IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mart 2020, 10:54   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Immunglobulin M (IgM) Antikorlari: Kan Testi ve Seviyeleri

Immunglobulin M (IgM) antikorlari, genis bir yelpazedeki enfeksiyonlara karsi ilk savunmadir. Genellikle enfeksiyonlar, immun yetmezlik, otoimmun hastalik ve belirli kanser turleri gibi farkli durumlarin teshisine yardimci olmak icin olculmektedir. Bu yazida yuksek ve dusuk IgM duzeyleri ve etkileyebilecek faktorler hakkinda bilgiler yer almaktadir.

Immunoglobulin M (IgM) Nedir?
Antikorlar, bakteri, virus, mantar ve parazitler gibi davetsiz misafirleri etkisiz hale getiren immun sistemin buyuk proteinleridir. IgA, IgD, IgE, IgG ve IgM olmak uzere bes ana antikor tipi vardir ve IgM (Immunoglobulin M) en buyuk antikorlardir. Bu antikor turu bagisIklik sisteminin ilk savunmasidir ve yeni enfeksiyonlara karsi genel fakat kisa sureli koruma saglamaktadirlar.
Vucut, IgM patojenlerinin seviyesine karsi uzun sureli korumadan sorumlu olan daha fazla IgG antikoru uretmeye baslamaktadir. Enfeksiyonlara cevap olarak uretilen immun IgM antikorlarinin yani sira, vucut herhangi bir davetsiz misafirin (antijenin) maruz kalmadan kanda dolasan dogal IgM antikorlarina da sahiptir. Bunlar zarar gormus ve kanserli hucrelerin uzaklastirilmasindan sorumludur, boylece iltihabi azaltir ve otoimmuniteden korumaktadir.

Normal Alan
Kandaki IgM icin normal aralik 40 – 230 mg / dL’dir (desilitre basina miligram). Kadinlar normalde erkeklerden daha yuksek IgM seviyelerine sahiptir. Doktorlar, bagisIklik sistemi tepkisi hakkinda daha dogru bilgi vermek icin sIk sIk olculecek IgM, IgA ve IgG ve IgM’yi test etmektedirler. Antikorlar, enfeksiyonlar, immun yetmezlik, otoimmun hastalik ve bazi kanser turleri gibi farkli durumlarin teshisine yardimci olmak icin olculmektedir. Cok az immunoglobulin olmasi, vucudu enfeksiyonlara karsi daha duyarli hale getirmektedir. Ote yandan, cok fazla olmasi asiri aktif bir bagisIklik sistemini isaret etmektedir.

Dusuk Immunoglobulin M
Dusuk IgM seviyeleri, bagisIklik sisteminin en iyi sekilde calismadigi anlamina gelmektedir. Bu antikor bakteri ve viruslere karsi koruma saglamaya yardimci oldugu icin, dusuk IgM seviyelerine sahip olmak tekrarlayan enfeksiyon riski ile iliskili bulunmustur.

Dusuk IgM Nedenleri
Belirtilen nedenler genellikle bu belirti ile iliskilidir. Dogru tani icin uzman bir doktora veya diger saglik profesyonellerine gidilmelidir. Bazi yasam tarzi secenekleri, IgM seviyelerini dusurmektedir ve bu yasam tarzi secenekleri asagidaki gibidir:
• Alkol tuketimi ile birlikte sigara icmek
• Dayaniklilik egzersizi ve fazla antrenman yapmak
Ayrica, bazi hastaliklar ve bozukluklar dusuk IgM seviyeleri ile iliskilidir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Bazi otoimmun ve enflamatuar hastaliklar, ornegin Romatoid artrit, Hashimoto tiroiditi, Lupus, Colyak hastaligi ve Crohn hastaligi
• Immun trombositopeni
• Diyabet
• Selektif immunoglobulin M eksIkligi, bu nadir ve bazen kalitsal bir hastaliktir
• Wiskott-Aldrich sendromu, bu nadir gorulen bir immun yetmezlik bozuklugudur
• Lenfoid noduler hiperplazi
• Losemi
Ayrica IgM duzeyi dusuk olan bazi kisiler hic bir semptom gostermemektedir ve bazilari ise tekrarlayan enfeksiyonlardan mustariptir.

