IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


6Beğeni(ler)
  • 3 Post By EkinokS
  • 1 Post By Lareina
  • 1 Post By Malkoçoğlu
  • 1 Post By Malkoçoğlu


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mayıs 2020, 15:40   #1
Felsefe.Net Sunucu Sahibi
EkinokS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Blues Hakkında

400 yıllık bir geçmişe sahip olan Blues müziğin kökleri Batı Afrika’ya dayanmaktadır. Temeli Afrika’da atılan bu müzik türü 17. YY’dan itibaren işçi, köle olarak Afrika’dan getirilen insanların çalışırken söyledikleri müzik türü olarak hayat bulmuştur. Özetle ifade etmek gerekirse, blues, işçi ve kölelerin hayata dair umutlarını, hüzünlerini, özgürlük düşüncelerini ve acılarını anlatan müzik türüdür.

Blues, adını çivit rengi olan maviden almaktadır. Çünkü çivit mavisi onlar için matem içeren bir anlam taşır.

Blues müzik, 1865 yılında köleliğin kaldırılmasıyla daha geniş kitlelere ulaşmaya başladı.

Köleliğin baskın olduğu dönemlerde köle olarak çalışan insanlar, kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip değillerdi. Bir çok insan için vazgeçilmez olan ve insanın kendini ifade etme şekillerinden biri olan müzikle, bu ifade etme özgürlüğü belli oranda aşılıyordu. 1865 senesinde köleliğin kaldırılması üzerine Amerika’da Blues müziği yayılmaya ve kitlelere ulaşmaya başladı. Sonraki süreçte de daha farklı ülkelere yayıldı. 1910 senesinden itibaren de Amerika’da ciddi bir Blues müzik dinleyen kitlesi oluşmuştur.

Bulunduğu şehir ve kültüre göre yeni Blues türleri ortaya çıkmıştır.

Zaman içerisinde icra edildiği şehir ve kültüre göre şekillenen Blues müzik’te farklı türler ortaya çıkmıştır. Bunlardan bazıları ise Texas Blues, Memphis Blues, Delta Blues’tur. Nasıl farklılıklar olduğu konusunda örnek vermek gerekirse; Delta Blues nota ve ölçü kullanılmadan yapılan bir müzik türüdür. Ağıt’ın baskın olduğu bir müzik türü olarak öne çıkmaktadır.

Tampa Red, Lonnie Johnson, Sonny Boy Williamson, Big Bill Broonzy ve Robert Johnson önderliğinde 1930’lu senelerde Blues müzik Caz müziği ile harmanlanmıştır.

Blues temelinde en çok ritim özellikleriyle dikkat çekmektedir.

Çıkış aşamasında hiç bir müzik aleti olmadığı için ritm tutarak bu müziğe başlanılmıştır. İlerleyen süreçte ise gitar ve armonika eşliğinde bu müzik türü daha da gelişmiştir. Zaman içerisinde de Blues müzik’te enstrüman hakimiyeti ön plana çıkar olmuştur. Bu müzik türünde en değerli ve önemli olan enstrüman ‘clap’ yani el çırpmadır.

Pipo'sunu yakar ..
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 06 Mayıs 2020, 15:43   #2
Özel Üye
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bey.. ;khv

________________

“Size kafamda bir hüküm giydirmedim bayım. çünkü benim kafamda cezanız idamdı. ama sizden kafamda dahi öldüremeyecek kadar nefret ediyordum. Çünkü ölüler kokardı ve zihnimde ölünüzün kokusunu dahi istemiyorum...”
 
Alt 06 Mayıs 2020, 16:02   #3
Felsefe.Net Sunucu Sahibi
EkinokS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Lareina Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bey.. ;khv
de rien @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 10 Ocak 2022, 09:11   #4
Standart

Blues nedir?
Bu soru cevaplaması göründüğü kadar kolay değil. Blues, Afrika kültüründeki köklerinden ve Amerikan Derin Güneyinin ritimlerinden Buddy Guy ve Joe Bonamassa'nın en yeni müziklerine kadar pek çok alanı kapsar.

