IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Mart 2021, 10:06   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Noral Kayit Ve Stimulasyon

Sinirsel sinyal islemede analitik yontemler, beyin bilimleri alanini ilerletmek icin cok onemlidir, ayni zamanda verimli ve etkili veri analizi yontemlerine ihtiyac vardir. Gecen yuzyilin baslarinda, sinirsel sinyaller, sinirsel aktivitenin uretildigi ve karsilik gelen davranisin uretildigi mekanizmalari kesfetmek icin muhendislik alaninda kullanilmistir. Sinir sisteminin islevi tespit edilmis ve muhendislik metodolojileri kullanilarak incelenmis ve bu arada, muhendislik metodolojileri sinir sistemlerinin ozelliklerini ve islevlerini anlamaya, onarmaya, degistirmeye, gelistirmeye veya baska sekilde kullanmaya yardimci oldu.Noral Kayit ve Stimulasyon
Sinirsel sinyaller, gelismis sinir kayit teknolojileri tarafindan kaydedilir ve bilgi, davranisin sinirsel temsillerinin anlasilmasinda kullanilmak uzere cikarilir. Bu sinyal alimina, sinyal islemeye yonelik kullanilan harici cihazlarla yapilir. Hareket, gunluk yasamin onemli bir aktivitesi oldugundan, motor kontrol alanindaki bazi onemli noral muhendislik uygulamalari, tipik olarak motor fonksiyon telafisi, hareket restorasyonu, rehabilitasyon, bozukluk tespiti vb. Icerir. Bir hareket sureci entegre edilir ve yukaridan cevrilir. kontrol sisteminin seviyeleri ve cok yapili kas-iskelet koordinasyonuna bir dizi aktarimi icerir.


Merkezi sinir sistemi (CNS), motor davranis karakterizasyonu ve yeniden duzenlenmesinde hesaplamali bir kontrolor yapisi olarak calisir. Beyindeki birden fazla yapi, motorla ilgili bilgileri birbirine baglayarak, entegre ederek ve koordine ederek motor kontrolune katkida bulunur. Her yapi, belirli bir eylem gerceklestirildiginde bir motor komutunun formule edilmesinde kullanilir ve CNS, komutu birden cok motorla ilgili yapi arasinda degistirir. Beyindeki bu yapilarin koordinasyon ve isbirligi mekanizmasi, motor komut girdisi ile tahmin edilen davranis ciktisi arasindaki iliskilerin sinirsel temsillerini saglayan “kara kutu” modelleri olarak belirlenebilir. Bu modeller, birden cok beyin yapisini, ozellikle de bilgi alip gonderebilen sinaptik esneklige sahip bolgeleri temsil edebilir.


Noral Kayit
Noron populasyonlari, toplam aktivitelerinde zamanla degisen dalgalanmalar sergiler. Su anda, insan ve insan olmayan beyninden buyuk miktarlarda uzaysal ve zamansal bilgiyi kaydedebilen cesitli invazif veya invazif olmayan kayitlar mevcuttur. Motorla ilgili bilgilerin nasil uretildigini ve belirli bir eylem sirasinda belirli alanlarda ne tur modellerin bulunabilecegini arastirmak icin bircok muhendislik yontemi uygulanmaktadir.
Insan beyninde, noronlar birbirleriyle sinaps olarak bilinen baglantilar yoluyla iletisim kurarlar. Sinapslar elektriksel veya kimyasal olabilir ve sinapslarin uyarici veya engelleyici dogasi bilgi aktarimina katkida bulunur. Sodyum ve potasyumun akisi ve disari akisi, zar potansiyelinin hizla yukselip dusmesine neden olur. Membran potansiyellerindeki hizli degisIkliklere, hucreler arasi veya hucre disi kayitlarla kaydedilebilen sivri uclar denir. Carpma oranindan, yani atesleme oranindan degerli bilgiler kesfedilebilir. Derin beyne yerlestirilmis elektrotlar, bireysel noronlardan kayit yapilmasina izin verir ve insanlarda degil uyanik hayvanlarda onemli sonuclar sunabilir.Noral Kayit ve Stimulasyon


