IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Mart 2021, 11:48   #1
Standart Ag Pazari Oryantasyonu

Uluslararasilasma davranisi uzerine yapilan arastirmalarin cogunda, firmalarin yavas yavas uluslararasi pazarlara dahil olduklari sonucuna varilmistir. Bununla birlikte son 20 yilda, kademeli bir uluslararasilasma modelini takip etmeyen, ancak uluslararasi faaliyete hizli baglilik ile karakterize edilen yeni bir tur is ortaya cikmistir. Oviatt ve Dougall bu isletmeleri Dogmus Kureseller (Born Global’ler) olarak adlandirmislardir. Yeni girisimlerin kesif, gelecekteki mal ve hizmetlerini olusturmak icin, ulusal sinirlarin otesinde firsatlarin kanunlastirilmasi, degerlendirilmesi ve kullanilmasidir. Bu alandaki gecmis arastirmalar, belirli yeni girisimlerin uluslararasi engelleri asabilecegi olaganustu hizi aciklayabilecek faktorleri belirlemeye odaklanir. Bununla birlikte, bazi arastirmacilar, born globallere iliskin anlayisini ilerletebilmek icin, olusturulduktan sonra rekabet guclerini etkileyebilecek faktorleri analiz edilebilmesi gerektigini dusundurmektedir.


Geleneksel olarak, piyasa bilgisi eksIkligi, proaktif olarak uluslararasi firsatlari aramak icin anahtar bir degisken olusturmasidir. Bu nedenle, kucuk isletmelerin uluslararasilasma sureclerinde ustesinden gelmeleri gereken en buyuk engellerden biri olarak gorulur. McNaugthon, dis pazarlar hakkindaki bilgilerini genisletmek isteyen sirketlerin daha genis bir perspektife sahip oldugunu ve iclerinde ortaya cikan firsatlari yakalama sanslarinin daha yuksek oldugunu gostermektedir.Ag Pazari Oryantasyonu
Bu bilginin ana kaynagini belirlemeye calisirsak, geleneksel asamali modellerin bilgi uretiminde ve dolayisiyla uluslararasilasma surecinde firmanin yurtici ve yurtdisinda deneyimine temel bir rol atfettigini gormek mumkundur. Bununla birlikte, born globaller soz konusu oldugunda, deneyime dayali bilgi, bu firmalarin kullandigi yabanci pazarlar hakkindaki tek bilgi kaynagi olarak dusunulemez, cunku deneyimleri asgari duzeydedir. Bu nedenle, born globallerin pazarlar hakkinda bilgi edinmeyi, yorumlamayi nasil basardiklarini ve bunlari uluslararasi pazarlarda dinamik kalmalarina yardimci olan becerilerin gelisimini etkileyen belirli eylemlere nasil donusturduklerini arastirmak gerekli hale gelir. Pek cok pazarlama akademisyeni, piyasa yoneliminin, etkili bilgi yonetimine katkisindan dolayi yeni isletmelerin uluslararasi basarisinda belirleyici bir rol oynadigini iddia etmektedir. Knight ve Cavusgil, yeni uluslararasi girisimlerin piyasa yonelimlerinin musterilerinin mevcut ve gelecekteki ihtiyaclarini daha iyi anlamalarini saglar. Ve bu ihtiyaclari karsilayabilecek farkli eylemlerin gelistirilmesini optimize etmek icin daha degerli bir teklif sunduguna isaret eder.


