IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Mart 2020, 13:25   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kadife Fasulye’nin (Mucuna Pruriens) Saglik Acisindan Faydalari

Kadife fasulyesi olarak bilinen mucuna pruriens, Hindistan’dan eski bir uygulama olan, stresi, kaygiyi azaltan, odagi iyilestiren, libidoyu artiran ve ruh halini yukselten Ayurveda tibbinda kullanilan dogal bir bitkisel takviyedir. Mucuna pruriens, vucudun stresi daha iyi ele almasina yardimci olmak icin hormonlari duzenleyen bir tur adaptojen, sifa bitkisidir. Ozellikle, mucuna pruriens, dopaminin oncusu olan yuksek seviyelerde dogal olarak olusan L-dopa icermektedir. Dopamin, motivasyon, zevk ve duygularda buyuk rol oynayan bir beyin kimyasalidir. Yeterli dopamin olmadiginda uyusukluk, odaklanamama ve hatta depresyon olmaktadir. Ayrica parkinson hastaligi olan kisilerde dopamin de bulunmamaktadir ve ote yandan, cok fazla dopamin, durtusel, heyecan arayan davranisla baglantilidir. Mucuna pruriensin saglik potansiyel faydalari bulunmaktadir ve bu yararlar asagidaki gibidir:

1) Parkinson Hastaligi
Sinirli kanit, Mucuna pruriens’in Parkinson hastaliginin bazi semptomlari uzerinde yararli etkileri olabilecegini dusundurmektedir. Bununla birlikte, etkinligini ve guvenligini derecelendirmek icin hala yeterli kanit bulunmamaktadir. Mucuna pruriens’deki L-Dopa, Parkinson Hastaligi semptomlarini azaltabilecek ana aktif bilesendir. Parkinson hastalari, tirozinin L-dopa’ya donusumunun bozulmasindan dolayi beynin bazi bolumlerinde dusuk dopamin icerigine sahiptir. Calismalar, Mucuna’dan L-Dopa’nin kan-beyin bariyerini gecebilecegini ve beyin seviyelerini ve norotransmisyonunu geri yukleyerek dopamin yapmak icin kullanilabilecegini dusundurmektedir. Bu bitkinin tohumlarindaki diger antioksidanlar beyin korumasini artirmaktadir. Bununla birlikte, digerleri, Mucuna’dan L-Dopa’nin buyuk bir bolumunun beyne ulasmadan once parcalanabilecegine dikkat cekmistir.
Bu tartismaya karsi koymak icin bazi bilim adamlari, Mucuna Pruriens’in saf L-Dopa’nin aksine beyindeki ek yollari etkileyebilecegini veya L-Dopa bozulmasini onlemeye yardimci olan bilesIkler icerdigini varsaymaktadir. Bu hipotezler henuz dogrulanmamistir. 60 denekten olusan bir klinik calismada, Mucuna pruriens’ten (HP-200) elde edilen bir toz, 12 hafta sonra Parkinson hastaliginin semptomlarini standart levodopa tedavisinden daha iyi azaltmistir. Baska bir calismada levodopa tedavisi kadar etkili olmustur, ancak daha hizli emilmis ve zirveye ulasmistir. Benzer sekilde tek bir dusuk mucuna tozu dozu, 18 ileri Parkinson hastasinda standart ilaclarin (levodopa + benserazid) kadar iyi calismistir, ancak daha az yan etkiye neden olmustur. Daha yuksek Mucuna dozlari standart ilaclardan daha etkili ve daha uzun surelidir.
Bu uc calisma, Mucuna pruriens’in Parkinson Hastaliginin tedavisinde tamamlayici bir strateji olarak kullanilabilecegini dusundurmektedir. Bununla birlikte, 14 Parkinson hastaligi hastasiyla yapilan 2018 randomize bir pilot calisma, Mucuna pruriens tozunun tipik ilac tedavisi olan levodopa/karbidopadan daha fazla yan etkiye sahip olabilecegini dusundurmustur. Calismada, gunluk Mucuna pruriens alimi, hastalarin % 50’sinin gastrointestinal yan etkiler veya motor performansinin kotulesmesi nedeniyle kullanmayi birakmasiyla sonuclanmistir. Ayrica ilac grubundaki hic kimse kullanmayi birakmamistir. Mucuna pruriens’e tolerans gosteren hastalar icin klinik yanit levodopa/karbidopa ile benzerdir. Umut verici bazi bulgulara ragmen, mukunun Parkinson semptomlarini iyilestirip iyilestirmedigi belirsizdir. Ayrica tipik ilac tedavisinden daha fazla yan etkiye neden olmaktadir.