Cok elektrotlu diziler, birden cok norondan gelen voltaj salinimlarini kaydedebilir. Buyuk bir yerel noron populasyonundan eszamanli kayit, tek birimli kayitlarin aksine, karmasIk bilgilerin cikarilmasinda uzamsal cozunurluk yararlarini artirir. Yukarida bahsedilen invazif kayit teknolojileri, yapayliklara karsi onemli olcude daha az savunmasizlik ve ilgili olarak daha yuksek cozunurluk ve daha buyuk genlikler (voltajlar) saglar ve dolayisiyla performans, elektrot teknolojilerine cok daha fazla dayanir. Bununla birlikte, klinik ortamlarla sinirli olanlar ve ameliyat ve implantasyon riskleri dahil olmak uzere bu invazif kayit teknolojilerinin bazi sinirlamalari vardir. Invazif kayit teknolojileri, yapayliklara karsi onemli olcude daha az savunmasizlik ve ilgili olarak daha yuksek cozunurluk ve daha buyuk genlikler (voltajlar) saglar ve dolayisiyla performans, elektrot teknolojilerine cok daha fazla dayanir.


Kisitli invaziv teknolojilere bir alternatif olarak, insan calismalarinda elektroensefalografi ve manyetoensefalografi gibi cesitli invazif olmayan kayit teknolojileri kullanilmistir. Gelismis hesaplama algoritmalari, sinyal islemeyi ve sinyal filtrelemeyi tesvik etmeyi vaat ediyor; bu nedenle, insan calismalarinda giderek daha fazla invazif olmayan kayit teknolojileri dikkate alinmaktadir. Bazi teknikler kafa derisindeki noronal potansiyelleri kaydeder ve bu tur kayitlar, kayit seviyesine bagli olarak binlerce noronun populasyon aktivitesini yakalar. Coklu katmanlar, beyin korteksinden kafa derisine bilgi aktarimini kisitlayarak sinyalin daha dusuk genliklerine ve daha dusuk uzaysal cozunurluge yol acar. Ek olarak, elektrotlar goz hareketleri, yuz hareketleri, cigneme, yutma vb. Gibi cevredeki etkilesimlere karsi hassastir. Noral Kayit ve StimulasyonNoninvazif teknolojiler altinda, noronlarin aktivitesi veya noron populasyonu yerine beyindeki metabolik aktiviteye odaklanan goruntuleme yontemleri vardir. Belirli bir gorevi yerine getirirken, beyin noronlarinin aktivasyonu artar ve boylece daha fazla oksijen gerekir ve cevrelenmis kan damarlarindan emilir. Artan bir akis ve daha yuksek oksijen seviyesi tespit edilebilir. Bu hemodinamik yanit, birkac saniyede zirveye ulasacak ve orijinal seviyeye geri donmesi daha uzun zaman alacak sekilde nispeten yavastir. Bu nedenle, bu tur bir kayit teknolojisi iyi uzamsal cozunurluk saglar, ancak cok zayif zamansal cozunurluk saglar.


Noral kayit teknolojilerine ek olarak, klinik tedavilerde (koklear implantlar ve derin beyin stimulatorleri) ve yeni ortaya cikan noroprotetiklerde kullanilan noral stimulasyon teknolojileri de vardir. Bu, sensorimotor geri beslemeyi taklit etmek icin beynin belirli bir bolgesine elektriksel veya manyetik stimulasyon verilmesini icerir. Cogu kayit elektrotu, stimulasyonlar icin de kullanilabilir. Beyin stimulasyonlarinin klinik tedavilerde etkili oldugu kanitlanmistir. Bu metodolojiler ayrica ideal uyarim modellerinin belirlenmesinde sinyal isleme metodolojilerinin kullanilmasini icerir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:46.