IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By oMeN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2020, 10:13   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronavirus ile ilgili carpici Turkiye aciklamasi

Cin'de ortaya cikan ve tum dunyada yayilmaya devam eden koronavirus ile ilgili carpici bir aciklama geldi. Fizyoloji Uzmani Doc. Dr. Oytun Erbas, koronavirusun gen farkindan dolayi Turkiye’de salgina neden olmayacagini soyledi.

Cin’in Wuhan kentinde ortaya cikan koronavirus tum dunyayi etkilemeye devam ediyor. Virusun su ana kadar Turkiye’ye
gelmemesi ise bir yandan sevindirirken bir yandan kafalarda soru isaretleri olusturdu. Turkiye’de yaptigi arastirmalar ile adindan soz ettiren Fizyoloji Uzmani Doc. Dr. Oytun Erbas, koronavirus Turkiye’ye gelse bile salgin yapamayacagini soyledi. Vatandaslarin virusle ilgili rahat olmasi gerektigini ifade eden Erbas, gelse bile 10-20 vak'ada gorulebilecegini belirtti. Doc. Dr. Erbas viruse karsi bol bol elleri ve yuzu yikamak gerektigini soylerken maske takmanin ise bir ise yaramayacagini vurguladi.


'KORONAVIRUS TURKIYE'YE GELEBILIR AMA ASLA CIN'DEKI GIBI SALGIN YAPMAZ'
Koronavirusun gen farkindan dolayi Asya irkini daha cok etkiledigi Turkiye’nin ise daha karisIk genlere sahip oldugu icin cok az etkilenecegini dile getiren Fizyoloji Uzmani Doc. Dr. Oytun Erbas, “Koronavirusun su ana kadar yayilim bolgesi Wuhan ve cevresi yani Cin. Bu bolgedeki genetik kokeni ortak insanlari yakaliyor. Bunlar daha cok sari irk ve kisa boylu insanlar. Yapilan calismalarda virusun akcigerde tutundugu protein Asya irkinda daha fazla. Beyaz ve siyah irklarda ise 6’da 1 oraninda daha az. Onun icin buralarda gorulse bile cok daha az gorulecektir ve hafif gececektir. Koronavirus Turkiye’ye de gelebilir ama asla Cin’deki gibi salgin yapmaz. 10 vak'a, 20 vak'a olabilir. Bunu bilemeyiz. Onu gelince goruruz. Daha bir sey yok ortalikta. Ama ben asla bir hizli yayilim beklemiyorum. Burada gen farki cok onemli. Iki tane makale var bununla ilgili. Insanlarin genetik ozellikleri farkli oldugu icin Asyalilari, beyaz irki ve siyah irki farkli etkiledigi cok net olarak biliniyor. Turkler Asya irki ama bize biraz da Akdeniz’den de gen gelmis. Biz biraz Macaristan, Rumen grubundan da gen almisiz. Daha karisIk bir gen grubuyuz. Ben Turkiye’nin cok az etkilenecegini dusunuyorum“ diye konustu.

Maske takmanin hastaligi engellemeyecegi hatta nemden dolayi daha fazla yakalanma riskine sahip olunacagini ifade eden Doc. Dr. Erbas, “BagisIklik sorunu olanlar eger vak'a cikarsa evden cikmasinlar. El yikamasi cok onemli. Ben eskiden ellerimi 3-4 defa yikarken su anda 5-6’ya cikardim. Yanimda kolonya aliskanligi kazandim. Ellerimi yikayamiyorsam bir kolonyadan geciriyorum. Maske takmaya gerek yok. Cunku maske nemle islaniyor. Virus ustunde daha cok birikir. Maske birakin onlemeyi hasta olmayi bile kolaylastirabilir. Virusun bulastigi 3 yer var. Goz, burun ve agiz. Panige gerek yok. Onemli olan akilci olmak. Ben bazen goruyorum. Cok fazla miktarda ‘vak'a ciksa’ diye bir hazirlik var. Insallah Sars gibi olur ve bu ulkeye ugramaz. Biz de koronavirusten hic uzulmeyiz“ seklinde konustu.
 
Alt 05 Mart 2020, 10:39   #2
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Fizyoloji Uzmani Doc. Dr. Oytun Erbas, koronavirusun gen farkindan dolayi Turkiye’de salgina neden olmayacagini soyledi.

Gen kaynaklı diyorlar ama dünyada uğramadığı ülke kalmadı bu virüsün çok ilginç

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:23.