IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2020, 09:39   #1
Standart Parfum, Kolonya Ve Diger Kokular Arasindaki Farklar

Magazalarin koku bolumlerinde alisveris yapmak icin bulunanlar muhtemelen “parfum, eau de toilette, eau de parfum, eau de cologne” gibi pek cok formda koku bulundugunu fark etmistir. Peki, bu urunleri farkli ve cogu durumda bazilarini daha pahali kilan nedir?
Bir koku alinirken marka, fiyat, tip gibi desifre edilecek cok sey olabilir, bunlar sisenin gercekte ne bulundurduguna dair birkac ipucu verir. Dogru konsantrasyonu bulmak, mukemmel kokuyu secmek kadar onemlidir. Eger cok hafifse, koku cok hizli bir sekilde kaybolur. Eger cok gucluyse, kullanan kisiyi ve yakinindaki herkesi bogacaktir ki bu, hos bir kokuyu mahvetmenin hizli bir yoludur. Oncelikle bu kokularin nasil yapildigi anlasilmalidir. Kokular, farkli hammaddelerin veya parfum yaglarinin karisimlaridir. Bu hammaddeler dogal veya sentetik olabilir, kokuyu korumak, dengelemek ve seyreltmek icin bir cozucu (genellikle alkol gibi bir tasiyici) ile karistirilir.Alkol, yaglar kadar onemlidir cunku kokunun konsantrasyonunu ve ne kadar kalabildigini kontrol eder. Kokudaki hammadde seviyesi o koku suruldugunde dayanacagi sureyi belirleyecektir. En seyreltilmis kokular en uygun fiyatlidir ancak daha konsantre kokular daha uzun sure dayanir ve daha zengin bir kokuya sahiptir. Kisacasi, tum kokular buyuk olcude aynidir ancak bunlara alkol ve sudaki yag konsantrasyonuna dayali bir isim verilir.
Asagidaki kategoriler, kokularda bulunan yaglarin ne kadar konsantre oldugunu aciklar ve kokunun ne kadar hafif veya agir olacaginin bilinmesini saglar.
Saf Parfum, Parfum veya Extrait De Parfum: Surulen parfumun kokma orani veya kokunun vucuttan cevredeki havada ne kadar uzaga yayildigi saf parfumlerle her zaman cok belirgindir. Havada yogun olma egilimindedirler, neredeyse tadilabilir. Saf parfum, tum koku seceneklerinin en konsantre ve pahali olanidir, hafif yaglidir, genellikle yuzde 20 ila 30 oraninda parfum yagi (parfum esansi ya da ozu) icerir ve kokuyu guclu, fark edilir ve gun boyu kalici hale getirmek icin bu yeterlidir. Tek bir parfum uygulamasinda koku 24 saate kadar kalabilir. Bir kisinin saf bir parfum suren bir baskasina sarildiginda birkac saat onun gibi kokmasi muhtemeldir.
Eau de Parfum (EDP): En yaygin olan koku kategorisidir. Magaza tezgahindaki bircok parfum eau de parfum’dur. Tarihte cinsiyetsiz olarak, hem erkek hem de kadin kokularini tanimlamak icin kullanilmistir. Koku sabahtan aksama kadar belirgin ve kisi geceleri soyundugunda hala algilanabilir olmalidir. Saf parfumden sonraki en yuksek parfum yagi konsantrasyonuna sahip olan EDP’ler yuzde 15-20 arasi saf parfum yagi icerir. EDP’ler yakinda bulunan kisilere rahatsizlik vermeden ya da sarildiktan sonra bir baskasinin uzerine sinmeden genellikle 5 ile 8 saat ciltte kalici olacak sekilde yapilirlar.
Eau de Toilette (EDT): Alkolde cozunmus yuzde 5 ila 15 oraninda saf parfum yagi iceren hafif bir bilesimdir. Kokusu aksamin sonuna kadar surmez, kaliciligi yaklasIk olarak uc saattir.
Bazilari, EDT’lerin gunduz, EDP’lerin ise gece surulmesi icin yapildigini one surer ancak guzellikle ilgili her sey tercihle alakalidir. Her ne kadar bircok basarili koku EDP olarak baslamasina ve daha sonra daha hafif EDT versiyonlarinda piyasaya surulmesine ragmen parfum muadilleriyle her zaman ayni notalari paylasmayabilirler. Kokuyu daha hafif hale getirmek icin, odunsu ve paculi gibi daha agir notalarin bazilari cikarilabilir; cicek veya narenciye gibi digerleri efervesansi artirmak icin eklenebilir. Bazilari, eau de toilette’in kokusu tamamen kaybolduktan sonra yeniden surulmesini onerir ancak koku icindeki yaglar soluklasmis gibi gorunse de, genellikle nemle temas ettiginde yeniden canlanirlar. Eller yikandiginda veya kisi yagmura yakalandiginda koku tekrar belirgin hale gelebilir.
Eau de Cologne (EDC): Kolonya genellikle Kuzey Amerika’da erkeksi kokular icin kullanilan eski bir semsiye terimdir. Hafif, taze ve meyvemsidir, tipik olarak alkol ve sudaki yuzde 2 ila 4 parfum yagindan olusur. Kolonyalari genellikle genc insanlar koku olarak kullanmaya egilimlidir. Kolonyalari kullanmak ve ferahlamak harikadir ancak gun boyu uzun sureli kullanim icin degildir. Genellikle yaklasIk iki saat dayanir.
Eau Fraiche: Kokunun genellikle alkol ve suda yuzde 1 ila 3 parfum yagi ile en seyreltilmis halidir. Genellikle ciltte bir saatten az kalir. Eau fraiche’ler cogunlukla su ile karistirilir ve uzun sureli kalicilik olmadan hizli bir tazeleme gorevi gorur. Fiyati daha ucuzdur, istenilen herhangi bir zamanda kullanilabilir.
Parfumlerin satis standlari genellikle ture gore degil markaya veya fiyata gore duzenlenir ancak bu terimler etikette bulunabilir veya satis gorevlisine ne arandigi soylenebilir. Kokularin arasindaki farklari bilmek yararlidir. Sicak yaz gunlerinde biraz daha hafif ve uzun sure kalici olmayacak bir sey arayanlar ya da disarida ve butun gece sosyallesirken sadece bir dokunusla daha uzun sure kalicilik isteyenler icin alisverislerde daha iyi bir karar verilmesine yardimci olabilir. Ister tum gun EDP, ister saf bir parfumun daha agir bir secenegi veya bir eau fraiche’nin daha hafif, daha gecici bir kokusunu tercih edilsin, herkesin yasam tarzina uygun bir koku turu vardir.