1920'lerin, 30'ların ve 40'ların, Robert Johnson, Charley Patton, Skip James, Son House ve Sonny Boy Williamson'ın müziğinde kişileştirilmiş delta blues'ları bunlardan sadece birkaçı. Muddy Waters, BB King, Junior Wells, Buddy Guy, Elmore James, Albert King, Freddie King, John Lee Hooker, Willie Dixon ve Howlin' Wolf'un Amerika'nın güneyinden Amerika'ya göç eden elektrik mavileri (ve ruh mavileri) var.

40'lı ve 50'li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeyindeki şehirler, öncelikle Chicago'ya. Hem delta hem de Chicago blues'u, Rolling Stones, John Mayall ve Bluesbreakers, Paul Butterfield Blues Band, the Doors, Led Zeppelin, ZZ Top, Jimi Hendrix, Savoy Brown gibi gruplardaki bir grup şehirli genç tarafından yeniden yorumlandı.

Diğerleri blues rock türünü yaratmak için. Country blues, jazz blues, soul blues, jump blues, Kansas City Blues, St. Louis blues, New Orleans blues, gospel blues, bataklık blues ve West Coast blues vardır.

Billie Holiday, Nina Simone, Etta James, Janis Joplin, Janiva Magness, Koko Taylor, Samantha Fish ve Beth Hart gibi isimlerden kadın blues (ve caz) var.

Blues, Mississippi Deltası'ndan yayılan ve şu anda tüm dünyada beğenilen geniş çeşitlilikte bir müzik türüdür.

Doors, Led Zeppelin, ZZ Top, Jimi Hendrix, Savoy Brown ve diğerleri blues rock türünü yaratmak için.

Yani benim için blues müzikle ilgili. Tarlalarda çalışan ve ayrımcılık tehdidiyle mücadele eden erken dönem siyah blues erkek ve kadın sanatçılarına hepimiz derin saygılarımızı sunuyoruz.

Blues kesinlikle politik olarak doğru değildir ve bir tür lirik kompozisyon veya müzik stili ile sınırlı değildir. Hepimize musallat olan, gündelik iblislerle savaşan ruhun müziğidir. Müzikte anlattığı hikayeler genellikle mutlu sonla bitmez ve kıskançlık, şehvet, içki, öfke, pişmanlık ve hüzünle uğraşır. Ama aynı zamanda neşe, inanç ve derin sevgiyi de ele alırlar.

Benim için tercih edilen blues enstrümanı elektro gitar ama akustik gitar, bas, davul, Hammond org, armonika, piyano ve elektrikli klavyeler ve çeşitli kornolar blues müziğini dolduruyor.

Blues hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, müziği dinleyin!

Elektrik ve Soul Blues Sanatçıları

BB King, Albert King, Freddie King, Buddy Guy, Etta James, Eric Clapton, Luther Allison, Janiva Magness, Koko Taylor, Muddy Waters, Howlin' Wolf, John Lee Hooker, Sonny Boy Williamson II, Little Walter, Hubert Sumlin, Albert Collins, AC Reed, Chris Thomas King, Curtis Salgado, Deborah Coleman, Dion, Boz Scaggs, Hound Dog Taylor, Elmore James, Willie Dixon, Ian Siegal, Irma Thomas, Jimmy Reed, Ray Charles, Joe Lewis Walker, Johnny Copeland, Shemika Copeland, Junior Wells, Keb Mo, Tab Benoit, Kim Wilson, Lonnie Brooks, Lonnie Mack, Magic Sam, Magic Slim, Marcia Ball, Maria Muldaur, Mary Bridget Davies, Mavis Staples, Melody Gardot, Mississippi Fred McDowell, RL Burnside, Nina Simone, Otis Rush, Robert Cray, Robert Johnson, Ronnie Baker Brooks, Ruthie Foster, Seasick Steve, Taj Mahal ve T-Bone Walker.

