IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Nisan 2021, 10:09   #1
Standart Dogru Uyku Bilinci

Beynimiz kafatasimizda bulunur ve oldukca guclu kemiklerle korunur. Bedenin fiziksel ve mental olarak duydugu ihtiyaclari karsilamaktan ve onu organize etmekten sorumludur. Sorumlulugu bu kadar muhim ve agir olan bu organ saglikli bir sekilde islemeye devam edebilmek icin arinmaya ihtiyac duyar. Beynimizin arinmak, temizlenmek ve daha iyi performansa sahip olabilmek icin duydugu tek ihtiyac uykudur. Uyku bedenin degil beynin gereksinimidir. Peki beynimizin asil ihtiyac duydugu seye, dogru uyku bilincine gercekten sahip miyiz? Maalesef uzun vadeli sonuclarina gore beynimize ihtiyac duydugu arinmayi olmasi gerektigi gibi veremiyoruz. Bu durumda is / calisma saatleri, zorlu hayat sartlari ve bunun gibi bircok sorumlulugun getirdigi stres bas etken olarak gosterilebilir. Ancak beynimizi farkli hayat sartlarina adapte olmaya zorladigimiz gibi biz de onun ihtiyaclarini karsilama konusunda elimizden geleni yapmaliyiz. Oyleyse dogru uyku bilincine sahip olma konusunda dikkatli olmamiz gereken durumlari inceleyelim.


Dogru uyku konusunda yatis pozisyonlarimizla, uyku oncesinde ve uyku sirasinda isiga maruz kaldigimiz sureyle, Dogru Uyku Bilinciyataga girme saatimizle, ortamda elektronik cihaz bulunup bulunmamasiyla ve kac saat uyudugumuzla tamamen iliskilidir. Uyku beynimizin yenilenme ve temizlenme evresidir. Gun icerisinde on bellege alinan bilgilerin arka bellege (kalici hafizaya) alindigi sureci barindirir. Bu durum hem akademik alandaki hem de kariyer hayatimizdaki basarimizla birebir iliskilidir. Iyi uyku, iyi performans demektir. Oyleyse daha iyi bir performans icin yapmamiz gerekenleri daha detayli inceleyelim.




Beynimiz bir sivinin icerisinde yuzer. Bu sivi onun temizlenmesini saglar. Gece boyunca onlarca kez degistirdigimiz yatis pozisyonumuz beynimizin de bu sivi icindeki durumunu degistirir. En dogru yatis pozisyonu saga donuk yatmak olmakla birlikte sirt ustu yatmak ise iyi olarak degerlendirilebilir. Yuz ustu yatmak beynimizin sividan aldigi verimi dusurmektedir ve bu nedenle onerilmemektedir. Yataga girme saatimiz ise beynimizin salgiladigi melatonin hormonuna gore olmalidir. Melatonin hormonu karanlikta aktif olmakla birlikte gece 23.00 ile sabah 05.00 saatleri arasina kadar beyin tarafindan salgilanmaktadir. Beyin ve beden gelisimi icin oldukca onemlidir. Bu saatler arasinda karanlik ortamlarda uyuyor olmamiz gerekir. Uyku oncesinde maruz kaldigimiz isIk siddeti melatonin salgimizi olumsuz yonde etkiler. Bu nedenle gec saatlerde yapay isIk altinda olmaktan kacinmaliyiz. Aslinda melatonin hormonunu izleyerek de ulasabilecegimiz kac saat uyumaliyiz? sorusuna yedi saat olarak cevap verebiliriz. Ergenlik donemlerinde dokuz saate kadar cikmasi normal karsilanan bu sureyi beynimize ayirmaliyiz. Bunlara ek olarak herhangi nedenden dolayi uyumamiz gereken saatte uyuyamiyorsak yatagimizin icine girip saga sola donmemeliyiz. Yatagimizin icin ne kadar soguk olursa uymak icin o kadar elverisli olur. Boyle bir durumda yatacagimiz yeri degistirmek yerinde bir cozum olacaktir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 13 Nisan 2021, 14:31   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

En bilinçsiz halimle buradayım. Uyku benim kırmızı çizgim olabilir ya çok huysuz oluyorum uykumu alamayınca.

 
Alt 18 Nisan 2021, 09:17   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Uyku en değerli şey ama arada uyuyamadığımız anlarda oluyor.

________________

~ E & B ~
 
Alt 19 Nisan 2021, 21:18   #4
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Aslinda melatonin hormonunu izleyerek de ulasabilecegimiz kac saat uyumaliyiz? sorusuna yedi saat olarak cevap verebiliriz.

7 saat iyidir ya bencede.

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 19 Nisan 2021, 21:23   #5
Standart

Uyku
Uzman olduğum tek konu

 
Alt 25 Nisan 2021, 12:33   #6
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

En sevdiğim ama ara, ara gittiği oluyor.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:35.