IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Sağlık Haberleri Sağlık Haberleri

 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Aralık 2023, 19:32   #1
Only Allah can judge me
BugsBunny - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Uzmanlar yüksek tansiyon için uyardı: Çiftlerden birinin sahip olması yeterli

Yeni bir araştırma, evli çiftlerin sadece bir hayatı ya da evi paylaşmadığını aynı zamanda yüksek tansiyon gibi bir hastalığı da paylaşabildiklerini ortaya çıkardı.

Uzmanlar yüksek tansiyon için uyardı: Çiftlerden birinin sahip olması yeterli

Michigan Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmaya göre; çiftlerin neredeyse yarısı yüksek tansiyona sahip ve eğer evli çiftlerden birinde bu rahatsızlık varsa diğerinin de yakalanma olasılığı oldukça yüksek.

Araştırmacılar, 1.086'sı İngiltere'de olmak üzere dünya çapında 30 binden fazla heteroseksüel çifti inceledi. Araştırma, İngiltere'deki çiftlerin yüzde 47'sinde her iki partnerin de yüksek tansiyona sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bu oran, çalışmaya dahil edilen diğer ülkelerden Çin, ABD ve Hindistan'daki orandan daha yüksek çıkmasıyla dikkat çekti.

Katılımcıların kan basıncının çok yüksek olup olmadığını kontrol ettiler; karı kocalar, kan basıncı durumları açısından, benzer yaşam tarzlarını ve beslenme alışkanlıklarını yansıtarak birbirlerini yansıtma eğilimindeydiler.

Amerikan Kalp Derneği Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, tedbir olarak evli çiftlerin kan basıncı kontrollerini birlikte sunmaya başlamaları gerektiği belirtildi.

EŞİNİZDE YÜKSEK TANSİYON VARSA DİKKAT!

Yüksek tansiyonu olan bir erkekle evli olan kadınların, sağlıklı tansiyonu olan bir erkekle evli olanlara kıyasla bu hastalığa yakalanma olasılığı yüzde 9 daha fazlaydı.

Araştırma bunun nedeninin çiftlerin sağlık davranışlarının zamanla benzer hale gelmesi olduğunu, çünkü aynı ortamı paylaştıklarını ve ortak sorunları olduklarını söyledi.

En son NHS verileri, erkeklerin yüzde 31'inin ve kadınların yüzde 26'sının hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyona sahip olduğunu gösteriyor.

Dr Chihua Li şunları söyledi: "Birçok kişi yüksek tansiyonun orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde yaygın olduğunu biliyor, ancak birçok yaşlı çift arasında hem kadının hem de erkeğin yüksek tansiyona sahip olduğunu gördüğümüzde şaşırdık."

Uzmanlar yüksek tansiyon için uyardı: Çiftlerden birinin sahip olması yeterli

SESSİZ KATİL...

Amerikan Kalp Derneği'nden Dr. Bethany Gibbs ise şunları söyledi: "Eşinizde hipertansiyon varsa sizin de hipertansiyona yakalanma olasılığınız daha yüksek. Bu fikri temel alarak daha aktif olmak, stresi azaltmak veya daha sağlıklı beslenmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak kan basıncını düşürebilir. Ancak eşiniz veya partneriniz sizinle birlikte değişiklik yapmıyorsa bu değişiklikleri başarmak ve daha da önemlisi sürdürmek zor olabilir."

Yüksek tansiyon, nadiren belirti verdiği için “sessiz katil” olarak biliniyor. Tüm felçlerin ve kalp krizlerinin yarısından fazlasından sorumlu ola bu rahatsızlık, aynı zamanda kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve demans riskini de artırıyor.

Önceki çalışmalar, evliliğin genel olarak kalbe iyi geldiğini, insanların ileri yaşlarda aktif kalmasına ve daha az yalnız kalmasına yardımcı olduğunu göstermişti. Eş sahibi olmak insanları ilaç almaya, egzersiz yapmaya ve sağlıksız alışkanlıkları bırakmaya teşvik ederek kalplerini güçlü tutuyor. Ayrıca yalnızlık, kortizol gibi kalp atış hızını ve kan basıncını artıran ve potansiyel olarak kalp krizlerine neden olan stres hormonlarının düzeylerinin artmasına neden olabilir.

Kaynak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:29.