2) Erkeklerde Kisirlik
Dopamin, erkeklerde cinsel davranis ve libido icin en onemli norotransmitterlerden biridir. Etkileri oldukca basittir: beyin dopamin duzeylerindeki artis libidoyu arttirirken, dopamin ve benzer norotransmitterlerde (katekolaminler) azalma erkeklerde libido ve cinsel islevi azaltmaktadir. Mucuna pruriens, dopamin arttirici ve antioksidan etkileri nedeniyle erkek kisirligina ek olarak yaygin olarak kullanilmaktadir. Bununla birlikte az sayida klinik calisma, erkek kisirligi icin kullanimini desteklemektedir. 60 infertil erkekten olusan bir calismada Mucuna tozu (5 g/gun) sperm sayisini, motilitesini ve genel kaliteyi iyilestirmistir.
250’den fazla infertil erkek uzerinde yapilan diger iki calismada, Mucuna sperm kalitesini iyilestirmenin yani sira testosteron duzeylerini de artirmistir. Ayrica antioksidanlari artirabilir ve erkeklerde infertiliteye bagli diger seks ve stres hormonlarini dengeleyebilmektedir. Bu bulgulari dogrulamak icin buyuk olcekli calismalara ihtiyac duyulmaktadir. Dahasi, Mucuna’nin saglikli, dogurgan veya subfertil erkeklerde dogurganlik uzerindeki etkileri bilinmemektedir. Yukaridaki calismalarin hepsi Mucuna’yi sadece infertil erkeklere uygulanmistir. Sinirli veri, mucuna’nin erkek kisirligini iyilestirme potansiyeline isaret etmektedir, ancak daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

3) Stres (Kisirliga Bagli)
Erken bulgular umut verici gorunse de, Mucuna pruriens’in stresi azalttigini gosteren yeterli kanit bulunmamaktadir. Bir calismada, Mucuna pruriens tohum tozu, 3 ay sonra 60 infertil erkekte psIkolojik stresi ve kortizol seviyelerini azaltmistir. Arastirmacilar, bu bitkinin stresi daha iyi yonetmeye yardimci olabilecegine inanmaktadirlar, ancak bu infertil erkeklerle sinirli ve dogurganligi artiran etkilere bagli olmaktadir.

4) Yuksek Prolaktin Duzeyleri (Infertiliteye Bagli)
Yuksek Folikul uyarici Hormon (FSH) ve prolaktin seviyeleri hipofiz bezinin duzgun calismadigini gostermektedir, testislerin islevini bozmaktadir ve erkeklerde dogurganligi azaltmaktadir. Mucuna pruriens 250 infertil erkekten olusan iki klinik calismada prolaktin ve FSH duzeylerini dusurmustur. Muhtemelen bu hormonlari prolaktin ve FSH uretimini azaltan dopamin duzeylerini artirarak dengelemistir. Ayrica yuksek prolaktin seviyeleri dusuk tiroid hormonlari, hipofiz tumorleri, psIkiyatrik ilaclar (antipsIkotikler gibi) veya diger nedenlerin bir sonucu olmaktadir. Mukinin, erkek kisirligi disindaki kosullarda hafifce artmis seviyelerin azaltilmasina yardimci olup olamayacagi test edilmemistir. Kucuk calismalar, mucuna’nin erkeklerde infertiliteye bagli stresi ve yuksek prolaktin azaltabilecegini one surmustur, ancak daha fazla deneye ihtiyac duyulmaktadir.

