. Etkili secenekler arasinda 1 litre su icin 4 cay kasigi camasir suyu cozeltisi, en az % 70 alkol iceren cozeltiler bulunur.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:11.