IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Temmuz 2020, 11:43   #1
spring will never be again..
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Boethius’un Kötülüğe Bakışı



Boethius’un Kötülüğe Bakışı



Felsefe tarihi boyunca kötülük kavramına farklı yaklaşımlar sergilenmiştir. Bunlardan birisi de Boethius’un özsel açıdan yaklaşımıdır.

Ortaçağ filozoflarından Boethius, kötülüğün var oluşsal bir eksiklikten kaynaklanan bir şey olduğu görüşündedir. Bu bakış açısını, Ortaçağ’da hüküm süren yoğun Hristiyanlık etkisi altında değerlendirmek gerekir.

Kötülük kavramı ele alınırken çağlar boyunca genel olarak kabul gören şey, ‘Kötülük, evreni yaratan iyi bir Tanrı ile bağdaşamaz, o nedenle Tanrı’nın varlığı ya da iyi olduğu sorgulanabilir.’ olmuştur. Fakat Boethius gibi güçlü dinsel etkiler barındıran Ortaçağ’da yaşamış filozoflar, bu bakış açısını reddederek kötülüğü tanımlamaya ve açıklamaya çalışmıştır.

Boethius, iyi ve kötüyü güç ve güçsüz üzerinden diyalektik bir yaklaşımla tanımlayarak; iyiler her zaman içsel güce sahiptir, inançlıdır kötüler ise bu karşıtlık dahilinde güçsüz olandır der. Ona göre; ‘en yüce iyi, hem iyi hem de kötü insanın amacıdır’; bu nedenle de kötülük arzulanamaz, kötülük ancak var oluştan gelen bir şeyin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu da aslında bir tür ruh hastalığıdır. Her hastalıkta olduğu gibi kötülük hastalığının da bir tedavisi vardır. Boethius’a göre bu tedavi de cezadır. Yaptıkları yüzünden ceza alan kişiler bu hastalıkla yüzleşip, onu yenebilirler.
________________

“sen haylaz rüzgarlar önünde şimdi, sevdanın yükünü attım omuzumdan. sen sandığım şey belki benim yüreğimdi, iyi ki dönmüşüm yolun başından.”
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:10.