5) Uyku
Mucuna pruriensin uykuyu iyilestirdigini gosteren yeterli kanit bulunmamaktadir. 18 kisilik bir calismada, Mucuna pruriensin baska bir tropikal bitki (Chlorophytum borivilianum) ile kombinasyonu, yaklasIk 4 hafta sonra uyku kalitesini % 50 artirmistir. Bu bitkilerin uyku kalitesini artirma yetenegi hakkinda cesitli geleneksel bilgilere ragmen, bu, etkilerini arastiran ilk insan calismasidir. Mucuna’nin tek basina uyku kalitesi uzerinde ne gibi etkileri olabilecegi hala bilinmemektedir.

6) DEHB
Mucuna pruriens’in otizm semptomlarini iyilestirdigini gosteren yeterli kanit bulunmamaktadir. Dopaminin odaklanma icin onemli oldugu iyi bilinmektedir. DEHB olan 85 cocuk ve yetiskin uzerinde yapilan bir calismada, Mucuna’nin bir kombinasyonu vitaminler, mineraller ve diger takviyelerle (pruriens C vitamini, kalsiyum sitrat, B6 vitamini, folik asit, L-lizin, L-sistein ve selenyum) semptomlar gelistirmistir. Ancak, bu calismada yanlilik riski yuksektir. Ayrica, bu calismada kullanilan protokol ve takviye kombinasyonunun beyinde serotonin ve dopamini dogal olarak arttirmasi ongorulmustur. Mucuna’nin gozlenen etkilere katkisi bilinmemektedir. Erken arastirmalar cesaret vericidir, ancak uygun klinik calismalarin mukunun uyku veya DEHB semptomlarini iyilestirip iyilestiremeyecegini test etmesi gerekmektedir.

7) Yilan Zehirlenmesi
Mucuna pruriens ozleri geleneksel olarak Nijeryalilar tarafindan yilan zehirlenmesini onlemek icin kullanilmaktadir. Toz, geleneksel sifacilar tarafindan yilan yilanlari icin bir on tedavi (profilaktik) olarak recete edilmektedir. Sifacilar, bozulmamis tohumlari yutan bir kisinin bir yil boyunca herhangi bir yilan isiriginin etkilerine karsi korunacagini iddia etmektedirler. Bunu destekleyen hicbir klinik calisma yoktur, ancak doku ve hayvanlardaki bazi calismalar bazi erken ipuclari vermektedir. Sican kalpleri uzerine yapilan bir calismada, Mucuna tozu kobra zehrinin kalbe zarar veren etkilerinden korunmustur. Baska bir calismada, bir Mucuna ozutu ile tedavi edilen fareler bir engerek zehrine karsi daha fazla antikor salgilamislardir. Mucuna, yilan zehiri proteinlerine benzer sekilde, antikor uretimini uyaran sekere bagli bir protein icermektedir. Bilim adamlari, bu antikorlarin vucutta uzun sure kalabilecegini ve asilara benzer sekilde bagisIklik sistemini hazirlayabilecegini varsaymaktadir. Gercek yilan zehiri ile capraz reaksiyona girmesi, onunla temas ettiklerinde siddetli zehirlenmelere karsi korumak mumkun olabilir.

8) Ruh Hali ve Ruh Sagligi Etkileri
Depresyon soz konusu oldugunda serotonin ve norepinefrin hakkinda dopaminden cok daha sIk konusulmaktadir. Ancak bilim adamlari, genellikle motivasyon ve odul duygulariyla iliskili olan dopaminin esit derecede onemli bir rol oynayabilecegini fark etmeye baslamislardir. Dusuk dopaminin genel olarak dusuk ruh halini tetikleyebilmesi icin yeterli degildir. Aksine, semptomlari tetikleyebilen beynin belirli kisimlarindaki eksIkliktir. Beynin duygusal (mezolimbik) merkezlerindeki dusuk dopamin, depresyonda yaygin olan haz hissedememesine neden olmaktadir. Bilissel (mezokortikal) alanlarda dusuk dopamin, depresyonu olan kisilerin sIklikla muzdarip oldugu motivasyon eksIkligini tetiklemektedir.
Bilim adamlari, Mucuna pruriens’in dopamin arttirici etkisinin, farelerde ruh hali ve depresyon belirtilerini iyilestirdiginden suphelenmislerdir. Ayni zamanda iyi bir antidepresanin istenen tum ozelliklerini gostererek stres seviyelerini azaltmistir. Ilginc olsa da, bu sonuclar hayvanlarla sinirlidir. Klinik calismalarin, Mucuna pruriens’in insanlardaki ruh hali uzerindeki etkilerini belirlemesi gerekmektedir.