Koku Dongusu
Kokular neredeyse her zaman uc “nota” icerir: bir ust nota, orta nota ve bir temel nota. Bir parfum ya da koku suruldugunde, buharlasmasi uc asamalidir. Once ust notalar, sonra orta notalar ve ardindan temel notalar buharlasir, bu nedenle bir koku secerken bunlar dikkate alinmalidir.
Ust notalar: Uygulamadan hemen sonra ciltte kalan ilk, daha hafif kokulardir. Kullanilan koku turune bagli olarak, bu kokular 15 dakika ile iki saate kadar surebilir.
Orta notalar: Genellikle baharat veya cicek gibi daha agir kokular iceren kokunun ana unsurlaridir. Bu asama 3–5 saat surer.
Temel notlar: Bu kokular en son aciga cikar ve denklemdeki en cesur kokulardir. Bunlar tum gun tespit edilebilir ve 5-10 saat suren, son buharlasanlardir.
Notalar buharlastikca kokular degisecektir. Kulaga garip gelse de, bu dongu aslinda bir kokuyu ilginc ve cekici kilan seydir. Satin alinan kokunun kalitesi ne kadar yuksekse, bu degisIklikler o kadar cok fark edilir.



Kokular Ozguveni Artirir
Cok sayida koku turu vardir ve bunlarin ciltle kaynasma bicimleri degisebilir. Baslangicta hangi kokularin cazip geldigini belirlemek ve ardindan bunlari ciltte test etmek en iyisidir. Kisiyle ozdeslesecek bir kokunun bulunabilmesi icin ayni koku ailesindeki farkli kokular denenebilir. Dogru ve uygun sekilde uygulanirsa kokularin ozguvende bir artisa ve belki de daha sIk iltifata sebep oldugu fark edilecektir. Kisiligi yansitan ve vucut kimyasi ile iyi karisan bir kokunun nasil secilecegi ogrenilerek gunluk parfum, EDT, EDP veya kolonya kullaniminin avantajlarinin tadi cikarilabilir.

Kokularin Raf Omru Artirilabilir
Parfum, EDP, EDT ve kolonya gibi kokular sonsuz bir raf omrune sahip degildir ve bircok sisenin alt kisminda en uygun kullanim tarihi bulunmaktadir. Daha uzun sure dayanmasi icin kokular orijinal kutusunda saklanmalidir cunku bir sure isiga maruz kalmasi kokularin bozulmasina neden olabilir. Kokularin karanlik bir cekmece veya dolapta saklamasi da tercih edilebilir ancak mumkunse dogrudan gunes isigina maruz birakilmamalidir. Sicakliktaki dalgalanmalar da bir kokunun omrunu kisaltabilir. Bu, onlari banyoda saklamanin muhtemelen bozulma olasiliklarini artiracagi anlamina gelir. Sicaklik ve nemdeki dalgalanmalar kokunun molekuler butunlugunu bozabilir. Kokuyu saklamaktan kacinilmasi gereken baska bir yer de sicakliklarin hizla dalgalanabilecegi arac icleridir. Bazi kokular dogal olarak digerlerinden daha uzun raf omrune sahip olabilir, yine de kokulari uygun sekilde saklamak onlardan uzun sure keyif alinmasini saglayacaktir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:41.