Blues Rock Sanatçıları

Joe Bonamassa, Beth Hart, Albert Cummings, Stevie Ray Vaughan, Jimmie Vaughan, Jimi Hendrix, 24 Peso, The Black Keys, the Rolling Stones, Cream, Alvin Lee, Robin Trower, Albert Castiglia, Damon Fowler, Ana Popovic, Meena, The Doors, Led Zeppelin, ZZ Top, Bonnie Raitt, Bryce Janey, Jack White, Julian Sass, Coco Montoya, Colin James, Dave Hole, David Gogo, Derek Trucks, Susan Tedeschi, Tedeschi Trucks Band, Eric Gales, Dr. John, Van Morrison, Steve Miller Band, Johnny Winter, Elvin Bishop, Eric Sardinas, Allman Brothers, Gary Clark Jr, Gary Moore, Jeff Healey, George Thorogood, Gov't Mule, Greg Allman, Devon Allman, The Royal Southern Brotherhood, Trampled Under Foot, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jimmy Thackery, Joanne Shaw Taylor, Jonny Lang, Joss Stone, Kenny Wayne Shepherd, the Fabulous Thunderbirds, Leslie West, Mike Zito, Nick Moss,Ollie Brown, Omar and the Howlers, Creedence Clearwater Revival, Pat Travers, Chuck Berry, Fleetwood Mac, Rory Gallagher, Samantha Fish, Sena Ehrhardt, Sonny Landreth, Stacy Mitchart, JJ Gray & Mofro, The Blues Brothers, The Paul Butterfield Blues Band , Peter Green, Tinsley Ellis, Tommy Castro, Grand Funk Railroad, Joe Cocker, Tony Jo White, Ty Curtis Band, ZZ Ward, Walter Trout ve Warren Haynes.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 10 Ocak 2022, 09:13   #5
PnR
Umut ßir Gökyüzü Ama BENİM Kanatlarım Kırık...
PnR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık.

________________


Allah'ın dediği olur...
 
Alt 10 Ocak 2022, 09:16   #6
Standart

Boogie-Woogie Blues

Bu piyano temelli stil, 1900'lerin başlarındaki kademeli piyano stilinin doğal bir evrimiydi. Büyük büyükanne ve büyükbabalarımız, I. Dünya Savaşı yıllarında Big Joe Turner ve Pinetop Perkins gibi sanatçılarla kuşkusuz boogie-woogie blues'a düştüler.



Delta Blues

En eski blues türlerinden biri olarak kabul edilen bu Mississippi orijinalinde bol miktarda gitar ve armonika bulunur. James Cotton ve Sonny Boy Williamson, deltadan çıkan en büyük efsanelerden bazıları.



Chicago Blues

Chicago blues'unda çok sayıda yüksek enerjili gitar bulunur. Genellikle delta blues gibi olduğu söylenir, ancak daha güçlendirilmiştir. Otis Rush, Muddy Waters ve Magic Sam bu tarzın başlıca örnekleridir.



Jump Blues

1940'larda jump blues yeni bir şey oldu. Yüksek tempolu swing stili ve kabadayı vokallerle eşleştirilmiş saksafonuyla anında bir hit oldu. Cab Calloway ve Sam Taylor, bu kategorinin kesin dayanaklarıdır.



Soul Blues

Genellikle ritim ve blues için R&B olarak adlandırılan 1960'ların sonu ve 1970'lerin başı bu tarzın başladığı yerdi. Soul müzik ve modern şehir müziğinin harika bir kombinasyonu. Soul blues sanatçılarının en efsanevilerinden biri Ray Charles'tır.



Teksas Blues

Texas'ın kalbinin derinliklerinde, blues, sert bir vuruş ve tekrarlayan rifflerle tüm gücüyle geliyor. Texas'a ayrı bir hava katmak için Stevie Ray Vaughn'dan başkası tarafından kullanılan slayt gitar ve farklı blues ve caz melodileri. Fabulous Thunderbirds ve T-Bone Walker, diğer Texas blues ileri gelenleridir.



New Orleans Blues

Biraz dumanlı, biraz Cajun, biraz Creole ve lezzet dolu. New Orleans blues, zydeco tarzı bir vuruşla eriyen Latin bir rhumba ile herkes için küçük bir şeye sahiptir. Sallanır, yürür ve sizi gerçekten harekete geçirir. Little Richard, James Booker, Guitar Slim ve Fats Domino'yu düşünün.

 
Alt 10 Ocak 2022, 09:18   #7
Standart

Jimi Hendrix güzel bir sözyle bitirelim.

Blues çalmak kolay ama hissetmek zordur.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:12.