IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By YGT


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2021, 15:33   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dogru Ve Yanlis Bellegin Degerlendirilmesinde NoropsIkoloji

Bazi testler klasIk olarak yanlis hafizayi degerlendirmek icin kullanilir. Bunlardan biri olan DRM bir tanima testi notr ve duygusal icerigiyle kelime ile iliskilendirilir. Bu testte her liste 15 kelime icerir (calismaya gore degisebilir) ve yaygin olarak secilen kelimeler en yuksek yanlis tanima oranlarina sahip olanlardir. Kelime listeleri bazi olumlu (orn. Muzik, meyve, tatli ve uyku), bazi notr (orn. Sandalye, soguk, kalem ve yuksek) ve diger olumsuz iceriklerden (orn. Hirsiz, cop, aci ve korku) olusmaktadir. Kelimelerin sunum sirasi rastgele olusturulur ve her konu icin farklilastirilir ve katilimcilara tum listeleri kodlamalari talimati verilir. Her listenin kelimeleri, guclu bir sekilde iliskilendirildigi bir tema etrafinda doner.
Bu kelimeler kritik anahtar kelimeler olarak adlandirilmaktadir. Ornegin duman(kritik kelime), ortak bir temaya ait olan iliskili kelimeler sigara, nefes, alev, dalgalanma, kirlilik, kul, puro, baca, ates, tutun, pis koku, pipo, akcigerler, alevler ve leke ile ilgili temalardir. Listenin tematik ozunu ceviren ve semantik olarak listedeki diger tum kelimelerle iliskilendirilen kritik kelime olan duman ezberleme asamasinda(calisma asamasi) sunulmaz. Duman kelimesi, calisilan listedeki kelimelerle ayni oranda bircok kez hatirlanir veya taninir.


Tanima gorevi, listelerin sunumundan hemen sonra (saatler, gunler vb.) Gerceklestirilir. 45’i hedef, 15 ilgili yem ve 30 alakasiz yem olmak uzere 90 kelimeden olusur. Hedefler, listelerin 1. 8. ve 10. pozisyonlarindan alinan orijinal materyaldeki calisilan kelimelerdir (isabet oranlari); ilgili yemler, orijinal materyalde sunulmayan ancak listelerin her birinin anlamsal ozunu temsil eden kelimelerdir (yanlis alarm); ve ilgisiz cazibeler, orijinal materyalde sunulmayan ve kendileriyle hicbir anlamsal iliskisi olmayan kelimelerdir (madde mudahaleleri ile olculen yanit sapmasi). Deneklerden, daha once gorduklerini dusundukleri bir kagit sayfasinda sunulan kelimeleri daire icine almalari istenmektedir. Bir hedefi daire icine alirlarsa, olcu bir “isabet orani” olarak kabul edilir.Dogru ve Yanlis Bellegin Degerlendirilmesinde NoropsIkoloji
Gorsel sahte bellegi degerlendirmenin bir baska gorevi de Uluslararasi Duyussal Resim Sisteminden (IAPS) bir dizi iliskili goruntunun insasi icin uyarlanmis ayni DRM paradigmasi kriterine gore gelistirilen DRM-IAPS’dir . Buna gore degisIklik gosterebileceginden IAPS, incelenen her populasyona gore standartlastirilmalidir. Sahte hatiralari degerlendirmek icin yeterli bir gorev olusturan duygusal hafizayi degerlendirir.