BagisIklik Tepkilerini Guclendirme Yollari
En onemlisi, dusuk IgM seviyelerine neden olan tum altta yatan kosullari tedavi etmek icin uzman bir doktora gidilmelidir. IgM sadece bir belirtectir, dolayisiyla doktorla bagisIklik tepkisini guclendirmek ve genel sagligi korumak icin en iyi yaklasimlar hakkinda gorusulmelidir ve ayrica sigara icmekten ve alkol almaktan kacinilmalidir. 1.787 kisiden olusan bir calismada alkol veya sigara kullanimi, IgM’nin izolasyonda cok az etkisi oldugu bulunmustur. Bununla birlikte, sigara kullanimi ile birlikte, dusuk alkol tuketimi bile kandaki IgM’yi onemli olcude azaltmistir. Eger kisi IgM seviyeleri dusukse ve enfeksiyonlara yatkinsa, fazla egzersiz yapmadigindan emin olmali ve seviyeleri iyilesene kadar dayaniklilik egzersizinden kacinmalidir. Yapilan sinirli calismalar, takviyelerin IgM seviyesini yukseltebilecegini gostermektedir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Likopen (insan ve hayvan calismalarinda)
• Ginseng (hayvan calismalarinda)
• Astragalus (hayvan calismalarinda)
Bununla birlikte, kullanimlarini desteklemek icin uygun klinik denemeler eksIktir.

Yuksek Immunoglobulin M
Dogal ve immun olmak uzere iki tur IgM antikoru bulunmaktadir. Vucut davetsiz misafirlere (antijenler) cevap olarak immun IgM antikorlari uretmektedir. Bu nedenle, IgM seviyelerinin enfeksiyonlarin ilk evrelerinde yukselme egiliminde olmasinin nedeni budur. Vucut daha fazla IgG antikoru uretmeye basladiginda IgM seviyeleri sonunda dusmektedir. Doktorlar genellikle hepatit, CMV, EBV, HIV, kizamik, kizamikcik ve kabakulak gibi akut enfeksiyonlari teshis etmek icin spesifik IgM antikorlarini kullanmaktadirlar. Bununla birlikte, spesifik IgM antikorlari icin testler yanlis pozitif olabilmektedir ve hastalik bulunmasa bile yukselebilmektedir. Bu yuzden bu testi bir veya daha fazla guvenilir testle takip etmek akillicadir.

Yuksek IgM’nin Nedenleri
IgM seviyeleri bazi nedenlerden dolayi artmaktadir ve bu sebepler asagidaki gibidir:
• Enfeksiyonlar: Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, yuksek IgM seviyelerinin en yaygin nedenleridir.
• Tip 1 diyabet, Multipl skleroz ve Primer biliyer siroz dahil olmak uzere bazi otoimmun bozukluklar
• Bobrek hasari: Bobrek hasarinda albumin ve IgG gibi proteinler idrar yoluyla kaybedilmektedir (nefrotik sendrom), ancak kandaki IgM tersine artmaktadir.
• Hiper-immunoglobulin M sendromlari, yuksek IgM ve dusuk seviyelerde diger immunoglobulinlerin bulundugu bir grup genetik immun yetmezlik bozuklugu grubudur
• Nadir genetik norodejeneratif hastalik olan Louis – Bar sendromu (ataksi-telanjiektazi)
• Multipl miyelom ve Waldenstrom’s makroglobulinemisi (Hodgkin olmayan bir lenfoma turu) gibi kanserler.

Iliskili Hastaliklar
Yapilan calismalarda bazi hastaliklarla yuksek IgM seviyeleri ile iliskilendirilmistir. Ancak, belirtilen calismalar sadece iliskilendirilmistir ve bir sebep-sonuc iliskisi kurulmamistir.
Metabolik sendrom: Metabolik sendrom, uc veya daha fazlasiyla karakterize edilen bir durumdur. Bu durumlar arasinda mide etrafindaki yag, yuksek tansiyon, yuksek kan sekeri seviyeleri, yuksek trigliserit seviyeleri ve dusuk HDL- C seviyeleri bulunmaktadir. 9,379 kisiden olusan bir calismada, yuksek IgM seviyeleri (erkekler icin 110 mg/dL’nin uzerinde ve kadinlar icin 150 mg/dL’nin uzerinde), daha yuksek metabolik sendrom insidansi (ozellikle yuksek trigliseritler ve dusuk HDL-C) ile iliskili bulunmustur. Benzer sekilde, 460 katilimciyla yapilan bir baska calismada, yuksek trigliserit veya dusuk HDL-kolesterolu olanlarin IgM seviyeleri daha yuksek oldugu gozlemlenmistir.
4,255 ABD ordusu personelinin yaptigi bir calismada, yuksek IgM seviyelerinin, tum nedenlere bagli olum oranlariyla iliskili oldugu bulunmustur. Yuksek IgM duzeyleri sIklikla acik bir neden ve sonuc tespit edilmemis olsa da, bu calismada mortaliteyi artirabilecek bulasici ve otoimmun hastaliklarin bir sonucu oldugu kanisina varilmistir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:04.