IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2020, 11:02   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Pirinc Kepegi Yaginin (Gamma Oryzanol’un) Sagliga Faydalari

Pirinc kepegi icinde bulunan bir bilesIk olan gama orizanol, Japonya’da yillardir kullanilmasina ragmen, calismalar hala bircok potansiyel saglik yararini ortaya cikarmaktadir. Gamma orizanol, pirinc kepegi yaginda % 1 ila 2 seviyesinde bulunmaktadir ve ferulik asit esterleri ile fitosterollerin bir karisimini icermektedir. Ayrica pPirinc disinda bugday, misir, cavdar, tritikale ve arpada da, ancak cok daha dusuk seviyelerde bulunmaktadir ve 70’lerin basindan beri Japonya’da ek olarak kullanilmistir.
Pirinc kepegi yagi bileseni Gama orizanolun sahip olduguna inanilan baslikca ozellikler sunlardir:
• Dusuk kotu kolesterol, bu takviyede bulunan fitosteroller (bitki sterolleri) kolesterole benzer bir yapiya sahiptir ve LDL -kolesterol dusurucu etkileri ile iyi bilinmektedir.
• Enflamasyonu azaltir
• Dusuk kan sekeri
• Antioksidan aktivite uygulayin bu, hucreleri reaktif oksijen turlerinden (ROS) koruyan guclu bir antioksidan olan ferulik asitten kaynaklanmaktadir.
Gama orizanol yaygin olarak bir egzersiz takviyesi olarak ve kas yapmak icin kullanilmaktadir. Bununla birlikte, kas gucune iliskin sonuclar tartismalidir. Kolesterolu azaltmak icin ek olarak cok daha umit vericidir.

Etki Mekanizmalari
Arastirmacilar gama orizanolun kolesterolu bazi durumlarda azaltabilecegine inanmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Bagirsak hucreleri tarafindan kolesterol aliminin azalmasi
• Azalan HMG-CoA reduktaz aktivitesi. HMG-CoA reduktaz, kolesterol uretimini destekleyen bir enzimdir.
• Genellikle kolesterol iceren molekullerin kucuk agregalari olan misel olusumunu engeller.
Ayrica arastirmacilar bu ekin iltihabi azaltabilecegine inanmaktadirlar ve bunlar asagidaki gibidir:
• Azalan NF-kB – inflamasyonun ana duzenleyicisi
• Inflamatuar molekuller PGE2, COX-2, TNF-alfa ve IL-6’nin azalmasi
• CRP’nin dusurulmesi, kronik dusuk dereceli inflamasyonun bir belirteci olmasi
Gamma orizanol ayrica hucrelerde antioksidan aktiviteye sahiptir. Hayvanlarda ve hucrelerde, PPAR ve C/EBPa’yi artirarak kan sekeri seviyelerini dusurmektedir, bu da glikozun hucreler tarafindan alinmasini arttirmaktadir.



