IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Otomobil Haberleri Otomobil Dünyası

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Başak


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2021, 14:43   #1
~~ Şans ~~
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kriz giderek büyüyor! 25 dolarlık çip 1,5 milyon aracın üretimini durdurdu

Kriz giderek büyüyor! 25 dolarlık çip 1,5 milyon aracın üretimini durdurdu

Otomotiv sektöründe başlayan küresel çip krizi akıllı telefon üreten firmalara da sıçradı. Türkiye'de de etkisini gösteren kriz, her geçen gün daha da büyümeye devam ediyor. Otomobil üretiminde kullanılan ve fiyatları 25-150 dolar arasında değişen çiplerin bulunamaması nedeniyle 1,5 milyon aracın üretimi durduruldu. Krizin Türkiye'ye de sıçraması nedeniyle Tofaş, Oyak Renault ve Ford Otosan da üretimi durdurmak zorunda kaldı.

Kriz giderek büyüyor! 25 dolarlık çip 1,5 milyon aracın üretimini durdurdu

Dünyada başlangıçta sorun fabrikaların kapanması nedeniyle tedariklerde yaşanan geçici bir gecikme olarak algılandı. General Motors, Ford, Nissan, Toyota, Honda ve Volvo gibi büyük otomobil üreticilerinin üretimleri durdu. Ancak aslında otomotiv sektörü dünyadaki çip tüketiminin sadece yüzde 10'unu yapıyor. Asıl tehlike elektronik sektöründe. Akıllı telefon, dizüstü bilgisayar gibi ürünler toplam üretimin beşte üçünü tek başına yapıyor. İlk sırada PC'ler var. İkinci sırada akıllı telefonlar, üçüncü sırada ise tüketici elektroniği bulunuyor. Dördüncü sırada otomotiv ve beşinci sırada da sanayinin diğer dalları var. Çip krizinde gelişmekte olan ülkelerdeki otomotiv fabrikaları da etkilendi. Romanya, Türkiye, Çekya, Macaristan ve Özbekistan gibi ülkelerde, üretimini durduran firmalar oldu.

Türkiye'de Oyak Renault Bursa fabrikası 15- 22 Mart tarihleri arasında üretimine zorunlu ara verdi. Tofaş, Bursa fabrikalarında üretimi 19 Mart'ta durdurdu. 5 Nisan'da yeniden faaliyete geçecek olan Tofaş, fabrikada periyodik bakım yapıyor. Ford Otosan ise bugünden başlamak üzere üretime 9 Nisan'a kadar ara verdi.Türkiye'de otomotiv sanayi üretiminin 2021'de 1.5 milyon adet seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Krizin Türkiye'de diğer fabrikalara yayılması halinde, 2021'de 2 ila 5 bin adetler seviyesinde üretim kaybı yaşanabileceği tahmin ediliyor. Ancak bu kaybın yıl içinde telafi edilebileceği söyleniyor.

Kriz giderek büyüyor! 25 dolarlık çip 1,5 milyon aracın üretimini durdurdu

Çözüm için çeşitli çabalar da var. Intel 20 milyar dolara Arizona'da iki büyük çip fabrikası kurma yolunda adımlar atıyor. Mikro işlemci ve mikro denetleyici ürünleri üreten firmalar da üretimdeki daralma dışında başka sorunlarla ilgileniyor. En büyük üreticilerden NXP ve Infineon'un Teksas fabrikaları geçici olarak kapandı. Japon Renesas'ın bir fabrikasında da yangın çıktı. Bu tür sorunlar da çözüm bulunmasını engelliyor.
 
Alt 03 Nisan 2021, 14:52   #2
Standart

Eskiden ne güzeldi çipsiz mipsiz araçlar. Her şey sürücüye bağlıydı. Al sana teknoloji :)

 
Alt 03 Nisan 2021, 19:00   #3
Kimseye Eğecek Başımız Yok Umudumuzun Bittiği Yerde İnadımız Başlar...!
KuzeyAras - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Teknolojıde de Krız Olur mu Ya Bu Salgın Kasıp Kavuruyor Herseyı.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:19.