9) Parazitler ve Mikroplar Uzerine Etkileri
Mucuna pruriens geleneksel olarak paraziter enfeksiyonlarla savasmaya yardimci olmak icin kullanilmaktadir, ancak klinik kullanimi bu kullanimi desteklemek icin tamamen eksIktir. Halk sifacilar Mucuna’nin hafif bir anti-parazitik oldugunu iddia etmektedirler. Genellikle diger parazit temizlikleri ve tedavileri ile birlikte kullanilmaktadir. Bu tur iddialar ve protokoller kanitlanmamistir. Kuzularda Mucuna tohumlari parazit sayisini hafifce azaltmis, ancak enfeksiyonu temizlememistir. Kecilerde sindirimi gelistirmis ancak parazit enfeksiyonunu azaltmamistir. Hucrelerde, tohum yagi felc olabilmektedir, ancak parazitleri de oldurmemektedir. Mucuna pruriens’in yapraklari muhtemelen potansiyel olarak antibakteriyel bilesIklerde tohumlardan daha yuksektir. Mucuna yapragi ozleri, hucrelerdeki bazi bakterilere karsi (muhtemelen daha yuksek fenol ve tanen iceriginden dolayi) aktiftir. Yine de hucre tabanli calismalardan sonuc cikarmak pek mumkun degildir.

10) Nobetler
Farelerde, Mucuna pruriens’ten bir yaprak ekstresi nobetleri azaltmistir. Ayrica nobet, sizofreni ve Parkinson ile baglantili katalepsi adi verilen bir tur kas sertligini azaltmistir. Bilim adamlari, L-dopa, serotonin ve antioksidan bilesenlerinin karisIk etkisi nedeniyle nobet onleme etkilerinin olup olmadigini arastirmaya devam etmektedirler. Daha ileri calismalara ihtiyac duyulmaktadir.

11) Diyabet
Mucuna pruriens, insulinin etkilerini taklit edebilen ve yuksek seker seviyelerini dusurmeye yardimci olabilecek d-chiro-inositol adi verilen bir inositol icermektedir. Yuksek dozda tohumlar farelerde kan sekeri seviyelerini dusurmustur.

12) Cilt Sagligi
Antioksidan potansiyeli sayesinde, Mucuna pruriens ozleri cilt hucrelerini korumak icin arastirilmaktadir. Bilim adamlari, sedef hastaligi, dermatit ve egzama gibi cilt hastaliklari icin Mucuna ile kremler ve jeller gormeyi umuyorlar, ancak bu bir gerceklik haline gelmeden once daha fazla calismaya ihtiyac duyulmaktadir.
Mucuna pruriens, aslinda guney Cin ve dogu Hindistan’dan tropik bolgelerde yetisen bir baklagildir yani bir bitki degil. Bu fasulye son derece yararli olsa da, dokunuldugunda siddetli kasinti ve deride tahrise neden olmaktadir. Dopa cekirdegi, yuksek konsantrasyonda protein olmayan bir amino asit olan L-dopa olarak bilinen aktif bir bilesige sahiptir. Beyindeki dopamin duzeylerini arttirdigi icin Ayurveda tibbinda Parkinson hastaligini tedavi etmek icin sIklikla kullanilmaktadir. Bati tibbi, Parkinson hastalarinin semptomlarini tedavi etmek icin sentetik bir L-dopa formu kullanir, ancak klinik calismalar, yan etkiler olmadan esdeger (veya daha iyi) sonuclara sahip mucuna pruriens kullanimini gostermistir. Kisi takviye olarak kadife fasulye kullanmak istiyorsa muhakkak uzman bir doktora basvurmalidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:56.