DRM gorevi olarak DRM-IAPS iki asamadan olusur: calisma asamasi (kodlama) ve tanima asamasi (tanima). Calisma asamasi, toplamda 120 fotograf iceren (denemeye gore degisebilir) 6 resimli 20 bloktan olusuyordu. Goruntuler, cesitli duygusal durumlari ortaya cikarabilen yuzlerce renkli fotograf iceren IAPS’den alinmistir. Bu goruntuler, hosdan nahosa, uyarilma veya rahatlatici veya notr arasinda degisir. Resim degeri pozitif (orn. Yemek, spor, seks, vb.) Veya negatif (orn. Silahlar, parcalanmis bedenler, siddet ve kazalar) olabilir. IAPS’den alinan her fotograf, 20 blogun her biri icin ortalamasi hesaplanan belirli bir uyarilma ve degerlik seviyesi gosterdi. Bu gorsel uyaranlar cesitli duygusal durumlari tetikleyebilir ve gercek hayatin, sporun, modanin, dogal afetlerin bircok yonunu temsil edebilir.
Dolayisiyla, genellikle yanlis anilari incelemeyi amaclayan gorevlerin cogu iki asamadan olusur: (1) kodlama asamasi (veya calisma asamasi) ve (2) geri alma asamasi (tanima veya serbest hatirlama asamasi testi). Tanima gorevi sirasinda, denek resmi (uyarani) daha once gorup gormedigine karar verebilir. Hedeflere verilen “Evet” yanitlari bir gercek tanima indeksi saglarken, ilgili yemlere verilen “evet” yanitlari bir yanlis tanima indeksi saglamistir. Tanima asamasinda, yanitlarin guven duzeyini degerlendirmek de mumkundur (yanitlari “bil / hatirla”). Uyaricilarin uyarilmasinin yani sira degerlilige gore duygusal tepkilerden kaynaklanan fizyolojik onlemler sIklikla alinir. Yanlis anilari incelemeyi amaclayan denemelerde kullanilan diger yaygin gorevler sunlardir: resimlere duygusal tepkiler, IAPS, kelimelerin kisilik ozelligi, yuzdeki duygularin veya filmlerin taninmasidir.


NoropsIkoloji ve NoropsIkolojik Rehabilitasyon
NoropsIkolojinin temel rolu, bilissel islevlerin ve bunlarin davranisla iliskisinin degerlendirilmesidir; bu, serebral degisIklikleri ve bunlarin bireyin davranisi uzerindeki etkilerini arastirmak anlamina geli. NoropsIkoloji, genis anlamda (latus), beyin ve davranis arasindaki iliskilerin incelenmesidir ve kati anlamda (kati), beyin lezyonlariyla iliskili bilissel ve davranissal degisIklikleri arastiran profesyonel arastirma alanidir.Dogru ve Yanlis Bellegin Degerlendirilmesinde NoropsIkoloji
NoropsIkoloji, psIkologun psIkometri, klinik psIkoloji, deneysel psIkoloji, psIkopatoloji ve bilissel psIkoloji gibi kaynaklarin uygulanmasinda profesyonel performansina katkida bulunan noroanatomi, norofizyoloji, norokimya ve norofarmakoloji gibi cesitli bilgi turlerini icerir. Bellek, dil, dikkat, yurutucu islev, algilama, praksis, gnosis, duygudurum ve kisilik bozukluklari gibi bilissel islevlerin arastirilmasi amaclanmaktadir


Beyin islevleri ile davranis arasindaki iliskinin bu arastirmasi, noropsIkolojik degerlendirmeyle baslar, bundan sonra alinacak noropsIkolojik ve bilissel rehabilitasyon nedeniyledir. Bilissel ve noropsIkolojik rehabilitasyon, psIkoloji alaninin bir parcasidir, oncelikle hem hastalarin hem de aile uyelerinin norolojik bozukluklardan (edinilmis veya dogustan) kaynaklanan bilissel eksIklikleri en aza indirgemesini veya ustesinden gelmesini ve ardindan bilissel bozukluklarin tedavisi icin stratejileri arastirmayi amaclamaktadir. Bunlar hastanin yasam kalitesini iyilestirecek sekilde davranissal, sosyal ve duygusal degisIkliklerle ilgilidir. Temporal lob epilepsisi, sizofreni ve felc gibi farkli bozukluklari olan hastanin noropsIkolojik rehabilitasyonuna yardimci olarak kullanilan bircok bilissel mudahale teknolojisi vardir. Ornegin sizofreni hastasinin aktivitelerini ve taahhutlerini hatirlatmasina yardimci olan notlarin basit kullanimindan hafiza egitimi, beyin egitimi, bilgisayarli egzersizler vb. gibi. .Dogru ve Yanlis Bellegin Degerlendirilmesinde NoropsIkolojiKisa sure once arastirmacilar patolojik durumlarda (ornegin sizofreni, travma sonrasi stres bozuklugu ve demans) yanlis anilari analiz etmeye basladilar. Bu buyuleyici alanda hala aciklanmasi gereken bircok suphe var ve bu nedenle rehabilitasyon mudahaleleri onumuzdeki yillarda hala tanimlanacaktir.


ALİNTİ ~
 
Alt 03 Nisan 2021, 16:06   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık

 
Alt 04 Nisan 2021, 11:54   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Mustafa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emeğine sağlık
Tsk ederim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:07.