Gama Oryzanol’un Potansiyel Faydalari
Gama orizanol takviyeleri tibbi kullanim icin FDA tarafindan onaylanmamistir. Takviyeler genellikle saglam klinik arastirmalardan yoksundur. Gama orizanol takviyelerinin potansiyel faydalari bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
1) Kolesterol: Gama orizanol, kolesterol uretimini destekleyen bir enzim olan HMG-CoA reduktazini azalttigi icin bagirsak hucreleri tarafindan kolesterol alimini engellemektedir. Ayrica bu takviye safra asitleri tarafindan kolesterolun cikarilmasini da arttirmaktadir. Yuksek kolesterolu olan 30 erkekte yapilan calismada, degisen miktarlarda gama orizanol iceren pirinc kepegi yagi, toplam ve LDL kolesterol seviyelerini dusurebilmistir. Bununla birlikte, yuksek ve dusuk gama orizanol iceren pirinc kepegi yaginin kolesterol dusurucu etkileri arasinda cok az fark bulunmaktadir.
Gama orizanol, yuksek kolesterolu olan 20 sizofreni hastasinda toplam kolesterol ve LDL kolesterol duzeylerini dusurmustur. Baska bir calismada bu ek, yuksek kolesterol diyeti verilen sicanlarda kolesterolu dusurmus ve yag metabolizmasini gelistirmistir. BilesIk, sicanlarda LDL-kolesterol seviyelerinin dusurulmesinde ve HDL -kolesterolun arttirilmasinda etkili olmustur. Bununla birlikte dusuk HDL ve yuksek LDL-kolesterol kalp hastaligi riskini artirmaktadir. Gama orizanol, yuksek kolesterolu olan hamsterlarda kolesterol duzeylerini dusurmustur. Ayrica, sicanlarda kolesterol emilimini % 20 dusurmus ve safra asitleri tarafindan kolesterolun cikarilmasini arttirmistir.
2) Kas gucu: 30 saglikli katilimci uzerinde yapilan bir calismada, gama orizanolun bench press ve bacak kivrilma sonuclarini iyilestirdigi, ek egitimin direnc egitimi sirasinda kas gucunde iyilesme olabilecegini gostermistir. Bununla birlikte, kilo egitimi almis 22 erkek uzerinde yapilan bir baska calisma, dokuz haftalik gama orizanol desteginin performansi etkilemedigini gostermistir.
3) Ateroskleroz: Pirinc kepegi enzimatik ozutu (gama orizanol iceren) kolesterolu dusurmus ve yuksek yagli bir diyette ateroskleroz egilimli farelerde aterosklerotik plak gelisimini engellemistir. Bu bilesIk, hamsterlerde kolesterolu dusurmus ve aortik yag cizgilerini azaltmistir. Bununla birlikte yag cizgileri, arterlerin sertlesmesinde gorulen ilk hasardir. Ayrica, tavsanlarda arterlerin (ateroskleroz) sertlesmesinin tedavisinde etkili olmamistir.
4) Diyabet: Gama orizanol, pankreas beta hucrelerinin (insulin salgilayan hucreler) fonksiyonunu ve hayatta kalmasini gelistirerek farelerde glikoz seviyelerini iyilestirmistir. Bu bilesIk, glikozla uyarilan insulin salinimini arttirmak icin dogrudan pankreas hucreleri uzerinde etki etmektedir. Ayrica, yag hucreleri (adipositler) tarafindan glikoz alimini dogrudan arttirmaktadir. Bu ek, farelerde adiponektin seviyelerinin azalmasini etkili bir sekilde onlemistir ve dusuk adiponektin diyabet icin bir risk faktorudur. Gama orizanol, tip 2 diyabetli sicanlarda insulin duyarliligini arttirmistir. Hamile farelere yuksek yagli bir diyet verildiginde, yavrulari insulin direnci gelistirmistir. Gebe farelere verilen gama orizanol, yavrularda insulin direnci gelisimini onlemistir.
5) Obezite: Sicanlar uzerinde yapilan bir calisma, gama orizanolun beyindeki (striatum) dopamin reseptorlerini (D2R) bloke ederek obezite ile savasabilecegini dusundurmektedir. Bu reseptorler beyin odul sisteminin bir parcasidir. Yuksek yagli bir diyetle artarlar ve hedonik asiri yeme ile sonuclanirlar. Bu bilesIk, yuksek yag ve yuksek fruktozlu diyetle beslenen sicanlarda, diyet yag tercihlerini azaltmis ve dusuk obezite, ve yag birikimini engellemistir. Ayni zamanda yag hucrelerinin (adipositler) uretimini azaltmistir.
6) Cilt sagligi: Gama orizanol, cilt yaslanmasindan ve 15 yasina maruz kalan sicanlarda deri altindan enjekte edildiginde UV radyasyonunda gelismis kirisIkliklardan korunmustur. Ayrica, bir kremaya dahil edildiginde ve cilde uygulandiginda, cildi nemlendirmis ve yumusatmistir.
7) Osteoporoz: Bu bilesIk, sican osteoporoz modelinde (yumurtaliklarinin cikarildigi disi sicanlarda) kemik yogunlugunu ve kalsiyum icerigini arttirmistir. Baska bir calisma, sicanlarda kemik olusumuyla iliskili genleri arttirdigini bulunmustur. Bu genler SP7 / OSX , POSTN , RUNX2, COL1 ve 2’dir.
8) Enflamasyon: Sicanlarda gama orizanol PGE2, TNF-alfa ve IL-6 gibi enflamatuar aracilari azaltmistir. Bu ek sepsisli sicanlarda akciger iltihabini azaltmistir. Ayrica metabolik sendromlu sicanlarda IL-6’yi ve kronik dusuk dereceli inflamasyonun CRP’sini dusurmustur. Bununla birlikte gama orizanol COX -2 ve Nf-kB gibi diger enflamatuar parametreleri de azaltmaktadir.
9) Anafilaksi: Anafilaksi, sisme ve nefes alma zorlugu ile karakterize asiri alerjik bir reaksiyondur. Sikloartenol ferulat adi verilen bir gama orizanol bileseni, sicanlarda anafilaksi reaksiyonunu ve mast hucresi degranulasyonunu (mast hucreleri histamin ve diger enflamatuar ajanlari salgilar ) azaltmaktadir.
10) Sac buyumesi: Gama orizanol iceren bir pirinc kepegi ekstresi, sac buyumesini ve farelerde yeni sac folikullerinin olusumunu tesvik etmistir.
11) BagisIklik tepkisi: Bu ek IL-8 ve CCL2 sitokinlerini ve dogustan gelen bagisIklik yanitlari icin onemli olan makrofajlarin (bir tur beyaz kan hucresi ) aktivitesini arttirmistir.
12) Agir metal toksisitesi: Bu bilesIk fareleri kadmiyum kaynakli testis toksisitesine ve oksidatif strese karsi korumustur.
13) Ulserler: Birkac calismada gama orizanol, sicanlarda stres kaynakli ulserleri onlemistir.

