IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Kitap Tanıtımları Kitap Tanıtımları

 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2020, 13:25   #1
Lâ Tahzen innALLÂHe Meâna
Furkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tutunamayanlar

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Selim ve Turgut arkadaştır. Selim’in intiharından sonra kendi benliğini sorgulayan ve Selim’in neden intihar ettiğini araştırmaya başlayan Turgut araştırmalarının sonunda Tutunamayanlardan biri olduğunu anlar ve hayatındaki her şeyi, herkesi bırakıp iç sesi olan Olric ile yalnız kalmayı tercih eder.

Yazar: Oğuz Atay
Yayınevi: İletişim Yayınevi
ISBN: 9789754700114
Sayfa: 724
Sayfa Basım Tarihi: 1999

Tutunamayanlar Kitabı Hakkında Genel Bilgiler

Modern Türk Edebiyatı’nda önemli bir yere sahip olan Tutunamayanlar ilk kez 1970 ve 1971 yıllarında iki ciltli olarak Sinan Yayınları tarafından basılmıştır. Oğuz Atay’ın ilk kitabıdır. Günümüzde hala en çok satanlar ve en çok okunanlar listesinde yeni basımları ile yer almaktadır.

TRT Roman Ödülü’nü 1970 yılında ‘Tutunamayanlar’ kitabı kazanmıştır.

Tutunamayanlar Kitap Özeti

Turgut Özben ‘Özben’ Soyadını özellikle kendisi için seçmiştir. Üniversite yıllarında tanıştığı Selim Işık tanışmış ve kendini sorgulamaya başlamıştır. Mühendis olan Turgut üniversiteden sonra evlenip, iş hayatına atılmıştır. İki çocuğu vardır.

Selim ise Metin diye bir arkadaşının eski kız arkadaşı olan Zeliha’ya aşık olmuş ama Zeliha başkasıyla evlendikten sonra intihar etmiştir. Turgut bu intihar olayından sonra kendine gelememiştir. Selim’in neden intihar ettiğini araştırmaya başlamıştır. Selim’in Arkadaşları olan Esat ve Süleyman’ı bulur. Esat Turgut’a Oscar Wilde hayranlığından bahsederken Süleyman’ın ise elinde altı yüz mısralık Selimin şarkı sözü diye yazıp verdiği bir şiir bulunmaktadır. Bu şiiri okuyan Turgut Selim’in mutsuzluğunu ve kendini sorguladığını görmüştür. Bu olaydan sonra Selim’i tanıdığını söyleyen Günseli Turgut’u bulur. Günseli Turgut’a Selim’i anlatır. Turgut anlatılanlardan Selim’in tutunamayan biri olduğunu çıkarır. Büyük bir buhranın içinde olan Selim’in içindeki boşluğu neden daha önceden fark etmediği için kendini suçlamaya başlayan Turgut sonrasında Selim’e ait olan bir günlük bulur. Selim’in bu günlükte ‘Türk Tutunamayanları Ansiklopedisi’ diye bir kitap hazırladığı ortaya çıkar. Bu ansiklopedi sayesinde Turgut Selim’in toplum tarafından kabul edilmeyen, dışlanan, kendine özgü farklı karaktere sahip olduğunu anlar. Selim’in bir tutunamayan olduğunu anlayan Turgut bunlar sonunda aslında kendisinin de bir tutunamayan olduğunu anlayıp kabul eder. Kendisinin iç sesine bir isim verir bu iç ses ise Olric’dir. Olric ile sürekli konuşup onu dinlemeye başlar. Olric Turgut’a sürekli ‘efendimiz’ diye seslenir. Kitabın sonunda Turgut karısını ve çocuklarını terk edip Olric ile yaşamaya karar verir. Bu esnada Turgut Özben bir trende tanıştığı gazeteciye bir mektup ile beraber elinde bulunan notları gönderir. Gazeteci bu notları yazmak isterse öncelikle kişilerden izin alması gerektiği mektupta yazılanlardan biridir. İzin aldıktan sonra bunları yayınlayabileceği yazmaktadır.


Alıntı
________________

Düştüğüm her kuyudan mücadele ederek çıkmayı çocukken öğrendim.

"Aslolan hayattır, hayat da BEŞİKTAŞ"

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:42.