Buna ek olarak, sosyal perspektife dayali olarak, girisimcilik calismasi, girisimcilerin yeni pazarlardaki en son trendlerle iliskili bilgi ve bilgiye hizli erisimi kolaylastirdikca aglarinin uyeleriyle kurduklari baglantilarin onemini de vurgular. Bu firmalar icin baslangicta mevcut olmayan bazi temel kaynaklardir. Bununla birlikte, teorik bakis acisindan, pazar yonelimi ile is aglarina uyelik arasinda guclu bir tamamlayicilik var gibi gorunur. Buna ragmen bazi calismalarda gosterildigi gibi, bu faktorlerin nasil bir araya geldigi hakkinda cok az sey bilinir. Bu baglamda Loane ve Bell, yeni uluslararasi girisimlerin aglarda kurduklari iliskiler yoluyla bilgi uretmesini ve yonetmesini saglayan mekanizmalara ve rutinlere arastirmaya yonelik dikkat ihtiyacini vurgular. Buna karsilik Evanschitzky, bugune kadarki yetersiz bilgiler isiginda bunlarin rekabet gucu ve firma performansi uzerindeki etkilerinin incelenmesinin onemini bildirir.


Bu baglamda, bu calisma, ag pazari yonelimi (ag pazar oryantasyonu) olarak bilinen tek bir yapida her iki faktorun karsilikli olarak tamamlayici dogasini kapsar. Boylelikle onceki calismalar, isletmeler arasindaki iliskiler baglaminda onemini vurgulamis olsa da, bunu kendi basina bir isletmeler arasi fenomen olarak degil, cesitli bireysel firmalarin piyasa yonelimlerinin toplami olarak analiz etmislerdir. Mevcut calisma ag pazar oryantasyonun rolunu farkli bir sekilde analiz eder ve agi olusturan farkli uyelerin ortaklasa olusturdugu bir yonelim olarak anlar. Bununla birlikte, herhangi bir orgutsel faktorun etkisi genellikle, ortaya cikan piyasa firsatlarini yakalamaya devam etmek icin firmalarin uretilen bilgiyi kullanma kapasitelerini surdurme sekillerine iliskin onemli bir nedensel belirsizlige tabidir.
Ag Pazari OryantasyonuBilissel bir cabayi ve ogrenmeye toplu bir yaklasimi tesvik eden bir ag pazar oryantasyonunun benimsenmesi, eylem ve performans arasindaki yeni ve degisen baglantilarin anlasilmasini gelistirir. Bu sekilde mevcut rutinlerde degisIkliklerle yuzlesme ihtiyacinin farkina vararak bu belirsizligin ustesinden gelmeye yardimci olabilir. Bu fikir dogrultusunda, yeni kaynaklar ve yetenekler insa etmek, mevcut olanlari yeniden yapilandirmak ve boylece yeni pazar taleplerine uyum saglamak icin surekli baglilik saglar. Bunun icin born globallerin bir ag pazar oryantasyonunu benimsemelerini dinamik sogurma yetenegi ile tamamlamasi esastir. Spesifik olarak, bu sogurma yetenegi, harici bilgilerin firmanin dahili bilgi tabanina ozumsenmesi ile ilgilidir. Ag baglaminda uretilen dis bilginin firma tarafindan mukemmel bir sekilde anlasilmasini, ozumsenmesini ve basarili bir sekilde kullanilmasini sagladigindan, her firma icin bu yetenegi bireysel olarak gelistirmek cok onemlidir.


Sonuc olarak, bu calisma, born globallerin yabanci pazarlardan gelen bilgilere erismek ve sistematik olarak yonetmek icin bir ag pazar oryantasyonunun benimseyerek baslama seklini ve bu yonelimin onlara yardimci olacak dinamik bir sogurma yetenegi olusturmaya nasil katkida bulundugunu analiz eder. Bu sayede mevcut literature katkida bulunmayi amaclar ve uretilen bilgi birikiminden yararlanarak yurtdisinda konsolidasyonunu kolaylastirir. Bu hedefe ulasmak icin ilk olarak ag pazar oryantasyonunun born globallerin uluslararasi rekabet edebilirligi ve performansi uzerindeki etkisine iliskin hipotezleri formule etmek icin kullanilan teorik cerceveyi sunar. Hipotezleri test etmek icin yapilan deneysel calisma, daha sonra elde edilen sonuclarin ve ana sonuclarin bir analizi ile rapor edilir. Son olarak, bu calisma ile iliskili sinirlamalar ve gelecekteki arastirma hatlari aciklanmistir.