Kanser Arastirmasi
Gama orizanol, farelerde kolon tumoru buyumesinin inhibisyonunu inhibe etmistir. Bunun nedenleri asagidaki gibidir:
• Artan dogal oldurucu (NK) hucre aktivitesi
• Artan sitokinler TNF-alfa , IL-1beta ve IL-6
• Tumore kan akisini azaltmak
Gamma orizanolun bir bileseni olan sIkloartenol ferulat, farelerde cilt tumorlerinin buyumesini azaltmistir. Ayrica insan prostat kanseri hucrelerinin buyumesini inhibe etmistir. Bununla birlikte, sicanlar uzerinde yapilan bir calisma, gama orizanolun nadir bir yan etkisini bildirmistir ve bu akciger kanserini tesvik etmesidir. Ancak etkisi zayiftir ve sadece cok yuksek bir dozajlar alindiginda gorulmektedir. Insan kanseri hastalarinda gamma orizanol arastirilmamistir. Oncelikle kisi doktoruna danismadan kullanmamasi tavsiye edilmektedir.

Sinirlamalar ve Uyarilar
Gama orizanol ile ilgili calismalarin cogu, insan sagligina tercume edip uygulayamayan hayvanlarda veya hucrelerde yapilmistir. Sporcular tarafindan bir guc takviyesi olarak gama orizanolun sIk kullanilmasina ragmen, bu bilesigin direnc antrenmani sirasinda kas kuvveti uzerindeki etkilerini destekleyen sinirli kanit bulunmaktadir. Testosteron gama orizanolden olarak dusmesi etkileri sadece teorik ve henuz kanitlanmamistir. Gama orizanolun insanlarda HMG-CoA reduktaz aktivitesini azalttigini dogrulamak icin daha fazla calismaya ihtiyac duyulmaktadir.

Gama Oryzanol ve Hormonlar
Gama orizanol, insanlarda testosteron, kortizol, ostradiol, buyume hormonu veya insulin duzeylerini etkilememistir. Baska bir calisma, sicanlara gama orizanol enjeksiyonunun buyume hormonunu ve prolaktin salinimini baskiladigi bulunmustur. Bu bilesIk guclu bir luteinize edici hormon salimi inhibitoru ve sicanlarda zayif bir prolaktin inhibitorudur. Incelenen 8 hipotiroid hastasinin 6’sinda kanda tiroid uyarici hormon ( TSH ) duzeylerini dusurmustur.

Kullanimi Guvenli mi?
Gama orizanol ve kaynagi olan pirinc kepegi yagi, genellikle guvenli olarak kabul edilmektedir, calismalarda cok az veya hic yan etki bildirilmemistir. Sicanlarda akciger kanseri promotorudur, ancak etkisi zayiftir ve sadece cok yuksek bir dozajda ortaya cikmaktadir. Deney fareleri ve sicanlar uzerinde yapilan calismalarda kanserojen (kansere neden olan) olmadigi bulunmustur.

Dozaj
Herhangi bir saglik amaci icin guvenli ve etkili bir gama orizanol dozu bulunmamaktadir, cunku birini bulmak icin yeterince guclu bir calisma yapilmamistir. Bununla birlikte, klinik calismalar belirli dozlarla iliskili faydalar bulmustur. Bazi calismalar gunde yaklasIk 50 ila 60 mg daha dusuk bir doz kullanmistir. Bir calisma (bir derlemede referans olarak verilmistir) gunde 20 mg gama orizanol uygulamistir. Digerleri gunde 300 ila 800 mg arasinda daha yuksek bir doz kullanmistir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:58.