IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Sağlık Haberleri Sağlık Haberleri

 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Aralık 2023, 18:04   #1
Only Allah can judge me
BugsBunny - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sivilce ön yargısı hayatlarını etkiliyor

Yeni bir araştırmaya göre sivilceli kişilerin, "sivilce önyargısı" nedeniyle işe alınma, flört edilme veya arkadaş edinilme olasılıkları daha düşük.

Sivilce ön yargısı hayatlarını etkiliyor

Pek çok kişi sivilce sorununu sadece kozmetik bir sorun gibi görse de aslnda etkileri çok daha büyük.

Massachusetts'teki Brigham Hastanesi'ndeki araştırmacılar insanların çevrimiçi ortamda kendileriyle fotoğraf paylaşma olasılığının daha düşük olduğunu buldu. Araştırmacılar 1.300 kişiyi inceledi ve onlara bir dizi soru sormadan önce açık tenli, hafif veya şiddetli sivilceli birinin resmini gösterdi.

Araştırmacılar, insanların sivilce sorunu yaşayanlara ön yargıyla yaklaştıklarını ve sağlık sigortası şirketlerinin bunun tedavisini karşılamasını istediklerini söyledi.

Sivilce, ABD'de her yıl 50 milyon Amerikalının yaşadığı en yaygın cilt rahatsızlığı. Normalde ilk olarak ergenlik çağındaki ergenleri ve genç yetişkinleri etkileyen, ciltlerinde küçük veya büyük kırmızı şişlikler, sivilceler ve kabuklu cilt şişlikleri bırakarak ortaya çıkıyor. Bu durum testosteron, bazı kozmetik ürünlerin ve ilaçların kullanımı gibi hormonlardaki değişimlerin bir sonucu yaşanabilir.

Tedavisinde ise çeşitli kremler, antibiyotikler ve enjeksiyonlar kullanılıyor ancak bazı hastalarda bu durum yıllarca devam edebiliyor.

Ağır vakalarda, hastalar ciltte hayatlarının geri kalanında kalacak yara izlerinden şikayetçi olabilirler.

SİVİLCE ÖN YARGISI

JAMA Dermatoloji dergisinde yayınlanan çalışmada da araştırmacılar; açık cilt, hafif ve şiddetli sivilce örneklerini göstermek için dört yetişkinin yüzünün görüntülerini dijital olarak değiştirdiler. Daha sonra sosyal medya aracılığıyla seçilen katılımcılara 12 görselden biri gösterildi ve yanıtları sorgulandı.

Sivilce ön yargısı hayatlarını etkiliyor

Katılımcılara, "Sosyal medyada paylaştığım bir fotoğrafta böyle birinin olmasından rahatsızlık duyarım", "Bu kişiyle yakın temasta bulunmamın bir sakıncası olmaz" ve "Bu görüntüdeki kişiyle arkadaş olmak sorun değil" gibi ifadelerden hangilerine katıldıkları soruldu.

Katılımcıların çoğunluğu beyaz, kadın, yaklaşık 42 yaşında ve yüksek eğitimli bir geçmişe sahipti.

Ankete katılanların yüzde 60'ından biraz azı, sivilceli birinin resmini sosyal medyada yayınlamaktan mutlu olacaklarını kesinlikle kabul ederken, açık tenlilerde bu oran yüzde 65'ti. Birini işe alırken yalnızca yüzde 50'si şiddetli sivilcesi olan birini işe almayı kesinlikle kabul ettiğini söylerken, açık tenli kişilerde bu oran yüzde 65'ti.

KOYU TENLİ VE SİVİLCELİ KİŞİLERE KARŞI DAHA OLUMSUZLAR

Yanıtlar, ayrıca katılımcıların çoğunluğunun şiddetli sivilcesi olan kişileri çekici bulmadıklarını ve hijyenlerinin kötü olduğuna inandıklarını gösterdi. Ve katılımcıların koyu tenli ve sivilceli kişilere karşı daha olumsuz tepkiler verdiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar ayrıca katılımcıların sivilceli ve koyu tenli bireylerden sosyal olarak uzaklaşma konusunda daha büyük bir istek gösterdiklerini de buldu.

TEDAVİSİ SİGORTA TARAFINDAN KARŞILANMALI

Araştırmayı yürüten dermatolog Dr. John Barbieri şunları söyledi: "Bulgularımız sivilce hakkındaki damgalayıcı tutumların, potansiyel olarak kişisel ilişkileri ve istihdam fırsatlarını etkileyerek yaşam kalitesini bozabileceğini gösteriyor. Sivilce çoğu kez yanlış bir şekilde sadece kozmetik bir sorun olarak algılanıyor. Bu tıbbi sorunu olan kişilerin de diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi tedaviye erişebilmesi önemli. Birçok sigorta şirketi kozmetik olduğunu iddia ederek sivilce tedavilerini yetersiz bir şekilde karşılıyor. Çalışmamız bu anlatının değişmesi ve toplumdaki damgalayıcı tutumları azaltacak yaklaşımların belirlenmesi ihtiyacını vurguluyor."

Kaynak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:43.