Ag pazar Oryantasyonunun Born Global Aktorler Icin Uygunlugu
Uluslararasi girisimcilik literaturu, born globallerde ogrenme ve bilgi uretme surecinde is aglarinin rolunu giderek daha fazla vurgular. Bir girisimcinin aile uyeleri, musteriler, distributorler ve saglayicilar gibi diger ag uyeleriyle kurdugu iliskiler onemlidir. Buda girisimcilerin bazi kosullari bilmede onem saglar ve bu kosullardan bazilari asagidaki gibidir:


• Yeni musterilerin ihtiyaclari ve is ortami kosullari hakkinda daha farkli ve degerli bilgiler uretmede,
• Olumlu kosullar ve olumsuz kosullardan kacinma ve nasil yararlanilacagini bilmede,
• Bunu yapmak icin gereken yeteneklere ve kaynaklara erismede,
Bu nedenle aglar, born globallere yeniligin ve kucuklugun sinirlamalarini telafi etmenin bir yolunu sunar. Ayrica yabancilik, teknoloji, dagitim kanallari ve musteri tabanlari gibi konularda degerli tamamlayici bilgilere erisim, bilgi alisverisi ve koordinasyon gibi bilgi ile ilgili diger yonleri ve hizi gelistirme firsat saglar. Bu nedenle aglar born globaller icin, yeni bilgi uretiminin tamamen dahili bir surec oldugu fikrini terk ederek, tek baslarina elde edebileceklerinin otesinde daha genis bir bilgi tabani gelistirmeleri icin kilit onemdedir.
Bu, ozellikle born globallerin gerekli kaynaklarin eksIkligiyle nitelendirildigini akilda tutmak onemlidir. Bir ag pazar oryantasyonunun benimsenmesinde iliskisel bilgi yonetimine dahil olan surecler vardir. Helfert ve ekibinin arastirmasi bir agin uyeleri tarafindan ortaklasa gelistirilen iliskisel bilgi yonetimi mekanizmasini tanimlamislardir. Bu bilgi yonetimi mekanizma tanimlamalari asagidaki gibidir:
• Musterilerin gereksinimlerini karsilamak icin bilgi alisverisi surecleri,
• Resmi ve gayri resmi rutinler araciligiyla ag baglarini senkronize etmeyi amaclayan koordinasyon surecleri,


• Bir ag uyesinin belirli ozelliklerini uyarlamak icin gerekli olan eslestirme surecleri,


• Beklenmedik baglamlari cozmek icin tasarlanmis catisma cozme mekanizmalari,


Ag Pazari OryantasyonuHelfert ve ekibi, bu yapinin calisilmasinda onemli bir adimi temsil etmektedir. Aslinda, onceki arastirmalar, bireysel sirketlerdeki pazar yonelimleri toplamini dikkate almakla veya orijinal pazar yonelim modellerini (davranissal ve kulturel) ag ortamina uyarlamakla sinirli kalmislardir. Helfert ve ekibi ile Monferrer ve ekibi ag pazar oryantasyonu, is iliskileri agindaki farkli uyelerin ortaklasa olusturdugu stratejik bir yonelim olarak tanimlamislardir. Bu stratejik yonelim, bir guven, isbirligi ve baglilik ortaminda, genisletilmis bir entelektuel sermayenin olusturulmasina dayali olarak belirli faaliyetler ve temel paylasilan davranislar (uyum, koordinasyon, catisma cozumu ve degisim) gerceklestirmeyi icerir. Bu faaliyetler, ihtiyaclarini karsilayarak nihai musterilere ustun deger saglama cabasi icinde agin ve bireysel uyelerinin rekabet gucunu artirmayi amaclar.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:12.